Followers

Saturday, December 27, 2008

pinggan dah pakai...kita makan..!!


Pinggan pakai buang yang boleh dimakan, dihasilkan daripada ubi kayu.

UBI kayu memang sinonim di negara ini sebagai pengalas perut ketika Perang Dunia Kedua. Kini ia lebih popular sebagai makanan ringan seperti kerepek selain dijadikan kanji memekat kuah masakan.

Di Brazil, tepung ubi kayu digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Ia digoreng, dipanggang dan dipercik dengan santan manakala di Amerika Syarikat pula, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua hingga tiga milimeter (mm) untuk dijadikan perhiasan seperti mutiara.

‘Resume’ ubi kayu di seluruh dunia memang hebat. Justeru, tidak hairan apabila sebuah syarikat tempatan, Natures Harmony Industries Sdn Bhd (NHI) yang menjalankan penyelidikan selama tiga tahun berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu. Lebih unik, pinggan yang dihasilkan itu boleh dimakan.

INFO: Pinggan ubi kayu

 • Pinggan ubi dihasilkan daripada 99 peratus tepung ubi kayu

 • Prosesnya bermula dengan diformulasikan selama 20 minit sebelum diuli dengan mesin uli berbentuk kawah kecil selama 30 minit.

 • Selepas menjadi doh, ia akan dipotong-potong kecil menggunakan mesin pemotong.

 • Setiap satu doh dimasukkan ke dalam acuan membentuk pinggan.

 • Setiap satu doh akan dibakar selama 45 saat pada tahap 220 hingga 240 darjah Celsius.

 • Pinggan yang dihasilkan akan dihantar ke mesin pengukur dan pemotong berbentuk saiz pinggan bagi memastikan setiap produk memiliki ukuran standard.

 • Pinggan ubi kayu boleh menahan kepanasan hingga 180 darjah Celsius atau selama empat jam sebelum mula mengembang.

 • Bagi makanan sejuk ia boleh bertahan selama sehari.

 • Jika tidak digunakan langsung, ia boleh bertahan selama dua tahun.

 • Bagi memastikan mutu dan kualiti pinggan yang dihasilkan, hanya ubi kayu jenis KU 55 saja digunakan. Ini kerana ubi kayu jenis ini memiliki kandungan serat yang tinggi.

 • NHI kini beroperasi di Nilai dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 1.5 juta unit sebulan. Oleh kerana sambutan sungguh menggalakkan daripada pasaran tempatan dan luar negara, NHI akan memperbesarkan saiz kilang, menambah lima buah mesin yang dibeli dari Jerman.

  Peningkatan taraf kilang dijangka mampu menghasilkan sekurang-kurangnya 48 juta unit pinggan. Untuk memenuhi permintaan dari negara luar antaranya Amerika Syarikat dan China, NHI juga mengalu-alukan mereka yang berminat untuk membuat pelaburan dan menjadi wakil pengedar.

  sumber Berita Harian


  tido.... kena pecat..!!  BEIJING: Sebuah kerajaan tempatan di selatan China memecat enam pegawainya yang dirakam sedang tidur ketika menghadiri mesyuarat dan gambar mereka dipaparkan pula di laman web, kata media, semalam.

  Mereka termasuk pengurus syarikat dan ketua Parti Komunis pelbagai cawangan kerajaan, sedang menghadiri satu mesyuarat di bandar Hengyang di wilayah Hunan bagi membincangkan pembaharuan ekonomi selama 30 tahun, kata Beijing News.

  "Pemecatan mereka bertujuan menguatkuasakan disiplin dan menghapuskan kesan buruk terhadap masyarakat," kata akhbar memetik keputusan dibuat kerajaan bandar.

  Ketika laporan tidak mengatakan siapa yang mengambil gambar dan menghantarnya ke internet, insiden itu menjana per-bincangan hangat secara online, dengan ramai mengatakan pemecatan itu tidak adil kerana ia bukan kesilapan pegawai mesyuarat itu membosankan.

  "Dalam 99 peratus mesyuarat seperti itu isi kandungannya kosong dan stereotaip," kata seorang penghantar bernama Damocangying 2007 menulis dalam laman popular Tianya.cn.

  "Jika penonton tidur apabila anda membuat ucapan, sudah tentu ucapan itu harus dipersalahkan," kata seorang lagi bernama Cmbbs.

  Mesyuarat kerajaan di China biasanya panjang dipenuhi ucapan berjela-jela, walaupun pegawai kanan cuba mengadakan secara pendek dan berkesan. - Reuters

  sumber Berita Harian
  nasib baik la Pak Lah bukan di China..!! kalau tidak....
  hehehe


  Kemangkatan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan

  Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Jaafar Tuanku Abdul Rahman mangkat di Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) pada kira-kira pukul 11.45 pagi ini. Baginda berusia 86 tahun.

  Katanya jenazah Almarhum baginda akan ditempatkan di Dewan Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti, Kuala Pilah untuk penghormatan terakhir daripada kerabat Diraja, pemimpin dan orang ramai. Istiadat pengebumian jenazah Almarhum baginda akan diadakan pada hari Isnin selepas solat asar.

  AL-FATIHAH...  'Mereka tidak perlu meminta-minta jika suami ada'

  Norlaila Othman (Pusat sokongan Gerakan Mansuhkan ISA) -Harakah


  "Ini anggaran yuran anak-anak.Ana harap dengan bantuan kak, dapatlah Ana bayar dengan segera.Syukran.Nursery RM100,Tadika RM280,Tahun 2 RM 510, Tahun 3 RM400 dan Tahun 4, RM400..."

  Inilah pesanan ringkas yang saya terima di telefon bimbit saya.Saya terkedu sebentar dengan permintaan ini Puan D ini. Beliau mempunyai lima orang anak berusia 3 hingga 10 tahun.

  Pendapatan beliau sebagai pembantu Tadika, pastinya jauh dari mencukupi bagi memulakan sessi persekolahan 2009 nanti.Sepatutnya bagi seorang isteri Tahanan ISA yang mempunyai 5 orang anak seperti beliau, saya dan Bendahari Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) telah peruntukkan RM1500.00 untuk beliau .

  Saya faham, jika tidak kerana terpaksa, tak mungkin beliau sanggup meminta lebih dari peruntukkan yang sepatutnya. Tetapi, inilah yang dikatakan kisah benar dalam kehidupan. Perasaan segan terpaksa di korbankan demi mendapat bantuan mencukupi buat anak-anak yang sedang membesar.

  Berikut adalah jumlah yang kami fikirkan paling sesuai diagihkan pada semua keluarga yang sedang dianiaya ini.


  1. Ibu berpendapatan kurang dari RM1,000, anak 7-10 - GMI beri RM2,000 2. Ibu berpendapatan kurang RM1,000, anak 4 -6 - RM1,500 3. Ibu berpendapatan kurang RM1,000, anak 3 - RM800.00 4. Ibu mempunyai 2 anak - RM600.00 5. Ibu dengan seorang anak - RM300.00

  Jumlah ini bagaimanapun tidaklah 'fix' kerana biasanya kami ambil kira pendapatan sampingan isteri yang diperolehi samada dari Baitulmal atau Jabatan Kebajikan Masyarakat.

  Yang jelasnya, semua bantuan itu memang jauh dari mencukupi untuk penghidupan mereka.Sekiranya suami mereka tidak ditahan dibawah ISA, sudah tentu suami mereka dboleh bekerja dan memperolehi pendapatan yang lebih besar dari jumlah itu.Dan yang paling penting, mereka tidak perlu meminta-minta pada sesiapa!!!

  Sewaktu membuat pembahagian itu, saya membayangkan suasana rumah dan keperluan anak-anak. Syukur, saya mengenali hampir 90peratus dari isteri-isteri ini dan mengetahui sejauh mana tahap kemiskinan dan kesukaran hidup mereka.Saya telah tiga kali melawat keluarga ISA di Sabah. Dan saya juga biasa menziarahi keluarga ISA di Semenanjung, baik yang tinggal di sekitar Lembah Kelang, Johor hinggalah ke Kedah.

  Pastinya, tahap kehidupan memang tidak sama. Contohnya, seorang isteri di Kuala Lumpur dengan pendapatan RM1.k setiap bulan, yang mempunyai 3 orang anak, memang terpaksa mengikat perut untuk melayakkan mereka menyewa rumah Bandaraya berharga RM300 dan memakai kereta berusia 20 tahun. Itu belum lagi termasuk perbelanjaan mereka ke Kem Kamunting!!

  Kini, masih ada lebih 40 tahanan ISA di Kem Kamunting..Ketika sessi sekolah dibuka kelak, Pengetua Sekolah, penjual buku dan unifom serta pemilik bas sekolah, tidak akan bertanya samada mereka ini anak tahanan ISA atau tidak. Semua anak-anak yang dizalimi ini terpaksa membayar semua urusan yang berkaitan dengan persekolahan.

  Bapa-bapa yang sepatutnya menjadi kepala keluarga, menjadi orang yang mencari nafkah untuk anak-anak, dikurung tanpa sebarang kerja dalam blok-blok usang di Kem Kamunting.

  Anak-anak masih kecil dan kurang memahami kenapa bapa mereka masih terus menerus di kurung di Pekan Kamunting sana..Hanya si ibulah yang pening kepala, memikirkan bagaimanakah hendak mencukupkan wang yang sedikit, bagi memenuhi keperluan yang begitu banyak��

  Siapakah yang perihatin dan simpati dengan nasib mereka..??


  lenyap sudah blog 'adibahahmad'..!!
  [comel.jpg]
  http://adibahahmad.blogspot.com/.

  tapi setakat blog aje lenyap tak guna..nanti depa buat lagi blog lain..kalau sesape boleh trace yg gatai tangan tu lagi bagus...pastu kita ketuk jari dia sampai jadi OKU...!! hampeh punya manusia..!!

  kalau nak tau cerita lebih hangat dan hangit...gi jengok kat sini -->perisik rakyat

  apa kaitannya gambar dibawah ni dgn blog 'adibahahmad'..makin menarik pulak cerita di sebalik tabir blog 'adibahahmad'..


  JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DISELUBUNGI MISTERIII.....

  Friday, December 26, 2008

  cepat..cepat..BN nak kasi ang pau..!!

  http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/51047/2/istockphoto_51047_red_packet_2.jpg
  KUALA TERENGGANU, 26 Dis (Hrkh)- Pengundi Cina diingatkan agar tidak termakan 'umpan' dana khas kerajaan Persekutuan yang kini mula diagihkan sebagai 'Ang Pau' oleh pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu.

  Pengerusi DAP cawangan Kuala Terengganu, Ng Chai Hing berkata pembahagian duit 'Ang Pau' yang digunakan dari peruntukkan dana khas sedang giat diagih-agihkan kepada penduduk di Bandar Kuala Terengganu.

  Katanya, pemberian tersebut berselindung atas nama sempena Tahun Baru Cina diagih-agihkan kepada penduduk berketurunan tionghua.

  Diharap rakyat terutama pengundi kaum tionghua yang akan terlibat dengan Pilihan Raya Kecil P.36 Kuala Terengganu ini tidak termakan �umpan� dana khas RM300 seorang itu.

  "Duit 'Ang Pau' dana khas itu boleh ambil sebab bukan duit peribadi pemimpin MCA-BN tetapi itu memang duit rakyat yang diambil dari royalty.


  biasa la.. suasana ini pasti berlaku bila tang pilihanraya kecik...duit memang mainan umno/BN...tapi depa lupa..pengundi sekarang bukan pengundi yang hat dulu...pengundi sekarang bijak cerdik..hangpa kasi la apa jenis sumbangan pengundi berbesar hati menerima..tapi kalau hangpa kata sumbangan tu umno/BN punya..hat yang ni depa mesti ketawakan hangpa..pasai depa tau habuan yg hangpa kasi tu milik pengundi..hangpa yang perasan tu hangpa punya..

  pemberian dana khas (Ang pau) itu sememangnya patut diberikan kepada semua rakyat yang layak...bukan bagi di kalangan pengikut serta penyokong MCA dan kerajaan BN saja...

  ikut macam TGNA kata..."Orang (BN) bagi duit ambil, orang bagi kain pakai, orang bagi gula kacau, tetapi tiba masa mengundi kita (rakyat) tolak BN undi PAS..."

  Tsunami dalam kenangan..

  26hb Disember 2004 merupakan hari yg paling trajis bagi dunia kerana ianya merupakan hari berlakunyanya Tsunami...hari ini telah mengingatkan kita kepada Tsunami yg berlaku 4 tahun lalu..Tsunami yang telah meragut ratusan ribu nyawa...semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh mangsa2 Tsunami ini..dan ianya akan segar diingatan sebagai iktibar kepada semua umat Islam supaya sentiasa tidak lalai dan leka dengan amaran Allah dan kemurkaanNya...

  Al-Fatihah buat mangsa2 Tsunami 26 Disember 2004...

  AL-FATIHAH..!!
  P36..wa mau bulan mengambang di sana..!!

  ini pilihanlaya kecik
  sulah start lia munya engine

  ala olang sulah declare calon
  ala olang belum mau declare lagi

  satu kem munya celita
  ala olang mau ini olang jadi calon
  tapi itu olang leject ini olang
  itu olang mau pilih lain olang
  jadi olang manyak marah

  lain kem munya celita
  team a mau kasi calon
  team b mau kasi calon
  team c mau kasi calon
  sikalang masih talak tau
  mana munya calon jadi calon

  mana munya team jadi calon
  gua talak peduli
  mesti mau kasi terang bulan
  mesti mau kasi engkau laksana bulan
  mesti mau kasi hijau
  mesti mau kasi bulan bicara
  mesti mau kasi bulan ngomong
  mesti mau kasi di wajahmu ku lihat bulan

  gua LAWAN MESTI LAWAN

  TAKBIR!!!

  ini sajak wa cilok dekat de'anje munye blog..wa manyak suka lia munye isi..hahaha Kuala Telengganu..!! im coming ..!!

  siapa minah ni..???

  siapa minah ni..??? dalam blognye yang baru berusia 2 hari.. penuh dgn gambar2 yg menghina Nabi Muhammad s.a.w.

  mengikut si perisik rakyat dia dah pernah try call no minah ni tapi tak berjawab..kesimpulan ada orang nak mendajal minah ni atau minah ni bukan Islam..tu yang ummi rasa...

  bagi ummi org yg buat blog ini memang haram jadah...!!

  wallahualam..

  About me

  I am open minded, modern thinking,fun loving individual, like to challenge all the old thoughts, call me at03-5566 3800 if you are one of me.


  Debat Transformasi Politik Malaysia -Husam vs Khairy..  Hudud: DAP hormati PAS,bukan Islam tidak terjejas

  KUALA LUMPUR, 25 Dis (Hrkh) -Masyarakat bukan Islam di negara ini tidak akan terjejas dengan pelaksanaan hukum hudud.

  Menurut Naib Pengerusi DAP, M Kulasegaran, beliau menghormati pendirian PAS dalam pelaksanaan hukum hudud dan yakin bukan Islam di negara ini tidak akan terjejas kehidupan mereka jika ia dilaksanakan.

  Mengulas situasi dan suasana pilihan raya kecil Kuala Terengganu, Kulasegaran menambah bahawa,para pengundi Cina tidak akan terpengaruh dengan isu hudud menjelang pilihan raya kecil di sana.

  Menurutnya, mereka matang dan mampu melihat dengan lebih jelas permainan yang cuba dibawa oleh Barisan Nasional (BN).

  "Perkara ini telah didebat banyak kali.Tiada yang baru,"katanya kepada wartawan selepas perasmian pusat khidmat masyarakat Adun Jelapang (DAP),Hee Yit Foong.

  Tambahnya, dia menghormati pendirian PAS untuk melaksanakan hudud dan ia merupakan inspirasi parti tersebut.

  "Ia masih memerlukan perubahan perlembagaan persekutuan,"jelasnya sambil menegaskan PAS akan sukar mendapat majoriti untuk melakukannya.

  Pengundi-pengundi Cina dilaporkan membentuk 11 peratus dalam daftar pemilihan untuk pilihan raya kecil di Kuala Terengganu dan ia penting buat BN.

  Kulasegaran yang juga merupakan Ahli Parlimen Ipoh Barat menegaskan,seandainya hukum hudud dilaksanakan gaya hidup masyarakat bukan Islam tidak akan mendapat kesan.

  "Ia adalah pendirian PAS. Saya hormati pendirian mereka.Itu merupakan urusan mereka,"tegasnya. -


  Tuesday, December 23, 2008

  pasal blog kena gantung..!!

  http://www.innovationfactory.nl/blog/wp-content/uploads/2008/07/blogging.JPG


  Bekas ketua bahagian Datuk Ahmad Kuris Mohd Nor diberikan amaran oleh lembaga disiplin Umno kerana berkempen menggunakan blog bagi mengekalkan jawatan tersebut.

  Selain pemimpin bahagian Hulu Langat itu, Abdul Kadir Abdul Karim dan Remlah Abd Rahman, kedua-duanya dari Batu, turut diberi amaran.

  "Ahmad Kuris didapati bersalah kerana membina blog untuk berkempen bagi pemilihan parti," kata pengerusi lembaga disiplin parti Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Ismail dalam sidang media di ibu negara hari ini.- Malaysiakini

  Apa akan jadi kalau semua blogger UMNO digantung..?? seronok juga isu ni...hanya kerana kita tak tau berblog..maka arahan dikeluarkan oleh lembaga displin UMNO menggantung ahli2nya yg berblogging..apakah ianya wajar..?? macam pelik aje..dalam zaman semua orang bermaya...tiba2 kita diarah tidak boleh menggunakan alam maya...apa ke jadahnya..

  Kalau kita baca pendapat blogger Nobisha tentang isu ini dalam artikel "AYUH, TUTUP SEMUA BLOG UMNO!"memang banyak betulnya..terungkaplah 'ketenginan' lembaga displin UMNO...apakah lembaga displin ni hanya memandang pada isu yg remeh... kenapa masalah yg kronik seperti politik rasuah di parti tidak dititik beratkan...aduan rasanya banyak tapi tak ada tindakan yg dikenakan pada tertuduh..ini takat berblogging dah kena gantung bertahun2...apa barang...!! mana yang dikatakan demokrasi...bebas bersuara..??

  bagi ummi berblog adalah satu cara pemimpin atau ahli2 nak luahkan hala tuju kerja politiknya atau senang cerita misi dan visi dorang dalam berpotlitik...kalau la setiap pemimpin boleh keluar tv atau radio untuk berkempen... mungkin larangan berkempen dalam blog boleh dilaksanakan... tapi tak rasa ke macam kita ni ketinggalan zaman..?

  kalau nak ditutup semua blog UMNO..tak syiok jugak...cuba kita bayangkan dalam dunia blog ni cuma ada blog pembangkang dan pro pembangkang...rasanya macam makan nasi tak ada lauk...kerana begitu juga sebaliknya...kerana bila ada kedua2nya ianya seperti lengkap melengkapi antara satu sama lain...

  ummi tak boleh nak bayangkan kalau blog PerakBangkit takde..walaupun kadang2 ayat2 dia ganeh dan hampeh tapi sedikit sebanyak tulisannya membantu juga untuk membuat kita berfikir walaupun kadang2 tak berfakta dan perkataan2 yg digunakan menyakitkan hati...sebab dalam banyak2 blogger UMNO..PB dapat tarik minat ummi ke blog dia...walaupon nobisha membuat penilaian bahawa 'blog UMNO takde ummpphhh'..... sebenarnya banyak juga la kebaikkan yg dah dibuatnya..macam yg ummi penah komen kat blog dia..bila dia cipta satu keburukkan pembangkang..secara tak langung dia membuka banyak keburukkan UMNO itu sendiri...so kalau blog UMNO takde mau tak menarik dunia blog ni..ni pendapat ummi lah..

  ishh..ishh..ishh....baik2 le blajor berblogging weh oii..

  Monday, December 22, 2008

  apa cite ni beb...apa kanak2 ni buat..??

  sumber DPPK Kelana Jaya

  Gambar ini telah diambil semasa hari pengundian di Daerah mengundi PJS 6 Timur, DUN Seri Setia pada Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu. Ini jelas menunjukkan Umno dan Barisan Nasional juga menggunakan kanak-kanak untuk kempen pilihanraya mereka.  Gambar daripada arkib DPPKJ.

  Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah melahirkan rasa dukacita terhadap pihak yang sanggup mengeksploitasi kanak-kanak dalam menjalankan kempen dan aktiviti mereka.

  Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata,baginda amat mengambil berat berhubung perkara itu dan mengarahkan polis mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang melakukan perbuatan tersebut.

  Menurut Khalid, sehubungan itu, polis akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang mengeksploitasi kanak-kanak dalam sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang.

  Tegasnya, tindakan demi keamanan dan keselamatan negara akan diambil mengikut Seksyen 27 Akta Polis dan Seksyen 32 (b) Akta Kanak-kanak 2001.


  ummi...

  kata dulang paku serpih..ngata orang depa lagi lebih....so apa tindakan polis pada BN kerana menggunakan kanak2 bawah umur untuk berkempen seperti gambar di atas....

  jawab..jangan tak jawab...!!

  sedikit sedutan video wacana perdana husam vs khairy...

  Sunday, December 21, 2008

  wacana perdana..Husam vs Khairy..

  [kj-wacana+186.jpg]

  WACANA Tranformasi Politik Malaysia yang berlangsung di Balai Islam Lundang semalam seperti dijangkakan mendapat sambutan hebat. Kedua pihak nampaknya mengerah kumpulan sorak masing-masing. Paling ketara ialah dipihak Pas, di mana angkanya lebih ramai dari penyokong BN.

  Dianggarkan lebih 5,000 yang hadir memenuhi balai Islam Ludang. Satu skrin CCTV juga dipasang di luar dewan untuk memberi peluang kepada mereka yang tidak dapat masuk. Wacana itu yang diura-uarkan akan disiarkan secara langsung melalui website tidak menjadi kenyataan menyebabkan ramai yang hampa.

  Wacana itu adalah pertama kali diadakan melibatkan dua tokoh menjadi sebutan yang berlainan parti, iaitu Naib Presiden Pas, Husam Musa dan Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

  Seorang lagi panelis ialah Pensyarah Undang-undang yang juga pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari. Manakala pensyarah UKM, Mohamad Agus Yusuf bertindak menjadi perantaraan. Kehadiran Aziz boleh dianggap sebagai ‘penutralize’ keadaan saja dengan memberi pandangan dari konteks perundangan dan perlembagaan negara.

  Wacana bermula tepat jam 9:30 malam dengan dimulakan oleh Naib Presiden Pas, Husam Musa. Format wacana ialah setiap panel diberikan masa 15 minit untuk membentang hujah masing-masing, kemudian menjawab soalan yang dikemukakan oleh perantaran dan ketiga menjawab soalan hadirin dan kemudian menggulung.

  Beliau memulakan pembentangan hujah dan pentafsiran tajuk wacana dengan mengambil pendekatan dan stail idolanya Nik Abdul Aziz Nik Mat. Husam membaca firmah Allah swt yang menceritakan bahawa bumi ini diamanahkan kepada orang yang salih untuk mentadbirnya.

  Mesej Husam bahawa mereka yang bertakwa, tidak rasuah dan mengambil politik Islam dijamin atau berhak mentadbir bumi ini. Kemudian beliau terus memasuki ke orbit tajuk iaitu mentafsirkan transformasi politik.

  Menurut Husam tranformasi politik sesuatu yang fitrah. Maknanya tranformasi politik berlaku di dalam dan di laur mana-mana parti juga. Apa yang hendak disampaikan bahawa ahli Pas juga harus bersedia menerima perubahan itu daripada mengamalkan pendekatan lapok kepada pendekatan baru atau moden. Namun sebagai parti berideologikan Islam apa juga perubahan mestilah bertunjangkan kepada Islam.

  Dalam menghuraikan transformasi politik dari sudut mindanya ada lima (P) yang menjadi asas. Ia adalah prinsip, polisi, plan, personaliti dan parti-parti. Prinsip yang dimaksudkan ialah prinsip Islam manakala personaliti pula ialah taqwa.  Khairy memulakan perbicaraanya dengan sesuatu yang merujakan banyak yang hadir. Sebaik Khairy memulakan dengan memberi salam sudah kedengaran suara menjerat mempersendakan Khairy; kenapa ringkas sangat! Maksudnya muqadimah Khairy tidak sehabat Husam yang membaca ayat Quran dan doa dalam bahasa Arab ala tok imam membaca khutbah.

  Namun apabila Khairy trurut membaca sepotong firmah Allah yang menceritakan tanggungjawab menjaga dan memikul amanah semua hadirin terdiam dan tidak percaya apa yang berlaku. Ternyata sekali tindakan Khairy itu mengejutkan hadirin. Sekiranya tujuan Husam membaca Quran untuk memasungkan langkah Khairy ternyata kunci itu tidak mujarab.

  Sesuai dengan tema ayat yang dibaca, Khairy mengaitan apa yang dilaksanakan oleh BN hari ini ialah kerana melaksanakan amanah yang Allah berikan. Misalnya pembentang rang undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysai,(SPRM) Suruhajaya Perlantikan Hakim (SPH) dan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AKUKU) adalah sebagai amanah BN dan ia merupakan tranformasi politik yang telus dan terbuka.

  Katanya Pas kena ingat realiti kedudukan Pas dalam Pakatan Rakyat hari ini adalah kecil. Hujahnya kalau tahun 1999 Pas menjadi ketua Pembangkang, tetapi kali ini jawatan diambil oleh Keadilan pada tahun (2004) hanya menang satu kerusi. Begitu juga katanya Pas tidak boleh berbangga dengan peembetukan kerajaan di Perak kerana hakiaktnya DAP yang berkuasa.

  Khairy juga mempertikakan apakah perubahan mood pengundi dalam pilihan raya dulu sesuatu yang benar ataupun ianya dibuat kerana protes. Perkembangan itu katanya harus dikaji. Menurut calon Ketua Pemuda Umno itu kalau ianya protes ia akan berubah di mana bila masalah yang diprotes itu selesai pengundi akan kembali semula kepada BN.

  Aziz Bari yang tampil kemudian pada itu nampaknya bersetuju dengan pandangan Husam bahawa keputusan (tranformasi) dalam pilihan raya itu satu tranformasi. Menurutnya dalam politik tidak ada istilah protes Mengenai perubahan dalam Pas, samada ada kumpulan Erdogan ia adalah sesutau yang baik.- MSO

  Husam kata berlaku transformasi politik yang hebat pada PRU-12.

  Khairy plak jawab sebenarnya rakayt hanya memberi undi protes kepada pakatan rakyat. Undi kepada pakatan rakyat hanyalah untuk mengajar UMNO. Khairy menegaskan rakyat akan mengundi BN semula pada PRU akan datang...

  Prof Aziz plak jawab sebenarnya tidak ada istilah undi protes. Rakyat undi dengan kerelaan hati untuk mengundi pakatan rakyat. Prof juga bertanya kenapa bila orang x undi kita kita akan cakap tu sebagai protes?

  Debat semakin rancak dengan isu Negara Islam dan beberapa isu yang berbangkit di dalam kerajaan negeri selangor dan Perak.

  Ade beberapa kritikan hebat kepada suruhanjaya yang baru ditubuh kerajaan BN iaitu suruhanjaya yang berkaitan rasuah dan juga perlantikan hakim.

  Kata khairi ini adalah kejayaan UMNO melakukan transformasi dalam kes ini bagi mewujudkan keadilan.

  Husam dan Prof membidas ini hanya satu gimik politik kerana tidak berpijak di bumi yang nyata. Dalam isu perlantikan hakim PM masih mmpunyai kuasa besar dalam menentukannya. Prof Aziz selaku orang yang pakar dalam undang2 begitu hebat mengkritik suruhanjaya baru yang dibentuk ini dakwanya ini satu lagi suruhanjaya ditubuhkan oleh BN. Azam itu ada tetapi pelaksanaan bakal pincang dengan mengambil contoh kegagalan SUHAKAM dalam membawa suara2 yang teraniaya. Sudah beberapa kali SUHAKAM menyediakan laporan untuk dibawa ke parlimen tp PM buat pekak bodoh jer..kata Prof Aziz..

  Keadaan semakin panas. Sorak menyorak berlaku antara penyokong PAS dan juga penyokong UMNO. Tetapi disiplin penyokong PAS dapat mengawal keadaan walaupun penyokong PAS adalah majority di dalam Dewan Balai Islam Lundang.

  Isu perlantikan MB Perak cuba dimainkan khairy. Husam menjelaskan beliau terlibat secara langsung dalam perlantikan MB Perak dan kata Husam lagi DAP memberikan sepenuh komitmen dalam perlantikan Saudara Nizar sebagai MB Perak. Jadi tidak ada isu pertelegahan dalam isu perlantikan MB perak. Husam mengigatkan Khairy supaya jangan cuba menjadi lidah utusan.

  Isu UITM juga timbul apabila seorang penyokong UMNO bangun bertanyakan soalan kepada Husam. Belum sempat Husam ingin menjawab soalan itu dijawab oleh Prof Aziz bahawa itu adalah perkara kecil dan sudah basi. Sepatutunya soalan itu tidak ditanya lagi. Jawapan itu disambut dengan sorakan sokongan oleh penyokong2 PAS. Tambah Prof Dr Aziz lagi TPM Najib sendiri akan menghapuskan DEB. Kenapa UMNO tidak bising bila Najib nak hapuskan DEB? Hujah ini terus mendiamkan penyokong UMNO ibarat mulut mereka disumbat batu.

  Husam juga menyentuh isu IJN yang cuba diswastakan oleh BN. Ini mengambarkan betapa BN tidak memikirkan kesannya kepada rakyat.menifestasi keuntungan menyebabkan mereka cetek untuk berfikir. Tiba2 kerajaan menangguhkan penyerahan ekuiti IJN kerana perlaksanaanya belum dibuat kajian. Tengok betapa BN tidak mengkaji secara mendalam isu kepentingan rakyat. Segala keputusan dibuat secara ad-hoc ataupun secara tergesa2. bila mendapat tentangan hebat barulah kerajaan nak kaji balik.

  Khairy juga ditanyakan soalan bertalu-talu oleh Presiden kelab penyokong PAS dalam sesi soal jawab. Aku x ingat ape dah nama pak cik kita tu. Sorg berketurunan cina. Beliau mengenali konsep ketuhanan melebihi pemahaman khairy terhadap Islam. Bezanya beliau bukan Islam dan khairy adalah seorang Islam. Kalau pakcik tu masuk Islam mesti die lebih hebat daripada khairy.

  Khairy juga mengambil peluang untuk menyerang Ahli Parlimen Machang iaitu Saifuddin Nasution yang mana beliau juga hadir sebagai penonton dalam Wacana tersebut. Isu peralihan kuasa 16 sept cuba dimainkan khairy setelah diuji bertalu dengan hujah2 Husam dan juga Prof Dr Aziz Bari..aku fahami betul2 ape yang cuba dijawab oleh Husam tp susah untuk aku menulis disini dibimbangi tersalah faham. Nnt korang boleh dapatkan CD wacana ini kat mane2 kedai ceramah.

  Banyak lagi isu yang dibangkitkan oleh khairy tetapi berjaya dipatahkan oleh Husam dan juga prof Aziz. Khairy banyak disorak dan di boo oleh penonton kerana hujahnya begitu dangkal dan penuh dengan ilusi dan sedap mulut bercakap jer....

  Khairy cuba mnejerat Husam dengan isu muzakarah. Itu adalah jerat bodoh yang mengundang kemarahan penonton. Ini membuktikan rakyat sendiri menolak muzakarah antara PAS dan juga UMNO.

  Majlis itu tamat lebih kuran jam 11.45..-Pemuda Besut


  Khairy Jamaluddin akui pemimpin PAS matang berpolitik- Harakah


  Sebenarnya Khairy tidak mampu untuk menyaingi kehebatan Husam Dalam Berdebat semalam,Banyak isu-isu yang cuba dibangkitkan oleh Khairy akhirnya memakan khairy balik.Sampai ke satu tahap Khairy hanya tersengih-sengih dengan jawapan balas dari Husam.Sudahlah acap kali di boo ditambah pula yang sebelah kanannya turut sama menghentamnya.Khairy bukannya lawan untuk digandingkan secara terbuka bersama Husam dalam suasan bebas seperti semalam.Cuma yang kita kagumnya adalah keberanian Khairy datang ke lubuk Pas Dan berdepan pula dengan bukan lawannya.

  Sebenarnya Khairy tidak mampu langsung untuk menyaingi kehebatan Husam dalam Suasana terbuka semalam,Mungkin khairy ingat macam dalam TV kot.Banyak isu-isu yang cuba dibangkitkan oleh Khairy akhirnya memakan khairy balik.Sampai ke satu tahap Khairy hanya tersengih-sengih dengan jawapan balas dari Husam.Sudahlah acap kali di boo oleh penonton ditambah pula yang sebelah kanannya turut sama menghentamnya.Khairy bukannya lawan untuk digandingkan secara terbuka bersama Husam dalam suasan bebas seperti semalam.Cuma yang kita kagumnya adalah keberanian Khairy datang ke lubuk Pas Dan berdepan pula dengan bukan lawannya.

  tangguh sat saja..nanti hang ambik la...  Apa akan jadi kalau IJN diswastakan...?? Najib kata cadangan pengambilalihan Institut Jantung Negara (IJN) oleh Sime Darby Bhd akan ditangguhkan..maknanya ia tetap juga akan berlaku..cuma dilewatkan aje .. korang kena faham ditangguhkan bukan dimansuhkan...

  hmm makin tercekik la rakyat Malaysia ni...bukan la nak kata penswastaan ni tak ada kesan positif... terutamanya di dalam memacu pertumbuhan ekonomi... namun tanpa garis panduan jelas seperti pertanggungjawaban dan ketelusan apatah lagi ketirisan masih leluasa..takut2 nanti yg dikedung berciciran..yang dikejar tak dapat...mangsanya tak lain rakyat jugak...

  kita lihat saja apa yang berlaku dengan Telekom Berhad dan Pembekal Tenaga Bebas(IPP), penswastaan tidak menjamin peningkatan kecekapan dan keupayaan... selagi penyakit kronisme dan pengambilan komisen berbillion ringgit dari tender kerajaan masih berlaku..

  semakin hari semakin membimbangkan dengan keadaan ekonomi rakyat Malaysia ni...yg kayo bertambah kayo...yang miskin bertambah susah...ni yang baru nak senang pulak..sedang menuju ke paras nak susah...inflasi takyah cite la..makin bertambah...

  ishh..ishh..ishh...bila la nak selesa ni...??


  translator..

  English French German Spain Italian Dutch

  Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
  by : BTF

  Fakta Perak

  Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
   5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
   Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

  Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil