Followers

Friday, October 02, 2009

Sambutan Ulang Tahun ke-2 PAS Untuk Semua (PAS for All)
Masa : 8.00 malam
Tempat : Ladang Siliau, Port Dickson
Bersama YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat


Ceramah 1
Masa : 9 malam

Tempat : Markas Besar Bt 3, Jalan Pantai (Hadapan Bangunan Zaitun)

Penceramah :

 • YB Dato Seri Hj Abd Hadi Awang , Presiden PAS
 • YB Dato Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin , Ahli Parlimen Bukit Gantang
 • YB N Gobala Krishnan , Ahli Parlimen Padang Serai
 • Sdr Mazlan Aliman , AJK PAS Pusat
 • Y Bhg Zulkefly Mohamad Hj Omar, Calon PAS N.31 Bagan Pinang
SEMUA DIJEMPUT HADIR
 

Thursday, October 01, 2009

Surat untuk MB Nogori 9..jawab jang..jangan tak jawab..

Badrul Hisham Bin Shaharin,
Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP),
Parti Keadilan Rakyat.


Tarikh : 16 September 2009


YAB Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hassan,
Menteri Besar Negeri Sembilan.

YAB Dato' Seri Utama ;

SURAT TERBUKA : PERSOALAN YANG PERLU DIJAWAB MENJELANG PILIHANRAYA KECIL BAGAN PINANG.

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

Seperti yang diketahui PRK Bagan Pinang tidak boleh dielakkan dan akan diadakan tidak lama lagi. Walaupun sejak kebelakangan ini PRK telah dilabelkan dengan oleh regim Bn sebagai membazir namun menjelang PRK Bagan Pinang persepsi yang cuba diberikan oleh pemimpin Bn ternyata berbeza. Merujuk kenyataan Exco Pelancongan Negeri semalam menyebut PRK Bagan Pinang akan menarik pelancong ke negeri ini.(rujuk m/s N3 Sinar Harian, 15.9.09)

Namun bagi Pakatan Rakyat PRK dilihat sebagai manifestasi dan kesempatan implementasi kuasa rakyat. PRK di peringkat DUN seharusnya dijadikan ruang penilaian prestasi pertengahan penggal. Kerajaan Pakatan Pulau Pinang contohnya telah diuji dengan dua penilaian prestasi pertengahan penggal dan dilihat diberi penilaian lulus cemerlang oleh pengundi.

Di N.Sembilan terlalu banyak isu yang selama ini tidak terjawab atau dengan sengaja rakyat diberikan fakta salah atau dilarikan perhatian rakyat ke isu lain untuk mengelak dari memberikan jawapan.

Sehubungan dengan itu tujuan surat terbuka ini ditulis ialah untuk menuntut jawapan spesifik dan lengkap dari kerajaan negeri khususnya pihak Menteri Besar mengenai beberapa persoalan. Ini akan dijadikan perhatian utama pengundi Teluk Kemang untuk dijadikan bahan ukuran penilaian prestasi pertengahan penggal.

Isu pertama

Tuduhan 'kerajaan adik beradik' kedengaran sejak dari awal lantikan Menteri Besar sekarang ini. Tuduhan bukan sahaja dari luar kerajaan negeri namun kuat kedengaran dikalangan pentadbiran kerajaan termasuk dalam Umno itu sendiri. Tuduhan ini bukan sahaja kerana tuduhan campurtangan keluarga Menteri Besar dalam pentadbiran kerajaan negeri sahaja tetapi juga berkaitan dengan agihan projek dan kontrak kerajaan.

Melalui surat ini penjelasan dituntut, Bagaimana 2 syarikat 'Bumi Highway' dan 'Selia Selenggara' yang punya kaitan dengan keluarga Menteri Besar mendapat begitu banyak kontrak dan tender dalam Negeri Sembilan ?

Adakah benar ketika menjadi Setiausaha Umno Negeri, Datuk Azman Hassan (abang Menteri Besar) telah menemui beberapa pegawai kerajaan dengan memberikan beberapa 'arahan' ? Adakah Setiausaha parti politik berhak memberikan arahan kepada pegawai kerajaan ?

Isu kedua

Penswastaan Air Negeri Sembilan tetap berlaku walaupun mendapat perbagai tentangan. Malang lagi penswastaan ini berlaku ketika dasar penswastaan negara telah jelas menunjukkan kegagalan khususnya dalam menjamin kepentingan rakyat. Penswastaan ini jelas bertentangan dengan kenyataan Menteri Besar selaku Pengerusi Bn ketika pilihanraya 2008 mengenai penswastaan air negeri.

Alasan penswastaan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan amat meragukan kerana bulan pertama penswastaan sudah timbul persoalan pengiraan bil air yang merugikan pengguna. Ini kerana pihak pemegang konsesi gagal membaca meter dalam masa 30 hari.

Di ketahui penswastaan (menyerahkan tanggungjawab kerajaan kepada agensi swasta) akhirnya akan merugikan pengguna. Bn amat porpular dengan perjanjian konsesi yang berat sebelah (amat menguntungkan syarikat). Perjanjian dengan pemegang konsesi lebuhraya contoh terbaik di mana kini kerajaan terpaksa membazirkan wang rakyat setiap kali jika kenaikan perlu dielakan kononya kerana perjanjian, jika tidak kenaikan akan ditimpa terus atas kepala rakyat. Pendek kata perjanjian menjanjikan kenaikan harga dan keuntungan dijanjikan kepada syarikat. Jika tidak dibenar naik kerajaan terpaksa bayar terus (juga wang rakyat). Ketika rakyat ingin melihat apa perjanjian tersebut, kerajaan dan pemegang konsesi mengelak dengan mengatakan ia sulit.

Di Selangor contohnya Kerajaan Negeri semasa di bawah Bn telah menganugerahkan pembekalan air Selangor kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh bekas Bendahari Umno Bahagian dan dijanjikan siri kenaikan tarif untuk menjamin keuntungan berganda syarikat. Syarikat membuat keuntungan amat besar tiap tahun. Namun ketika Kerajaan diambil alih oleh Pakatan Rakyat, polisi air percuma ditolak oleh syarikat. Namun kerajaan negeri terpaksa membayar jutaan ringgit kepada syarikat air negeri hanya kerana perjanjian berat sebelah yang ditandatangani oleh Menteri Besar Bn yang lalu.

Melalui surat ini dituntut perlu didedahkan perjanjian penswastaan / konsesi air negeri ini.Apakah jadual kenaikan kadar tarif air yang dijanjikan kepada syarikat ? Siapa yang kini memegang kepentingan di sebalik konsesi air ini ? Adakah ia berkaitan rapat dengan parti pemerintah ?

Isu ketiga (isu ini juga harus dijawab oleh Pengarah SPRM Negeri Sembilan)

Surat ini juga menuntut penjelasan mengenai isu campur tangan Menteri Besar (atau cuba mempengaruhi) dalam isu siasatan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam pentadbiran dan pimpinan kerajaan negeri.

Bukan sedikit laporan rasuah yang ditujukan kepada pentadbiran, pemimpin termasuk kepada Menteri Besar sendiri. Laporan dibuat bukan sekadar oleh kalangan orang biasa namun melibatkan tokoh Umno itu sendiri.

Namun terdapat tuduhan Menteri Besar telah 'memohon' kepada SPRM agar tindakan tidak perlu dilanjutkan kerana jika dilanjutkan nescaya kerajaan negeri ini yang hanya mempunyai majoriti tipis di Dewan Undangan Negeri bakal tumbang.

Melalui surat ini juga Pengarah SPRM dituntut menjawab 'adakah tidak salah' beliau memohon bantuan kewangan dan menerima cek dari Menteri Besar Negeri Sembilan. Perkara ini pernah didedahkan namun Pengarah SPRM membisu. Menurut maklumat SPRM (Pusat) mengakui kegiatan Pengarah SPRM Negeri Sembilan meminta dan menerima 'bantuan' kewangan dari Menteri Besar adalah salah tetapi hanya diberi 'amaran keras'. Menteri Besar Negeri Sembilan hanya mengulas isu ini dengan penafian dangkal namun Pengarah SPRM Negeri Sembilan hanya membisu dalam isu ini.

Tuduhan diatas dilihat serius kerana ia berkait rapat dengan 'kegagalan SPRM menjalankan siasatan terhadap pemuka Umno yang jelas terlibat dalam kegiatan 'rasuah'.

Dalam kes seorang ADUN Negeri Sembilan, jelas pengadu telah memberikan contoh cek sogokan untuk politik wang dari ADUN tersebut bagi mempengaruhi undi dalam pemilihan Umno, namun fail siasatan 'disenyapkan' kerana kalau diteruskan ia bakal menipiskan lagi majoriti yang tipis di dewan. Jika SPRM menjalan tanggungjawab secara bermanah dan beretika Kerajaan Negeri Sembilan dibawah Bn sudah pasti akan tumbang.

Isu keempat

Ketika Pilihanraya Bn telah menaburkan perbagai janji. Banyak antara janji tersebut telah dibohongi, antaranya Pengarah Pilihanraya Bn Pusat telah berjanji bahawa minyak 'pasti' tidak naik tahun ini (2008) namun selepas Bn menang pilihanraya minyak dinaikkan dalam tahun yang sama. Begitu juga di peringkat tempatan sehingga kini terlalu banyak janji pilihanraya tidak tertunai. Melalui surat ini juga selaku Ketua KEADILAN Cabang Rembau ingin menuntut janji pilihanraya Bn dikawasan Rembau. Kini sudah 18 bulan dari tarikh rakyat mengundi Bn di Rembau kerana janji pilihanraya, dari ratusan janji pilihanraya cukup disenaraikan empat janji yang sehingga kini masih belum nampak seperti mahu ditunaikan.

* Janji Hospital Daerah Rembau
o berpuluh tahun dibawah Bn daerah Rembau terpinggir, bukan hospital yang sempurna tetapi langsung tidak punya hospital daerah. Orang Rembau terpaksa ke Tampin atau Seremban untuk mendapat rawatan 'sempurna'. Setelah lama tersiksa akhirnya rakyat dijanjikan Hospital Daerah Rembau ketika pilihanraya. Namun seperti tertipu sehingga kini langsung tidak nampak bayang Hospital Rembau.

* Masjid Pedas
o bukan sedikit kerja pecah tanah ketika pilihanraya antaranya pecah tanah Masjid Pedas.Namun sehingga kini tanah yang diratakan untuk majlis pecah tanah dan kempen pilihanraya Bn itu tinggal kosong dan dipenuhi semak samun.

* Pusat Tuisyen Emas
o kononya calon Bn amat prihatin isu pelajaran penduduk setempat dengan menjanjikan pusat tuisyen percuma. Namun sehingga kini kerja semudah membuka pusat tusiyen yang dijanjikan ini juga gagal dilaksanakan.
* Lapangan Terbang 'ringan'
o orang Rembau bukan setakat dijanjikan hospital, masjid tetapi turut dijanjikan Lapangan Terbang. Begitulah usaha Bn untuk menang pilihanraya dengan menabur janji. Menjadi bahan jenaka jika difikirkan dengan waras namun sehingga kini orang Rembau menantikan lapangan terbang yang dijanjikan buat mereka.

Isu Kelima

Sudahlah syarikat – syarikat dibawah kerajaan negeri tidak menunjukkan prestasi yang baik malah laporan mengenai kadar indeks kepuasan pelanggan terhadap sektor awam di negeri ini juga perlu diberi perhatian. Perbelanjaan mengurus yang tinggi dalam buget agensi kerajaan juga perlu diperhatikan. Peningkatan kadar atau nilai cukai terhadap rakyat terus meningkat. Ini semua menggambarkan prestasi lemah kerajaan negeri.

Dalam keadaan tersebut, kerajaan negeri jelas tidak prihatin tetapi sebaliknya terus mengeluarkan perbelanjaan untuk perkara tidak perlu. Contohnya dalam keadaan banyak pihak berkuasa tempatan (PBT) menyeksa orang ramai dengan menaikkan kadar cukai kebelakangan ini. Namun dilihat berlaku perbelanjaan tidak berhemah. Berapakah perbelanjaan PBT seluruh negeri ini yang membazirkan wang rakyat hanya untuk menggantungkan gambar Menteri Besar di tiang – tiang dan papan iklan gergasi untuk ucapan raya. Ini adalah pembaziran wang cukai rakyat untuk populariti peribadi pemimpin politik. Persoalan ini penting khususnya dibawah pentadbiran yang pernah terpalit dengan 'penyalah gunaan' peruntukan wang rakyat miskin untuk kegiatan lain berdasarkan laporan Audit negara yang dibentangkan di parlimen beberapa tahun lalu.

Menteri Besar bolah sahaja mengelak dari memberikan jawapan kepada surat ini atau dengan menyerang kembali kewujudan surat ini dengan mengatakan ia fitnah, namun yakinlah maklumat dan respon serta jawapan mengenai persoalan di atas amat penting untuk diketahui oleh pengundi di DUN Bagan Pinang sebelum membuat keputusan dalam PRK nanti. Lebih penting jika persoalan semudah yang dinyatakan gagal diperjelaskan mana mungkin pengundi Bagan Pinang mampu mempercayai pemimpin Bn yang datang dengan perbagai janji anak angkat atau anak emas nanti.


Sekian dan terima kasih.

BADRUL HISHAM BIN SHAHARIN (che'GuBard)

eMail : cheGuBard@gmail.com
blog : http://chegubard.blogspot.com

gambar2 amaran dari Allah...

gambar2 Tsunami di Samoa
Sekurang-kurangnya 118 maut akibat tsunami yang melanda kepulauan Samoa semalam dan pihak berkuasa percaya angka korban terus bertambah, termasuk mereka yang hilang. 
 
 
gambar2 gempa di Sumatera

A man sits on a motorcycle outside a collapsed shopping mall after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
Students walk out from a collapsed building after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
A man carries an injured person in front of a collapsed university building during an evacuation after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
An injured girl cries during an evacuation after an earthquake hit Padang, Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
Residents wait outside damaged houses after an earthquake in Padang, Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
An injured girl cries during an evacuation after an earthquake hit Padang, Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
A man carries an injured person in front of a collapsed university building during an evacuation after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
People stand near a collapsed shopping mall after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
A man comforts a relative after an earthquake hit Padang, on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on Indonesia's Sumatra island on Wednesday, killing at least 75 people and trapping thousands under rubble, officials said.
A video grab shows a foot among the wreckage of a building following an earthquake in Padang on Indonesia's Sumatra island September 30, 2009. A 7.6 magnitude earthquake struck off the city of Padang on the coast of Indonesia's Sumatra island on Wednesday, damaging houses, toppling bridges and starting fires.
This Wendesday, Sept. 30, 2009 image made from video shows burning wreckage on the street in Padang, Indonesia after a powerful earthquake off Sumatra island.
This Wednesday, Sept. 30, 2009 image made from video shows a burning structure in Padang, Indonesia after a powerful earthquake off Sumatra island.  
Kira-kira 500 bangunan kediaman di bandar dengan penduduk seramai 900,000 itu runtuh, memerangkap ribuan mangsa.

bandar Padang di Sumatera semalam sudah meragut 200 nyawa dengan ribuan lagi mangsa tertimbus di bawah runtuhan. 

Wednesday, September 30, 2009

gempa bumi kuat di Sumatera

JAKARTA: Satu gempa bumi kuat dengan magnitud 7.6 menggegarkan Sumatera, Indonesia sebentar tadi.

Bagaimanapun, tiada amaran tsunami dikeluarkan, demikian menurut agensi geofizik dan metereologi negara itu. AFP

10-degree map showing recent earthquakes
globe showing location of 10-degree map

Earthquake Details

Magnitude7.9
Date-Time
Location 0.797°S, 99.925°E
Depth85 km (52.8 miles)
RegionSOUTHERN SUMATRA, INDONESIA
Distances50 km (30 miles) WNW of Padang, Sumatra, Indonesia
225 km (140 miles) SW of Pekanbaru, Sumatra, Indonesia
475 km (295 miles) SSW of KUALA LUMPUR, Malaysia
960 km (600 miles) NW of JAKARTA, Java, Indonesia
Location Uncertaintyhorizontal +/- 10.6 km (6.6 miles); depth +/- 16.1 km (10.0 miles)
ParametersNST= 44, Nph= 44, Dmin=523.2 km, Rmss=1.44 sec, Gp= 47°,
M-type=teleseismic moment magnitude (Mw), Version=7
Source
 • USGS NEIC (WDCS-D)
Event IDus2009mebzsumber http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Quakes/us2009mebz.html#details

nak ''BACK TO PAST..atau GO TO PAS.."

di sebalik kehebatan majlis pengumuman calon BN semalam rupanya banyak cerita di sebalik tabir yang menimbulkan tandatanya..daripada di atas pentas sehinggalah di bawah pentas..setiap inci ada ceritanya..

kalau cerita di atas pentas sudah pasti di kalangan pimpinan tertinggi BN..tentang calon sebenar yang menjadi pilihan PM..tentang acara pintas memintas untuk mengumumkan calon berlaku di atas pentas ..antara Najib dan Muhyidin siapa yang tak tahu krisis antara mereka..TPM cuba memalukan sekali lagi PM 1 Malaysia..apa ceritanya ? wak Al-banjari akan singkapkan...

Nasi sudah menjadi bubur ! Itulah peribahasa yg sempurna buat Mahathir dan Najib ! Sumber yg tiba di meja bloggers pagi kelmarin, jelas menunjukkan Isa Samad bukan calon pilihan BN untuk N.31, Pn. Rohani bt. Yaakub atau dikenali dengan panggilan Kak Ani, dan itulah nama tunggal yg dihantar kepada PM oleh Umno Bahagian Teluk Kemang. Hey ! Apa sudah jadi ?

Juga dimaklumkan, pada majlis Rumah Terbuka BN yg diadakan di Port Dickson petang kelmarin, jelas menunjukkan bahawa nama Isa Samad disebut begitu tergesa-gesa oleh Muhyiddin setelah menyedari akan ketibaan Najib, dan ketika dan bilamana Najib masih di dalam mood ketibaan menghadiri majlis tersebut, Muhyiddin pula membuat kejutan ! Nampaknya Muhyiddin begitu 'licik' mencantas hasrat Najib untuk mengenepikan Isa Samad sebagai calon, dan padahnya, saranan keras dan lantang Mahathir untuk menolak Isa sebagai calon BN, jelas ditolak ! Seperti berteriak keras ke arah gunung, suara tak sampai, gunung tidak runtuh ! Itulah yg dapat disimpul bahasakan kepada Mahathir berhubung isu calon sebenar BN di Bagan Pinang.

Malah liputan yg dibuat oleh TV3 begitu hambar malam tadi, dan beritanya hanya sekali lalu tanpa ada ulasan khusus tentang calon yg diangkat itu. Sedangkan pada siri-siri PRK sebelum ini, calon BN seringnya akan dipromosikan sehebatnya dan penuh gemilang, tapi tidak kepada Isa Samad. Mengapa ? Muhyiddin dan Najib tentu ada jawabannya.

cerita di bawah pentas pulak mengenai mereka yang hadir untuk meramaikan dan memeriahkan majlis tersebut..berbas2 digunakan untuk membawa tetamu untuk majlis gilang gemilang itu..diambil dan dihantar semula dengan selamatnya ke rumah masing..

"nak ke mana kak ramai2 ni..?"

"kawan ajak datang sini..ada orang datang ambik kat rumah pastu nanti balik dianta balik..ada makan free..orang besar2 ramai yang datang..perdana menteri pun ada.."(loghat nogori)

oooohhh...tu yang ramai tu..bukan datang dengan rela hati rupanya..tapi tak kisah la..janji BN rasa hepi dgn kehadiran yang ramai..tapi janganlah sampai mengecewakan orang lain macam cite mat motor yang diupah untuk berkonvoi bermotosikal ke tempat majlis tu..

Kira-kira jam 7 malam kelmarin, satu lagi kejutan diburaikan. Kebetulan ketika sedang menikmati makan malam di sebuah kedai kopi, keseronokan menikmati roti canai PD diganggu oleh riuhnya sekumpulan anak-anak muda yg ditubuhnya tersalut baju baru berwarna putih, dan pastinya baju itu berlambangkan 'dacing' masuk dengan wajah kelaparan . Setelah didekati, mereka-mereka itu (baca : anak muda BN), memang sedang kelaparan.

Apa tidaknya, mereka benar2 kecewa setelah dikerah untuk berkonvoi motosikal yang dimaklumkan lebih 400 buah motor digunakan bagi meraikan pemgumuman calon BN, tidak sempat nak makan..kerana makanan sudah habis. Janji bagi makan pukul 3, tapi pukul 5 baru boleh makan, nasib badan..ketika tiba giliran mereka, makanan yg disediakan pula habis. Ramai yg tak makan ! Itu yg betul2 mengecewakan mereka. Salah seorgnya masih belum cukup umur pun untuk mengundi, maksudnya masih dibangku sekolah. Apakah Umno sanggup memperjudikan remaja yg masih belum layak mengundi hadir dalam programnyer ?

Cukup mengecewakan bila mereka turut memaklumkan, ketika siri temuramah spontan itu yg diadakan oleh wak di kedai kopi itu memberitahu bahawa mereka dibayar hanya sebanyak RM10 untuk 1 kepala dan bagi sebuah motor. Hadoii..!! Kedekutnya Umno-BN. Mereka tak puashati sungguh ! Bila ditanya tentang upah, belum dapat pun lagi duit RM10 tu, jawab mereka dengan wajah kelat mencebik !
sumber cerita dari Wak Al-Banjari ni memang menjadi iktibar..kalau dah bapaknya kaki rasuah..tak hairan anak2 buahnya akan ikut jejak langkahnya..bak kata pepatah "bapak kencing berdiri..anak pulak kencing berlari.."

fikir..fikirkan lah...nak ''BACK TO PAST..atau GO TO PAS.."

Tuesday, September 29, 2009

Hj.Zulkifli Mohammad Omar akan berdepan dengan Isa Samad..

Ustaz Hj.Zulkifli Mohammad Omar,45 thn, selaku Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan sebagai calon PAS di N31 Bagan Pinang yang akan menentang Isa Samad..suasana majlis pengumuman calon PAS malam ini..
Pengumuman dibuat oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada pukul 10.30 malam ini di Bilik Gerakan pakatan pembangkang dekat pejabat DAP Teluk Kemang...  

sumber gambar dari Facebook Irsyadi Sidi

Isa Samad calon BN yg sudah BERSIH...ye ke..??


Akhirnya...apa yang diimpikan oleh Tun Madey tidak menjadi realiti..
Isa samad tetap menjadi POJAAN UBN Bagan Pinang...


http://kitniaga.net/katun01.gif
http://4.bp.blogspot.com/_AUgINBLrweo/Sq-5PDn6wlI/AAAAAAAABzA/BDmjWj_mQ4Q/s400/isa.JPG
inilah wajah calon BN di N31 Bagan Pinang yang menggerunkan PR..(konon2nya)
calon pilihan rakyat Bagan Pinang..(untuk BN jek..)
calon yang sudah tammat hukuman dari kesalahan Politik Wang..(RASUAH adalah perkataan yang lebih tepat)
calon yang akan ....?? (korang jawab sendiri..)

http://cdn.cloudfiles.mosso.com/c54102/app1297171254215792.jpg
antara hadirin yang hadir semasa pengumuman calon BN siang tadi...
dianggarkan lebih 30 ribu penyokong BN yang hadir...
fuyooo ramai tuuu....

Monday, September 28, 2009

Bagan Pinang mula bermandikan projek2...


Projek PDRMProjek Kementerian Pelancongan


Projek JPS
Pojek UBN...


 

 

  

Projek PAS mana...???

Kenapa bila PRK berlaku projek dengan sekelip mata boleh dibuat..kalau kawasan yang betul2 memerlukan bantuan untuk pembangunan atau penmbaikpulihan ambil masayang terlalu lama..bukan setahun dua..malah ada yang sampai berbelas..berpuluh tahun pun tidak diendahkan...itu pun belum tentu dapat..tunggu ADUN atau MP kawasan tu meninggal atau letak jawatan baru la mencurah2..yang bukan untuk kepentingan peduduk pun boleh dapat...

semuanya kerana politik..nak memancig undi rakyat...agak2nya warga Bagan Pinang berapa nialinya..??


RALAT* tarikh pada gambar tidak betul kerana setting date di kamera rosak...

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil