Followers

Friday, January 14, 2011

RM100K SAHAJA...!!?

http://3.bp.blogspot.com/_Ew5j1l_EW9w/TTAjgV1zdWI/AAAAAAAABJE/0qBeZCygPQU/s1600/rosmah.jpg

RM100k aje la..
bukan banyak mana pon kalau nak dibandingkan dengan kepentingan rakyat yang telah didahulukan..


apa dia..??!

harga sawit naik..'ramai' pekebun sawit yang senyum..

harga getah naik..'ramai' yang senyum..
(penyamun pun turut tersenyum melihat buah sawit dan getah)

harga barang dapor naik..'tak ramai' yang mengeluh..

harga minyak naik..'tak ramai' yang naik kereta..

harga barangan keperluan bukan naik banyak pon..setakat sekupang dua aje..itu pon nak kecoh ke...

bila PM dan 'mem' PM boleh bermalam di dalam sebuah bilik yang berharga RM100k satu malam..itu menunjukkan PM 1Malaysia ni pandai mentadbir negara..rakyatnya makmur..rakyatnya berpendapatan tinggi..

PM 1Malaysia TAHU kesusahan rakyatnya..
bila anak-anak yang bersekolah, meminta wang lebih untuk buku rujukan tambahan.. si ibu atau bapa terpaksa menghulur dalam titis air mata... itupun yuran persekolah masih berhutang..
PM 1Malaysia TAHUUU...
 
untuk menyekolahkan anak pun sudah membuatkan mereka terpaksa membanting tulang..berusaha keras.. apatah lagi untuk menghantar mereka ke menara gading

jangan lupa kerajaan telah menyediakan PTPTN untuk meringankan beban si ibudan bapa..(walaupun yang PTPTN lebih menghimpit daripada membantu).

Bukan sedikit keringat yang dicurah, demi sesuap rezeki halal untuk anak-anak dan keluarga..

PM 1Malaysia TAHU itu semua...sebab itu dia sanggup bermalam di bilik yang hanya berharga RM100K SAHAJA..

RM100K tu berapa..?? 100 ringgit ker..??

100 ringgit ..??!! 100 ribu ringgit makcik oii..!! ada 6 kosongnya makcik oii..!!

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil