Followers

Friday, June 13, 2008

7hb jun 2008 demo untuk tahanan ISA ini aku tak dapt sertai kerana hal2 peribadi yg tak dapat dielakkan...bila tgk laporan dari artikel dibawah aku merasa terkilan sgt sebab tak dapat menyertainya...tapi takpe 5 julai nanti aku takkan lepaskan peluang...

bila tgk gambar Kak Mizan dan Lang Naqibah aku merasa bangga sangat dgn semangat barisan pimpinan aku...rasanya ramai lagi sahabat2 aku yg turut serta.... Allahu Akhbar..!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seperti yang telah dirancang oleh kami akhirnya pada malam 7 Jun 2008, berkumpullah para aktivis dan reformis di bumi Kamunting. Ada yang berarak sejauh 4 kilometer. Saya dan kumpulan pula berarak lebih kurang 1 kilometer. Semuanya menuju ke satu arah yang sama iaitu hadapan pintu penjara di Kem Tahanan Kamunting. Ternyata percubaan pihak polis untuk menyekat kehadiran para peserta di setiap jalan masuk Kamunting tetap tidak berjaya menahan lebih seribu orang peserta daripada bolos dan akhirnya berarak sambil memegang lilin masing-masing sebagai simbol perjuangan membawa cahaya kepada kehidupan yang gelita lantaran ketidakadilan pihak penguasa.

Dalam meredah kegelapan malam bertemankan cahaya lilin, saya terserempak dengan Komrad Arul, Letchimi dan rakan-rakan NGO-JERIT yang lain. Sememangnyalah, dalam setiap pertemuan kami di jalan-jalan raya bagi memperjuangkan kebajikan rakyat kami akan kelihatan sangat gembira bila mengetahui kehadiran antara satu sama lain. Pada malam itu, saya terkesan dengan kata-kata Arul : "Athirah dan kawan-kawannya dah sampai maka kita sudah lengkap." Saya hanya mampu tersenyum sambil cuba menyelami maksud mendalam Arul yang sangat saya hormati lantaran ketekunan dan iltizamnya membantu rakyat tertindas tanpa mengira kaum, agama dan ideologi politik masing-masing.

Dalam perjalanan menghampiri Kem Kamunting saya seterusnya bertembung dengan kumpulan dari Dewan Muslimat PAS Negeri Perak yang dipimpin oleh Naib ketua DMPN Perak, Puan Amizan Baharuddin dan juga Mantan Ketua DMPN Perak iaitu Ustazah Naqibah No'ma (atau lebih mesra dipanggil Mak Su Naqibah) , anak kepada ulama tersohor PAS iaitu Almarhum Ustaz Abu Bakr Al Bakir. Tak tergambar kegembiraan di hati saya melihat betapa semangat solidariti yang ditunjukkan para Muslimat PAS kepada Himpunan tersebut. Kelihatan mereka begitu gah sekali. Masih terbayang bilamana Mak Su mengangkat tangan kanannya sambil menggenggam jari dengan melaungkan takbir yang mulia.
Bagi saya himpunan pada malam itu sangat berjaya walaupun saya difahamkan masih ramai juga peserta yang tak dapat sampai akibat sekatan pihak berkuasa polis. Bahkan saya turut difahamkan itu adalah perhimpunan paling besar yang pernah berlaku bagi membantah akta rimba - drakonian I.S.A.
Dan ternyata luahan rasa dua orang isteri kepada mangsa tahanan ISA pada malam itu menggamit empati dan simpati kami. Ada yang mengalirkan air mata. Tidak kurang yang mengecam pihak berkuasa dzalim Regim Abdullah Ahmad Badawi.


Sehinggakan malam yang gerimis - renyai itu tidak langsung mematahkan semangat para peserta himpunan. Laungan demi laungan, slogan demi slogan berkumandang. Sehinggalah pihak polis mengarahkan pihak kami berhenti berucap dan seterusnya mengarahkan agar bersurai. Kerana yakin mesej kami telah sampai kepada rakyat di bumi Kamunting, Taiping Perak dan juga pihak penguasa dzalim, dan kerana mematuhi undang-undang kami secara tertibnya bersurai sambil menyanyikan lagu rakyat berkaitan kedzaliman Pak Lah, kroni dan konco-konconya.
Apa pun,perjuangan membantah ISA tidak akan terhenti di situ dan percayalah kita bakal ketemu lagi. Syabas kepada para aktivis dan reformis. Saya sudah membilang. Saya sudah mengenang wajah-wajah kalian. Justeru, saya cukup percaya kebangkitan rakyat Malaysia akan terus subur dan luhur. Hidup perjuangan rakyat! Allahu Akbar!
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil