Followers

Saturday, May 19, 2012

keme maghah ni..keme nak kuor amno..ini yang deme nak..!!Naib Ketua Umno Kampar Isytihar keluar parti BATU GAJAH: Naib Ketua Pemuda Umno Kampar, Sdr Zamhuri Md Zin hari ini mengisytiharkan dirinya keluar parti dan ...

Wednesday, May 16, 2012

Rampasan Kuasa Perak (4)


Oleh: MSK
Krisis Fasa 3(b)
Pada tengah malam 1 Februari 2009, Dato Nasarudin hilang setelah dijemput secara tipu daya oleh Dato Hamdi Abu Bakar (ADUN Pengkalan Baru) dan Dato Ahmad Pakeh Adam (ADUN Lintang). Dua ADUN tersebut memaklumkan kepada dato’ Nasa kononnya DYM Raja Muda menitahkan dia mengadap. Sebaik menaiki kenderaan pacuan empat roda yang datang menjemput. Dato Nasa terus dibawa ke Kuala Lumpur untuk merundingkan kedudukan politiknya sebagai ADUN Bota.
Akhirnya, Dato Nasa menyerah kepada gabungan tawaran dan ugutan Umno, tanpa memperdulikan kekecewaan keluarga tersayang yang telah bertekad untuk setia bersama PR. Score board agihan kerusi bertukar kembali ke angka 31:28 dengan kelebihan selesa memihak kepada BN, walaupun belum ada pengumuman rasmi.
Pad 2 Februari 2009, DS Nizar mengadap Sultan mengemukakan sembah maklum berhubung kekosongan kerusi Behrang dan Changkat Jering berdasarkan surat perletakan jawatan kedua-dua ADUN itu yang bertarikh 30 Januari 2009. Pada hari yang sama, Speaker DUN telah memaklumkan kekosongan itu kepada SPR. Surat perletakan jawatan yang telah ditandatangani semasa pembentukan kerajaan pada Mac 2008 disertakan bersama tetapi Pengerusi SPR terpaksa akur dengan Boss politiknya iaitu Umno, lalu pada 3 Februari 2009, Pengerusi SPR mengumumkan tiada pilihanraya kecil di dua kawasan itu atas alasan “wujud keraguan” pada surat perletakan jawatan kedua-dua ADUN tersebut. Pakatan Rakyat terjerat lagi.
Pilihan terakhir ialah membubarkan DUN dan mengembalikan kepada rakyat untuk menentukan mandat baru yang lebih jelas, sama ada kepada Pakatan Rakyat atau kepada Barisan Nasional. Pada 4 Februari 2009, DS Nizar mengadap mohon perkenan Sultan untuk membubarkan DUN. Sultan Perak bertempoh hingga esok hari. Pada jam 4.40 petang yang sama, Najib mengumumkan BN mempunyai majority untuk menubuhkan kerajaan negeri Perak. Sidang media itu turut disertai oleh tiga sejoli, (Jamaludin, Osman dan Hee) serta Dato Nasarudin Hashim kembali kepangkuan Umno.
11.45 pagi, 5 Februari 2009, Ds Nizar menerima titah Sultan untuk mengadap di Istana Kinta. Sebaik saja tiba di istana, Sultan telah sedia menanti bersama Penasihat Undang-Undang Negeri (LA), Dato Kamal Md. Shahid.
Sultan Perak telah menyatakan kepada Nizar.
1. Semua 27 ADUN BN telah dipanggil mengadap dan mengaku bersetuju terus bersama BN.
2. ADUN Bota telah setuju kembali kepada Umno-BN.
3. ADUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang juga telah dipanggil mengadap dan mengaku bersetuju keluar dari Pakatan Rakyat. Mereka mengaku menjadi ADUN bebas yang menyokong BN. Kedudukan itu menjadikan jumlah ADUN yang menyokong BN seramai 31 orang. (28+3).
4. Maka kedudukan terkini DUN Perak ialah BN memiliki majority dengan 3 kerusi berbanding hanya 28 kerusi Pakatan Rakyat.
DS Nizar telah memohon mencelah dan mengambil masa sekitar 15 minit untuk mengutarakan hujah tersebut.
1. Saya hanya memohon perkenan DYMMM Tuanku untuk membubarkan DUN Perak dalam hak dan kuasa yang dianugerahkan kepada saya sebagai Menteri Besar dan Ketua DUN.
2. Kembalikanlah hak rakyat untuk memilih kerajaan baru yang sah dan bermaruah.
3. Saya mahu mendaulatkan dan memartabatkan institusi istana sebagai institusi terulung dan teragung dikacamata rakyat.
4. Jika DUN dibubarkan, rakyat akan lihat bahawa Tuanku cukup adil dan tidak menyebelahi mana-mana pihak, sekaligus rakyat akan menjulang dan menghormati institusi istana kerana mengembalikan hak rakyat untuk membuat pilihan semula. Ini adalah keadilan yang kita laungkan.
5. Saya mengajak DYMM Tuanku Sultan meredhai dan bersyukur atas anugerah Ilahi bersempena sambuatn Jubli Perak pemerintahan Tuanku, dalam keadaan Allah SWT memanjangkan usia Tuanku sehingga ke usia 82 tahun. Saya menyeru agar Tuanku merealisasikan kesyukuran atas nikmat ini dengan mengembalikan hak rakyat serta memohon pengampunan daripada Allah SWT.
6. Saya menyatakan dengan jelas, jika Tuanku perkenan membubarkan DUN, rakyat akan turut bersyukur dan berterima kasih tidak terhingga kepada Tuanku dan rakyat akan menjulang institusi istana sepenuh jiwa dan raga.
7. Sebaliknya saya menyatakan bahawa jika hak rakyat ini tidak diberi (dengan tidak membubarkan DUN) maka dikhuatiri rakyat akan menghina dan hilang hormat kepada institusi DiRaja dan Tuanku sendiri.
8. Saya zahirkan kepada DYMM Tuanku, dimanakah maruah kerajaan Umno-BN yang mengambil 3 ADUN Pakatan Rakyat (Janmaludin, Osman dan Hee) sebagai penyokong mereka sedangkan 2 daripada mereka telah dituduh oleh pimpinan Umno sendiri, sebagai mengambil rasuah untuk menerima habuan serta sedekah seks. Kedua-dua mereka akan menghadapi perbicaraan mahkamah seksyen Ipoh pada 10 Februari 2009. Saya juga memaklumkan kepada DYMM Sultan, seandainya pertuduhan keatas mereka disabitkan oleh mahkamah sebagai bersalah, maka apa yang akan terjadi kepada kerajaan itu kelak. Dan jika pertuduhan itu digugurkan oleh mahkamah, sudah tentu rakyat jelata akan melihat ianya sebagai campurtangan istana dan ini akan mencemarkan imej serta kedaulatan istana.
9. Saya memaklumkan bahawa jika dibubarkan Dun Perak, seluruh institusi di Malaysia pasti akan memberi penghormatan tertinggi di mata rakyat jelata, bahkan masyarakat dalam dan luar negeri akan turun menghormati DYMM Tuanku. Kekebalan dan kekuasaan DiRaja telah lama dirobek dan cuba dihapuskan oleh Umno sewaktu dibawah pemerintahan Dr. Mahathir. Semua institusi kesultanan di Malaysia akan mendapat imej yang baik dek keputusan bijak dan arif oleh Tuanku.
10. Saya nyatakan secara verbatim, kata-kata DYMM dalam sebuah buku yang Tuanku hadiahkan kepada saya sewaktu mula menjawat jawatan MB pada bulan Mac 2008 dahulu. Buku itu berjudul “Constitutional Monarchy, Rule of Law and Good Governance”. Saya bacakan kepada Tuanku petikan ucapan Tuanku sendiri seperti yang terkandung didalam buku itu, yang berbunyi, “under normal circumstances, it is taken for granted that the Yang Di Pertuan Agong would not withhold his consent to a request for the dissolution of Parliament. His role is purely formal.”
11. Selepas saya bacakan ayat tersebut sepatah demi sepatah, maka dengan penuh takzim dan lembut ungkapan, saya merayu agar Tuanku berpegang dan mengotakan kata-kata Tuanku tersebut. Bahkan saya nyatakan bahawa buku tersebut dan kata-kata Tuanku didalamnya, adalah menjadi rujukan penghakiman semua Negara Commonwealth sebagai suatu peradaban undang-undang yang luhur.
12. Saya mengingatkan kepada DYMM tuanku bahawa banyak Negara seperti Singapura, Filipina, Mesir dan Iran yang dahulunya ada institusi DiRaja, namun apabila keputusan istana berpihak kepada mana-mana kumpulan dan mengenepikan hasrat serta hak rakyat, maka kini institusi di Raja di negara-negara itu telah hilang.
13. Saya merayu dengan merujuk kepda ucapan sambutan Jubli Perak pada 3 Feb 2009, di Istana Iskandariah Kuala Kangsar dimana ucapan Tuanku, Ucapan Raja Muda dan juga ucapan saya, telah menitikberatkan soal keadilan, hak rakyat dan good governance. Ucapan-ucapan tersebut telah disiarkan secara langsung oleh TV Bernama.
14. Akhirnya, saya dengan penuh rendah diri, dengan nama Allah, memohon kepada DYMM tuanku agar dibubarkan Dewan Undangan Negeri Perak.
Sebaik saja habis saya menyebut perkara diatas, DYMM Tuanku telah mengangkat sedikit wajahnya dan melihat saya sambil bertitah” Saya tidak akan bubarkan DUN dan MB kena letak jawatan.”
Dengan spontan saya terus mengangkat sembah keampunan seraya berkata, “Ampun Tuanku, patik pohon sembah derhaka”.
DYMM Tuanku bangun meninggalkan majlis dan seperti biasa, saya bersalam dengan Tuanku dan beredar bersama Penasihat Undang-Undang Negeri.
Sumber Media Perak

Monday, May 14, 2012

Rampasan Kuasa Perak (3)


Oleh: MSK
Krisis Fasa 3 (a)
Separuh pertama bulan September 2008 menyaksikan Umno kelam kabut berikutan agenda 16 September yang diumumkan oleh DSAI beberapa bulan sebelum itu. Ahli-ahli Parlimen BN saling meragui antara satu sama lain. DS Abdullah Badawi dan Najib Tun Razak berulang alik ke Sabah dan Sarawak dengan tawaran dan ugutan yang bermacam-macam. Komedi kekalutan itu membawa Malaysia mencipta sejarah sebagai negara pertama didunia menghantar rombongan besar ahli-ahli Parlimen mengadakan lawatan sambil belajar ke Taiwan dan Hongkong kerana bimbang mereka akan melompat menyertai parti lawan. Mereka berangkat pada 7 September dan dijadualkan pulang ke Malaysia pada 19 September.
16 September 2008 berakhir dengan tiada peristiwa peralihan kerajaan yang diura-urakan. DSAI memberikan tarikh baru iaitu sekitar tarikh Hari Raya Aidil Adha yang dijangkakan pada 8 Disember 2008.
Kegagalan peralihan kerajaan pusat pada 16 September itu memberikan nafas baru kepada Umno. Semua media massa perdana memomokkan kegagalan itu sebagai bukti pembohongan berterusan DSAI. PAS dan DAP diejek sebagai Pak Pandir dan Lebai Malang yang sentiasa saja diperbodohkan oleh DSAI. Isu itu juga digunakan untuk melaga-lagakan pemimpin-pemimpin Pas. Ketika itulah timbul istilah Erdogan, merujuk kepada beberapa pemimpin muda PAS yang dilihat sangat akrab dengan DSAI.
Veteran Pas turut diheret oleh kontroversi 16 September itu sehingga membawa kepada semacam sidang damai antara Dato Mustafa Ali dan TG Nik Aziz di JKR 10 pada 18 septemebr 2008.
Oktober 2008 dimulai dengan kemeriahan sambutan Hari Raya Aidil Fitri. Pada 8 Oktober, Pak Lah mengumumkan keputusanya tidak mempertahankan jawatan Presiden dalam Perhimpunan Agung Umno yang dijadualkan pada bulan Mac 2009. Pengumuman tarikh pengunduran yang lebih awal dari jadual asal itu, telah membentuk momentum baru ‘semangat Umno berwajah Najib’. Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian bermula pada 9 Oktober dan dijadualkan berlangsung sehingga 9 November.
Najib tidak dicabar bagi pertandingan jawatan Presiden Umno.
Altantuya masih belum dapat mengalahkan Najib dipentas politik Malaysia. Pada 31 Oktober, Razak Baginda meninggalkan Sirul dan Azilah untuk meneruskan perjuangan sebagai ‘kambing hitam’ dikandang tertuduh. Najib semakin yakin boleh melepaskan diri daripada bayangan Altantuya. Peristiwa yang saling berkait itu menampakkan cengkaman Najib yang semakin kukuh. “saya tidak bersalah” kata Najib.
Waktu itu jugalah Zahid Hamidi mula mengambil alih tugas mencatur politik Umno Perak daripada DS Tajol Rosli yang dianggap lembik dan kurang jantan. Laluan Zahid sebenarnya bermula lebih awal lagi apabila kuasa menentukan agihan peruntukan kerajaan Persekutuan untuk pembangunan negeri Perak dimandatkan kepadanya. Kedudukan sebagai calon popular bagi pertandingan Naib Presiden Umno dan hubungan rapat dengan Najib menjadikan Zahid sebagai individu paling berkuasa dalam Umno Perak.
Disember 2008 dan Januari 2009 adalah detik tempur sebenar diantara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional. Tarikh perbicaraan kes rasuah pada 10 Februari 2009 dijadikan modal mengugut Jamaludin dan Osman. Sepanjang dua bulan itu, SPRM memainkan peranan penting bagi pihak Umno Perak untuk mengambil alih kuasa kerajaan negeri. Ugutan dan tawaran bersilih ganti datang kepada dua EXCO yang sedang menunggu tarikh perbicaraan itu. Kalau tak sokong BN, sabitan bersalah sedang menunggu dimahkamah dan mereka akan hilang segala-galanya. Kalau sanggup ikut BN, kes mahkamah boleh dirundingkan penyelesaiannnya. Kalau Razak Baginda boleh selamat daripada sebarang pertuduhan dalam kes pembunuhan Altantuya, apalah sangat kes rasuah Jamaludin-Osman yang tidak seberapa itu.
Sebagai tambahan, Jamaludin dan Osman cuma perlu buka akaun di Singapura atau dimana-mana saja asalkan luar negara. Beres. Akhirnya, dua Exco itu ghaib tak dapat dikesan mulai 25 Januari 2009.
Kejayaan SPRM menyorong-tarik ugutan dan tawaran terhadap dua mangsa perangkap itu telah dapat mengubah nisbah agihan kerusi DUN Perak diantara Barisan nasional dan Pakatan Rakyat daripada 28:31 kepada 30:29. Kedudukan itu sudah cukup untuk BN menubuhkan kerajaan denagn kelebihan satu kerusi. Hee Yit Foong, ADUN Jelapang yang juga timbalan Speaker DUN telah menyediakan dirinya untuk menjadi sasaran BN sejak awal lagi, apabila dia memprotes partinya dalam banyak perkara. Diawal penubuhan kerajaan Pakatan Rakyat, Hee lantang menuntut satu kerusi Exco untuk ADUN wanita tetapi tidak dipersetujui oleh jawatankuasa tertinggi ketiga-tiga parti. Pada pertengahan Disember, Hee memberontak lagi apabila mesyuarat Exco tidak meluluskan pembelian Toyota Camry 2.4 kepada Timbalan Speaker DUN. Kisah pertembungan pendapat yang berlarutan antara Hee dengan /Ngeh Koh Ham menambahkan leleh liur BN terhadap ADUN itu. BN tidak pernah berhenti mengasak dengan pujuk dan ancam sehinggalah ADUN Jelapang itu kemudiannya ghaib tak dapat dikesan oleh keluarga dan rakan-rakan.
Umno sememangnya memiliki kepakaran tinggi dalam urusan menghilangkan orang, sepertimana mereka menghilangkan Balasubramaniam, penyiasat persendirian yang membuat perakuan bersumpah mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya. Kehilangan itu berlaku hanya 4 hari selepas tarikh akuan bersumpahnya.
Kehilangan Hee Yit Foong memberi petanda awal bagi kemungkinan nisbah baru agihan kerusi DUN Perak yang akan melebar ke angkaa 31:28. Jalinan adegan bagi episod itu berlaku dalam senyap dan penuh kerahsiaan. Ngeh Koh Ham dan Nga Kor Ming selaku Pengerusi dan Setiausaha DAP Perak, berjaya diyakinkan bahawa Hee tidak hilang dan tak akan melompat seperti dihebohkan. Panggilan telefon yang tidak disambut hanyalah kerana Hee mematikan telefon bimbitnya disebabkan tidak sihat. Hee tidak pernah berniat melompat menyertai BN atau meninggalkan DAP tetapi “Tetap Bersama DAP”. Begitulah skrip mantap yang disusun oleh BN dan dilakonkan oleh Hee Yit Foong.
Dalam riuh rendah misteri kehilangan tiga ADUN Pakatan Rakyat itu, tiba-tiba Dato’ Nasarudin Hashim (ADUN bota) muncul mengejut menyertai PKR pada 25 Januari 2009. Kedudukan nisbah agihan kerusi kembali ke angka 30:29. Namun Umno masih memiliki kelebihan satu kerusi.
Gempita lompatan Dato Nasaruddin menyertai PKR umpama dentuman guruh dilangit. Pakatan rakyat menterbalikkan tempayan, mencurah buang baki air yang tersimpan. Malangnya angin yang kuat telah membawa awan menurunkan hujan ditempat lain. Pakatan Rakyat bergembira dengan angka 32 meninggalkan BN dengan hanya 27 kerusi, walhal Jamaludin, Osman dan Hee telah hilang.
Ada maklumat yang menyatakan bahawa adegan double-hopped Dato Nasaruddin juga adalah sebahagian daripada skrip Najib Tun Razak untuk merampas Perak dari Pakatan Rakyat. Keterujaan menyambut hijrah Dato Nasa itu telah mengalih perhatian Pakatan Rakyat daripada tiga sejoli yang sedang diandam oleh jin beragas Umno. Satu teori lain mengaitkan lompatan ulang-alik Dato Nasa itu dengan peranan SPRM. SPRM bertindak pantas mengacah untuk membuka semua fail siasatan bagi memasung Dato Nasa dengan tuduhan rasuah. Langkah itu telah menyelamatkan keadaan cemas yang dihadapi Umno. Ketika hadir ke pejabat DS Nizar pada 29 Januari 2009, Dato Nasa masih ceria. Keesokannya dia berceramah di khalayak 15 ribu hadirin di Stadium Mini Bakri rais, Pekan Bota Kanan bersama Anwar dan Nizar.
bersambung….
Sumber MediaPerak

berita TERRRgempar..Nizar di majlis UMNUU..!!
 

Tajuk banner majlis umnu di Tualang Sekah malam tadi adalah ' NIZAR PEMBOHONG BERSIRI '..memang satu tajuk yang cukup hebat ..kerana pembohong bersiri ini dia tidak akan berhenti membohong memang patut diberitahu kepada rakyat Perak akan keburukan perangai Nizar ini..Nizar patut dibenteras demi untuk kebaikan rakyat Perak..jangan diberi muka kepada Nizar ini...

Aku yakin..majlis ini mesti untuk menghentam Nizar cukup2..tetapi apa cerita bila orang yang nak dihentam tiba-tiba muncul duduk dihadapan penonton..duduk sebaris pulak dengan penceramah umnuu..apakah ucapan akan bertukar tune..pasti la wehhh..hahaha aku gelak la tang part ni..kalau nak tau cerita selanjut jengah la blog ini --> Batu vs Kayu
Sunday, May 13, 2012

Rampasan Kuasa Perak (2)

Oleh: MSK


Krisis Fasa 2
Umno meneruskan misi menggugat ketahanan hayat kerajaan Pakatan Rakyat Perak dengan mengapi-apikan sentimen perkauman. Kerajaan Pakatan Rakyat digembar-gemburkan sebagai kerajaan kaum Cina. Ds Nizar dilabelkan sebagai Menteri besar boneka. umno mendakwa kuasa sebenar dinegeri Perak berada ditangan Cina DAP yang diketuai oleh Ngeh Koh Ham dan Nga Kor Ming. Pemilihan V. Sivakumar dan Hee Yit Foong sebagai Speaker dan Timbalan Speaker DUN turut dimainkan oleh Umno dengan rentak perkauman yang sangat berbahaya.
Difasa ini, Umno berusaha membentuk pemikiran orang Melayu supaya percaya bahawa hak mereka sedang tergugat. Minda orang Melayu diracun dengan ketakutan ‘merempat’ ditanah tumpah darah, pusaka nenek moyang turun temurun. Kononnya Melayu akan jadi pelarian dinegeri sendiri. DAP telah dan sedang menguruskan pengagihan tanah kepada kaum Cina. Kontrak kerajaan dianugerahkan kepada kroni DAP berbangsa Cina belaka. Kononnya sekolah Cina sedang rancak dibangunkan dengan peruntukan kerajaan negeri berjumlah ratusan ribu dan jutaan ringgit. Sekolah agama (Islam) menggigit jari kerana dipinggirkan oleh kerajaan negeri.
DS Nizar digambarkan bukan hanya seperti lembu dicucuk hidung malah sebagai babi tunggangan DAP. Rentak perkauman itu terbawa-bawa dimana saja hingga ada pemimpin Umno yang terbabas melampaui batas. Dalam satu sidang DUN, Hamidah Osman menuturkan ucapan “kalau terjumpa ular dan keling (kaum India), bunuh keling lebih dulu.” Kalau Hamidah bukan pemimpin Umno, mungkin dia sudah sampai ke Kem Tahanan Kamunting atas tuduhan menggugat ketenteraman awam.
Umno berjaya menyemarakkan sentimen perkauman dikalangan sebahagian masyarakat Melayu sehingga membuahkan pandangan umum yang sangat negatif terhadap kerajaan Pakatan Rakyat. Ahli dan penyokong Umno berjaya disuntik dengan keresahan melampau yang tak berasas. Orang Melayu ‘atas pagar’ dan Melayu ‘kelas menengah’ yang kurang peduli urusan politik, turut terkesan oleh provokasi perkauman bermotif politik yang digerakkan oleh Umno. Krisis yang disemai sejak Mac 2008 dan dibajai selama beberapa bulan, mula membesar, membentuk dahan dan ranting yang subur.
Sepanjang tempoh provokasi sentimen perkauman ini, Umno tidak pernah berhenti memujuk sebahagian ADUN Pakatan Rakyat dengan tawaran kebendaan yang lumayan. Pangkat dan wang menghambat gerak siang dan mimpi malam beberapa orang ADUN Melayu PKR dan PAS.
Pada 5 Julai 2008, DS Tajol Rosli mengumumkan BN akan membentuk kerajaan negeri Perak selewat-lewatnya 31 Ogos 2008. Pemimpin-pemimpin kecil Umno peringkat bahagian dan cawangan bersiap-siap untuk meraikan kelahiran semula kerajaan BN neegri Perak.
Krisis fasa ini dihiasi dengan kejutan isu seks luar tabie yang sekali algi dikaitkan dengan DS Anwar Ibrahim. Mohd Saiful Bukhari Azlan tiba-tiba muncul sebagai bintang baru yang mungkin setanding Mawi. Pada 28 Jun 2008, Saiful membuat laporan polis terhadap DS Anwar dengan dakwaan diliwat (kali terakhir) oleh DSAI pada 26 Jun 2008. Mulai tarikh itu, suasan politik dikuasai sepenuhnya oleh rentetan peristiwa yang berlatarbelakangkan isu liwat itu sehingga  tarikh sebutan kes pada 7 Ogos 2008. Seminggu sebelum itu, DS Wan Azizah meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada DS Anwar masuk ke Dewan Rakyat.
Dakwaan liwat kali kedua ini jelas berobjektifkan menghalang misi 16 September yang diusahakan oleh Anwar. Isu moral, agen asing, sahabat Yahudi dan segala yang busuk lagi jijik dilemparkan kepada DSAI. Serangan ini sekaligus bertujuan meranapkan kredibiliti Pakatan Rakyat secara umum.
Pada masa yang sama, Umno mengkaji kelemahan setiap orang ADUN Pakatan Rakyat negeri Perak dan menyusun senarai sasaran mengikut keutamaan.Langkah itu disusuli dengan penetapan strategi terbaik menumbangkan satu demi satu ADUN pilihan. Tugas melakukan serangan pertama dipertanggungjawabkan kepada BPR (sekarang SPRM). Dua EXCO Kerajaan Negeri daripada PKR dipilih sebagai mangsa operasi ini. Melalui modus operandi yang sudah lapuk, BPR tetap berjaya memerangkap Jamaludin Mohd Radzi dan Osman Jailu. Mohamad Imran abdullah menyempurnakan tugas yang diarah oleh Shamsiah Abu Bakar (Pengarah BPR Perak masa itu) dengan sangat pantas. Jamaludin dan Osman masuk perangkap BPR/Umno bersama tiga aktivis PKR yang terpalit busuk bersama kisah rasuah seks. Tangkapa dua EXCO PKR itu berlaku pada 20 Ogos 2008 seminggu sebelum hari pengundian pilihanraya kecil Permatang Pauh. Drama rasuah itu digunakan sebagai serampang dua mata. Jangka pendek untuk Permatang Pauh manakala jangka panjang untuk rompakan kuasa di Perak.
Namun begitu, bintang Umno masih belum sukup terang. Sebutan kes liwat dimahkamah (7 Ogos), sumpah laknat Saiful Bukhari (15 Ogos) dan tangkapan rasuah EXCO PKR (20 Ogos) tidak mempengaruhi pengundi Permatang Pauh. Kemenangan DSAI di Permatang Pauh merencatkan gerak lompat yang direncanakan di negeri Perak. Selain itu, kebarangkalian misteri 16 September masih menguasai kedua-dua pihak termasuk mana-mana ADUN Pakatan Rakyat yang berhasrat untuk melompat kepangkuan Tajol Rosli. Jika 16 September menjadi kenyataan, maka nasib malang pasti menimpa ADUN yang melompat untuk misi Tajol Rosli. Tengah malam 31 Ogos 2008 berakhir dengan kegagalan kedua bagi Umno berhubung hasrat mereka merampas negeri Perak.
Umno belum berjaya.
bersambung…..
sumber MediaPerak

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil