Followers

Thursday, May 03, 2012

Najib minta lebih RM 3 Billion tuu...


20120318_Scorpene_class_submarine

Pendakwa Perancis yang menyiasat uruniaga senjata Perancis-Malaysia menemui bukti bahawa Najib Razak, Menteri Pertahanan pada masa itu telah meminta US1 billion untuk syarikat tempatan, Perimekar daripada pembuat kapalselam Perancis, DCNI.
Menurut kertas pendakwaan yang disiarkan oleh Suaram hari ini, satu salinan faks menunjukkan Najib telah meminta jumlah tersebut untuk Perimekar sebagai syarat untuk berjumpa dengannya pada 14 Julai 2001.
Faks tersebut yang bertarikh 1 Jun 2001 datangnya dari Francois Dupont, wakil Malaysia untuk  syarikat Thales Asia International yang dihantar kepada D Arnaud.
Dokumen tersebut merupakan salah satu daripada 153 dokumen yang ditunjukkan oleh Suaram, telah dirampas oleh polis Perancis dari pejabat Henri Gide, seoarang pegawai di Thales Asia International.
Menurut maklumat yang disediakan, Dupont mampunyai maklumat terperinci tentang kronologi semua lawatan ke Malaysia dan tindakan yang diambil, termasuklah berbincang dengan Kementerian Pertahanan dan pengurusan Perimekar.
Dalam perbincangan tersebut, dua cadangan disebut (dari DCNI kepada Perimekar dan diantara Perimekar dan kerajaan Malaysia). Dupont akhirnya merujuk kepada satu pertemuan diantara Najib Razak di Perancis pada 14 Julai 2001 dengan syarat DCNI membayar sejumlah US 1 Bilion kepada Perimekar.
Perimekar dimiliki oleh Abdul Razak Baginda yang dibebaskan dari tuduhan terlibat dengan pembunuhan Altantuya Shariibu.
Satu lagi dokumen yang diperolehi dari pihak pendakwa mendedahkan bahawa Terasasi Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang dimiliki oleh bapa Abdul Razak, Abdullah Malim Baginda.
Pendakwa Perancis menyiasat kes ini berikutan satu aduan awam yang dibuat oleh Suaram tentang 114 juta euros (RM454 juta) yang dibayar oleh syarikat DCN.Pada 22 Ogos  2011, pendakwa Perancis memperolehi satu invois yang difaks kepada Terasasi sdn Bhd yang bertarikh 19 September 2004, yang dihantar kepada Pengarah Urusan Thales pada masa itu, Bernard Baiocco, sebagai “Bayaran Kejayaan”)
Invois tersebut menunjukkan sebanyak 359, 450 euros (RM1.43 juta) telah dimasukkan kedlam sebuah bank di Petaling Jaya, sementara satu nota bertulis tangan menyebut”
Walaubagaimanapun, pendakwa masih belum dapat emmastikan sama ada “razak” yang disebut itu bermaksud Najib Razak atau Abdul Razak Baginda.
Baca seterusnya di Malaysiakini.

Sunday, April 29, 2012

POLIS..1 wajah 2 peranan dalam BERSIH 3.0 (kemaskini)

 hanya polis yang berani pukul polis...hanya polis yang berani buat kecoh..sebab dia ada imuniti..Statement saudara Zaharin, Setiausaha UMCO Bandar Tun Razak mengesahkan lagi polis terlibat menyamar kumpulan BERSIH dengan tujuan membuat provokasi dan hura-hara juga kacau bilau di Himpunan AMAN Duduk dan Bantah KL 428.. 

dipertontonkan..'KEBAIKAN" polis terhadap rakyat Malaysia..inilah nilai diri rakyat dimata PDRM..

Hanya kerana Dataran Merdeka..rakyat dibelasah...nilai nyawa rakyat Malaysia lebih rendah dari rumput di Dataran Merdeka..fikir2lah..BELASAH..JANGAN TAK BELASAH...

mangsa2 rempuhan polis..seorang meninggal..Al-Fatihah !!


[Harakahdaily] 28 Apr 2012 KUALA LUMPUR: Dua peserta Bersih 3.0 yang cedera parah dimasukkan ke wad kecemasan Hospital Kuala Lumpur petang tadi. Haji Habizal bin Nadzir cedera pada kepalanya akibat terkena tembakan botol gas pemedih mata yang dilepaskan oleh polis. Beliau dikatakan parah dan ditempatkan ke wad kecemasan HKL. Seorang lagi, Su Kwang Hong cedera akibat dilanggar oleh kereta polis ketika bersama-sama orang ramai dalam perhimpunan itu. Beliau juga dilaporkan parah dan sedang dirawat di wad kecemasan HKL. Menurut sumber, ramai lagi yang cedera semasa perhimpunan kali ini sedang dirawat di HKL. Mereka ditempatkan di wad bersebelahan dengan wad kecemasan dan tidak dibenarkan orang awam melawatnya.
salah seorang dari 5 orang Pejuang Bersih yang telah di langgar oleh Kereta Waja Polis Umno (Cara Umno Menyurai,Langgar sekumpulan Penunjuk Perasaan yang Berkumpul)di hadapan Sogo telah Kembali Ke Rahmahtullah. alfatihah!


Zalim sungguh Polis berkenaan.

Mereka dilanggar sehinggakan 2 orang daripada mereka cedera parah dan Terperesok di Bawah Kereta Waja Polis, Sebab itu Kereta tersebut di angkat agar 2 orang yang tersepit tadi dapat di keluarkan, tetapi salah seorang dari 2 orang yang cedera parah ini telah Meninggal Dunia sebentar tadi akibat cedera parah di muka,patah tengkok dan sebelah mata.

Tentu saja pihak pemerintah akan memberikan alasan konon melawan dan polis sekadar mempertahankan dan yang berdemo tanpa senjata, lalu alasan nantinya membahayakan tentu tidak masuk akal.

al fatihah!

ISMAILY BUNGSU
SABAHtranslator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil