Followers

Friday, November 09, 2018

jangan buat hati mak bapak cuak..!


Geram..?
Gelisah..?
Galau..?
Cuak..?
Bimbang..?

mana satu perasaan kita sekarang..bila situasi ini berleluasa tanpa pantauan..?

mengapa kita masih ambil ringan dengan kenyataan menteri jaga agama ini..?

apakah hati kita tenang bila melepaskan anak ke sekolah ..?

mak bapak dah start kena godek beg anak untuk langkah keselamatan dan berjaga²

kita mengharap sangat kepada menteri jaga agama ni untuk melindungi akidah anak² kita..

 Dimana ketegasan menteri jaga agama dalam hal ni..?!


Wednesday, November 07, 2018

Atee...YB takkan duduk diam jerr..?

Apakah fungsi menteri belia..apa fungsinya YB dipilih menjadi wakil rakyat..

Tanggungjawab YB le cari formula untuk menjaga anak bangsa kita..itulah cara menjaga ketuanan .. buatlah program motivasi ke...program kuatkan jati diri ke atau apa² yang sepatutnya untuk belia² negara ni..

Kalau YB rasa ketuanan dah hilang..cari balik.. Al Quran dan Hadis ada sebagai panduan untuk menjaga jiwa belia yg rosak..jangan syiokk main game je kat tempat kerja..jengah belia²/anak muda di dalam bamdar maupun luar bandar..

Cari penyelesaian.. jangan lari dan salahkan orang lain..

Sohih ke perkhabaran ini..??!!


Kita selalu disajikan dengan kehebatan bekas KM Pulau Pinang yang begitu hormat denagn azan..bila azan berkumandang..dia akan diam bila dia sedang berucap..mana mungkin KM Pulau Pinang tidak selari dengan bekas KM yg berupakan orang atasan KM Pulau Pinang..?? 

Fitnah kot..😉😉

kalau kita lihat dasar sebuah parti yang mahu Malaysia ini menjadi sebuah negara republikan..dan mahu sisitem Malaysian Malaysia ini dilaksanakan..

ini adalah permulaan ke arah itu.. sistem yang mahu kesamarataan setiap kaum..tiada hak istimewa bagi satu² kaum saja.. maka insiden ini adalah langkah pertama.. 

Apakah umat Islam tidak ada rasa apa²  dengan larangan ini..? tidak ada rasa cemburu..?! Tanah ini asalnya melayu/Islam sebagai penduduk awal.. tapi kenapa dilayan seperti kita ini penumpang/pendatang..?!

Di mana silapnya..?!🤔🤔


Lama sungguh tak menjengah blog ni..bila dalam suasana Malaysia baru ni..banyak pulak yang nak diluahkan di sini..

Banyak benda berubah..banyak benda terkalih..banyak perkara berlaku di luar jangkaan..

ye..Malaysia Baru..sudah beberapa bulan kita di era Malaysia Baru..anda happy..?!😉😉

Nanti kita sambung berlabon...

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil