Followers

Saturday, July 26, 2008

'Bapak Keamanan'-Tuan Guru Nik Aziz


TAHNIAH..!!

Setinggi-tinggi tahniah kepada Tuan Guru Nik Abd.Aziz Nik Mat diatas penganugerahan sebagai 'Tokoh Keamanan'

bagi ummi memang selayaknya TGNA sebagai 'Bapak Keamanan' dan diharapkan semoga TGNA sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah s.w.t.


KUALA LUMPUR, 26 Julai (Hrkh) - Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din melahirkan rasa kagum atas penganugerahan hadiah nobel keamanan kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat oleh Gusi Peace Price Foundation.

"Saya berasa amat terharu kerana penghargaan ini datang pada waktu dan saat umat Islam di Malaysia dan Asia melihat suatu perkembangan baru umat Islam di rantau ini yang mula meniti kejayaan khasnya bagi pejuang Islam di Malaysia," ujarnya ketika dihubungi Harakahdaily.

"Sememangnya wajar tokoh itu diberi penghargaan, namun saya sangat yakin bahawa tuan guru tidak pernah mengharapkan anugerah itu kerana beliau lebih menghargai anugerah daripada Allah yang telah meletakkan beliau sebagai pejuang Islam yang beristiqamah, dedikasi dan komited dengan perjuangannya," katanya lagi.

Kejayaan tersebut ujarnya tidak dapat dipisahkan dengan sumbangan besar ulama' tersohor itu yang banyak menghasilkan karya, buku, mengajar, memberi pandangan yang kesahihannya menuju ke arah pembinaan ummah berteraskan Islam.

Dalam pada itu, beliau turut menyatakan bahawa selain anugerah yang diberikan Allah kepada manusia, bagi umat Islam terlalu kurang mendapat anugerah daripada manusia khususnya bagi mereka yang gigih memperjuangkan agama Allah.

"Bagi orang Islam, anugerah teragung adalah apabila dapat bertemu dengan Allah kelak.

"Namun teramat kurang dunia memberikan penghargaan kepada pejuang-pejuang Islam dan karyawan ulung dan tersohor," ujarnya lagi.

Beliau menganggapTuan Guru Nik Aziz memiliki pandangan yang membina, pendirian yang amat tegas, kata-kata yang didengari, dipatuhi pengikut serta amat digeruni musuh.

"Ketajaman penanya serta keberkesanan ideaya menjadi fokus utama penilai-penilai yang hendak menilai siapa tuan guru.

"Beliau seorang ulama' besar dan seorang ahli politik yang amat disegani, mempunyai visi dan misi yang jauh memandang ke hadapan, tok guru terus konsisten mengajak rakyat mendaulatkan Islam," katanya lagi.

Tuan Guru Nik Aziz dijangka akan menerima Anugerah Keamanan Nobel versi Asia, Anugerah Keamanan Gusi pada November ini di Manila, Filipina.

Anugerah keamanan Gusi ini diadakan setiap tahun oleh Gusi Peace Price Foundation dan difahamkan 10 hingga 15 tokoh akan dipilih untuk menerima anugerah yayasan itu.

Menurut sumber, anugerah ini akan disampaikan oleh Ketua Yayasan Gusi, Barry Gusi, di ibu pejabatnya yang terletak di Manila.

Barry Gusi dalam satu ulasannya mengenai penganugerahan itu berkata, Menteri Besar Kelantan itu merupakan tokoh kedua dari Malaysia yang memenangi anugerah ini.

Untuk tahun ini, seramai 1,490 tokoh dicalonkan di seluruh dunia sebagai penerima anugerah tersebut.

Anugerah ini boleh dikatakan sebagai anugerah Keamanan Nobel versi Asia, menurut Barry Gusi./wann_

Friday, July 25, 2008

pertandingan indoor game anjuran DPP Bagan Datoh

Assalamulaikum W.R.T

Syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia dan rahmatNYA, program pertandingan indoor game telah berlansung dalam suasana cukup harmoni dan lancar. Walaupun hujan lebat telah turun disebelah pagi tetapi tidak menjejaskan sesi pendaftaran dan berjalan seperti yang dirancangkan. Alhamdulillah diatas kerjasama AJK pertandingan dan komitmen yang ditunjukkan, beberapa masalah kecil yang timbul dapat diatasi dengan berhemah tanpa insiden yang tidak diingini. Ust misbahul Munir B. Hj Masduki(YDP Bagan Datoh/SetPol MB Perak) telah merasmikan pertandingan indoor game peringkat mukim rungkup dalam Suasana majlis yang cukup ringkas. Dalam majlis itu beliau sempat beramah mesra bersama peserta yang kebanyakannya dari sekitar hilir perak. Dalam Majlis tersebut beliau sempat mempamerkan bakatnya bermain Pingpong dan Dart bersama dengan para peserta. tegas beliau, program seperti ini harus di perbanyakan lagi untuk menarik minat golongan belia dan kerajaan negeri menyokong penuh usaha yang dilakukan oleh badan-badan NGO dalam mengadakan program kemasyarakatan. Jelasnya lagi kerajaan akan cuba menyalurkan bantuan dari segi dana kewangan atau khidmat nasihat sekiranya ada badan-badan NGO yang merancang untuk mengadakan program-program seperti ini pada masa akan datang.

Pertandingan indoor game telah melabuhkan tirai sekitar jam 6.30 petangSekitar pertandingan indoor game
Ada gaya tak macam world player....
kacau betul lar tak leh nak tengok orang senang sikit

Para pemenang ketegori pingpong berpasangan bersama urusetia pertandingan
Pemenang tempat pertama ketegori pingpong berpasangan


Pemenang tempat keduaPemenang tempat ketiga


Pemenang tempat pertana ketegori Dam Aji

Pemenang Tempat KeduaPemenang tempat ketiga


Pemenang tempat pertama karom berpasangan

Pemenang tempat kedua
Pemenang tempat ketiga


Terima kasih khas buat individu yang telah terlibat secara lansung dan tidak lansung dalam menjayakan pertandingan ini, kami dewan pemuda PAS kawasan bagan datoh mengucapkan jutaan terima kasih diatas sumbangan yang anda berikan dan memohon maaf sekiranya ada tindakan atau tutur kata kami yang menyinggung perasaan anda dalam menjayakan program ini. Yang baik itu datangnya dari ALLAH dan yang buruk itu kelemahan kami sebagai insan yang tidak lari dari melakukan kesilapan. Malah kami akan jadikan kelemahan pada hari ini sebagai suatu pengajaran yang berguna pada masa akan datang, insya Allah.

Khas buat AJK DPPK Bagan Datoh yang telah memberi komitmen dari segi masa, tenaga, buah fikiran dan kewangan jasa kalian amat dihargai. Pengorbanan seperti ini amat diperlukan dalam sesebuah organisasi bagi melicinkan dan melancarkan program-program yang telah dirancang mahu pun yang bakal dirancang.Semoga komitmen kalian semua berterusan hingga berhentinya darah mengalir di dalam jasad.

Akhir kata dari saya, Perjuangan Kita Masih Belum Selesai dan Perjalanan kita masih jauh lagi, oleh itu kuatkan semangat dengan berdoa dan jangan tinggalkan usrah. Allah Sentisa Dekat dengan Orang Yang Selalu MengingatiNYA.

-dari DPPK Bagan Datoh-

Konvension PAS Perak : 26 - 27 Julai 2008

PAS Perak akan mengadakan konvensionnya pada 26 - 27 Julai 2008 bertempat di Dewan Orang Ramai Rapat Setia , Ipoh; selama dua hari iaitu pada hari Sabtu dan Ahad akan datang ini.

Majlis tersebut akan dirasmikan oleh Tuan Guru Presiden PAS , Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang yang dijangka akan bermula jam 8.45 pagi.

Menurut Dr Khairuddin, dijangka seramai 800 perwakilan dari seluruh negeri Perak akan turut hadhir dalam konvension tersebut.Terdapat empat kertas kerja yang akan dibentangkan disepanjang dua hari konvension tersebut diadakan.

Majlis Forum dan dialog bersama rakyat akan turut diadakan pada sebelah malamnya didewan tersebut yang akan dibarisi oleh Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Nizar Muhammad, Wakil Parlimen Gopeng (PKR), YB Lee Boon Chye, dan Presiden Teras Keupayaan Melayu , Cikgu Azmi.

Pada hari Ahad, malam Isnin pula, satu majlis ceramah yang akan disampaikan oleh TG Presiden bersama Ir Nizar akan diadakan di Mini Stadium Sungai Tapah.

Orang ramai dialu-alukan untuk sama-sama menghadiri kedua-dua majlis disebelah malam tersebut untuk mendapat penerangan dan penjelasan terkini tentang perkembangan pentadbiran negeri Perak dan juga isu semasa negara.

dah bagi betis ...nak peha pulak..??!!!


Rakyat Johor sangat kesal dengan tindakan terbaru Singapura yang ingin menuntut pula kawasan perairan wilayah dan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) di sekitar Pulau Batu Putih yang baru sahaja dimenangi Singapura melalui Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Mei yang lalu...bukan rakyat Johor saje..satu Malaysia kesal,bukan setakat kesal tapi marah...!


Tindakan Singapura ini dilihat seolah-olahnya mencabar kedaulatan Johor dan Malaysia amnya biarpun kedua-dua negara baru sahaja menyelesaikan masalah tuntutan Pulau Batu Putih dan Batuan Tengah.

Kerajaan Umno Barisan Nasional sudahpun hampir 51 tahun memerintah Malaysia dan tuntutan Singapura ini adalah petanda betapa negara jiran ini dengan mudahnya memperkotak-katikkan Malaysia melalui isu tanah Keretapi Tanah Melayu, penjualan pasir dan air, tambakan laut dan pengunaan ruang udara untuk latihan tentera dan banyak lagi.


Singapura menggunakan peruntukan Undang-undang Laut (UNCLOS) yang ditandatangani pada konvensyen 10 Disember 1982 dibawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dengan mendakwa mempunyai kawasan perairan wilayah sehingga maksimum 12 batu nautika dan EEZ yang konsisten dengan Konvensyen.
Sultan Johor, Sultan Iskandar dalam sidang Dun Johor baru-baru ini bertitah baginda akan cuba berusaha untuk mendapatkan semula Pulau Batu Putih dengan mengatakan Batu Putih adalah milik Johor sampai bilapun.


Malaysia akan terus mencari bukti mengenai kes Batu Putih dengan pandangan untuk mendapatkan satu semakan penghakiman ICJ terhadap keputusan yang menyerahkan batuan itu kepada Singapura.


Sebelum ini Singapura dan Malaysia sudahpun bersetuju menunjukkan rasa hormat mereka terhadap undang-undang antarabangsa dan komitmen untuk menyelesaikan pertikaian itu secara aman dan akan menerima apa juga keputusan.


Setelah Wilayah Pembangunan Iskandar ...Malaysia hendak digadaikan oleh UmnoBN di tangan Singapura kini perairan pula hendak dirampas oleh Singapura.


Sahlah UmnoBN tidak pandai memerintah...

Kedaulatan Malaysia & Johor semakin hilang berdasarkan bererapa perkara. Berikut ialah sebahagian darinya:-

1. Perjanjian air yang berat sebelah antara Malaysia & Singapura membebankan Malaysia. Malaysia melalui Johor menjual air dengan harga 3sen untuk 1000 gelen kepada Singapura dan perjanjian sah sehingga 2050. Singapura kemudiannya menjual air ini kepada syarikat perkapalan yang berlabuh dengan harga US20 dolar untuk 1000 gelen.

2. Malaysia seterusnya hilang kedaulatan apabila tidak berani membuat jambatan bengkok dalam kawasan Malaysia kerana takut reaksi balas Singapura. Begitulah komen Tun Mahathir.

3. Malaysia membenarkan kereta-kereta Singapura masuk keluar dengan cukup mudah. Pemandu Singapura terkenal sebagai pemandu yang laju dan merbahaya sewaktu memandu di Malaysia. Di Singapura, undang-undang mereka ketat di mana kereta Malaysia tidak boleh keluar Singapura sehingga semua saman dijelaskan. Ini berbeza dengan Malaysia di mana pemandu Singapura bebas keluar masuk.

4. Kehilangan Pulau Batu Puteh. Modus operandi cukup mudah. Dapatkan dokumen dari malaysia bahawa Malaysia tidak menuntut kawasan tersebut. Kemudian laburkan beberapa juta untuk infrastruktur. Akhirnya, bawa kes ke mahkamah antarabangsa. Kebijaksanaan pemimpin seperi Lee Kuan Yew yang dahulunya peguam memang terserlah berbanding pemimpin Malaysia yang setakat belajar kesusasteraan Melayu.

5. Isu-isu penambakan yang sentiasa menambah besarkan Singapura.

6. Usaha Singapura menjadikan nagara tersebut negara kasino membawa kesan kepada Malaysia. Kaki judi dari Malaysia akan mengalirkan matawang Malaysia ke Singapura yang merugikan ekonomi Malaysia. Pelancong asing pula akan ramai datang ke Johor kerana murahnya hotel(kata ahli MCA Johor, siapa buat bisnes buka hotel baru boleh banyak untung).

7. Singapura sentiasa kepimpinannya bijak di mana majoriti kepimpinan mempunyai ijazah sarjana dari Harvard dan Oxford. Ini berbeza dgn malaysia di mana kepimpinan negara tidak terpelajar.

Berdasarkan modus operandi yang sama ke atas Batu Puteh, Wilayah Pembangunan Iskandar akhirnya berkemungkinan besar boleh menjadi kepunyaan Singapura.


kepada warga Malaysia....berhati2...sekiranya kita terleka barang sedetik...tak hairan kalau satu hari nanti kita mungkin menjadi Palestin yg kedua....!!

Adakah anda sanggup melihat anak cucu kita seperti anak2 Palestin..??

Bangun dan jangan ikut Pak Lah tido lagi...cukuplah kita dibuai dengan mimpi2 indah....sekarang masanya untuk kita menjaga tanahair kita dari dirampas...!!

~wallahualam~


Makan dulu, terkejut kemudian


HIDANGAN berupa Nescafe Ais, satu tin minuman ringan (tiada dalam gambar), sekeping baulu Kemboja dan kuih ketayap ini kesemuanya berharga RM7.60 di sebuah restoran di KL Sentral.


KUALA LUMPUR - Segelas Nescafe Ais RM3.30?


Itulah antara harga minuman yang dikenakan kepada pelanggan yang menjamu selera di sebuah restoran di KL Sentral.

Seorang pelanggan yang hanya mahu dikenali sebagai Abi berkata, beliau terkilan melihatkan harga minuman dan makanan yang jauh lebih mahal berbanding restoran lain.

"Kalau dibandingkan dengan kedai lain, memang banyak perbezaannya. Lokasinya memang strategik tetapi itu bukan alasan untuk mengenakan harga terlalu mahal.

"Air tin harganya pun RM1.90 dan teh tarik pula RM2. Itu baru air, belum lagi makan nasi campur. Bukan air sahaja yang mahal, kuih yang dijual pun sama saiz dengan tempat lain tetapi sepotong kuih ketayap atau karipap harganya RM1.20,'' katanya kepada Kosmo!.

Abi mengakui sedia membayar jika harga sepotong kuih 60 sen hingga 80 sen tapi RM1.20 dianggap terlalu mahal.

Tinjauan Kosmo! mendapati, pengusaha restoran itu tidak menyembunyikan harga barangannya, malah mematuhi peraturan dengan meletak senarai harga.

Namun, ia tidak menyekat pengguna KL Sentral, sama ada yang menyedari atau tidak harga makanan dan minuman di situ, daripada terus singgah untuk menjamu selera.

Mungkin mereka hanya akan terkejut apabila membayarnya di kaunter kelak

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

adakah kita terkejut dgn situasi macam di atas ni..rasanya tak kot...sebabnya kita boleh jangka perkara macam ni pasti berlaku...apa yg nak terkejutkan.. terimalah dgn lapang dada dan lapang poket..sepatutnya kita patut berterima kasih dgn mereka2 yg memberi peluang kepada orang ramai terkejut...kalau tak org relaks jek...agaknya tak lama lagi ramai la org dapat penyakit jantung kot...

pergi restoran terkejut..

pergi kedai runcit terkejut..

pergi shopping kompleks terkejut..

pergi bengkel kereta terkejut...

pergi bercuti terkejut...

pergi tandas terkejut...

terkejut memanjang....sabor je la..


opocootttt...terkejut aku..!!

~Wallahualam~

# pesana penaja....
BILA MINYAK NAK TURUN HARGA NI....??

KALAU...Pak Lah jumpa TGNA


SETELAH DUA KUMPULAN DUDUK SEMEJA


Pak Lah : Assalamu'alaikum Tuan guru! sihat semuanya!

Nik Aziz : Mu'alaikum salam! Al Hamdulillah semuanya sihat!

Pak Lah : Akhirnya dapat juga kita bertemu ye!

Nik Aziz : In sya Allah jika kita semuanya jujur, tak ada masalah!

Pak Lah : Ok boleh kita mulakan!

Nik Aziz : Sila,sila!

Pak Lah : Sebagaimana kita semua maklum, waktu kebelakangan ni bangsa kita sudah berpecah
belah, ini menyebabkan bangsa kita mungkin tidak lagi di hormati oleh bangsa lain,
dan atas tidak bersatunya kita mungkin kuasa lain akan mengambil kesempatan atas perpecahan ini, selain daripada itu ia mungkin akan menjejaskan agama kita juga,oleh
itu mari kita fikirkan bersama,apakah kaedah yang dapat kita guna pakai supaya kita
tetap bersatu bagi kepentingan umah sebagaimana kata hikmat bangsa kita BERSATU
KITA TEGUH BERCERAI KITA ROBOH

Nik Aziz : Ambo pun gitu juga,suka melayu ni bersatu tapi mesti ada dasar bersatu tu! di sebabkan kita ni Allah yang jadikan maka kita tanya Allah lagu mano kami ni yang lama berpecah nak bersatu balik, dalam Al Quran sebut BERPEGANG TEGUHLAH KAMU PADA TALI ALLAH DAN JANGAN BERPECAH BELAH, tapi kita la ni TAFARRAQU (berpecah belah)
Pada pandangan ambo sebab kita tidak pegang pada tali Allah, ambo ingat tentu Pak Lah setuju kan? Sebab Al Quran dari Allah tu pun adalah Al Quran Pak Lah jugak kan?

dailog selanjutnya baca di sini....

Thursday, July 24, 2008

matinya "muzakarah" kerana "muqabalah"....


Tengok gambar di sebelah ni sejuk mata memandang...bukan setakat mata..tapi turun ke hati...

tektik menukarkan perkataan "muzakarah" kepada "muqabalah" sepertinya bumi yg baru lepas disimbah hujan...sejuk,dingin...sampah-sarap juga telah dihanyutkan dek hujan ke laut yg luas..kuang..kuang..kuang....

terhentilah segala gurindam seloka yang sering berkumandang di merata-rata pelusuk alam maya...bukan setakat itu dipeti2 'talibesen' pun sudah sunyi dari mengatakan perkataan "muzakarah" ini....terasa rindu pula nak mendengar analisa2 yg merapu2 dari penyampai2 RTM...TV3 dan yg sewaktu dgnnya...

sunyi..sepi itu yg sedang berlaku hanya disebabkan oleh satu perkataan "muqabalah" ini. ciss...sungguh tidak patut diterbitkan perkataan baru ini...kerana ramai yg terpinga2 apa yg nak dikatakan dgn perkataan ini...apa yg nak dibuat dgn perkataan ini..apa yg boleh kita pergunakan dgn perkataan ini...blurr...blurr...

rasanya tentu ramai yg marah dan tak senang hati bila si"muqabalah" ni mengambil tempat si "muzakarah"..apa tak nya,dah tentu susah nak menghunuskan senjata apa lagi nak melepaskan tembakan..dah kehabisan peluru...terpaksalah mencari peluru baru,kalau boleh kena cari peluru yg lebih canggih, gemilang dan terbilang....ahak2

ummi suka pentafsiran muqabalah oleh sang penarik beca,bahasanya mudah dan sempoi hehehe...seperti yg dibawah ni

Kawan saya di Kota Bharu, seorang Ustaz yang pernah mengaji di Madinah dan ada MA memberitahu: Muqabalah tu ada banyak makna. Ikut konteks ayat. Antaranya interview. Kalau dalam konteks Tok Guru Presiden dan PM, maknanya jumpa, serupa saya jumpa abang kat Restoran Thaqwa. Sembang saja. Lepaih tu, gabuih pungkoq, bangkit pi, tak dak apa boleh ambik manfaat.

Seorang lagi Ustaz (pensyarah) berijazah MA dari universiti tempatan memberitahu: Muqabalah itu bersemuka (interview). Muzakarah pula bincang-bincang. Atau, muqabalah itu jumpa Pak Lah. He he..

tak kiralah apa2 saje istilah yg terbit...yg utama kita perlu pertahankan keutuhan hubungan sesama insan lebih2 lagi yg seagama ditambah lagi satu jemaah, satu matlamat, satu impian iaitu menjaga kedaulatan Islam dan kerharmonian sesama bangsa....kita kena tau bangsa tidak akan hilang akan tetapi Islam akan mudah hilang dan bertukar corak kepada islam yang mungkar serta batil...

~wallahualam~

# pesana penaja....
BILA MINYAK NAK TURUN HARGA NI....??

Wednesday, July 23, 2008

muqabalah lah..bukan muzakarah....

selepas Dewan Ulamak bermesyuarat hari ini...telah diputuskan sebulat suara..maka muzakarah tidak berlaku hanyalah muqabalah(pertemuan biasa)..bertambah lagi ungkapan bahasa arab untuk kita pelajari dan diterokai....semoga dgn keputusan yg diumumkan oleh Tuan Guru Nik Aziz...tiada lagi timbul kekeliruan diantara ahli2 dan semua golongan marhaen...dan kepada pihak UMNO dan media masa tidak perlu lagi memperbesar2kan isu muzakarah ini...

------------------------------------------------------------------------------------------------

Image

KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) � Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan isu muzakarah sudah tutup fail dan apa yang berlaku sekadar pertemuan biasa (muqabalah).

�Pada kenyataan yang lepas saya benarkan pertemuan di antara pemimpin PAS dan Umno berkaitan peribadi, Islam dan agama serupa sahaja dengan kenyataan yang disebut Presiden PAS.

�Kalau difahami betul-betul tidak bercanggah di antara satu sama lain. Kalau ada perjumpaan hendak masuk Barisan Nasional ia langsung tidak ada. Kenyataan Presiden pun memang begitu,� katanya pada persidangan media di sini, lewat petang ini.

Sebelum itu rombongan anggota Majlis Syura Ulama mengunjungi Menteri Besar Kelantan di JKR 10 di sini. Perbincangan rerbabit diadakan hampir dua jam.

Turut kelihatan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, timbalannya, Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr Harun Din, Naib Presiden Ustaz Ahmad Awang, dan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Mohamed Daud serta anggota parlimen Pengkalan Chepa, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz mahu perkataan muzakarah yang digegerkan sebelum ini ditukar kepada istilah muqabalah (perjumpaan biasa).

Menurutnya keputusan syura sebelum ini bersetuju diadakan pertemuan biasa dengan pemimpin Umno kerana syura sudah membuat keputusan sebulat suara.

Perkara itu diputuskan pada 23 April lalu manakala pertemuan dengan pemimpin Umno hanya diadakan pada 20 Julai lalu.

Ustaz Abdul Hadi pula berkata, apa yang sebenarnya berlaku bukan muzakarah sebaliknya muqabalah di antara PAs dengan Umno bagi menyelesaikan masalah-masalah yang dialami umat Islam dan rakyat seluruh negara.

�Masalah yang dialami di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat kita minta kerajaan pusat menyelesaikan. Itu yang kita bincangkan dalam pertemuan dengan pemimpin Umno.

�Tidak timbul masalah PAS menyertai kerajaan kerana PAS masih lagi bersama dengan Pakatan Rakyat. Kita akan terus lagi dengan Pakatan sekarang memenuhi hikmah-hikmah politik yang sama kita perjuangkan,� katanya.

Bagaimanapun katanya dalam Pakatan Rakyat persefahaman kita tidak akan menjadi halangan, masing-masing memperjuangkan ideologi dan tetap berganding dalam isu-isu bersama. (berita lanjut bakal menyunsul) - mj _

sabar itu sebahagian dari iman...

Assalamualaikum...

Pemerhatian ummi dari tulisan bloger2 dan komen2 mengenai muzakarah UMNO-PAS ni...semacam sudah sampai tahap caca marba ...ramai yag mempunyai perasaan yg bercampur baur...Apakah matlamat utama perjuangan kita? Adakah untuk kejayaan PAS? Atau untuk menegakkan Islam? Mana yang lebih penting?


reaksi dari kenyataan2 dibawah...

1. Bila Pak Lah,umum dah 3 kali muzakarah.
Reaksi kebanyakan pengunjung,hentam,kutuk,maki dan seumpamanya. Sikit dan tak banyak yang sokong.
2. Bila Tuan Guru Hj.Hadi , sahkah adanya pertemuan tersebut .
Pendapat bercampur-campur,tetapi banyak yang menyokong,daripada yang menentang
3. Bila Tuan Guru Nik Aziz,ulas dan beri pandangan.
Kebanyakannya hentam balik idea muzakarah ni,maknanya tak sokong muzakarah diteruskan.
4. Bila Husam , beri teguran dan amaran .
Hampir tidak ada yang tidak setuju supaya muzakarah di batalkan...

sebenarnya muzakarah ini persepsi seseorang itu tidak sama...
kalau kita pandang dari sudut keuntungan untuk parti,kita akan menyokong...
kalau kita pandang dari sudut rugi kepada parti, kita sanggah...
kalau kita pandang dari sudut keperluan dan kepentingan semua, ramai yg menyokong...
kalau pandang sudut satu pihak yang akan dipergunakan,ramai yang membantah..

adakah benar dan betul,PAS sedang diperangkap dan sudah terperangkap dengan umpan MUZAKARAH,sebagaimana DSAI masuk dalam perangkap yang dipunyai oleh taukeh yang sama,iaitu UMNO,dengan umpan yang miripnya serupa iaitu ISLAMISASI ?
kita kena sentiasa bersedia kerana UMNO tidak akan berdiam diri selagi apa yg mereka mahukan tercapai...adakah kita sudah bersiap sedia dgn kemungkinan2 yg akan melemahkan ahli PAS untuk menjayakan propaganda UMNO,sekiranya ahli2 sendiri tidak berdiri teguh disamping pemimpin bagi memperkukuhkan parti...

Kenapa kita mencerca pemimpin kita yang telah bermuzakarah di Selangor? Kenyataan Khir Toyo jelas menunjukkan walau telah ditawarkan jawatan MB,TMB dan 4 exco,mereka tetap tidak menerima dan setia dengan perjuangan.Mungkin atas sebab maslahat umum, ada perkara yang tak boleh dihebahkan kecuali bila kena dengan masa yang sesuai.


Pimpinan PAS pula perlu menyelami hasrat hati setiap ahlinya supaya tiada timbul masalah yang mengkucar kacirkan perjalanan pentadbiran parti...kerana sekiranya ahli2 sendiri sudah mempertikaikan pendirian pemimpin... ini menunjukkan kelemahan pemimpin menyelami hati ahli2nya...kerana ahli sentiasa bersedia bersama2 memperjuangkan matlamat parti bagi memastikan keutuhan parti tanpa mengharapkan balasan kemewahan dan kedudukan...jadi keikhlasan ahli2 yg bersungguh2 jangan dipandang sepi oleh pimpinan...Dalam hal ini
TGHH , tak betul ? atau TGNA betul ?
TGHH , betul ? atau TGNA tak betul ?
atau
TGHH , tak betul ? TGNA tak betul ?

Adakah ini satu strategi ?kalau nak dikatakan strategi , maka kita sudah kalah , kita sudah terperangkap sebenarnya

kita nak ikut yang mana ?Terpulang kepada budi bicara masing-masing....Tepuk dada tanya selera ATAU Tepuk dada tanya iman..

Rata2 yg meluahkan pendapat dan rasa hati yg kurang senang bukan kerana sudah lunturnya kepercayaan kepada pucuk pimpinan dan parti..ini adalah tanda kasih sayang org ramai terhadap Parti Islam SeMalaysia(PAS)...Marah itu akan reda bila datang keredhaan....kerana buat masa sekarang ini,hanya PAS yg nampak lebih releven dari yg lain...lebih bersifat mesra alam dan makhluk...bila PAS menjulang tinggi ISLAM sebagai dasarnya...

walauapa pun Pas perlu membuat keputusan apa baik dan buruknya di adakan muzakarah dengan umno, dan demikian juga pada pihak umno, kerana apa yang kita dengar terlalu banyak ragam orang-orang umno di peringkat kampung masih menunjukkan sikap permusuhan dengan ahli-ahli Pas kerana Pas yang berada di dalam pakatan rakyat telah dapat memerintah 5 buah negeri, oleh yang demikian kepada pucuk pimpinan umno wajib memberitahu kepada ahlinya supaya bersikap lunak terhadap ahli-ahli Pas dan pemerintahan negeri yang di perintah oleh pakatan rakyat kerana selagi sikap dendam kerana kalah ini di teruskan maka selagi itu persefahaman bermuzakarah itu TIDAK AKAN BERJAYA


~Wallahualam..~

Tuesday, July 22, 2008

STRATEGI SERAMPANG DUA MATA YANG DIGUNAKAN OLEH UMNO (part 2)

SERAMPANG DUA MATA , KEDUA : FITNAH LIWAT 2 , DSAI

OBJEKTIF
 • Asakan yang berterusan dan bertubi-tubi masih gagal melemahkan PKR dan seluruh kepimpinan nya
 • Sebaliknya yang berlaku , PKR makin diminati dan berduyun-duyun rakyat Malaysia mengisi borang keahliannya dan yang terbaharu khabarnya Bekas Timbalan Ketua Wanita MCA, Datin Paduka Dr. Tan Yee Kew bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri , memberikan gambaran untuk menyertainya. Kenyataan akhbar 20 Julai pula mengesahkan beliau akan menyertai PKR bersama - sama sejumlah pengikutnya.
 • Barangkali , PKR yang sebahagian besar dari pimpinannya dan ahli adalah berasal dari UMNO , yang tahu susur galur , kaedah dan pendekatan UMNO , berjaya menangani dengan agak baik setakat ini.
 • UMNO terpaksa mengambil pendekatan lebih keras , seperti KONSPIRASI LIWAT 2 , dan perlu di’apply’kan segera , seperti yang terjadi sekarang , bagi menghalang peralihan kuasa daripada UMNO/BN kepada Pakatan Rakyat.
 • Walaubagaimana pun , kaedah ini telah menjadi sebaliknya , ianya gagal menghancurkan PKR atau DSAI, setakat hari ini.

DAP , MANGSA SETERUSNYA ?
 • Kenapa UMNO/BN tidak mengusik dan meghalakan serangan kepada DAP ?
 • PRU-12, hampir seluruh kaum Cina bersama DAP
 • MCA hancur
 • GERAKAN berkubur
 • Begitulah politik cerdik dan celik politik di kalangan orang – orang Cina
 • Kaum Cina bersama – sama DAP
 • Kaum Cina memberikan undi kepada PAS dan juga PKR. Hasilnya , hampir kesemua kerusi yang dimenangi PAS dan PKR di Pantai Barat , Pulau Pinang , Kedah , Perak dan Selangor , adalah kerana undi kaum Cina [ dan India ]
 • Ini berbeza dengan Politik orang-orang Melayu , ianya kalah dan tunduk dengan 5 Kg gula , 2 kampit beras , 1 helai kain pelikat , 1 surah yasin , RM50.00 , 1 botol minyak masak , 1 tin Milo 2.5 kg. Itulah harga politik Melayu hampir di seluruh negara , khususnya di desa. Dengan kekuatan ini , dan pelaburan ini , UMNO terus menjadi pilihan orang-orang Melayu. Nak buat macam mana !!!!!!
 • Di Terengganu , ada tambahan sedikit , dengan elaun RM300.00 sekali dalam 5 tahun , duit ehsan berjaya mengikat orang-orang Melayu dengan UMNO.
 • Kecuali di Kelantan , inilah Melayu yang cerdik dalam berpolitik
 • Manakala , kelemahan orang – orang Melayu dalam PAS [ INI YANG TELAH DIKAJI DENGAN PENUH TELITI OLEH BAHAGIAN PERANG SARAF UMNO DAN JUGA PERISIKANNYA ] , ialah soal agama.
 • Ia pasti akan setuju , tanpa banyak soal , tanpa perlu membuat kajian , penyelidikan atau sekurang – kurangnya melihat sejarah silam , seperti dalam soal MUZAKARAH ini , menerima dengan penuh minat dan bersungguh-sungguh.
 • Alhamdulillah , PAS sudah berjaya ditawan

[ [ TIDAK MAHU GUNA PERKATAAN PERANGKAP , JERANGKAP , JERAT , yang agak kasar bahasanya , dan sensitif serta tidak dipersetujui ramai ]RUMUSAN
 • Kenyataan-kenyataan yang disiarkan media , CADANGAN , RAYUAN , PERMINTAAN dan DESAKAN yang dibuat oleh hampir seluruh pimpinan tertinggi UMNO , dari Presiden , Timbalan Presiden , Setiausaha Agung , Ketua Penerangan , Ketua Pemuda , Naib-naib Presiden , Ahli-ahli Majlis Tertinggi , Alhamdulillah TIDAK BERJAYA serta GAGAL menimbulkan sebarang SANGKAAN BURUK di kalangan pimpinan tertinggi PAS , terhadap apa yang TERSIRAT disebalik yang TERSURAT , akan naiwaitu sebenar UMNO.
 • PAS masih percaya UMNO adalah jujur dalam hal ini , untuk berbincang soal kepentingan Melayu dan Islam , walaupun dalam masa yang sama , tangan kanan MEMEGANG SKRIP FAIL LIWAT 2 Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membunuh karier politiknya , manakala tangan kiri menghulurkan persahabatan kepada PAS , salah sebuah rakan kongsi dalam Pakatan Rakyat , kecuali TGNA yang melahirkan ragu-ragu , kalau-kalau TRAGEDI 1978 berulang kembali
 • Apa maknanya persahabatan ini ?
Dengan berjayanya projek serampang dua mata UMNO ini , perancangan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih Putrajaya , akan GAGAL !!!!!!!!!!!!!

Hak kita
 • Ambillah dan berikan sedikit peranan , peliharalah Pakatan Rakyat ini . Berilah sokongan.
 • Untuk itu , jaga dan bajai lah sungguh-sungguh komponen di dalam nya , PAS , PKR dan DAP
 • Kata orang , kalaulah kita tak ada apa-apa senjata , hatta terpaksa gunakan gigi , gigit lah musuh , sekuat-kuatnya , walaupun , musuh bersenjatakan sub-mesingun di tangan.
 • Kita rakyat marhaen , tak punya apa-apa , semuanya telah dirampas oleh kerajaan zalim UMNO/BN.
 • Cuma , berbekalkan keyakinan dan harapan serta izin Allah , InsyaAllah kita akan berarak ke Putrajaya sedikit masa lagi , menyambut kehadiran Perdana Menteri baru.

~wallahualam~

STRATEGI SERAMPANG DUA MATA YANG DIGUNAKAN OLEH UMNO (part 1)

assalamualaikum.....

kali ini ummi bawa semua pembaca merenung dan menganalisa apa yg telah diutarakan penulis artikel dibawah ini...sambil kita mengamati apa yg tersurat dan tersirat disebalik tiupan angin muzakarah ini...sama2lah kita renungkan.....


Apa itu STRATEGI SERAMPANG DUA MATA YANG DIGUNAKAN OLEH UMNO , SEKARANG INI


Dalam kenyataan akhbar , 20 Julai 2008 , Pak Lah menyatakan sudah 3 kali pertemuan atau muzakarah dibuat diantara "PAS" dan "UMNO"

OBJEKTIF


Pakatan Rakyat , merupakan musuh nombor 1 UMNO/BN , maka dengan itu fungsi dan peranan BAHAGIAN PERISIKAN dan PERANG SARAF UMNO/BN ialah ;-
 • Melumpuhkan Pakatan Rakyat
 • Memikat dan menawan PAS , dengan slogan Melayu dan Islam
 • Menghancurkan PKR , dengan fitnah Liwat 2 DSAI


1 . SERAMPANG DUA MATA , PERTAMA : MEMIKAT DAN MENAWAN PAS


Ini dibuat dengan ;-
 • Melancarkan SLOGAN PERMUAFAKATAN MELAYU
 • Mencadangkan MUZAKARAH antara UMNO dan PAS
 • Mencadangkan PAS menyertai BN
 • Mencadangkan pergabungan PAS dan UMNO
MUZAKARAH

UMNO , melalui risikan-risikan yang dibuat , mengemuka dan mencadangkan beberapa kaedah yang praktikal dan boleh berkesan , iaitu melalui STRATEGI SERAMPANG DUA MATA ,

PERTAMA dengan MEMIKAT PAS.


Maaf , sekiranya PAS tidak mengetahuinya. Tulisan ini hanya untuk rakyat Malaysia yang lain

 • PAS , sebagai musuh utama politik UMNO , sangat diketahui kekuatan dan kelemahannya
 • Kelemahan yang paling utama ialah , soal Melayu dan Islam
 • Asas agama , yang kuat , setelah tarbiah , usrah dan dakwah yang berterusan , berjaya membina kekuatan dalaman yang hebat , jatidiri dan intergriti yang tulin di semua lapisan pengurusan parti dan ahli.
 • Permainan soal kehendak agama , berkaitan dengan dakwah dan muzakarah , adalah pendekatan dan kaedah yang paling berjaya , yang dirumuskan dan dipersetujui oleh semua pimpinan UMNO , yang boleh menjerat , memerangkap dan menjerut seluruh sIstem PAS.
 • Sebenarnya niat untuk bermuzakarah ialah untuk memecahkan Pakatan Rakyat
 • Dengan menyelinap masuk ke dalam system PAS, ia dapat mempengaruhi menerusi kaedah – kaedah permuafakatan dengan beberapa golongan sasaran dalam PAS , khususnya saf pemimpinan pemuda , yang boleh dikatakan berdarah muda , bernafsu , aggresif dan agak kurang pengalaman , kemahiran dan pengetahuan.
 • Salah satu pendekatan yang telah dan sedang dibuat ialah dengan memperalatkan sec
  ara halus golongan – golongan ini , khususnya pemuda dan , ahli – ahli paru yang memegang jawatan di pringkat cawangan ,dan bahagian
 • Golongan ini akan didedahkan dengan pelbagai kaedah perang psikologi , seperti kemunduran Melayu , kekalutan islam , kedudukan PAS yang terpinggir dalam Pakatan Rakyat dan lain lain.
 • Akhirnya akan ada dari kumpulan ini yang membuat kenyataan – kenyataan yang berbau kekecewaan , kerisauan dan kemarahan , tentang ketidakadilan layanan oleh ahli – ahli komponen lain di antara satu sama lain ,
 • Inilah seperti yang sedang kedengaran sekarang ini , di Selangor khususnya iaitu negeri sasaran nombor satu , Kedah , Pulau Pinang , dan Perak.
 • Alhamdulillah Kelantan terselamat kali ini , sebab UMNO sudah penat dan letih untuk terus menghentamnya
 • Akhirnya , pihak yang satu lagi , dalam Pakatan Rakyat sekiranya melulu menerima semua ulasan , kritikan dan kenyataan – kenyataan daripada PAS , juga membuat kenyataan – kenyataan balas , yang juga akan menguris hati dan perasaan PAS
 • Atau pun , khabar – khabar angin tentang kesahihan muzakarah ini , sedikit sebanyak telah pun menimbulkan kecurigaan di kalangan ahli – ahli PKR dan DAP
 • Malah yang lebih parah ialah rasa kecil hati , tertipu , dipermainkan oleh PAS , dikalangan mereka yang tidak menjadi ahli mana – mana parti , tetapi telah memberikan sokongan dan undi yang besar kepada Pakatan Rakyat , PRU-12 lalu.
 • Akhirnya , sekiranya pimpinan – pimpinan tertinggi PAS , PKR dan DAP , tiba – tiba menjadi pendik akal , dunggu , seperti di pukau , kurang cerdik , IQ nya lemah masa itu , dah
  terpengaruh dengan mainan media UMNO/BN, maka apa akan jadi selepas itu , Pakatan Rakyat akan menjadi bertambah longgar, ,walaupun di tengah - tengah pernyataan – pernyataan oleh pimpinan tertinggi , yang menyatakan PAS tetap setia dengan Pakatan Rakyat
 • UMNO tahu , PAS tidak akan berjaya dipecahkan , dulu , kini dan selamanya, kerana gerak kerja , tarbiah dan usrah yang kukuh , jitu dan kuat di peringkat akar umbi , mustahil mampu memecahkan PAS. Sejarah telah mematangkan PAS . Sejarah telah mengajar PAS
 • UMNO tahu , yang PAS tidak tahu , walaupun kita diajar tidak menaruh sangkaan buruk , iaitu antara tujuan – tujuan sebenar idea MUZAKARAH ini ialah untuk
  mengeluarkan PAS dari Pakatan Rakyat , dan sekiranya berjaya , apa maknanya Pakatan Rakyat lagi dengan hanya PKR dan DAP sahaja di dalamnya,
 • Juga untuk menjauhkan sokongan orang ramai yang tidak berparti terhadap Pakatan Rakyat , sekiranya PAS belot dengan bersongkol dengan UMNO
 • Begitu juga lah apa maknanya bagi PAS , sekiranya sudah bersama dengan UMNO dalam BN ?
 • atau , apakah maknanya bagi PAS , sekiranya berjaya dikeluarkan dari Pakatan Rakyat , dan PR mati ketika itu , dan bersama UMNO kembali , dan seterusnya berlaku lagi TRAGEDI 1978 , dan PAS kembali menjadi dagang membawa risalah islam.
 • PAS , seperti lazimnya akan teruskan perjuangan dakwah dan menganggap semuanya itu adalah ujian dan takdir semata – mata dalam mematangkan perjuangan dalam menyeba
  rkan risalah islam
 • Sedarlah , PAS dengan cawangan merata seluruh pelusuk negara , satu kekuatan kepada PAKATAN RAKYAT.
 • Dengan keluarnya PAS , dari Pakatan Rakyat , misi dan visi serta objektif utama UMNO , iaitu menerusi SERAMPANG DUA MATA PERTAMA nya dikira berjaya
 • UMNO akan kembali pulih dengan pecahnya Pakatan Rakyat
 • Untuk menghadapi cabaran dari PAS , itu perkara mudah. Kelemahan dan kekuatan PAS berada dalam tangan UMNO.
UMNO

- kenapa umno dan khir toyo MENGGILA **** [ maaf , bahasa asal terpaksa digunakan , walaupun ada yang cuba- cuba guna bahasa halus , MENGGILA KHIINZIR , kononnnya bagi menjaga hati orang orang UMNO ]menghentam Pakatan Rakyat di Selangor , berkaitan dengan industri babi dan lain – lainnya ? Adakah itu sifat UMNO yang kerjanya menyondol apa saja , sama seperti babi yang 24 jam sehari menyondol kebun – kebun pisang ?

- juga , kenapa umno dan anuar musa , shazmi miah , dll MENGGILA ****I [ maaf , bahasa asal terpaksa digunakan , walaupun ada yang cuba- cuba guna bahasa halus , MENGGILA KHIINZIR , kononnnya bagi menjaga hati orang orang UMNO ] menghentam Pakatan Rakyat , berkiatan dengan industri agro di Loging dan lain – lainnya ? Adakah itu sifat UMNO yang kerjanya menyondol apa saja , sama seperti babi yang 24 jam sehari menyondol kebun – kebun pisang ?

-
juga , kenapa umno dan tajul ghazali , dll MENGGILA **** [ maaf , bahasa asal terpaksa digunakan , walaupun ada yang cuba- cuba guna bahasa halus , MENGGILA KHIINZIR , kononnnya bagi menjaga hati orang orang UMNO ] menghentam Pakatan Rakyat , berkiatan dengan konspirati PERJANJIAN PANGKOR II dan lain – lainnya ? Adakah itu sifat UMNO yang kerjanya menyondol apa saja , sama seperti babi yang 24 jam sehari menyondol kebun – kebun pisang ?

-
Apakata , dan bagaimana akhirnya jika UMNO menawarkan tiga pilihan untuk PAS , iaitu BUBAR UMNO , MASUK PAS atau BUBAR PAS MASUK UMNO ?

ADAKAH INI SALAH SATU STRATEGI UTAMA UMNO UNTUK MEMIKAT DAN MENAWAN PAS , DIDALAM SERAMPANG DUA MATA PERTAMANYA ?
 • Ada beberapa items nak ditulis di sini , khususnya untuk saf pimpinan pemuda pas dan ahli – ahli pas serta lain – lain
 • kepada semua ahli pas [ khususnya saf pemuda ] , Adakah dalam pengetahuan atau tidak , iaitu adanya rombongan saf pemuda pas , bersama pemuda umno [ BAHAGIAN PERANG SARAF & PERISIKAN ] dll , yang ditaja sepenuhnya , makan minum , hotel , tambang
  dll ke luar negara , menyertai rombongan , yang katanya untuk melihat kesengsaraan , kemelaratan , kedaifan , kemunduran orang - orang melayu , di suatu negara tertentu , guna bagi meracuni pemikiran saf pimpinan pas , supaya menyetujui kepada peperluan mesti adanya muzakarah pas dan umno , kerana difikirkan golongan pemuda [ maaf , meminjam kata - kata dan teguran TGNA ke atas sdr ezam , katanya EZAM BARU SETAHUN JAGUNG DALAM POLITIK , BIARLAH DIA BELAJAR POLITIK DULU , TAK PERLU MENASIHAT ATAU MENGAJAR PAS] , adalah baru beberapa hari dalam pas atau masuk pas , mudah dipengaruhi , maklumlah ilmu tidaklah sebanyak mana , pengetahuan masih tohor , pengalaman sekelumit Cuma ? Dan motif terakhirnya atau dengan nokhtah akirnya, ialah supaya pas dan umno bergabung , atau pas dipelawa dan dikehendaki masuk barisan
  nasional /bn [ seperti kata ruangan pengarang , berita harian , 18 julai 2008 , jumaat......sila baca dan mentalaah ]. Apa motifnya ? Apa muslihatnya ? Adakah ini merupakan SERAMPANG DUA MATA PERTAMA UMNO ?
 • boleh atau tidak sdr sekalian namakan siapakah saf pimpinan pemuda pas yang turut serta dalam rombongan itu. boleh namakan ?
 • adakah ini bermakna umno , melalui bahagian perisikan dan perang saraf nya telah berjaya menyelinap masuk ke dalam saf pimpinan pemuda pas ?
 • adakah ianya sama , seperti mana umno menerusi bahagian perisikan dan perang saraf berjaya memasuki pkr , hingga ke tepi ketua umum nya , dengan menggunakan sdr saiful bukhari azlan ? Adakah ini merupakah SERAMPANG DUA MATA KEDUA UMNO ?
 • saudara ada atau tidak sedikit saja [ tak perlu banyak...................] , bahawa pakatan rakyat akan pecah juga , dengan cara memikat pas dan menghancurkan pkr , menerusi serampang dua mata ini ? Akhirnya PAS akan kembali dagang ,berseorangan sama seperti dagangnya islam kembali.
 • adakah sdr telah membaca, mengkaji , mentelaah , membuat R&D , satu tajuk artikel TIADA RUNDINGAN PAS DAN UMNO , SUBKI ABDUL LATIF dalam ruangan TERKENANG SEMASA LALU , keluaran SIASAH bil 0106 , bertarikh 13 -19 julai 2008 , ms 45 ?. Mengambil manfaat , iktibar , pengajaran, pedoman dan panduan sekiranya ada ?
 • Atau , agaknya seluruh pimpinan PAS , sudah sembuh sepenuhnya akibat dipatuk ular tahun 1978 dulu , maklumkan telah diberikan ubat yang berkualiti, parutnya sudah hilang kan [ ? ]. Mungkin Cuma TGNA , yang masih belum pulih sepenuhnya akibat patukan ular 1978 tersebut , jadi masih terasa sakitnya ?
 • 13 tahun lama Nabi berdakwah dan BERMUZAKARAH dengan kaum kafir Quraish di Mekah , akhirnya 10 tahun di Madinah, tidak bermakna pilhan Nabi atas arahan Allah supaya BERHIJRAH itu salah. Kenapa tidak diteruskan saja di Mekah , bukan kah Mekah itu
  akhirnya Kiblat seluruh umat islam ?
 • Eloklah PAS berhijrah ke Pakatan Rakyat , BERMUZAKARAH lah secukup cukupnya dnegan PKR dan DAP. Tunaikan amanah , tumpukan tugas untuk bermuzakarah dalam Pakatan Rakyat tu dulu. InsyaAllah.Analisis Isu
~oleh ulitmayang~

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil