Followers

Friday, September 19, 2008

surat untuk Pak Lah..


Assalammualaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh,

YAB Dato' Seri Abdullah Bin Hj Ahmad Badawi.
Perdana Menteri Malaysia
Pejabat Perdana Menteri,
Blok Utama, Bangunan Perdana Putra,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Putrajaya, MALAYSIA.

18hb Sept. 2008YAB Dato' Seri,

Per: Mohon pertimbangan wajar YAB Dato' Seri demi kesejahteraan rakyat dan keselamatan negara Malaysia tercinta.


Sebagai rakyat Malaysia negara berdaulat, saya, Mohd Sofi Yassin merakamkan jutaan tahniah kepada YAB Dato' Seri kerana dalam tempoh pentadbiran lima tahun, YAB telah berjaya melalui dua pilihanraya umum dengan jayanya.

2 Sepertimana yang telah diketahui umum, Ketua Pembangkang, YB Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim telah mengutus surat kepada YAB Dato' Seri memohon pertimbangan bagi memberi laluan kepada satu ‘Sidang Khas Parlimen' diadakan pada hari Selasa 23hb September 2008.

3 Sebagai rakyat yang cintakan keamanan dan kestabilan politik dan ekonomi negara, saya dengan rendah diri memohon jasa baik dan pertimbangan wajar YAB Dato' Seri agar apalah kiranya dapat mohon mengadap ke bawah DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong bagi menyampaikan hasrat ini.

4 Sebagai rakyat, pertelingkahan berpanjangan antara dua kumpulan parti politik amat mengganggu dan membosankan. Justeru, izinkan saya mencadangkan agar permohonan YB Dato' Seri Anwar Ibrahim diambil kira sebagai satu langkah bagi meleraikan kekusutan yang berlarutan ini.

5 Andaikata dalam persidangan khas parlimen itu nanti, apa pun keputusan dan perakuan daripada kesemua wakil rakyat haruslah kita sebagai hamba ALLAH yang menjalankan amanahnya menerima dengan hati yang terbuka dan penuh keikhlasan.

6 Saya penuh yakin sekiranya ketelusan ini dilakukan, rakyat Malaysia keseluruhannya akan menerima YAB Dato' Seri sebagai seorang Perdana Menteri yang berhemah dan memahami hasrat serta kehendak nurani rakyat terbanyak.

7 Andaikata permohonan mengadakan persidangan khas parlimen ini ditolak, maka saya juga penuh yakin pandangan serta persepsi rakyat terhadap YAB Dato' Seri dan seluruh anggota kabinet akan tercalar dan tidak manis untuk diperkatakan.

8 Saya menaruh penuh keyakinan bahawa dengan mengadakan persidangan khas ini akan dapat membantu menghilangkan keraguan rakyat baik terhadap pentadbiran YAB Dato' Seri sendiri maupun terhadap YB Dato' Seri Anwar Ibrahim serta gabungan Pakatan Rakyat.

Mengakhiri permohonan dan cadangan saya ini, saya mendoakan agar YAB Dato' Seri serta keluarga dan rakyat Malaysia keseluruhannya akan sentiasa berada dalam peliharaan dan keberkatan kurniaan Illahi.

Terima kasih dan Salam takzim,

Ikhlas dari

.......................
Mohd Sofi Yassin,
Kuala Lumpur.
sofi@kerajaanrakyat.com
http://www.kerajaanrakyat.com/

sk : YB Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim.

Nota:
a. Surat ini telah saya faxkan ke Pejabat Perdana Menteri (03-88883444)
b. Akan saya sampaikan kepada YB Dato' Seri Anwar Ibrahim di Tropicana.

"

ummi...

kalaulah ramai lagi yang beri surat seumpama ini kepada Pak Lah..agak2 mau tak Pak Lah berlembut hati dengan permintaan PR..? demi kesejahteraan rakyat Malaysia minta Pak Lah berikan sedikit perhatian..

wallahualam..

No comments:

translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil