Followers

Thursday, November 05, 2009

tangguh dan tangguh lagi..

tangguh lagiii...bila nak selesai daaa..

UBN jangan seronok..kita semua tahu semua ini untuk buat orang2 PR putus asa dan menyerah...sori beb ..!! orang2 PR bukan jenis cepat mengalah...lantak pi la korang nak tangguh berapa tahun pun..keadilan tetap akan dituntut sehingga hak rakyat dikembalikan kepada rakyat...

TAKBIR..!!

LAWAN TETAP LAWAN ..!!

harap2 ada 1 MB yang SAH di Perak hari ini...

 Hari ini adalah hari yang dinanti2kan oleh rakyat Perak..mahkamah persekutuan akan bersidang untuk memutuskan Menteri Besar Perak yang sah...kemelut ini telah berlarutan sehingga hari ini bila pada bulan Februari 2009 lepas UBN membuat kerja giler dengan merampas kerajaan PR Perak dengan alasan 3 ADUN PR keluar parti dan menyokong BN...

Apakah harapan kami rakyat Perak kepada keputusan mahkamah itu nanti..? satu saja.. biar Perak ada 1 sahaja menteri besar yang benar2 SAH...

kita dah bercakap mengikut fakta yang ada di dalam peruntukan perlembagaan tubuh negeri..mengikut undang2 dan macam jenis fakta kita sudah kemukakan...tetapi kalau mahkamah dah setkan keputusannya awal2 tak guna juga bercakap sampai berbuih mulut pun...buang masa saja..

rakyat Perak terus-terusan dikecewakan lagi dan lagi..dan lagi...!!

UBN kata zambry MB depa yg SAH..walaupun BN kalah dalam PRU12...PR tetap dengan pendirian DS Nizar MB yang SAH..sebab dilantik setelah memenangi Perak secara JANTAN di PRU12..tetapi semua itu hanya akan dikuatkan dengan keputusan mahkamah..kalau mahkamah menjunjung undang2..terang2 kita tahu keputusan akan berpihak kepada PR...tapi kalau mahkamah dah rabun..keputusan berpihak kepada BN..

dibawah ini adalah kenyataan Dewan Pemuda PAS Perak(DPPN Pk)..

NIZAR LAWAN ZAMBRY: HANYA ARTIKEL 72 SEBAGAI BUKTI

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) yakin Artikel 72
Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan kesahihan sebarang
prosiding di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) di mana-mana
negeri tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana mahkamah adalah
bukti yang kukuh tentang kedudukan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar
Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sebenar dan sah di sisi
Undang-Undang kerana penggugurannya telah di buat di luar DUN
Perak.

Mahkamah Persekutuan yang akan mendengar rayuan Mohammad
Nizar pada 5 November ini mesti berpandukan kepada Artikel 72 ini
kerana hanya keputusan yang dibuat melalui usul dan undian tidak
percaya sahaja kepada Menteri Besar di dalam DUN Perak akan
melucutkan jawatan tersebut. Perkara yang mesti ditekankan adalah
keputusan yang mesti diluluskan di dalam DUN dan bukannya di luar
bidang kuasa DUN itu sendiri.

DPPN Pk amat berkeyakinan bahawa Hakim-Hakim yang akan
diberikan mandat untuk membuat keputusan bagi rakyat Perak
seluruhnya akan membuat satu keputusan yang adil demi demokrasi
di dalam Negara kita yang dicintai ini. Akan menjadi satu sejarah
yang akan rakyat dan dunia akan melihat keputusan yang akan di
buat oleh Hakim-Hakim tersebut kelak.

Jesteru, DPPN Pk meminta seluruh rakyat yang cintaikan demokrasi
supaya bermunajat kepada Tuhan demi keputusan yang terbaik
untuk rakyat Perak. Untuk yang beragama Islam, DPPN Pk meminta
supaya menunaikan Solat Hajat dan Berpuasa Sunat untuk kita
sama-sama memastikan keputusan berpihak kepada kebenaran dan
keadilan.

DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Sumber: http://dppperak.blogspot.com

IHSAN konon..citttt


Dari royalti kepada IHSAN..gempak betul rasanya bila perkataan IHSAN digunakan untuk jadi penyedap bahasa..sudah lahhh !! BOLEH JALAN..!! konon2nya dah baik hati sangat la tu..

kata Datuk Seri Najib Tun Razak, daripada segi perundangan, Kelantan seperti juga Terengganu tiada hak menuntut royalti kerana pada masa ini tiada pengeluaran petroleum dari perairan kedua-dua negeri itu-utusan meroyan..

ni PM 1Malaysia dia tengah bagitahu pada budak tadika mana ni..?? alooo bro..pengalaman mengajar kita menjadi lebih cerdik dan matang..susah kalau buta sejarah ni..kita takkan lupa beb.. apa yang berlaku di Terengganu..masih segar dalam hati dan minda kami..

meh layan lagu Ustaz Akil ni..masih boleh digunapakai lagu dia ni...
translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil