Followers

Saturday, April 28, 2012

video insiden polis langgar orang awam..

Polis rempuh orang awam dibelasah..patutkah tak patut..??

Video ini dari PDRM..insiden selepas kereta polis ini merempuh orang awam..kesakitan polis yg masih boleh menyelamatkan diri dari dipukul orang ramai ..apalah sangat sakitnye berbanding mangsa yang telah dirempuh dengan kereta..

Bersih dari kacamata wartawan asing..

video detik polis mengganas..!!

Polis langgar orang awam..!!

Kereta Polis dilingkupkan kerana melanggar orang awam sesukahati mengakibatkan 2 org cedera parah..pedal basikal masih melekat..

sumber rakan FB

Mangsa-mangsa..sumber rakan FB

lagi gambar kekejaman polis terhadap pesrta demo....

Rakyat diserang bertubi2..!!

polis telah menutup jalan TAR..!!


30 telah ditangkap..!!


FRU menembak gas pemedih mata dari atas bangunan..!! padanla tak nampak si topi merah..cehh main kotor..!!!


pendemo bertempiaran lari..!!


sekali tembakan 20 pemedih mata dilepaskan..!!


ramai yang cedera..!!


FRU sedang mengganas..

https://p.twimg.com/ArjUwbJCAAAaQeX.jpg
TERKINI - 2.58PM :


 Water cannon sedang beraksi! Gas pemedih mata sudah dilepaskan. Pihak polis mengundurkan diri, manakala peserta-peserta Bersih sedang bertempiaran menyelamatkan diri dan mencari tempat yang selamat.

kebangkitan rakyat..tidak dapat dihalang..!!

ada yang dah kena tangkap..!!

liputan secara live dari lokasi Bersih 3.0 di -->http://www.radiobangsarutama.com/

Berita bergambar dan video..Bersih 3.0

kebangkitan anak-anak muda..

liputan secara live dari lokasi Bersih 3.0 di -->http://www.radiobangsarutama.com/
http://www.ustream.tv/channel/uttv-live-streaming


nak berhimpun 2 jam..tutup jalan 72 jam..akai ada ka..??

Perlukah rakyat dilayan sebegini..??hak berhimpun dah termaktub dalam perlembagaan..perhimpunan aman tidak menyalahi undang-undang..pasal apa kerajaan tak benarkan..

Kerajaan Malaysia yang dikatakan mengamalkan sistem demokrasi..sepatutnya pengharaman perhimpunan aman tidak berlaku..

Kehendak BERSIH 3.0 hanya memerlukan 2 jam sahaja berhimpun di Dataran Merdeka dalam keadaan duduk dan aman..jadi dimanakah kesalahannya yang boleh menimbulkan gangguan keselamatan..??
Kenapa tidak dibenarkan rakyat menggunakan Dataran Merdeka berhimpun...?? Dataran Merdeka adalah tempat awam kenapa ianya ditutup kepada awam..??

2 jam bersamaan 120 minit sahaja..kenapa perlu menutup segala lorong ke Dataran Merdeka selama 3 hari..?? dengan tindakan ini menyebabkan ramai pengguna jalanraya bising menyalahkan perhimpunan ini..sedangkan yang berkuasa menutup jalan adalah penguatkuasa..mereka menerima arahan orang atasan supaya melakukan demikian..orang atasan yang dipilih oleh rakyat..

Ketakutan apa yang menyebabkan kerajaan bertindak begini..?? adakah dengan cara ini rakyat akan takut dan memberi peluang sekali lagi untuk be end memerintah..?? rasanya rakyat lagi BENCI..!!

Video bawah ini penerangan DR Asri berkenaan perhimpunan yang HALAL dan yang HARAM..suasana di sekitar Dataran Merdeka pagi semalam dan awal pagi tadi..

berita bergambar..suasana di Dataran Merdeka..(sessi siang hari)
Add caption

 

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil