Followers

Friday, March 20, 2009

risalah yg hina sultan dan mufti punya cerita..

hari ini merupakan hari yang mencabar bagi team BloggersNetwork@Perak...meh la ummi nak cerita sikit kira macam tulis dalam my diary la ni...

pagi ummi dan beberapa orang muslimat membuat rondaan di sekitar perumah di pekan Trong...jumpa beberapa pengundi yang berbangsa India..saja cakap nak cari kawan...hari ini ummi pakai ala2 macam puak belah umno..sama dengan member muslimat pakat nak pakai lain dari biasa..kami singgah satu rumah seorang yg berbangsa India tanya depa kat sana nampak sokong mana...dia cakap we all BN supporter...takpa la..mungkin dia ingat kami org BN dia jawab macam tu..takut kena mark kot...dalam keta kami cakap.. pasai kita pakai macam umno kot depa cakap macam tu..pasal laporan yg kita dapat kaum India taman tu memang penyokong PR...hehehe..

kemudian kami pi la basuh kereta sambil nak jumpa orang2 tempatan..memang dah plan nak basuh pasai dah tukar warna keta ummi ni..rupanya dia nak merasa mandi kat Trong...selesai basuh ummi call Sya-Reformis kata nak buat bawak pimpinan muslimat melawat bilik media bloggers..suruh Sya bagitau MSK depa akan terima tetamu hari ini....ummi ajak pulak blogger Pemuda Bagan Datoh ikut sama..maka kami bertolak dari Trong 2 kereta...sepanjang jalan menghala ke Taiping takde apa2 yang pelik..macam hari2 yang lepas...sampai kat rumah blogger maka sessi suaikenal antara pimpinan muslimat dgn para blogger..kerana beliau juga merupakan pembaca blog2 BloggersNetwork@Perak ni....dan mereka juga telah memberi sedikit sumbangan kepada Tabung Bloggers bagi menyokong usaha2 yang BloggersNetwork@Perak buat selama membantu krisis Perak ini berlaku...cuma depa frust sikit pasai depa juga peminat Al-Banjari..depa ingat kot2 la boleh tengok depan2..pasai salah seorang muslimat orang banjar juga..wahh wak banjar ramai peminat dikalangan pembaca muslimat rupanya...

hampir setengah jam kami di rumah blogger ummi yg ditemani Sya menghantar pimpinan muslimat pulang ke rumah penginapan di Trong..di perjalanan balik inilah kami perasan banyak kertas bertaburan di 5 tempat yang berbeza..banyak dan bersepah2 ditiup angin..nak berhenti di seberang jalan sebelah kanan..cakap dengan Sya lalu balik karang kita tengok apa benda...perjalanan balik itu lokasi pertama kami singgah di sebuah ladang sawit..dan kami ambil gambar dan sedikit risalah itu...seperti gambar dibawah..



risalah ini adalah di lokasi pertama kami ambil di ladang sawit...

kemudian di lokasi yang seterusnya di sebuah masjid di Batu 8...kami lihat ramai jemaah berada dilonggokan kertas2 risalah yg dicampakkan di depan Masjid Batu 8..



risalah yang sama seperti di lokasi yg pertama...

kami gerak lagi ke depan...terdapat Madrasah Al-Tarbiyah Al-Islamiah...di situ juga terdapat longgokkan risalah yg dicampakkan oleh mereka yg tak bertanggungjawab..di sini risalah dia tak sama dengan lokasi yg pertama dan kedua...






kami gerak lagi ke depan untuk melihat kot2 ada lagi benda ni kot depa tabur..lokasi terakhir yg kami jumpa disini...tengok gambar kat bawah ni mesti hangpa kenal tempat ni...







kami bawa risalah ini 2/3 keping balik ke rumah blogger dan buat laporan kepada MSK dan geng..kemudian kami ambil keputusan untuk buat report setelah dinasihat oleh pimpinan PR...maka kami bergerak ke Balai Polis Trong bersama Perisik Rakyat..dalam perjalanan ke Balai Polis Trong kami lihat di lokasi terakhir masih bertebaran risalah tersebut tetapi di Batu 8 sudah clear..tak tau siapa yang kasi clear...dan lokasi pertama di ladang sawit masih ada...di Trong petugas Bagan Datoh berkampung di situ..ummi maklumkan Pemuda Bagan Datoh untuk menunggu kami di Balai Polis Trong... report polis telah dibuat oleh Sya-Reformis di Balai Polis Trong...kebetulan bersama blogger Pemuda Bagan Datoh ada saksi yang melihat mereka2 yang mengedar risalah2 tu...katanya di Masjid Trong semasa dia keluar masjid ada sebuah kereta Waja warna putih buka bonet dan beri beberapa helai risalah tu pada jemaah..pakcik yang berasal dari Selekoh tu pun cadang nak la pegi mintak kertas tu..tak dan nak ambik depa tutup bonet kereta terus blah...tapi dia tak tengok plat kereta tu pasai tak sangka akan dibuat report tentang risalah tu...dia kata orangnya berumur dalam lingkungan 50-an.... selesai buat report kami dipanggil ke IPD Taiping pulak...




kami dipahamkan Hj.Ismail juga membuat report polis di Balai Simpang...kami call MSK untuk sama ke IPD Taiping...pasal ummi bukan paham jalan kat Tepen ni..kena ada guider...so MSK lah orangnye yg sesuai jadi pemandu pelancung ummi di pekan Tepen ni..tapi nak dijadikan stori mori...di area Hospital Tepen kereta ummi pulak dihimpit oleh sebuah kereta proton semasa nak keluar simpang..apa lagi gedegang keretaku dilanggar..maka mata kereta ummi sebelah kanan dah sepet...ni lah rupa keretaku yg ditimpa musibah..buat famili khusus buat suamiku..jangan risau pasal semua selamat takde apa2..just cover lampu signal saje yg terbang..kereta proton tu teruk sikit pasal pintu sebelah kirinya kemek dan tak boleh nak buka..kami selesaikan dgn cara masing2 repair kereta masing2...gambar kereta proton tu nanti ummi buh ye...




lepas selesai bab eksiden tu kami terus ke IPD Taiping untuk berjumpa dengan Inpektor Affandi..walaupun nama sama dgn MSK..tapi dia lebih muda dan hensem dari MSK..hehehe..di sana Hj.Ismail sudah berada dalam bilik Inspektor Affandi..dan di dalam bilik tu ada satu bundle dan sebungkus besar risalah yang menghina Sultan Perak dan Mufti Perak..tak tau datang dari mana..tak lama pun kami di IPD Taiping..lepas tu kami gerak ke bilik gerakkan PKR..ummi dan Sya pulak balik ke rumah blogger untuk rehat dan mula buat posting ni...yg hat tadi2 tu..MSK tolong..Dugung Darat yang tolong buatkan posting di blog ummi..terima kasih bebanyak ye... nilah saja gambar2 termampu ummi ambik hanya menggunakan henpon saje..so tak berapa eloklah kualitinya..tapi kira ok la kan..

di sini ummi memberi sedikit pendapat kepada semua petugas Pakatan Rakyat sentiasa peka dan bersiap sedia untuk menjadi peronda bagi memastikan mereka2 yang tak bertanggungjawab ini supaya mereka tidak dapat menggunakan tektik yang kotor ini untuk memburukkan PR...kena sentiasa buka mata..buka telinga..jangan lena dan leka...nak lena ganti2 orang no..

wallahualam...

komen

*HOT* Laporan Terbaru Dari Balai Polis Trong

HOT

updated jam 4.10 pm...


menurut saksi, suspek menyebarkan risalah secara by-hand di perkarangan masjid di trong...
dan menebarkan secara rawak ditempat lain...

namun apabila di dekati oleh saksi, mereka terus cabut lari...

suspek dipercayai dalam lingkungan 50-an...

...................................................................................................................................................

dugong_darat tumpang blog ummi untuk laporan...

sesama ummi di balai polis trong ader seorang pakcik datang dan juga ingin melaporkan kejadian tersebut...

menurut pakcik ini, kereta yang digunakan adalah kereta WAJA PUTIH...

rasa teman, proton tak keluarkan waja putih untuk keluaran pengguna...
hanya kereta peronda polis, jabatan kerajaan atau pun kereta yang dah dicat putih oleh pemiliknyer...

oleh yang demikian, kereta ini mudah dijumpai di serata negeri perak amnyer, sekitar taiping dan bukit gantang pada amnya...

rakan-rakan yang sedang membaca boleh start hunting kereta seumpama ini dan segera laporkan ke pihak polis...

jangan ambik ape-2 tindakan yang tidak sewajarnyer...
serahkan kepada pihak yang berwajib...

INGAT kita adalah PAKATAN RAKYAT, bukan pakatan keganasan...

dugong yang comei melaporkan dari bilik media perak untuk blog ummi...

wasalam
komen

Cubaan Memburukkan PakatanRakyat

dugong_darat tumpang blog ummi untuk posting....

Tadi ummi dan sya pergi mengator rakan-2 muslimat ke rumah memasing bersedia untuk aktiviti petang...

Sambil mencari makan untuk aku, MSK, Ciberboron dan Topeng_Perak, deme terjumpa ader beberapa makhluk asing tengah sibuk mentaburkan risalah macam kat bawah nih untuk tatapan penduduk di sekitar bukit gantang...

bagi aku deme nih niat nak kabo yang pakatan rakyat yang buat...
namun demikian dikenalpasti bahawa deme nih adalah orang-orang umno...
risalah ini ditaburkan semasa orang sedang solat jumaat...

maka dengan ini, sesiapa yang terjumpa risalah itu hendaklah segera musnah semuanya...
mereka berniat ingin memburukkan imej pakatan rakyat...

laporan polis sedang dibuat oleh sya dan haji ismail...

laporan seterusnya boleh rujuk blog perisik rakyat yang sedang berada di lokasi balai...

aku dugong melaporkan bagi pihak ummi dan bloggers pakatan rakyat...





komen

Salahlaku siapa?











Risalah-risalah yang menghina Sultan dan Mufti ditaburkan dijalan Trong ke Changkat Jering ketika jemaaah mengerjakan solat Jumaat. Laporan polis akan dibuat sebentar lagi. Berita lanjut akan menyusul.
komen

Wednesday, March 18, 2009

setelah 18 jam cabaran BPN disambut...

kalau mengikut waktu Gomo meninggalkan cabarannya dalam blog ummi pada 2009 Mac 17 15:42(3.42 pm)... waktu sekarang sudah 9.42 pagi...ini bermakan sudah 18 jam cabaran Gomo disambut...tetapi keadaan sunyi sepi di blog2 BPN..ke manakah menghilang..?

Parpukari pulak duk provok kata tak guna berdebat dengan BNP..pasai BNP kalau debat takda fakta...try la debat dulu baru la tau ada fakta ke tidak...ni macam cakap2 orang nak lari dari debat aje..? ni nak tanya BNP..sampai bila nak tunggu BPN beri persetujuan ni..? jangan bagi masa lama2 sangat..atau nak tunggu depa angkat bendera putih..takkan berlaku punya..melainkan kita bantu depa angkat bendera putih...

Barisan pendebat BloggersNetwork@Perak(BNP) sudah mengasah mulut nak berdebat..bila lagi ni yop...ummi jadi tukang bagi ayor mineral kat semua pendebat pun jadi la..hahahaha

http://meisusilo.files.wordpress.com/2009/01/x-large-mideast.jpg
(gambar hiasan)
adakah GOMO dan PARPUKARI akan
meninggalkan sarang mereka dengan mengangkat bendera putih...
seperti gambar diatas..?

yang bawah ni PerakBangkit dengan bangangnae..oppss bangganya membalas sambutan cabaran BPN dengan memberi tajuk debat seperti berikut...

Apakah Anwar Ibrahim meliwat pembantu peribadinya, Saiful?

Debat Maya:
Mari sini tengok siapa yang ada fakta?

Tajuk Debat:
Apakah Anwar Ibrahim meliwat pembantu peribadinya, Saiful?

Mat Saman Kati dijemput memberikan komentar dan fakta!
Kami nak Mat Saman Kati dan Al Banjari Online!

* posting yang wak copy paste dari blog Perak Bangkit. Itulah tajuk yang dipilih. Ada akai kaa..! Dan inilah pertama kali wak melihat tajuk debat yang macam ini punya ganjil !!, sejak wak involve dalam hal debat-debat ni since wak di U lagi.

Wak rasa ada baiknyer jika PB suka akan tajuk ini, paparkan dahulu video Anwar meliwat yang mana dikhabarkan telah disebar leluasa di Bukit Gantang tu ! Sebelum nak debat benda aib, ni..pencabar kena la tunjuk bukti dahulu akan liwat meliwat ni..! Baru sedap nak berdebat ? Gila punya kepala..!-albanjari

Untuk makluman PerakBangkit..kita nak buat di alam realiti maknanya debat secara live..bukan di alam MAYA...

Harap Maklum...!! psstt..PB ada berani ka..?
komen

sambutan ulangtahun kelahiran di bawah pokok istimewa....

Petang tadi (17hb. Mac, 2009) dekat bawah Pokok Demokrasi ada majlis potong kek, makan kek dan jugak makan-makan sampai kenyang. Majlis menyambut ulang tahun kelahiran MB Ir Nizar yang ke 52. aku sampai lewat. tengah jalan dah kena bantai dek hujan. Dugong Darat pulak bantai bawak kereta CyberBoron macam Skyline GTR. dia ingat kereta tu 4WD ka?

Masa aku sampai, majlis dah jalan. MSK pun dah sampai. Dugong drop aku tepi kemah, tapi tetap basah jugak.

Nak cakap ramai tu tak dak la. ada la dalam 30 orang yang datang. aku tengok Sivakumar pun ada. mana sekuriti guard dia yang depa dok kecoh ada sampai 20 orang tu? ceh... berita sewel.

Tak banyak sangat cerita dekat sana... ala, majlis makan-makan, mana dan nak sembang? kena pulk hari hujan... puh... ada kopi 'o' kaw sedap ni. tambah lagi ubi kayu rebus cicah dengan sambal tumis ikan bilis... umang aih... kecor ayaq liyor teman...

Makan-makan sapa sponsor aku tak tau. kambing ada, udang ada, kuih-muih ada, mi ada, bihun ada, nasik goreng ada, buah tembikai ada, macam-macam ada... Aku tengok YB-YB DAP, PAS ngan PKR pun ada. nama aku tak ingat.

Pilih jangan tak pilih...
Ni Birthday Boy... Selamat Panjang Umur Dato' Seri. semoga dipermudahkan oleh Allah dalam setiap urusan dan semoga setiap perancangan mendapat keberkatan dari Allah.

Hari ni semua YB-YB happy. masing-masing dok layan... santai sungguh...
Kek ni aku tak tau sape sponsor... aku tak sempat makan pun sebab sibuk dok snap gambar. semua orang happy, semua orang gembira.

Ulang tahun ke 52 Dato' Seri, ulang tahun pertama Dato' Seri sebagai MB Perak dan yang specialnya bila majlis dibuat bawah pokok demokrasi. hangpa agak lepas ni ada tak keluar arahan supaya pokok tu ditebang?

Ni photo yang paling aku suka... 3 bangsa - Melayu, Cina dan India... ini baru kita panggil perpaduan. dalam Pakatan Rakyat je ada benda ni. dalam UMNO/BN depa dok salak je perpaduan tiap-tiap hari, tapi cuba hangpa pi jenguk dalam blog pro UMNO/BN. tak habis-habis dok pelaga melayu dengan cina, melayu dengan india... perpaduan kepala taik hangpa..!

Dia ni aku dok perati, tiap kali gelak mesti katup mata. hahaha...!!! jangan marah YB..!

Pokok perpaduan tersergam indah. kalau panas boleh berteduh, kalau hujan pun boleh berteduh... kalau kunci Bangunan SUK kena kunci pun boleh jugak berteduh. tapi ada mangkaq-mangkaq yang takut dekat pokok ni.

Masa balik aku perati je Sivakumar, saje nak skodeng yang mana satu bodyguard dia... aku ingat nak ambik gambar buat kenangan... bukan senang nak ambik gambar Speaker dengan 20 orang bodyguardnya...

Hampeh... Siva datang naik keretaa Perodua Kelisa je... ceh... koman punya Speaker... macam mana nak lawan UMNO/BN ni..? lenkali pakai la Porsche Cayenne Turbo, baru la ada class..! hahaha...!!!

Oi..! boleh muat ke Siva dengan 20 orang bodyguard dia dalam Perodua Kelisa tu? ntah... hat tu kena tanya orang UMNO/BN...

Ingat geng... tak dak pokok, tak dak oksijen.

sumber perisikrakyat
komen

Ali Rustam sedia letak semua jawatan...

'' saya berasa malu yang teramat sangat kerana kesalahan yang telah saya lakukan..maka dengan ini saya mengisytiharkan bahawa akan meletakkan semua jawatan saya..demi menjaga nama baik UMNO." kata Ali Rustam dalam satu temubual

''memandangkan YB Elizabeth Wong telah menawarkan diri untuk meletakkan jawatan beliau hanya kerana gambar tidurnya tersebar dan ADUN Bukit Selembau sanggup meletakkan jawatan kerana masalah peribadi.Saya pula yang telah didapati bersalah kerana politik wang berasa amat malu kerana telah memburukkan nama parti UMNO...maka saya rela melepaskan semua jawatan saya.'' beliau membuat kenyataan itu dengan perasaan yang sedih dan bercampur geram.

'' Di sini saya juga menyeru kepada rakan2 saya yang telah dijatuhkan hukuman kerana kesalahan berpolitik wang..tak kira yang digantung keahliannya 3 tahun..1 tahun atau yang telah diberi amaran, agar mengikut jejak langkah saya bagi memulihkan nama baik parti kita UMNO..dan kemungkinan juga selepas ini SPRM akan mengejar kita untuk disoalsiasat..maka sebaiknya kita pakat2 letakkan jawatan dengan bermaruah..'' rayu Ali Rustam kepada teman2nya yang telah disabitkan kesalahan yang sama iaitu politik wang.


Alangkah bagusnya KALAU kenyataan media diatas terpapar di dada2 akhbar...rasanya Ali Rustam boleh dianggap orang yang bermaruah...itupun KALAU dia ada maruah la...tapi tak mustahil KALAU ianya benar2 akan berlaku...dan KALAU jenis yang takde akai...mungkin kenyataan akhbar yang 'KALAU' diatas depa pandang hujung mata aje...

wallahualam..doakan ia menjadi KENYATAAN....
komen

Tuesday, March 17, 2009

borang untuk jadi ahli PR siap untuk umno...

http://photos.friendster.com/photos/group/62/03/593026/163993554857s.jpg
-bicara tok iskandar



Tok baru je tengok berita panas hari ni.Ali Rustam tak boleh bertanding Timbalan Presiden UMNO.Bermakna peluang Muhyiddin untuk menang kerusi nombor 2 dalam UMNO makin cerah kerana Mat Taib bukanlah tandingannya.

Spekulasi tentang cantas-mencantas sedang berlaku dalam UMNO antara kem Najib dengan Pak Lah tok tak nak ulas.

Tok heran macamana khairi dan ali rustam yang melakukan kesalahan yang serupa tapi khairi kena amaran tapi Ali rustam dikenakan hukuman tak boleh bertanding.Paling pelik dulu Isa samad kena gantung beberapa tahun kerana politikwang.Norza Zakaria yang dihadapkan ke mahkamah tidak pula digantung oleh jawatankuasa tatatertib UMNO.Begitu juga dengan Azalina Othman said yang sedang disiasat SPRM.

Khalayak ramai semakin keliru dengan UMNO yang tengah bergolak sakan sekarang.Eloklah kita sediakan banyak borang PAS,PKR atau DAP di Melaka.Mana tahu ramai yang nak join.

Ali rustam dulu pernah melarang kakitangan awam negeri melawat Kelantan dan siapa sangka hayat politiknya berakhir begini.

Cuma tok nak rakan bloggers perhatikan tadi AJK Jawatankuasa Tatatertib UMNO,Hasfarizam Harun banyak buat statement.Mamat nikan peguam bela menteri pasola di negeri pasir dua butir.siapakah gerangan mamat ni sampai begitu berpengaruh.Cuba kengkawan bloggers luangkan sikit masa siasat latarbelakang mamat ni dan dedahkan kat bloggers masing-masing.

Tok juga nak ulas tentang kerajaan perpaduan dengan UMNO-BN.Eloklah kita dengar nasihat Tok Guru Nik Aziz yang serik untuk bergabung dengan UMNO-BN.Ramai yang meragui keikhlasan UMNO.

Kerajaan PAS di Perak ditumbangkan dan Nizar dimalukan.Kerajaan PAS di Terengganu pernah ditarik royalti minyaknya dan kerajaan PAS di kelantan selama 18 tahun diberikan bermacam-macam tekanan.

Buat apa kita menaiki kapal yang hampir karam.Jika benar-benar ikhlas,MP-MP UMNO patut keluar parti dan jadi bebas atau serta PAS ataupun PKR.Jika tidak,lupakan sahaja kerajaan gabungan dan kepada mana-mana pemimpin PAS yang berminat dengan idea sebegini,ingatlah Tok Guru Nik Aziz seorang MP PAS ketika PAS ditendang keluar BN.

Tok percaya majoriti ahli PAS akan bersetuju dengan pandangan Tok Guru Nik Aziz.
komen

BloggersNetwork sahut cabaran berdebat dengan BPN....!!

Memang hangat suasana menjelang PRK Bukit gantang ni ye..dalam alam maya ni pun terasa bahang kehangatan...tapi bukan pasai PRK...pasai cabaran debat dari wakil team BPN si Gomo....

posting sebelum ni ummi ada ulas sikit pasal komen Panglima Perang Cyber(PPC)...pastu ummi cedok sikit ulasan dari ciberboron...rupanya telah menaikkan hangin Gomo rupanya..takde niat pun nak usik depa ni..tapi dah depa nak terasa nak buat lagu mana..layan aje la..bawah ni cabaran Gomo untuk BloggersNetwork@Perak...

SALAM UMMI
SEMEMANGNYA DAH ADA BUKTI YANG BLOGGER PAKATAN NI ADALAH BLOGGER UPAHAN ANWAR AL-JUBURI. JANGAN NAK BERSELINDUNG LAGI DENGAN HAL INI.

FITNAH TAK PERNAH PUTUS-PUTUS PUAK LU ORANG NI.
BILA AJAK BERDEBAT TAKUT.
MELARIKAN DIRI.
SOALAN YANG DI AJUKAN TIDAK DAPAT DIJAWAP.
HAPRAK LAH LU ORANG NI SEMUA PUAK PEMBANGKANG.

LU ORANG CAKAP SAHAJA BILA DAN DI MANA UNTUK KITA BERDEBAT DALAM MASAALAH RAKYAT.
KAMI DI BPN SEDIA DAN TERIMA PERDEBATAN INI.

JANGAN MENYALAK TAK TENTU PASAL SAHAJA.

APA ANWAR AL-JUBURI DAH SEMAKIN PANAS SEKARANG DAN KAU ORANG PULA YANG DAPAT TEKANAN???

ummi buat tak layan aje cabaran Gomo ni..tapi ciberboron betul2 menantikan cabaran dari BPN rupanya..baca ni...

Tuan GOMO, inilah yang aku tunggu-tunggu. Kalau tuan-tuan sedia berdebat, aku sanggup uruskan majlis tu.

Cadangan aku:

Tempat : Sekitar Taiping
Tarikh : antara 20 Mac - 6 April (di kesempatan ramai orang ada kat Bukit Gantang)
Pendebat : 2 BPN - 2 BloggersNetwork
Format :
(a) Setiap pendebat berhujah selama 30 minit satu pusingan.
(b) Dua pusingan -
pusingan satu: blognet - bpn - blognet - bpn
pusingan dua : bpn - blognet - bpn - blognet
Wakil (cadangan):
- bpn - (2 antara 5): PPC/PB/ParpuKari/Gomo/Taiping Mali
- blognet - (2 antara 5): MSK/PakKaramu/KulupSakah/TopengPerak/CyberBoron

Ok. Setakat ini dulu cadangan aku. Harap dapat maklum balas dan kerjasama daripada tuan-tuan BPN.

bila dah cabaran disahut...mesti debat ni lebih hebat dari debat Anwar dan Shabri...pasal kita berharap PerakBangkit menyertai perdebatan ini....terus terang ummi cakap..memang teruja giler wa cakap lu....hahaha..

Harap pihak BPN memberi jawapan dengan segera yang mungkin..pasal nak siapkan dewan untuk perdebatan ini...nak panggil paara juri lagi..nak jemput tetamu kehormat lagi..yang pasti kami akan menjemput MB Perak yg SAH DS Nizar sebagai tetamu...dan sapa2 yg nak mai kena daftar dulu takut kerusi penuh...tapi kalau hangpa rela duk atas lantai kami alu2kan kedatangan hangpa...

BPN...namo lari2 ye..jangan main sorok2 pulak...
komen

cantasan yg berhemah...

KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam hari ini dilucutkan kelayakan bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan kerana didapati terlibat dengan politik wang.

Keputusan itu diumumkan Pengerusi Lembaga Disiplin, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail dalam satu sidang media khas di ibu pejabat Umno, Menara Dato Onn, di sini.

Sementara itu, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin juga didapati bersalah tetapi hanya diberikan amaran.


keputusan Lembaga Disiplin terhadap 900 aduan politik wang telah menampakkan sedikit pergerakkan..

Ahli-ahli yang digantung keahlian selama tiga tahun:

1. Rosli Hasan (AJK bahagian Bukit Katil)

2. Zalina Ismail (Naib Ketua Puteri bahagian Bukit Katil)

3. Mohamad Najuib Mohamad Shahaimi (Ketua Pemuda bahagian Maran)

4. Datuk Japlin Akim (ahli bahagian Kota Belud)

5. Salmah Pin (ahli bahagian Bandar Tun Razak)

Ahli-ahli yang digantung keahlian selama setahun:

6. Datuk Mokhtar Samad (Ketua bahagian Bandar Tun Razak)

7. Datuk Manan Ismail (ahli bahagian Paya Besar)

8. Amran Mat (Timbalan Ketua Pemuda bahagian Kuala Krai)

9. Mohd Zuki Mohd Zain (Ketua Cawangan Gua Musang)

10. Datuk Md Sohaimi Mohamed Shah (Timbalan Ketua bahagian Paya Besar)

Ahli-ahli yang diberi amaran:

11. Mohd Zali Besar (AJK bahagian Paya Besar)

12. Mohd Shohaimi Jusoh (Naib Ketua bahagian Paya Besar)

13. Khairy Jamaluddin (Naib Ketua Pemuda dan Ketua Pemuda Rembau)

say goodbye to Ali Rustam....ni nak tanya la sikit..bila dah sah ada terlibat dengan politik wang..SPRM takde nak ambik port ke..??

tapi keputusan lembaga disiplin ni nampak macam pilih kasih aje..apa komen korang..??


komen

bila pulak nak tangkap yg hina Agong ni..setahun dah ni..!!

Pasangan suami isteri di Kuala Terengganu menyusul kes penghinaan terhadap Sultan Perak selepas enam orang dari tiga negeri dihadapkan ke mahkamah minggu lepas.

Ahli perniagaan Fuad Ariff Abdul Rashid dan isterinya Fatimah Maisurah Abdullah, seorang peguam, didakwa meninggalkan ulasan yang jelek terhadap Sultan Azlan Shah di satu laman web yang berhubung dengan tapak web rasmi baginda.

Setiap kesalahan menurut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 membawa denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Jumaat lepas, dua dihadapkan ke mahkamah Kuala Lumpur, dua lagi di Butterworth, masing-masing seorang di Kota Kinabalu dan Petaling Jaya dihadapkan atas kesalahan serupa.-malaysiakini


persoalannya apa kes pulak dengan depa2 yg dibawah ni...dah la menghina Sultan..malah baginda juga sebagai Yang Dipertuan Agong..!! pasal apa pihak berkuasa taknak ambik tindakan...adakah kerana mereka ni org umno/bn maka pihak berkuasa jadi buta..!!

buat kerja tu biaq LILLAH'HITAALA.....sapa salah hangpa DAKWA jaa... senang cerita....TANGKAP saja tak kira parti mana... Janji sapa yang Hina Sultan sah DERHAKA tapi masalahnya pasai apa pulak KENA KAT PEMBANGKANG LAJU di SIASATNYA TAPI BILA KENA KAT MUKA UMNO ianya sunyi sepi macam tak ada apa jadinya.... dah masuk setahun dah nie...

http://raab.com.my/blog/wp-content/uploads/2009/02/natang_amdang.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_xCW4Jfa-SWE/R-mfHIk3bvI/AAAAAAAACLA/9Rmv5aIMo5s/s400/natang1.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_hwdf_UC61JI/SZIa1AN_vbI/AAAAAAAAA1U/nQHUBEcBLws/s400/natang.2.jpg
komen

pandangan 5 sen saya...

Blogger
bila bloggersnetwork buat tabung untuk bloggers...ada pula kata macam dibawah ni...

Blogger Panglima Perang Cyber said...

Tak ada duit lepas Nizar jatuh ke ?

Moga dimurahkan rezeki.

Cuma kalau buat kerja tak baik seperti cerita keburukan dan fitnah orang tentu jadi tak murah rezeki.

Sebab Pemberi Rezeki marah !!!!

Tandanya ? ramai orang marah !!!

Nak dakwah Islam jangan buat orang marah.

Kena pujuk dengan lembut.

Nabi diperingatkan agar jangan bersikap keras dengan orang kafir quraisy.

Apatah lagi dengan orang Islam...

pandangan 5 sen saya...


kata2 seperti ini pernah ku dengar..tetapi di mana ya...?? oohhh..semasa menunggu pc dar DS Nizar untuk mengumumkan keputusan sultan pada hari rampasan kuasa berlaku..lokasi di residensi MB...cakap2 daripada wartawan2 arus perdana..ooppsss silap wartawan arus BN...

pasal apa depa cakap camtu..masa tu hanya team bloggersnetwork saja yg diberi masuk ke residensi...wartawan2 semua pakat kena tunggu kat luar pagar...bila dah dibagi kebenaran masuk depa pakat pandang kami macam musuh..siap jeling2...pastu cakap "lepas ni habis kerajaan PR habis la depa.." halooo u allz..u allz...kita orang tumbang ka tak tumbang ka...kami tetap begini..setiap yg kami buat dan kemana saja semua keluar duit poket sendiri dan dari poket suami kami...takde yg datang dari poket kerajaan PR...

bila seorang wartawan dari Sinar Harian mai tanya.."lepas ni sape yg akan bayar gaji u all..? "..ummi kata 'kami sendirian berhad..kami blogger sukerela bukan kerajaan PR punya dan tidak dibayar gaji..'dia balas " aikk..zaman sekarang pun masih ada yg sukarela ye..susah nak cari org yg sanggup buat kerja sukarela ni.." dalam hati ummi kata..dalam PR ramai aje yang buat kerja sukarela ni..lagi2 warga PAS semua kerja kerana Allah Ta'ala..dalam umno/bn mana nak jumpa macam warga PR ni..bn dah macam kat KL..gerak sikit hulur duit..jalan sikit hulur duit...PR semua pakat hulur2 lagi untuk jemaah ada la...

kat bawah ni adalah jawapan ciberboron kepada kekeliruan PPC terhadap bloggernetwork...

Keliru #1

Panglima perang cyber (PPC) menganggap orang PR termasuk bloggers ada banyak duit waktu PR berkuasa di Perak. Bila kuasa hilang maka duit pun hilang juga. Sebenarnya inilah aqidah politik UMNO. Ada kuasa - ada duit. Tak ada kuasa - tak ada duit. UMNO memang menggunakan kuasa untuk buat duit. Yang berebut-rebut jawatan dari cawangan sampai ke pusat tu, tak ada lain matlamatnya melainkan duitlah jua. Dek kerana budaya politik UMNO begitu, maka mereka menganggap orang parti lain pun sama.

Aku tahu kisah MSK. Waktu nak bentuk bloggersnetwork@perak hari tu, MSK sekadar ada kemahuan dan semangat. Duit habuk pun tarak. Kos konvensyen teh tarik kat kluang cafe tu ialah rm600. MSK bagi deposit rm300. Ketika program dah berjalan, baki dalam poket MSK hanya ada rm150. Kalau tak ada yang tolong top-up sebelum teh tarik habis dihirup, MSK mungkin kena cuci pinggan kat dapur kluang cafe selama dua minggu. Tapi, alhadulillah beberapa bloggers yang hadir bersalam dengan MSK dengan tangan berisi. Tiba-tiba Pak Karamu huloq rm600 untuk kos penuh teh tarik kluang cafe. Amin!

Sejak November hingga Januari, J-pemaya bermesyuarat dua minggu sekali di Ipoh. Pernah juga dua kali mesyuarat dalam seminggu kerana nak bereskan beberapa persediaan program untuk kerajaan. Bloggers bukan kakitangan kerajaan. Bukan juga dapat kontrak untuk buat program kerajaan. Senang cerita, tak dapat duit pun! Bloggers tampil atas rasa tanggungjawab untuk mengukuhkan kerajaan Pakatan Rakyat yang dah membuktikan penunaian misi dan visi rakyat. Antara keutamaan waktu itu ialah nak membantu 2 exco yang nampak macam mati pucuk menguruskan portfolio masing-masing iaitu Jamaludin dan Osman.

PPC memang keliru!

Keliru #2

Bloggers UMNO sentiasa naik angin bila perangai buruk dan jenayah UMNO didedahkan oleh bloggers Pakatan Rakyat. Bagi mereka keburukan itu tak patut didedahkan. Pembongkaran itu dikatakan hanya fitnah. Semuanya fitnah.

Inilah masalahnya apabila kewarasan dikawal oleh emosi, ego dan nafsu. Bila dah begitu, hilanglah waras. Yang tinggal hanyalah emosi, ego dan nafsu keUMNOan selama-lamanya.

PPC marah pada tembakan dan ulasan bloggers Pakatan rakyat yang menggambarkan betapa buruknya UMNO dan pemimpin-pemimpinnya. Aik! tak perasan ke tulisan bloggers UMNO tentang Pakatan Rakyat dan pemimpin-pemimpinnya? Yahudi, boneka, babi, aljuburi, lahanat, celaka, beruk, monyet, pundek, gadai hak melayu, pengkhianat agama, penderhaka dan seribu satu macam lagi. Perkataan-perkataan ini adalah wirid dan zikir bloggers UMNO setiap hari.

Bloggers PR cerita keburukan UMNO - Tuhan marah!

Bloggers UMNO babikan dan yahudikan PR - Tuhan tak marah ke?

Alamak! apa standard punya kepala hotak macam ni?

Keliru #3

Basically aku sokong perbincangan tentang kaedah dan pendekatan dakwah. PPC pun concerned juga hal ini nampaknya. Nak berdakwah, kenalah pujuk dengan lembut. Jangan buat orang marah. Jangan bersikap keras. Nak dakwah kafir Quraish pun mesti lemah lembut, apatah lagi nak dakwah orang Islam. Demikian madah ustaz PPC. Ewahhhhhh!

Pujuk, lembut dan sikap tidak keras cara UMNO ialah dengan gunakan ISA, OSA, AUKU, Akta Polis dan Akta Hasutan. Sesekali gunakan FRU yang sopan santun lagi lemah gemalai. Ucapan pemimpin dan lain-lain jurucakap UMNO termasuk TV, radio dan akhbar memang tinggi budi bahasa dan tak pernah menyebabkan sesiapa pun marah. Ewahhhhhh!

Yang sebenornye, teman kesian bebenor pada bloggers upahan UMNO yang bergentayangan di langit Malaysia ni. Confused makam tinggi! Siang malam dia maki kita, tak apa. Sekali sekala kita balas dengan maki juga, tak boleh. Apa barang punya IQ?

Kalau nak tau, method dan approach dakwah Nabi ada pelbagai. Ada secara sembunyi, ada yang terang-terangan. Ada pujuk, ada warning. Ada puji, ada cerca. Ada ketikanya memaafkan, ada waktunya membalas serangan. Ada secara direct, ada pula secara indirect.

Ada ayat Al-Quran yang memerintahkan kelembutan cara dakwah macam yang PPC faham sikit-sikit tu. Tapi tolong pelajari ayat itu sampai habis. 'Ibrah daripada ayat itu datang secara 'mafhum mukhalafah'. Ayat itu bermaksud (terjemahannya), "Sekiranya kamu bersikap kasar dan keras hati, nescaya mereka (yang diseru itu) akan lari daripadamu". Tolong faham baik-baik. Allah tidak perintahkan secara direct tentang cara yang lembut dan tidak kasar itu. Ia memang diperintahkan, tetapi secara indirect. Ada beza antara yang direct dan yang indirect. Tapi ruang ini tak cukup untuk membincangkannya secara detail. PPC kena rajin sikit pegi mengaji.

Ada ayat Al-Quran yang memerintahkan supaya bersikap keras terhadap kafir dan munafiq. Ayat itu bermaksud (terjemahannya), "Perangilah orang kafir dan orang munafiq itu, dan bersikap keraslah terhadap mereka ...".

Macam mana pulak ni? Satu ayat suruh lembut. Satu ayat lagi suruh keras. Kedua-duanya ayat Quran. Mustahil ayat Quran itu bercanggah antara satu dengan yang lain. Maknanya, lembut pun disuruh, keras pun disuruh. Lembut ada tempatnya. Keras ada tempatnya. Lembut bertempat. Keras bertempat.

Duhai PPC & the gang yang aku sayangi, please jangan dedahkan kebodohan diri sendiri. Kalau tak bercakap (menulis), orang belum tahu sama ada PPC & the gang reti ke tak reti. Bila bercakap (menulis), confirmed ... tak reti!

makanya kalau puak2 bn rasa heran kenapa tabung bloggers ni diwujudkan...ini lah hakikatnya kami bukan diupah tapi rela dan rasa bertanggungjawab untuk membantu kerajaan PR menyatakan kebenaran yang berlaku..bloggersnetwork punya misi adalah membantu kerajaan PR menangkis tohmahan yg dilemparkan pada PR..tapi dalam masa yg sama kalau PR buat salah pun kena bantai jugak..pasal kami bukan diupah maka bebas untuk mengkritik untuk kebaikkan..bukan untuk menjatuhkan..tapi kalau hat yg macam katak tu memang kena pancung habis la..sapa suruh buat hal...

ummi yakin yang dok berkokok kata kami menfitnah dan memburukkan BN kerana apa yg ditulis adalah dengan fakta..tapi kalau blogger BN fakta ntah ke mana dok merapu aje...lagipun kalau kisah Perak hangpa nak buat cerita sedangkan hangpa duk tang mana..? bila tanya duk mana..KL..citt duk luar Perak mai nak buruk2kan Perak..pirraahhh

komen

calon2 yg terpilih untuk menjadi calon P059 ialah....

1. YAB. Dato' Seri Ir. Hj. Nizar Jamaluddin - tidak perlu diterangkan latar belakang beliau. Beliau dikatakan mendapat sokongan terutama daripada pengundi bukan Melayu di Kuala Sepetang. Namun, cadangan ini menambah bebanan kepada beliau sendiri jika ditakdirkan beliau kembali kepada jawatan asalnya. Pemilihan beliau juga boleh menggambarkan PAS ketandusan calon lain.

2. Al Fadhil Ustaz Ahmad Awang - Sebagai Pesuruhjaya PAS Perak dan Naib Presiden PAS tentulah beliau dianggap terkanan dari segi hirarki parti di Perak. Beliau sudah dikenali umum kerana pernah menjadi Yang Dipertua PAS Taiping - bandar terhampir dengan Bukit Gantang. Hubungan beliau dengan DAP sangat baik kerana beliau adalah antara pimpinan Perak yang dapat dibawa berbincang dengan mereka terutama sewaktu pembentukan kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

3.Tuan Hj. Mat Sabu - meskipun beliau bukan anak tempatan dan bukan orang Perak, pengaruh beliau di peringkat pimpinan PAS akar umbi Bukit Gantang sangat kuat. Beliau kerap turun ke Bukit Gantang sebelum ini. Selepas namanya tidak naik di Kuala Terengganu, penyokongnya menaruh harapan di Bukit Gantang pula.

4.Ustaz Idris Ahmad - beliau dianggap regu rapat dengan Hj. Mat Sabu dan sebagai anak tempatan Kg. Sungai Petai. Changkat Jering. Sebelum ini beliau pernah bertanding pilihanraya kecil Changkat Jering dan satu lagi sewaktu pilihanraya umum 1999. Kemudian pada tahun 2004 dan 2008 beliau bertanding di Jerlun, Kedah.

5. Ustaz Nurazli Musa - beliau Ketua Pemuda PAS Perak atau dikenali dengan nama `Taliban'. Beliau pernah bertanding pilihanraya 2004 di Pasir Panjang, 2008 di Trong, DUN di bawah Parlimen Bukit Gantang. Meskipun beliau kalah di Pasir Panjang dan Trong tetapi beliau dikenali terutama kepada pengundi Trong. Beliau bertanding di Trong kerana mendapat sokongan kuat daripada Dewan Pemuda Perak.

6. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakub - beliau baru sahaja kembali ke tanahair selepas menamatkan pengajian PhD di Universiti of Manchester dalam bidang pengurusan teknologi maklumat. Sebelum ini beliau adalah Setiausaha Politik YB Hj. Mahfuz Omar. Latar belakang beliau sebagai kerabat di Raja Perak boleh digunakan oleh PAS untuk menunjukkan PAS tidak menentang institusi Raja.

7. Mungkin...

calon2 yg tersenarai di atas ummi ambik dari blog muhaimin sulam....kalau dilihat dari no 1 hingga 5 tu semua dah kenai....tapi tang si raja ni tak bape nak masyukk..macamana boleh tercalon yek....

tapi kita semua tau..kalau ikut ranking..yg no 1 tu sudah jadi pilihan orang ramai...sudah menjadi pojaan hati semua rakyat Perak...Abg Mat Sabu pun hebat juga....tapi apa2 pun kita tunggu 26hb Mac 2009..kita lihat sapa yang kena....!!
komen

Monday, March 16, 2009

melayu nak selamat jangan undi umno/bn....

Dalam keadaan semasa saya melihat hanya PAS dan KeADILAN yang boleh menyelamatkan orang Melayu. Sekiranya orang Melayu merasakan teraniya, sokonglah dua parti ini,

Saya bukan diperalatkan tapi dimanfaatkan. Dengan itu, kita berada pada situasi menang-menang.Dalam keadaan semasa saya melihat hanya PAS dan KeADILAN yang boleh menyelamatkan orang Melayu. Sekiranya orang Melayu merasakan teraniya, sokonglah dua parti ini,


ini kata2 yg keluar dari Pak Samad sendiri...dan Pak Samad mencabar mencabar pemimpin kerajaan Umno-BN untuk turun berkempen dalam pilihan raya kecil yang akan berlangsung tidak lama lagi dengan bercakap dalam bahasa Inggeris.

tidak mustahil isu PPSMI ini akan dibincangkan dalam Perhimpunan Agung Tahunan Umno, yang dijadual akhir Mac ini.

“Dan dalam perhimpunan itu, oleh kerana pemimpin Umno terlalu mengagungkan bahasa Inggeris, adalah lebih baik mereka, dari peringkat atas hingga ke bawah, berbincang dalam bahasa Inggeris,” tegas A Samad.

“Dan juga dalam kempen-kempen mereka pada masa akan datang juga, mereka kena gunakan bahasa Inggeris, jangan guna bahasa Melayu. Kalau nak bermesyuarat pun gunalah bahasa Inggeris kerana bahasa dan minda mereka adalah Inggeris,” ujar pejuang bahasa itu lagi.

“Apakah hanya untuk mendapat undi dan kuasa, mereka guna bahasa Melayu, tetapi bila dapat kuasa mereka akan membuang bahasa Melayu. Kalau ada kempen-kempen mereka, kita perlu berani jerit kepada mereka, cakaplah bahasa Inggeris,” kata A Samad ketika berucap pada program Gema Rakyat, “Isu PPSMI, Kita Pantang Berundur”.

wahh..Pak Samad betul2 punya marah ni...amacam sekelian warga umno..ada berani ke sahut cabaran Pak Samad kita ni..??

dan sekarang gelombang TAKNAK umno/bn...tapi ummi tergelak bila Zambry kata umno pun sedang menerima gelombang perubahan...memang la gelombang tak mahu kan BN..kuang..kuang..kuang...

komen

Prof Aziz Bari menyanggah Rais Yatim..



PERLEMBAGAAN adalah satu dokumen istimewa yang tidak harus dibaca seperti dokumen undang-undang biasa. Demikian ditegaskan Profesor Dr Abdul Aziz Bari ketika diminta mengulas huraian Menteri Luar, Dato Seri Utama Rais Yatim, mengenai krisis di Perak Rabu lalu.

“Memang kita semua tahu bahawa peruntukan di bawah Perkara 16(2)(a) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak itu sama, patah demi patah, dengan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan. Bahkan peruntukan itu sama dengan negeri-negeri lain termasuk yang tidak mempunyai raja seperti Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. Dan sebenarnya idea yang sama juga ada dalam peruntukan-peruntukan yang berkaitan di Australia dan India serta kebanyakan negara Komanwel yang kesemuanya mengkanunkan konvensyen yang berasal dan berkembang di United Kingdom,” jelas profesor undang-undang perlembagaan itu ketika diminta memberi komen.

Bagaimanapun, kata Aziz lagi, peruntukan itu tidak harus ditafsir secara harfiah atau literal kerana ia akan menimbulkan masalah.

“Rais seolah-olah membaca peruntukan tersebut seperti membaca peruntukan dalam statut atau akta biasa. Atau macam membaca perjanjian jual beli rumah (S & P agreement). Ini tidak wajar walaupun tidaklah salah,” ujarnya.

Aziz berkata Umno memaki hamun raja selepas mereka kalah di Kelantan pada Pilihan Raya Umum 1990 dan menuduh istana menjadi punca kekalahan mereka. selepas itu mereka cuba meminda peruntukan berkenaan.

Katanya “Mereka malah cuba hendak meminda peruntukan berkenaan dengan mewajibkan Raja-Raja mematuhi nasihat. Bagaimanapun mereka membatalkan rancangan itu apabila mereka menyedari bahawa pindaan sebegitu tidak boleh dilakukan kerana raja hanya berkewajipan menerima nasihat dari seorang yang telah dilantik menjadi menteri besar. Kalau belum dilantik apa hak Umno untuk memberi nasihat?”

Aziz menjelaskan meskipun perlembagaan menyebut ungkapan budibicara ia tidak bermaksud bahawa raja boleh melantik secara sesuka hati.

“Sebenarnya apa yang dikatakan budibicara itu hanya wujud atau timbul tatkala ada keraguan atau hung parliament. Tetapi ini amat jarang berlaku. Dalam keadaan biasa raja perlu melantik orang yang mendapat sokongan majoriti dalam dewan. Sebab itulah selama ini Presiden UMNO semacam automatik menjadi Perdana Menteri. Ini kerana ia mendapat sokongan ahli parlimen UMNO dan parti-parti komponen lain. Begitu juga di peringkat negeri di mana Perdana Menteri.

– meskipun tidak ada hak di sisi perlembagaan – memberitahu sultan siapa yang mereka mahu sebagai menteri besar atau ketua menteri,” jelas Aziz.

Kenyataan politik itulah, jelasnya, yang menyebabkan timbul tanggapan bahawa yang melantik ketua menteri dan menteri besar ialah Perdana Menteri dan bukan sultan atau Yang di-Pertua Negeri.

Rais sendiri ada membuat kenyataan yang membayangkan tanggapan itu tatkala Umno berhadapan dengan situasi sulit di Perlis dan Terengganu selepas Pilihan Raya Umum 2008. Bagaimanapun dalam menjelaskan kemelut politik di Perak sekarang Rais mengubah temanya.
“Beliau semacam melihat kuasa sultan kuasa mutlak yang saya fikir tak begitu tepat.

Mengambilkira apa yang berlaku kita boleh berasa ragu apakah sultan sebenarnya menggunakan budibicara itu kerana kita mendapat tahu bahawa ada persaingan dalam jawatan menteri besar. Meskipun secara rasmi atau formalnya sultan melantik berdasarkan budibicara tetapi ada tanda-tanda bahawa sultan melantik orang yang ditunjuk oleh Perdana Menteri. Dan sudah pastilah Umno mempunyai mekanisme untuk memaksa semua ADUNnya menyokong calon berkenaan,” jelas pakar perlembagaan itu lagi.

Bagaimana pun Aziz bersetuju bahawa sultan tidak boleh diseret ke mahkamah kerana baginda masih kebal di dalam mahkamah biasa. Katanya sultan hanya boleh diseret ke Mahkamah Khas yang bagaimanapun hanya menangani soal-soal peribadi seperti gagal membayar hutang dan seumpamanya. Meskipun begitu beliau tidak nampak mengapa kritikan tidak boleh dibuat.

“Selagi ia tidak menghina atau melekehkan sultan apa salahnya. Apa yang menghasut ialah menimbulkan kebencian atau menghujah kenapa sistem beraja perlu dihapuskan. Apa akan jadi kepada demokrasi kita kalau kritikan tidak boleh dibuat?” soal Aziz lagi.

Beliau berkata Umno sendiri berbuat demikian. Dalam beberapa insiden tertentu, termasuk ketika krisis dengan Raja-Raja pada 1983 dan 1993, mereka lebih teruk lagi. Aziz berkata semua rakyat, baik di dalam Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat, perlu diberi peluang untuk mendalami sistem kita dan sekarang adalah masanya.

“Sebab itu adalah malang jika Rais mencadangkan tindakan tegas diambil oleh Peguam Negara. Ini akan menimbulkan budaya takut di kalangan rakyat dan mereka akan terlepas peluang untuk mendengar pelbagai hujah dan perspektif,” katanya.

Dalam pada itu, tambah Aziz lagi, krisis di Perak melibatkan banyak isu yang akhir-akhir ini sudah melarat kepada dewan dan speakernya.

“Seperti yang saya berulangkali katakan tindakan sultan melantik Zambry itu tidak salah tetapi saya fikir ia tidak wajar di dalam senario di Perak kerana ia jelas tidak menyelesaikan masalah. Malah kita mendapat masalah baru yang kemudiannya memaksa sidang diadakan di bawah pokok,” ujarnya.

Beliau berkata krisis di Perak adalah krisis politik yang paling buruk kerana ia memakan masa yang lama.

“Tidak pernah berlaku sebelum ini satu negeri mempunyai dua kerajaan,” ujarnya.
Sehingga ini telah timbul semacam pendapat sebulat suara bahawa pembubaran dewan bagi membolehkan pilihan raya adalah satu-satunya penyelesaian.

Rabu lalu Dato Param Coomaraswamy menyatakan bahawa apa yang berlaku di Perak tidak akan terjadi sekiranya sultan membubarkan dewan pada 5 Februari lalu. Pendapat itu turut disokong oleh Majlis Peguam dalam satu kenyataan Selasa lalu.

Dicatat oleh Tarmizi Mohd Jam di Ahad, Mac 08, 2009 ulasan
Pesurujaya Kehakiman Ridzuan Ibrahim boleh diseret ke Dun Perak untuk diadili, dijatuhkan hukuman kerana hina Dun Perak!

PESURUHJAYA Kehakiman Ridzuan Ibrahim boleh diseret ke Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak untuk diadili oleh dewan kerana menghina dewan. Demikian ditegaskan oleh Pengerusi DAP Karpal Singh yang turut menyatakan bahawa hakim tersebut telah melampaui bidang kuasanya di sisi undang-undang.

Selasa lalu (3 Mac) mahkamah tinggi membenarkan permohonan Barisan Basional untuk menghalang sidang Dun.

Pendapat Karpal dipersetujui oleh Prof. Dr Abdul Aziz Bari yang berkata Perintah Mahkamah Tinggi itu bertentangan dengan doktrin pengasingan kuasa yang menjadi tulang belakang kepada badan kehakiman yakni DUN, pihak eksekutif yakni Menteri Besar dan Exconya serta badan kehakiman.

“Nampaknya hakim tidak mengambil kira teori ini yang meskipun tidak disebut oleh perlembagaan atau perintah tetap DUN tetapi ia menjadi roh kepada semua peruntukan yang menyatakan kedudukan dan kuasa dewan dan speaker. Begitu juga dengan kuasa DUN dan mahkamah untuk menghukum sesiapa yang menghina perintahnya,” kata Aziz lagi.

Sebelum ini Dato Param Coomaraswamy turut menyatakan kesal atas apa yang beliau lihat sebagai pelanggaran kepada doktrin pengasingan kuasa yang penting itu. Param juga berpendapat bahawa mahkamah tidak harus campur dalam soal ini dan seharusnya krisis politik di Perak itu dikembalikan kepada rakyat melalui pembubaran dewan.

Aziz berkata kedudukan dan kuasa speaker yang luas – baik di Dewan Rakyat maupun dalam Dun – adalah berasaskan kepada kedudukannya sebagai badan perundangan (legislature).
“Dari apa yang kita lihat nampaknya mahkamah tidak menghiraukan kedudukan ini dan meletakkan kedudukan speaker sama dengan kakitangan awam biasa,” tambahnya.

Beliau berkata adalah ganjil apabila mahkamah mengeluarkan perintah melarang sidang dewan kerana ia amat bertentangan dengan teori pengasingan kuasa. Kata Aziz “ini tidak pernah terjadi, baik di Malaysia atau pun di negara-negara Komanwel lain”.

Sebab itu, jelasnya, perintah itu tidak perlu dihormati dan malah hakim berkenaan boleh dihukum oleh dewan kerana menghinanya. Aziz berkata kuasa mutlak sebegini bukanlah sesuatu yang terlalu ganjil.

“Mahkamah sendiri mempunyai beberapa kuasa yang diberi untuk menjaga kehormatannya. Perdana Menteri atau Menteri Besar pun ada kuasa mutlak dalam soal perlantikan dan pemberhentian ahli-ahli kabinet mereka,” katanya lagi.
komen

rakyat Perak makin cerdik..umno pulak makin tengin..

Negeri Perak adalah tempat pembelajaran terbaik bagi subjek perlembagaan...negeri Kelantan tempat pembelajaran bagi subjek Hudud dan Qisas..itu kata2 yang keluar dari anak2 muda dan ahli cerdik pandai...krisis perlanggaran Perlembagaan yg berlaku di Perak sedikit sebanyak membuka mata seluruh rakyat Malaysia...

tak kira apa pangkat dan status...orang mula paham tentang perlembagaan..selalunya kita hanya dengar dan angguk saje bila orang perkatakan tentang perlembagaan...tak reti nak jampok atau nak bagi pandangan...sekarang hangpa jangan nak gelembong pasal perlembagaan pada makcik jual pecal ka..pakcik kopek kelapa ka...pak mat cebak sawit ka...dengan senafas depa boleh bukak cerita pasal krisis di Perak ni siap dengan fasal2 dalm perlembagaan...sampai ada yang kata..'gamaknye kalau aku jadi speaker pun boleh ni...hahaha'

itu lah suasana di Perak hari ini..bab siapa yang sah dan tak sah sebagai MB pun rakyat dah boleh nampak..tapi hairan kenapa puak2 umno masih berusaha mencari lubang2 peluang dalam perlembagaan yg membolehkan DS Nizar bukan sebagai MB Perak..tapi yang tersurat...tiada satu peruntukkan pun dalam perlembagaan yang boleh melucutkan jawatan DS Nizar sebagai MB...

kita dah belajar dari krisis ini..siapa yang boleh kita saman..dan siapa yang tak boleh kita saman...kerajaan PR seboleh mungkin akan mendaulatkan undang2 dan tidak sama sekali akan menceroboh..seperti yang dilakukan oleh umno untuk membolehkan kehendak mereka tercapai....

terkini kita akan mengetahui pula..antara speaker atau SPR yang berkuasa untuk menentukan kedudukan tiga kerusi bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lompat bila kes ini dirujukkan pada Mahkamah Persekutuan...maka kita akan melihat perlanggaran demi perlanggaran yg dibuat umno untuk menghalalkan cara...sekiranya hak itu ditangan speaker maka 3 kerusi itu akan dikosongkan untuk PRK...episod hitam bagi UMNO BN Perak pun bermula..

IPOH: Mahkamah Tinggi Ipoh membenarkan persoalan undang-undang membabitkan pentaksiran Perlembagaan Perak berhubung pihak mana bertanggungjawab memutuskan pengesahan kedudukan tiga kerusi bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lompat, dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim memutuskan demikian untuk memastikan sama ada Speaker Dewan Undangan Negeri, V Sivakumar, atau Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang berkuasa untuk memutuskan kekosongan bagi ketiga-tiga kerusi Dewan Undangan Negeri itu.
kadang2 terpikir..umno/bn ni nak bodoh2kan siapa sebenarnya...rakyat atau diri depa sendiri..?? kuang..kuang..kuang..
komen

afundi umno merosot...

Situasi Menjelang PRK 2 Bukit 1 Batang Ai
(undian sms NTV7)

1.Menurut Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Tan Sri Isa Abdul Samad, UMNO adalah parti demokratik sejak ia ditubuhkan dan mendaulatkan rakyat serta keadilan sosial dengan mengamalkan sistem demokrasi berparlimen.

Setuju : 5% Tidak Setuju : 95%

2. Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat, cara terbaik untuk menyelesaikan kemelut politik di Perak ialah dengan mengadakan pilihanraya demi kepuasan rakyat.

Setuju : 98% Tidak Setuju : 2%

3. Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, perhimpunan membantah perlaksanaan PPSMI didalangi pihak pembangkang berdasarkan demontrasi jalanan dan mengaitkan institusi istana serta mencemarkan imej masjid.

Setuju : 5% Tidak Setuju : 95%

4.Sidang dun bawah pokok....

97 % mengatakan sah....3 % tidak sah

5. Zambry anggap plak demokrasi sebagai penghinaan kepada sultan perak...

92 % Tidak setuju.... 8 % setuju....


Setujukah anda dengan langkah Majlis Bandaraya Ipoh
memusnahkan Plak Pokok Demokrasi di Ipoh, Perak?

Setuju = 4%

Tidak Setuju = 96%

kalau tengok peratusan undian orang ramai...boleh bungkus umno ni...tinggal lagi umno selamat kerana umno pegang kuasa di Malaysia ni...itu pun dah kacau bilau..dah nyawa2 ikan..kain kapan dah disediakan...keranda dah siap...kuburan dah berkorek...tinggal tunggu jenazah aje...pak imam pun dah ready nak bacakan talkin...disana sini dah kedengaran orang membaca surah Yassin...

Innalillahi wainnalillahirojiu'n..
komen

DS Nizar lancar jentera Kelab Penyokong PAS

Pelancaran Jentera Pilihanraya Kelab Penyokong PAS ; Ucapan ‘ala’ Demonstrasi Menyemarakkan ‘Makkal Sakthi’

Bukit Gantang - “Hidup Hidup, Hidup Rakyat, Makkal Makkal, Makkal Sakhti, Hancur Hancur, Hancur UMNO, Reformasi !,”laung Dato’ Seri Nizar Jamaludin, Menteri Besar Pakatan Rakyat membuka ucapannya, selepas menyebut nama Allah dihadapan lebih 800 orang hadirin.

Kemudian beliau membaca ayat, “janganlah sekali-kali kamu cenderung kepada kezaliman kelak kamu disentuh oleh api neraka”

(Gambar - Nizar melepaskan burung sebagai simbolik kebebasan semasa merasmikan pelanjaran jentera pilihanraya Kelab Penyokong PAS)

Bagi kaum India dan Cina yang hadir dalam Majlis Pelancaran Jentera Pilihanraya Kelab Penyokong PAS, Nizar adalah Menteri Besar negeri Perak Darul Ridzuan.

Beliau yang datang dengan kereta rasmi Menteri Besar, Toyota Camry hitam bernombor pendaftaran AGS 10 disambut sebagai ‘hero’ yang memperjuangkan hidup rakyat Perak.



“Saudara-saudara, apa yang berlaku di negeri Perak hari ini adalah satu kekejaman yang telah dibuat oleh UMNO dan Barisan Nasional, tanpa segan silu mereka telah merampas hak rakyat negeri Perak,”kata Nizar.

Katanya mandat yang diberi oleh rakyat negeri Perak pada pilihanraya umum ke 12 bulan Mac 2008 telah dirampas oleh UMNO pada 5 Februari, 2009.

“Ini merupakan satu perbuatan yang yang haram, seharam-haramnya, sekejam-kejamnya dan durjana, sedurjana-durjannya,”tegasnya yang meminta ahli-ahli Kelab Penyokong dari kaum India dan Cina menolak UMNO dalam pilihanraya kecil Bukit Gantang yang diadakan nanti.

Dalam sidang media yang diadakan selepas majlis tersebut, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang berkata PAS hanya akan mengumumkan calonnya 26 Mac ini walaupun Barisan Nasional (BN) telah menamakan calonnya untuk pilihan raya kecil Bukit Gantang semalam.

Katanya PAS Perak akan bermesyuarat malam ini untuk mempertimbangkan empat nama yang sudah ditapis manakala ia akan ditimbang dan diputuskan oleh Jawatankuasa PAS Pusat yang akan bermesyuarat pada 23 Mac depan.

Katanya empat nama yang akan dihalusi malam ini tidak termasuk Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Hj Asmuni Awi yang telah menolak namanya daripada dicalonkan.

Ustaz Ahmad Awang turut menolak andaian langkah awal UMNO mengumumkan calon semalam memberi tekanan kepada PAS dalam soal memilih calonnya.

PAS memilih untuk mengumumkan calon lewat kerana kata beliau, Presiden PAS Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang dan beberapa anggota jawatankuasa pusat berada di luar negara.

"Jadi PAS pusat akan memutuskan nama calon yang sesuai pada 23 Mac dan akan diumumkan di sini tiga hari kemudian," katanya yang turut melancarkan Kempen Kutipan Dana Kelab Penyokong PAS dalam majlis yang sama.

Ketika ditanya sama ada pengumuman lewat akab menjejaskan peluang PAS kekalkan kerusinya, Ustaz Ahmad yang juga Naib Presiden PAS berkata, pihaknya sudah membuat persiapan awal.

"Lagipun jentera sudahpun berjalan dan kini mengaturkan pelbagai aktiviti bagi hadapi pilihan raya kecil ini,"tambahnya.

Rencana: buletinonline.net
Foto: peraknews

komen

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
    5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
    Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil