Followers

Wednesday, April 29, 2009

Hanipa Maidin menjawab Dato' Hafarizam...

Saya mengucapkan terima kasih di atas keperihatinan Dato Hafarizam untuk menjawab artikel saya yang tersiar secara meluas di alam internet ini (“ Zambry perolehi perintah yang tidak laku” ) Paling kurang saya berterima kasih beliau membaca artikel saya. Terima kasih sekali lagi.

Sebagai peguam saya menghormati pendapat beliau dan bagi saya tidak salah untuk beliau mengambil keputusan menjawab artikel saya tersebut . Menyanjung roh demokrasi yang sebahagiannya adalah kebebasan bersuara , kita wajar menghormati kenyataan beliau ketika menjawab artikel saya tersebut.

Saya tidak bercadang menjawab satu persatu apa yang beliau tulis sebaliknya memadailah saya hanya menjawab isu teras yang beliau bangkitkan di dalam kenyataan beliau tersebut.

Ramai meminta saya jelaskan kenyataan beliau bahawa

"Keputusan Mahkamah Persekutuan bahawa penggantungan Menteri Besar BN Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan enam exco kerajaan negeri itu oleh Speaker DUN Perak, V Sivakumar batal dan tidak sah, adalah konklusif dan tidak boleh dipertikaikan"

Sebenarnya kalau para pembaca membaca tulisan saya dan memahami betul-betul apa yang saya cuba sampaikan, para pembaca akan tahu bahawa dua perintah deklarasi ( perisytiharan ) yang Zambry dan enam exconya perolehi tidak membawa apa-apa kesan .

Bagi sesiapa yang pelajari dan terdedah dengan undang-undang pentadbiran ( administrative law ) mereka akan tahu perintah deklarasi sahaja tidak cukup kuat untuk mengikat Sivakumar.

Memanglah susah nak terangkan pada mereka yang bukan ahli undang-undang ( laymen ) khususnya ahli dan penyokong Umno tentang apa dia certiorari dan apa dia mandamus kerana bukan sahaja orang awam susah untuk faham malahan tidak semua para peguam juga dapat memahaminya atau memahaminya dengan baik..

Saya tidak pasti sejauh manakah Dato ‘Hafarizam biasa dengan kes-kes semakan kehakiman ( judicial review ) dan jenis-jenis perintah ( remedies ) yang biasa dipohon di dalam kes-kes semakan kehakiman.

Bagi pihak saya dan bukan niat nak membanggakan diri, sudah hampir 16 tahun saya menjadi pengamal undang-undang dan dalam tempoh tersebut antara cabang undang-undang yang saya banyak kendalikan kes adalah melibatkan kes-kes semakan kehakiman .

Saya akui tidak semua kes saya menang tetapi pendedahan kepada undang-undang tersebut agak mungkin agak lebih sikit dari Dato’ Hafarizam ( yang juga kawan baik saya )

Saya lihat di dalam jawapan beliau kepada artikel saya , Hafarizam tidak menjawab mengapakah Zambry tidak memohon perintah certiorari ( quashed the decision of Sivakumar ) dan perintah mandamus ( supaya Sivakumar benarkan beliau dan enam exconya masuk ke dalam siding DUN Perak )

Hakikatnya apabila persoalan tersebut dibangkitkan oleh Haji Sulaiman Abdullah, peguam Zambry iaitu Encik Fairuz Hussin mengakui bahawa berdasarkan doktrin pengasingan kuasa Zambry tidak dibenarkan memohon dua perintah tersebut

Berdasarkan jawapan dari Encik Fairuz tersebut, beliau sendiri mengakui bahawa Zambry terikat dengan doktrin pengasingan kuasa - bermakna Mahkamah tidak boleh perintah untuk Speaker membuat sesuatu atau melarang speaker membuat sesuatu. Dengan lain perkataan Fairuz mengakui Zambry tidak boleh mendapatkan perintah certiorari dan mandamus ke atas Sivakumar.

Tanpa perintah certiorari dan mandamus sebaliknya hanya mendapat perintah deklarasi sahaja , ianya tidak membawa apa-apa kesan kerana perintah deklarasi tidak boleh memaksa Sivakumar membuat sesuatu atau melarang Sivakumar membuat sesuatu perkara.

Bagi orang awam mereka mungkin bertanya kenapa perintah deklarasi bersifat begitu ?

Saya boleh jawab tetapi saya jika saudara tanya begitu samalah seperti saudara tanya seorang doktor kenapa ada ubat demam dalam bentuk pil dan ada dalam bentuk minuman atau pun saudara tanya seorang Ulama kenapa solat zohor empat rakaat dan kenapakah solat subuh hanya dua rakaat ?

Di dalam kenyataannya Hafarizam menyatakan bahawa isu mengapa Zambry tidak memfailkan semakan kehakiman sebaliknya hanya memfailkan Saman Pemula sahaja tidak wajar ditimbulkan kerana Mahkamah Persekutuan telah menolak bantahan peguam Nizar berkenaan isu tersebut .

Ya, benar Mahkamah telah menolak bantahan awal peguam Nizar terhadap isu tersebut, Tetapi apa yang Hafarizam tidak jelaskan adalah meskipun Mahkamah menolak bantahan tersebut ianya tidak bermakna perintah -perintah deklarasi yang Zambry pohon sama tarafnya ( dari segi kekuatan dan keberkesanannya ) dengan perintah seperti perintah certiorari dan perintah mandamus.

Hafarizam mungkin terlupa untuk menyatakan bahawa dengan penolakan bantahan tersebut , Mahkamah , pada hemat saya, pada hakikatnya ingin menyampaikan mesej kepada Zambry dengan mesej berikut :-

a. Bahawa memandangkan kamu hanya memohon perintah deklarasi sahaja , kami ( para hakim ) hanya benarkan untuk kamu memohon perintah tersebut melalui kaedah Saman Pemula dan tidak melalui Semakan Kehakiman di bawah Perkara 53 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980.

b. Tapi kamu juga kena faham apabila kamu hanya memohon perintah deklarasi sahaja dan tidak memohon perintah certiorari dan mandamus, kami boleh beri perintah yang kamu pohon tapi jangan salahkan kami kalau perintah tersebut tidak boleh membawa apa-apa kesan pemaksaan ( coercive force ) ke atas Sivakumar.

c. Kamu sendiri harus dipersalahkan kerana tidak memohon perintah certiorari dan mandamus bagi memastikan sebarang keputusan Sivakumar bukan sahaja dapat dibatalkan tetapi juga dapat dibuang/dipadam dari rekod DUN Perak. Tanpa perintah certiorari, keputusan Sivakumar tersebut akan kekal di dalam rekod di DUN Perak kerana kamu tidak pohon untuk padamkan perintah tersebut.

d. Kalau peguam kamu sendiri mengaku bahawa kamu tidak boleh pohon perintah certiorari dan mandamus bagi memadamkan keputusan Sivakumar, mengapa kamu masih juga memfailkan permohonan saman pemula ini dan meminta kami memerintahkan perintah yang tidak membawa apa-apa manfaat untuk mencabar keputusan Sivakumar.

e. Memandangkan kamu dah berada di Mahkamah ini dan memohon perintah-perintah deklarasi ( sebanyak 10 perintah ) kami bagi jugalah sebagai “saguhati” kepada kamu iaitu dua perintah deklarasi dari 10 perintah tersebut.


Sama ada mesej tersebut difahami oleh Umno atau tidak kita lihatlah pada 7 hb Mei ini .

sumber Hanipah Maidin

Tuesday, April 28, 2009

calon2 di PRK Penanti...?? bior betol...

tang blog Brader Pyanhabib..bro Pyanhabib menulis satu nota kecil kepada tun madey...
maka tercetus lah satu lakaran dari ronasinar seperti dibawah..layan beb..!!


[penanti.JPG]

mahkamah tak mau isytihar Zambry MB Perak...!!Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Zambry supaya diisytiharkan sebagai MB yang sah. Keputusan itu dibuat oleh kelima-lima hakim. Dalam penghakiman tersebut, mereka sebulat suara berpendapat kes itu perlu dirujuk dan dibicarakan di Mahkamah Tinggi bukan Mahkamah Federal.

Nampaknya jalan pintas yang cuba diguna oleh Zambry melalui peguam-peguamnya telah dipintas juga oleh para hakim yang arif lagi bijaksana. Zambry gagal menggunakan Mahkamah Persekutuan untuk mengisytiharkannya sebagai MB yang sah.

Dia berbuat demikian sebab tertekan dengan gelombang rakyat yang tidak mengiktiraf sebagai MB yang sah di Perak. Kemana sahaja dia pergi rakyat mencemuhnya dan mengelar MB haram. Dalam kes yang difailkan oleh Zambry pada beberapa hari yang lepas, beliau menuntut Mahkamah Persekutuan untuk mentafsir:
1) Samada Sultan Azlan Shah mempunyai kuasa menolak permohonan Nizar untuk membubarkan DUN apabila beliau hilang kepercayaan DUN.

2) Apabila Sultan tidak mempersetujui permintaan Nizar, adalah dianggap Nizar dan EXCOnya telah meletak jawatan.

3) Apabila Nizar tidak mahu meletak jawatan, Sultan mempunyai hak untuk melantik Zambry berdasarkan Artikel 16(2) Undang-undang Tubuh Negeri Perak, selepas Sultan berpuas hati Zambry mendapat kepercayaan DUN.
Zambry mahu Mahkamah Persekutuan membuat pengiktirafan bahawa beliau merupakan Menteri Besar Perak yang sah dari tarikh perlantikannya iaitu 6 Februari 2009. Zambry membuat permohonan kepada Mahkamah Persekutuan untuk mentafsir Artikel 16(2) Undang-undang Tubuh Negeri Perak.

Dengan itu, kes permohonan Zambry bagi mengisytiharkannya sebagai MB yang sah akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi. Posted by MisbahulMunir

ummi...

apa nak jadi dengan Zambry ni...lain kali jangan suka2 jadi pak turut...orang suh gi tejun lombong hang ikut..orang suh jadi MB hang ikut..tapi bila rakyat tak iktiraf hang..mahkamah tak iktiraf hang..apa hang nak kata...ini satu peringatan..kalau nak jadi pemimpin rakyat biarlah dari pengiktirafan rakyat..bukan dari pengiktirafan orang yang berkuasa...mesti punya pendirian yang tegas...jangan jadi lembu yang dicucuk hidung...yang susah sapa sekarang ni...Zambry dan geng2nya jugak...tapi yang terlebih susah adalah kami2 rakyat Perak..pikir lah demi rakyat bukan demi orang yang berkuasa..ada paham...!!

bak kata Mamamat ,

"Patutnya Perak membanggakan rakyatnya kerana memiliki dua MB dalam satu masa. MB DPulau ada kuasa. MB Nizar ada rakyat. MB Nizar terus mendapat sokongan dan simpati rakyat. MB DPulau pula masih teraba2 mencari rentak kuasa. MB DPulau ada kuasa tanpa rakyat, manakala MB Nizar pula ada rakyat tanpa kuasa. Kome pikioler mana yang seronok dalam idup ni? Dedulu sape pegang kuasa, rakyat kerumun. Ghuper2nye ler ni rakyat udah pandai memilih. Rakyat hanya kerumun sape yang pegang kuasa yang halal jer.

Teringat teman pada kata2 satu orang tua semasa PRK Bukit Gantang. Dia kata di Perak ni, seorang MB mengumpul dosa setiap hari dan seorang lagi MB mengumpul pahala setiap hari. Tanda2 MB yang ngumpul pahala ialah rakyat suka membantunya sekiranya dia dalam kesusahan. Tanda MB yang ngumpul dosa pula ialah rakyat mencemuhnya setiap kali dia cuba menerangkan kebaikannya kepada rakyat. Untung MB yang dapat pahala. Udah tiga bulan. Banyak weh. Kesian pulak pada MB yang udah tiga bulan ngumpul dosa. Orang yang berdosa ni, walaupun banyak berbuat kebaikan udah takde makne kecuali bertaubat melepaskan jawatannye. Tapi kalo udah banyak sangat dosa, Allah payah nak bukakkan pintu hatinye. Allah bagi dulu apa yang dia ndak. Lepaih tu siapler. Nyesaipun tak guna dah."

fikir2 lah...

sidang pokok mempelam BlogNet@Perak....

dsc09963

Hari Ahad..semua kedai tutup. Kedai runcit..tutup. Kedai Janda Bakaq pun tutup. Yang sentiasa terbuka ialah ruang dibawah pokok mempelam. Kat situ la Ahli-Ahli Parlimen yang tidak terpilih bersidang…kecuali kalau hujan.

Lepas zohor..Cyberboron..Albanjari..Dugong Darat pun berjalan keluar dari masjid Sauk berjalan menuju bawah pokok mempelam. Sya dan Ummi dah sedia menunggu..depa tak sembahyang…tapi tak kan aku nak tanya pasai apa?

Kami duduk dibangku yang tersedia ada…sapa yang wakafkan…wallahualam. Duduk dalam bulatan…sebab tak dak sapa yang nak duduk dalam barisan. Fobia.

“Abang Mat jadi Speaker!” kata Dugong.

“Ada ka patut aku jadi Speaker? Sapa nak jadi MB? Sapa nak jadi Zamry? Lagi pun..aku nak bercakap..bukan nak dengaq hangpa bercakap.” Aku balas balik.

“Jadi Speaker…sapa pun tak boleh halau Bang Mat..jadi MB..takut sat ni kena peghalau.” Kata Cyberboron.

“OK la..” Aku memulakan sidang penggal kedua Bloggers Network. “Sila kemukakan usul pertama untuk dibincangkan..”

“Emm.ehem..ehem.. Tuan Yang diPertua. “ Albanjari bangun untuk membacakan usul. “ Diatas kesedaran rakan-rakan yang telah memberikan sokongan kepada kita…dan juga selepas meneliti hujah-hujah dan idea-idea Tuan Syed dan Pak Nawi..maka dengan ini saya mengusulkan supaya Bloggers Network mengadakan satu majlis perjumpaan untuk mengeratkan persahabatan dan berkenalan sesama bloggers supaya kita dapat merancang dan melaksanakan idea-idea yang telah dilontarkan oleh rakyat bawahan macam kita.”

Speaker:” Suruh depa mai kat bawah pokok mempelam ni la!”

Albanjari:”Tak boleh Tuan Speaker! Tempatnya sempit..dan terbuka. Nanti kena serbu..naya. Lagi pun..nak berkumpul..kena minta permit.”

Speaker:” Habih nak buat kat mana?”

Albanjari: “ Kita buat satu majlis minum petang..tempatnya kita buat kat Ipoh..supaya senang orang datang. Yang dari Bagan Datoh ka…dari Bagan Serai ka.. sama jauhnya. Kita buat kat Restoran Sabar Menanti. .sebelah Stadium Perak. Tempat parking senang..lagi pun eksklusif sikit. Tak dak la bising bunyi lori.”

Speaker: “Bila nak buat tu?”

Albanjari: “3hb Mei ni. Hari Ahad..jam 5 petang”

Dugong: “ Tuan Speaker, saya mohon mencadangkan supaya kita buat juga konsert pada majlis tersebut. Tak kan nak dengor ceramah je. Sesekali kena ada hiburan jugak. Kita buat macam Jom Heboh…cari sponsor..boleh jugak buat duit. Kita panggil Amy Search ka.. Siti Nurhaliza ka..”

Ummi: “ Minta laluan Tuan Speaker…Ummi tak setuju. Kan konsert Jom Heboh tu dah difatwakan sebagai haram oleh Mufti Perak? Pasai apa kita nak buat?

Dugong:” Itu dulu, Tuan Speaker! Dulu diharamkan pasai nama dia Sure Heboh..Sekarang …dah tukar jadi “Jom Heboh”.. dah tak haram lagi. “

Speaker:” Habih…dah halal la?”

Cyberboron: “Minta laluan Tuan Speaker…mengikut fatwa yang baru dikeluarkan…hukumnya tidak haram dan tidak halal.. tapi ..harus.”

Speaker: “ Macam mana punya fatwa da?….dulu..haram sana, haram sini. La ni..harus sana, harus sani sini.”

Cyberboron:”Macam ni Tuan Speaker..oleh kerana kita tidak pasti sama ada kita boleh dapat logo halal atau tidak..kita cancel konsert tu. Kita buat secara santai..tak mau ucapan banyak-banyak…bukan nak buat ceramah…tapi kita mau lebih banyak interaksi sesama kita. Sambil makan…sambil sembang.”

Speaker:” Nak sembang dengan sapa? Nak sembang dengan hang…dah naik meluat dah.”

Cyberboron:” Kita jemput Nizar mai sekali. Kita sembang dengan Nizar…baru syok sikit. Aku sendiri tak dak chance nak sembang dengan dia. Setiap kali ada majlis…orang dok escort dia sampai meja VIP. Lepas tu depa dok buat kubu…kita nak pi salam pun tak boleh. Lepas berucap…dia makan sikit-sikit terus blah..Jadi, kali ni kita mintak dia berucap sikit-sikit, lepas tu bagi chance kat member-member kita yang datang..kot-kot nak mintak autograph ka..nak bergambar ka. Santai saja.”

Speaker: “Setuju?”

Semua: “Setuju!!!”

Dugong :” Habih…konsert macam mana?”

Speaker: “Not relevant!”

Sya-reformis:” Tuan Speaker…kita nak makan apa?”

Albanjari:” Kita makan special sikit la…ni asyik makan briyani…ayam..kambing..leceh la. Kita makan ubi rebus…pulut inti..pengat pisang..bubur pulut hitam.”

Speaker:” Yang tu ka special?”

Albanjari: “ Ya, Tuan Speaker. Sekarang ni…susah nak cari ubi rebus cicah kelapa. Pulut inti…nak tunggu orang bersunat baru ada. Pengat pisang…nak cari pisang masak pun susah sebab orang buat kerepek.”

Speaker: “Sapa nak bertanggungjawab pasai makan ni?”

Albanjari: “Yang ni kena bagi anak dara yang buat. Bagi kat Sya-reformis. Tak makan pun abang kenyang..ha..ha”

Speaker :”Setuju?”

Semua: “Setuju!!!!”

Speaker: “Sapa nak jadi Emcee?”

Dugong: “Yang ni bagi kat Ummi…Johan Tilawah Bagan Datoh. Bila dia bersuara..unggas-unggas pun menyepi..kah..kah..kah”

Albanjari: “Yang ni Wak setuju sangat…Wak sokong seratus peratus.”

Speaker: “Amacam Puan Sri Ummi?”

Ummi: “ Yang ni Ummi kena balik tanya hubby dulu..kalau dia kata OK…OK la”

Speaker:”Alright! Sapa nak handle pendaftaran? Orang nak datang nak tanya sapa?”

Sya: “ Kita suruh Wak yang buat. Dia cakap banyak…bagi dia kerja banyak sikit.”

Albanjari: “No problem. Kalau ada orang nak datang…wak akan bagi tau cara dia..masuk je blog Wak kat sini..”

Cyberboron: “Minta laluan, Tuan Speaker. Kita ni…tak mau jemput VIP ka? Macam YB-YB, YDP..Ketua Bahagian…”

Speaker: “Aku rasa..tak payah jemput. Kita tengok sapa yang datang. Kalau depa tak tau..tandanya depa tak pernah baca blog. Kalau depa tau..tapi tak mau datang..tu tandanya depa tak suka kat kita. Sapa yang datang…tu tandanya depa prihatin kat kita. Bukan kita nak jual mahal…tapi kalau kita selalu dok ikut depa dan depa tak mau ambil tau pasai kita…boleh blah la. Dalam majlis ni…tak dak VIP..tak dak YB. Semua sama. …Nizar dah confirm ka nak datang?”

Sya-reformis: “ Saya dah check dengan Amran…Amran kata…insyaallah..kalau tak mati…dia mesti datang.”

Speaker: “Fuiyo!!! Reserve kat aku 10 seat. Aku nak bawak anak bini aku datang. Pak Mentua …Mak mentua aku pun nak join. Sidang ditangguhkan “

Ummi:” Nanti sat Tuan Speaker!! Saya nak bawa usul Konvensyen Teh Tarik ?”

Speaker:”Tak tau peraturan Dewan ka? Kena bagi notis la dulu.”

Ummi: “OK..esok Ummi emailkan.”


sumber MSK

Monday, April 27, 2009

TERKINI dari SPR...

PRK DUN Penanti

Penamaan calon 23 mei 2009

Hari mengundi 31 Mei 2009

siap2 berkampung di Penanti pulak...Jom PRK kat Penanti...!!

semakin ramai yang mengajak buat kemungkaran di zaman ni...

[Pakai+Tudung+Main+Nombor.jpg]

ni nak ngajak orang Islam mengingkari suruhan Allah ni....dengan muka bangga dia cerita yang dia main no ekor...no ekor tu judi...judi tu haram bodoh tol....anak siapa ni...?? mak siapa ni..?? sara anak guna duit haram..bangga la tu...mana alim ulamak pembela melayu dan agama ni...tak reti2 nak nasihat ke..tegur ke...? kalau dia depan ummi ....mau ummi bagi penampor jepon kat dia ..pastu jentik jari dia pasai gatai tangan pi beli no ekor...duku kepala dia pasai bengap sangat...pastu tarik telinger dia pasai bingai..buat malu orang melayu Islam jek...pompuan lak tu memalukan kaum jek..hampehh

ayat yang paling ummi geram rasa nak tenyeh2 mulut dia dengan cili api.. bila dia kata..."saya berasa bersyukur kerana dapat bantuan dari tok guru".....bersyukur pasai dapat duit haram...haramjadah tol minah ni...siap buat iklan lagi...ni sah2 ikut cakap si Mashitah islam Hadhari...kalau dah hidup terdesak melacur pun halal....hampeh la puak2 ni...

tetamu istimewa yang kontrovasi di majlis terima menantu Husam Musa

Oleh Salma Husin
Foto: Reza Taha

KOTA BHARU, 26 April: Wanita dan lelaki yang dikatakan berada di tengah kemelut nampaknya tidak sebagaimana yang dilaporkan oleh media Indonesia. Semalam kedua-dua mereka menyertai majlis menerima menantu Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, di kampung Kota, Kota Bharu Kelantan.

Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Kelantan bersama isteri baginda, Cik Puan Temenggong, Monahara Odelia Ponit, telah berkenan untuk berangkat ke rumah anggota exco kerajaan negeri itu kira-kira pukul 1.30 petang semalam.

Baginda hadir pada majlis kesyukuran sempena menyambut menantu pertama Husam dan Datin Rohana Abdul Rahman, iaitu isteri kepada Ahmad Syafi’, 21, Indah Purnama Sari, 19.
Anak sulung kepada pasangan suami isteri itu selamat diijab kabulkan di Banten, Tangrang, Jakarta pada Disember 2008.
Indah Purnamasari anak kedua daripada tujuh orang adik beradik itu merupakan anak kepada pegawai kerajaan di Republik Indonesia, Haji Didin Solahuddin Aep Hasbuna, 46 dan isteri Hajjah T. Fatimah Kamaruddin, 42.

Tengku Temengong kelihatan begitu mesra dan sesekali ketawa riang bersama pada majlis itu.
Baginda bersama isteri sempat meraikan pengantin dan beramah mesra dengan Husam dan isteri selama setengah jam.

Husam ketika memberitahu media berharap pihak tertentu yang cuba memburukkan imej istana khususnya Tengku Temenggong dan Cik Puan Temenggong supaya menghentikan segera tindakan itu.

Menurutnya, lagipun apa yang beliau dapati hubungan mesra antara pasangan terbabit sentiasa wujud sejak mereka berkahwin tahun lalu dan bukan hanya pada hari ini.
"Sebelum ini mereka kelihatan bersama keluar turun ke bawah untuk menghadiri program, jadi tidak timbul lagi ianya berlaku sebagimana yang dilaporkan oleh media,”ujarnya.

Sehubungan itu, beliau berharap pihak tertentu supaya tidak lagi menyebar berita negative terhadap pasangan terbabit.

Tambahnya, biarkan pasangan itu hidup dengan aman dan melayari bahtera rumah tangga mereka tanpa campurtangan pihak tertentu.

sumber siasah


Perbezaan pemerintahan kerajaan PR dan Kerajaan BN dalam setahun ini


bicara si Tanpa Nama

kerajaan BN

pada awal pemerintahan diakui memang meringgankan beban rakyat malaysia am nya.. banyak program yang membantu dilakukan sehinggalah ramai orang Melayu yang berjaya..

Itu pun hak orang Melayu tergadai juga apabila tulisan Jawi di hapuskan dan digantikan dengan tulisan Rumi..

Sedangkan kita sedia maklum melalui tulisan Jawi lah masyarakat Melayu pada masa tu celik kepada Al-Quran..

Malah jika hal2 berkaitan Islam jika tercabar pun orang Melayu akan bangkit bersatu menentangnya

Contoh: apabila perbicaraan Kes Natrah yang di bela oleh keluarga melayu dituntut ole keluarganya di England dan memohon mahkamah mengiystiharkan Natrah keluar dari Islam.. orang melayu masa tu bangkit menentang keputusan itu termasuklah Tuanku Abdul Rahman..

Tetapi malangnya UMNO mengubah tulisan Jawi warisan Melayu ke tulisan rumi kepunyaan orang Rome yang di gunakan penjajah British. sedikit demi sedikit Orang Melayu semakin Buta kepada Al-Quran sehinggalah ke hari ini..
Bukan British yang hapuskan tetapi UMNO!!

Tetapi sehinggalah di zaman pemerintahan Tun mahatahir UMNO berubah daripada membantu rakyat kepada memeras rakyat apabila dasar penswastaan negara di mulakan
pada masa inilah kerosakkan berlaku apabila program bantuan menjadi perniagaan dan banyak hak2 dan tanah orang melayu tergadai antaranya..

Dasar Ekonomi Baru yang menyasarkan 30 peratus penguasaan ekonomi Bumiputra di selewengkan.. Dengan berbagai Projek dan tender kerajaan di berikan kepada Kroni pimpinan UMNO yang menyebabkan pencapaian hanya 18% sahaja yang dapat dicapai sehingga ke hari ini...

Kekayaan negara yang tidak seimbang hanya tertumpu dikalangan Ahli politik dan saudara-mara Bn sahaja sehingga wujud jurang yang besar antara rakyat termiskin dan terkaya..
Sehinggakan yang miskin bertambah miskin dan yang kaya bertambah kaya..

DEB jugalah punca di mana segala Projek yang dianugerahkan kepada pimpinan UMNO di Alibabakan sehingga projek yang sepatutnya diuruskan oleh bumiputra jatuh ketangan bangsa lain..Kerana sifat tamak dan ingin cepat kaya .. Malah kita boleh melihat bagaimana Ketua pemuda bahagian atau cawangan UMNO boleh membina Banglo mewah.. walhal baru setahun memegang jawatan tersebut di sebabkan projek yang mereka terima sebagai imbuhan dan mengalibabakan projek tersebut untuk mendapatkan keuntunggan segara...

Contoh: Bekas MB Selangor Khir Toyo
Mempunyai sebuah banglo yang dalam pembinaan di Shah Alam bernilai Lebih kurang RM29 juta!!! Sedangkan jika dihitung Gaji beliau selama menjadi ahli politik sehinggalah menjadi MB memang tidak mampu memiliki rumah semewah ini...Jadi dimanakah beliau mendapat wang sebanyak ini.??


Memansuhkan biasiswa kepada pelajar IPTA mmenjadi pinjaman PTPTN yang menyebabkan ramai pelajar gagal menjelaskannya walaupun belum mendapat kerja..

walhal ini adalah hak2orang melayu yang terjamin dalam perlembagaan dan di dalam kontrak sosial pun adalah menjadi Tanggungjawab UMNO melalui MARA memberikan biasiswa Percuma!! .. kepada setiap pelajar yang berjaya ke Universiti...

Memberikan tanah rizab Melayu kepada tokey2 yang banyak duit contoh di bukit bintang, menara Tan&Tan dan UniTAR kepunyaan MCA..
Penjualan banyak tanah Rizab melayu ini berlaku di negeri Johor,Melaka,P.Pinang dan perak
dan kebanyakkannya adalah kepada taukeh Cina dari Singapura..

Dan sekarang ini apabila siap Wilayah Iskandar di Johor nanti sebanyak 70% saham di punyai oleh Singapura dan masa tu nanti bolehlah di gelar Singapura kecil di Johor..


Dasar Kerajaan Mahathir ini diterukkan lagi dengan menjadi negara perindustrian apabila banyak kilang2 didirikan.. pada mulanya tokey2 kilang mengambil pekerja tempatan untuk berkerja tetapi untuk menjimatkan kos tokey2ini tadi mula mengambil pekerja asing dan akhirnya pekerja tempatan dipinggirkan..
sehingga kini pekerja asing mencecah 3 juta orang di Malaysia..

Dan akhirnya berlakulah gejala sosial yang parah dalam masyarakat apabila pekerja2 asing yang telah ramai ini mula tidak menghormati undang2 negara dan berlakulah jenayah yang semua sedia maklum..

Dalam Zaman inilah UMNO diharamkan oleh mahkamah kerana perpecahan dalaman dan rasuah, selepas inilah UMNO makin hilang arah perjuangan kepada rakyat yang mana daripada mengurangkan beban kepada menambah beban kepada rakyat dengan dasar2 yang semua sedia maklum...seperti kenaikan harga barang , harga minyak, cukai2 dan tingginya pengganguran dan kerosakkan akhlak di kalangan anak2 melayu...

Hinggalah dalam PRU ke 13 apabila BN kalah di 5 nagari termasuk di wilayah K. Lumpur BN dilihat masih tiada Perubahan dan banyak janji2 dalam manifesto PRU ke 13 langsung tak tepati antara usaha BN tahun ini ialah:

Mewujudkan JKKKP yang mana sepatutnya tidak perlu kerana kerajaan negeri mempunyai JKKK sedia ada tetapi kerana hendak menjatuhkan kerajaan PR dan memecahbelahkan masyarakat maka ditubuhkanlah jawatankuasa itu.

menaikan harga minyak sebanyak 70sen.

menaikan harga Tol

hanya mencari silap2 kerajaan PR sahaja walhal kerajaan BN mempunyai banyak masalah semasa berkuasa di 5 negeri.. kerajaan PR cuba tidak membalas tetapi UMNO makin teruk dengan tuduhan2 yang tak berasas langsung dan akhirnya kerana BN mencabar, kerajaan PR membongkar satu demi satu salahlaku pemimpin2 BN terdahulu termasuk khir toyo

Hanya tahu memfitnah kerajaan negeri PR sahaja tiada usaha2 berbaik dgn kerajaan PR

Merampas kerajaan Perak melalui ADUN lompat yang UMNOBN tuduh sebagai perasuah dan melantik MB sendiri walhal MB pakatan tidak pun Meletak Jawatan.

Memainkan sentimen Agama , Raja dan kebangsaan selepas kekalahan untuk meraih simpati undi melayu yang mana kita tahu semasa UMNO memerintah perkara2 tersebut langsung tidak di ambil peduli''

Membuat tuduhan berasaskan Fitnah kepada kerajaan Pakatan Rakyat dan tidak mahu bekerjasama diantara kerajaan negeri PR dan kerajaan Pusat untuk kepentingan Rakyat..

Gagal mengatasi kemerosotan Ekonomi malaysia yang mana rakyat makin terbeban sedangkan bantuan melalui wang rakyat KWSP digunakan untuk Syarikat2 besar sahaja.

Gagal menangani kenaikan harga barang sedangkan harga minyak pun sepatutnya turun75sen tetapi apabila di congak2 berapa kali harga minyak diturunkan hanya 50 sen sahaja yang turun manakala 25sen kekal sehingga ke hari ini ..
Itu pun kerajaan mencanangkan kononnya harga minyak dah diturunkan.. boleh ke dikatakan harga minyak turun sedangkan masih ada baki 25sen yang tak turun lagi??

Tiada tindakan berkesan dalam menghadapi Jenayah yang meningkat, pendakwaan rasuah pilih kasih dan gejala sosial yang semakin parah.

Tidak berjaya mengawal kebanjiran warga asing di malaysia yang mana sekarang ini menjadi penyumbang utama kes2 jenayah di Malaysia.. Sekarang Negro pun dah banyak beb.. Malah kebanjiran ini menyekat peluang kerja untuk rakyat sendiri yang terpaksa bersaing dengan pendatang asing untuk mendapatkan pekerjaan di Malaysia..

Gagal menangani gejala sosial yang makin meruncing dan merisaukan di kalangan anak2 muda,
Malah mengalakkan lagi dengan penganjuran Konsert2, pertunjukkan hiburan, Pesta2an dan rancangan TV yang melalaikan dan tak bermoral.

Supaya rakyat leka dan tidak tahu tentang perkembangan politik di negara ini. Supaya mudah bagi Bn memperbodohkan rakyat untuk mengekalkan kekuasaan mereka..

Gagal melaksanakan perintah Allah dengan memartabatkan hukum Hudud sebagai perundangan tertinggi sedangkan kuasa mutlak terletak di tangan UMNO yang mengaku Islam, walaupun di beri kuasa memerintah negara sehingga ke hari ini..

Dan gagal memberi kefaham yang baik tentang Islam kepada Bukan Islam sebaliknya menakut2kan bukan Islam di negara ini kepada Hukum dan amalan Islam itu sendiri..

Pendek kata hampir tiada janji manifesto yang ditunaikan oleh BN walaupun janji cogankatanya iaitu SELAMAT,AMAN,MAKMUR yang berlaku sebaliknya ialah TAK SELAMAT,TAK AMAN DAN TAK MAKMUR makin corot lagi keadaan Malaysia hari ini dan inilah relitinya..
-----------------------------------


Kerajaan Pakatan Rakyat

Walaupun baru setahun jagung memerintah telah berjaya mengurangkan beban Rakyat seperti:

Mengurniakan 102 ribu lot tanah kepada kg tersusun yang 90% adalah berbangsa Melayu dan 47 ribu kepada kg baru yang 80% adalah bangsa cina..yang mereka ini adalah rakyat miskin di Perak tetapi dilaporkan di Utusan dan Berita harian tanah hanya diberi kepada bangsa cina saja ini satu penipuan dan Fitnah BN

Memberikan hadiah bekalan air bersih percuma 20 meter padu setiap bulan kepada rakyat. yang mana selama 50 tahun Bn memerintah perkara sekecil ini pun tak boleh dihadiahkan kepada rakyat..

Memberikan bantuan RM2.7juta kepada sekolah S.Agama.Rakyat di Pulau Pinang dibawah PR,Juga bantuan RM 25 juta kepada SAR dan SRJK(C)di Selangor..

Menganugerahkan Tanah kepada sekolah Melayu dan Cina di Perak Untuk mendidik Sekolah tersebut supaya tidak mengharapkan bantuan kepada kerajaan,
sebaliknya mendidik mereka mengusahakan tanah tersebut dan bebas menggunakan hasil yang diperolehi sebagai sumber kewangan sekolah.. Dan menaik taraf sekolah Tamil Juga di negeri Perak

Mewujudkan tabung simpanan kepada bayi baru lahir Yang mana apabila mencecah umur 18 tahun simpanan bayi tadi menjadi beribu ringgit dan berbagai tabung warga emas sebagai usaha menjamin masa depan rakyat di bawah naungan Kerajaan PR

Memberi wang bantuan kecemasan kepada setiap warga emas Selangor yang berdaftar dengan takaful Warga emas dan memberi bantuan RM1,500 apabila berlaku kematian dan baki RM1,000 kepada waris selepas pengebumian untuk menampung beban kos2 pengurusan jenazah..

Memberi Ganjaran RM1000 kepada setiap anak Selangor yang berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti yang mana dapat mengurangkan sedikit bebanan pelajar untuk membeli berbagai keperluan Pembelajaran..

Menaikkan elaun Guru Kafa Di negeri Selangor, Pulau Pinang dan Perak yang semua gurunya adalah orang Melayu yang selama di zaman BN memerintah tidak pernah dinaikkan..

Memulangkan semula bantuan perkapita kepada sek agama rakyat yang sebelum ini ditarik diZaman Tun Mahathir dengan menaikkan lagi jumlah bantuan..

memberi kebebasan kepada rakyat memilih AJK surau atau Masjid yang selama ini lantikan dilakukan oleh UMNO saja..

Memberi kebebasan melantik Ketua kg mengikut kehendak rakyat sendiri tanpa campur tangan kerajaan

Memakmurkan surau dan Masjid dengan Program2 Keagamaan yang semasa Zaman pemerintahan BN begitu Suram..

Membaiki jalan raya contoh di Sg buluh dan Sabak Bernam tanpa perlu menunggu pilihanraya tiba..walhal jalan tersebut dah terlalu teruk dizaman BN memerintah lagi..Zaman BN dulu nak kena tunggu PRK atau PRU baru nak repair jalanraya tu..

Mengiystiharkan harta Ahli Exco dan MB serta Adunnya yang mana sampai ke hari ini Tiada sorang pun pemimpin BN berani membuat pengiystiharan harta..

Membuat Program Keislaman dengan solat di tempat2 awam supaya rakyat mencontohi dan mengikuti program bina Insan tersebut dengan dipimpin MB PR sendiri yang takkan pernah terjumpa dalam Pimpinan Umno..

Menganjurkan Program2 dan bengkel kemahiran untuk belia2 yang ketinggalan dan tiada pekerjaan sebagai persediaan melahirkan pekerja berkualiti pada masa akan datang.
seterusnya memberi sinar harapan kepada Belia2 yang ketinggalan ini untuk menjadi insan berguna..

Mengiystiharkan Fasa kedua menunaikan janji manifesto PR setelah Fasa 1 telah berjaya dilakukan

Mengaktifkan Lembaga Zakat dengan memberi bantuan kepada yang benar2 miskin... sehingga kini di Sabak Bernam hampir Tiap2 bulan adanya program2 bantuan Zakat diberikan..

Jadi kesimpulannya anda sendirilah menilaikannya perbezaan antara kedua2 kerajaan tersebut Yang mana lebih mementingkan kebajikan dan mengurangkan BEBAN RAKYAT..

fikirlah dengan hati yang ikhlas bukan mengikut emosi kepartian ataupun kekeliruan fikiran..

Ubah Minda Selamatkan Malaysia..

Wassalam

jaga-jaga speaker DUN Selangor...anda sedang diperhatikan..!!

http://photos.friendster.com/photos/group/62/03/593026/163993554857s.jpg

-bicara tok iskandar

Sejak najib ambilalih UMNO Selangor,timbul pulak spekulasi kerajaan PR Selangor akan ditumbangkan dan dirampas secara brutal.isu umno selangor ketandusan pemimpin berbakar itu masalah depa.

Modus operandinya mudah dengan skrip ala-ala negeri Pasir Dua Butir.Tan Sri Khalid akan dihadapkan ke mahkamah oleh SPRM atas tuduhan rasuah atau salahguna kuasa.Berkemungkinan besar akan didapati bersalah dan Selangor terpaksa mencari MB baru.

Bila dah dapat calon MB,pemimpin PKR Selangor akan mengadap Sultan Selangor dan kali ini akan ditolak oleh Sultan Selangor yang mahukan calon PAS jadi MB Selangor.Dr Hassan Ali akan jadi calon PAS dan apabila PAS cadangkan beliau jadi MB Selangor yang baru,beberapa ADUN PKR akan protes kerana kerusi DUN PKR lebih daripada DUN PAS.Perbalahan akan jadi semakin hangat dan beberapa tok wakil PKR akan keluar parti dan menjadikan PR Selangor retak menanti belah.Ketika inilah akan berlaku PRK Penanti yang akan diadakan ketika Muktamar PAS berlangsung iaitu pada awal bulan Jun.Lebih memburukkan keadaan penyokong PAS akan memboikot PRK Penanti jika krisis politik di Selangor tak dapat diselesaikan dengan baik.
Baru-baru ini beberapa pemimpin HINDRAf di Selangor telah menyertai MIC dan mereka akan menjadi bom jangka kepada kerajaan PR Selangor.Ezam dan GERAK akan diberikan peranan penting untuk menarik tok wakil PKR menyertai UMNO.Jika plan di atas gagal,tak mustahil ada tok wakil PR akan dikidnap.

Tok jangkakan UMNO tak punya banyak masa kerana krisis rundingan air di Selangor telah menjejaskan imej UMNO.Ada sumber memberitahu,Mat Taib ada kepentingan dalam SYABAS dan atas faktor inilah beliau telah digugurkan sebagai Ketua Penerangan UMNO dan Ketua Perhubungan UMNO Selangor.Ada sumber yang memberitahu tok Mat Taib sengaja tidak diberikan jawatan untuk memberikan beliau peranan penting dalam usaha merampas Selangor.Sedikit sebanyak dakwaan ini ada benarnya kerana mat taib mempunyai hubungan rapat dengan Sultan Selangor yang juga merupakan bekas abang iparnya.

Najib telah memberikan peranan penting kepada bekas pengikut Anwar termasuk Zahid Hamidi,Zambri,Hamdan Taha dan Ezam.Tujuannya adalah untuk menarik penyokong Anwar menyertai UMNO.

Bahya sedang menunggu dan PR perlu berwaspada.Kita tak mahu kehilangan negeri Pasir dua butir berulang kembali di negeri Selangor.

Tok cadangkan diwujudkan bloggers network di Selangor,Pahang dan Perak yang akan bekerjasama menyalurkan maklumat kepada rakyat tentang kelemahan dasar kerajaan dan korupsi dan salahgunakuasa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO.

Jika bloggers network Pahang dapat mecari kelemahan kerajaan negeri Pahang yang berembikan UMNO,najib terpaksa menjadi defensif dan tak ada masa nak menyerang dan merampas negeri PR yang lain.

Tok nampak jugak kepentingan mewujudkan bloggers network di negeri sembilan,terengganu,melaka dan perlis kerana negeri-negeri ini berpotensi untuk dirampas PR.

Kes mahkamah yang berlaku di negeri pasir dua buitr wajar diteruskan walaupun rakyat semakin meragui kredibiliti mahkamah.Di sinilah peranan kengkawan bloggers sangat penting iaitu mencari kelemahan kerajaan negeri menteri pasola dan biar imejnya menjadi buruk akibat kesilapan yang dilakukannya ketika jadi embi pasir dua butir.bila rakyat dah benci kat zambri tak susahlah PR memerintah kembali Pasir dua butir walaupun menteri pasola menjadi kesayangan raja.

tok musykil kenapa menteri pasola adakan konsert jom heboh di kem TLDM lumut dan kenapa tak diadakan di stadium.takut rakyat boikot kot.takkan tak yakin dengan keselamatan sendiri sampai terpaksa diadakan di kem tentera laut.soal perbelanjaan pulak siapa yang menanggungnya.Kalau kementerian pertahanan yang diterajui zahid yang menanggung kosnya,nyata membazirkan wang rakyat.elok MP PR tanya perkara ni dalam parlimen.nak buat PRK membazir tapi adakan hiburan guna duit rakyat tak membazir pulak.

pandang belakang Najib..sapa ada..??

http://photos.friendster.com/photos/group/62/03/593026/163993554857s.jpg

-bicara tok iskandar

Najib dah macam boneka mamak mahathirlah pulak.kata BN tak nak bertanding PRK Penanti tapi ubah keputusan bila mamak mahathir bantah.
najib diam membisu ketika mamak mahathir kritik barisan kabinet dapurnya yang turut diisi oleh individu yang dibenci mamak mahathir tak lain tak bukan nazri aziz dan johari baharum.
dengar citer jambatan bengkok nak buat balik atas nasihat mamak ni.inilah baru dikatakan membazir wang rakyat.dulu syarikat yang diterajui adik ipar mamak mahathir telah diberikan pampasan oleh gomen pasal batal buat jambatan bengkok.kalau nak buat jugak,eloklah syarikat gerbang perdana pulangkan semula duit pampasan tu.

sepanjang tempoh najib jadi PM,tok tak nampak pun kredibilitinya.benarlah kata mamak mahathir tak lama dulu,najib pemimpin yang lemah.kira pepatung@boneka buat mamak mahathir.idea merampas Perak tu tak mustahil idea mamak mahathir ni.setahu tok mamak mahathir jenis yang membelakangkan undang-undang bila nak laksanakan agenda peribadinya.dulu pemecatan mufti selangor,pemecatan ketua hakim negara dan hilangnya kekebalan raja-raja melayu berlaku pada zaman mamak mahathir jadi PM.

tok perhatikan najib sibuk untuk merampas selangor,sebuah negeri yang terkaya di malaysia.umno risau kerajaan PR Selangor akan takeover pengurusan air negeri.usaha-usaha untuk merampas selangor sedang berlaku dan PR perlu berwaspada dan melindungi tok wakil mereka agar tidak dibeli oleh umno.kali ini ezam akan jadi ejen untuk menarik tok wakil PKR join umno.

Untuk pisahkan PAS daripada PKR,umno akan manipulasikan isu babi dan kilang arak yang semua tahu telah dibina ketika umno memerintah negeri ini.usaha jahat ini boleh digagalkan jika bandaraya Shah Alam dijadikan bandaraya Islam dan jadi bandar kembar kepada kota bharu.

PR negeri-negeri boleh bekerjasama dengan mengadakan expo pendidikan,kebudayaan dan lain-lain lagi.tak lupa pertandingan futsal dan bolajaring peringkat negeri PR.Festival kebudayaan Islam juga boleh dianjurkan di negeri-negeri PR.

Biar rakyat dekati PR dan jauhi UMNO-BN.Setakat ni PR jauh kedepan kerana UMNO tak banyak berubah.rakyat tengok umno berubah kepada lagi teruk.mereka meragui SPRM,SPR dan mahkamah yang dilihat seolah-olah memihak kepada umno-bn.bertambah meluatlah rakyat terhadap umno-bn

Sunday, April 26, 2009

jangan sampai warga Malaysia ada yg bernasib begini...

terkadang kita lupa akan mereka2 yang bernasib begini...

terkadang kita merasa kita sudah cukup bermurah hati...

terkadang kita merasa semua orang bernasib baik seperti kita...

hakikatnya...ramai lagi yang mengharapkan sumbangan kita...

ramai lagi yang menanti sinar untuk merubah kehidupan mereka ..

ramai lagi yang diabaikan oleh pemimpin kita..

ini merupakan peringatan buat ummi dan semua...
hasil 50 thn UBN memerintah..

Hari ini begitu pilu hati ini mengenang peristiwa tiga beradik hangus di jilat api di Kg Sungai Rotan TRONG Perak. Tempat di mana BN telah berkuasa begitu lama sekali sejak merdeka tapi masih ada penduduknya yang hidup terlalu daif. Pada mulanya peristiwa ini masih saya tidak mengetahuinya sehinggalah saya hadir di majlis kesyukuran di Markas Bukit Gantang.Kehidupan masyarakat masih jauh ketinggalan dibawah BN yang telah memerintah lebih 50tahun. Sesudah habis majlis tersebut saya telah mengajak kawan saya pergi menyiasat ke tempat berlakunya peristiwa tersebut bagi membuktikan kesahihannya. Nampaknya begitu benar sekali apa yang telah digambarkan. Untuk pergi ke rumah tersebut terpaksa melalui jalan yang tidak ada tar sejauh 3 km dalam 15 minit perjalanan.

Sesampai sahaja di sana, mungkin Allah Taala nak tunjukkan kepada saya bertemulah dengan wanita2 Umno. Saya dan kawan hanya berdiam diri sahaja melihat keadaan rumah tersebut yang pada saya bukannya rumah tapi pondok sahaja. Hati ini begitu sayu bila melihat tong gas yang kosong ditepinya ada kayu api,tilam yang sudah tinggal besinya sahaja,bekas pinggan mangkuk yang ada sisa makanan,tirai kain dan bermacam2lagi yang menunjukkan kemiskinan yang keluarga ini hadapi.

Namun begitu saya begitu kesal apabila mendengar wanita2 UMNO tu kata
" mereka ini tergolong dalam orang NOMAD yang selalu berpindah randah...mereka ini tidak makan dirumah tapi makan di kedai makan luar menunjukkan mereka mampu....kenapalah ibu bapa ni boleh tinggal anak2 mereka macamtu je tak rasa kesian ke " dan bermacam lagilah yang mereka kata di tempat berlaku peristiwa tersebut.

Setahu sayalah yang telah menemuramah penduduk2 di situ dan guru di sekolah berhampiran, mereka mengatakan anak2 itu ditinggalkan dirumah sebentar sahaja kerana ibunya pergi membasuh kain di lombong berdekatan, bapanya pergi kerja sebagai jaga di ladang kelapa sawit berhampiran dan kalau kata mereka makan diluar kenapalah saya boleh ternampak sisa makanan di pinggan mangkuk disitu yang tidak wanita2 Umno tersebut melihatnya mungkin kerana geli.

Gambar2 di atas mungkin dapat menunjukkan kebenarannya. Lihatlah wahai Malaysia, setelah lebih 50 tahun BN memerintah namun adakah masyarakat yang berada terpencil sebegini terbela nasib mereka? Yang kita lihat YANG KAYA BERTAMBAH KAYA YANG MISKIN PAPA KEDANA...TAK TERFIKIRKKAH UMNO SAAT-SAAT 3 BERADIK ITU SEDANG MENGHADAPI SAKARATUL MAUT?

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

sumber CinaIslam

ummi pon hairan macamana wanita umno ni bercakap macamtu pada mangsa yang kehilangan 3 orang anak...apakah bila mereka ni penyokong PAS boleh dikata begitu..apa peranan wanita umno selama 50 tahun memerintah...kalau ikut bancian semasa PRK lepas..memang banyak keluarga di tahap miskin di Trong tu..pernah satu team ziarah rumah ke rumah pergi ke sebuah rumah yang boleh kita kata tak layak dipanggil rumah..ada bilik tapi dindingnya berlubang2...

kenapakah masih lagi terdapat rakyat Malaysia yang tahap kehidupannya begini...selam UBN memerintah Malaysia masih ramai orang melayu yang hidup miskin..mana dia pejuang melayu..??

renung2kan...jangan berbangga sangat dengan tempoh 50thn kamu memerintah...tapi banyak membuat rakyat derita dari yang berjaya...

wallahualam

apa cerita Konvensyen Teh Tarik kali ke-2..??

Konvensyen Teh Tarik kali Ke 2 sedang dalam perancangan..pada mesyorat tingkap yang lepas kami dah buat rancangan beberapa program dan salah satunya adalah mengenai KTT kali ke-2..cadangan tempat dalam mesyorat tu di belah2 Lumut atau Teluk Batik..so orang yang dipertanggungjawab untuk meninjau tempat adalah Manjung Mai dan MSK...


sila baca catatan depa seterusnya..ummi cilok cerita ni dari Manjung Mai..layann...

Petang tadi jam 3.00ptg MSK talipon aku, dia dah tak ingat nak masuk mai rumah aku, terpaksa keluak kat simpang taman tunggu, rupa-rupa Dugong Darat yang jadi pemandunya, katanya nanti kalau dah pakai Toyota Camry senang, dah ada driver..
Mai rumah aku biasalah, bini aku pagi hingga tgh dia kena pi sekolah, aku pulak kerja sampai pukul 1.00, nak ajak makan nasi pun dah pukul 3, menu hari ini ikan kembung goreng, bendi goreng lada.. alhamdulillah, balik kerja kena nasi panas, phurgg lega, tak kan nak lawa dia makan nasi.. baki ikan pun tinggal sekor..nak selamat anak aku yang lepas SPM pi beli goreng pisang jamu kat dia, sembang-sembang pukol 4 kami pi ke hala Teluk Senangin, tengok tempat cadangan nak buat konvension Tea Tarik 2..
Cadangan aku nak buat kat Kem PLKN Teluk Sakah, 4 tahun lepas aku dah pegi hantar bini aku bawa anak muridnya buat kem motivasi kat situ, petang tadi aku pun macam biasa ikut jalan tu, masuk short cut kot kebun kelapa sawit, rupanya dah tutup ikut lorong tu, panik sekejap, nasib baik ada sebuah kereta kancil, mai dari mana aku pun tau...aku tanya rupanya lorong tu dah bertahun dah tutup, keluar balik jalan hala ke Teluk Senangin terus sampai..
Dan inilah gambar-gambar yang sempat aku snap...

Pantainya kira OK juga, waktu kani sampai air pasang penuh.. suasana sini orang tak ramai macam kat Teluk Batik, yang terlalu padat...dengan manusia dan gerai-gerai yang banyak..

Yang ada kat sini petang tadi pasukan Bulan sabit Merah Daerah Manjung dan pelajar-pelajar SRI TAALIM yang ada buat program di sini.

Kalau sesiapa ada pukat boleh memukat tangkap ikan kat sini..

Person In-Charge Blogger Network Perak... MSK baru lepas merandok air laut pasang..jambatan di sini roboh disebabkan peristiwa tsunami yang lalu..

Pelajar SRI TAALIM Seri Manjung sedang melakukan solat di atas pasir pantai.

Persediaan pelajar membuat flying fox...

Huhh lega dah selesai... anak sapa tah!! aku pun tak kenal ...

Komen aku.. tempat ini bagi aku kira OK kalau kita nak buat Program Konvension Tea Tarik sambil bawa keluarga bersama-sama bersiar.. Tentang cost budget berapa kena aku tak pasti.. sebab time MSK dok bincang dengan Pengurus tadi aku pi sembahyang asar, tapi tak mahai sangat berpatutan dengan tempat..hangpa tunggu nanti MSK keluar notice..apa pun aku harap semua blogger PR dapat mengahdiri program ni.. Insyaallah...

ummi...

Kalau di Teluk Senangin memang best..tapi nak masuk ke dalam tu jalan dia agak sunyi..tapi kira ok la..famili ummi selalu turunkan bot tang situ la jugak..tak sesak sangat dengan manusia..tapi yang ummi paling teruja sangat yang hat flying fox tu..aktiviti kegemaran ummi...mintak2 ada can buat flying fox..hehehe..

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil