Followers

Tuesday, November 24, 2009

Kerajaan BN Perak meng'anaktiri'kan SAR..

Bukan untuk mempertikaikan peruntukan kepada Sek. Persendirian Cina, memang sepatutnya kerajaan memberi peruntukan kepada setiap Sekolah-Sekolah di Malaysia tanpa mengira kaum.

Namun apa yang boleh dipertikaikan disini ,mengapa Kerajaan Negeri Perak yang kini dipegang oleh BN tidak bersikap adil dalam memberi peruntukan kepada semua sekolah-sekolah persendirian termasuk Sekolah Agama Rakyat(SAR).

Kita semua sedia maklum bahawa SAR ialah sebuah sekolah persendirian yang tidak mendapat bantuan walau satu sen pun daripada Kerajaan Negeri. Dikala PM melaungkan slogan 1 Malaysia Rakyat Di dahulukan mengapa SAR dipinggirkan.

Saya pernah diceritakan oleh ibu dan bapa yang yang menghantar anak-anak mereka ke SAR tentang bagaimana daifnya keadaan pembelajaran anak-anak mereka sehinggakan ibu dan bapa terpaksa menahan hiba melihat keadaan anak-anak mereka.

Semasa Kerajaan Pakatan Rakyat berkuasa di Perak, Kerajaan Negeri telah memberi peruntukan yang berbentuk 1 ribu hektar tanah untuk diusahakan dan hasilnya adalah menjadi hak sekolah masing-masing bagi menampung pembelanjaan sekolah masing-masing.Rata-rata dari mereka berterima kasih atas peruntukan yang diberikan kepada SAR dan Sek.Persendirian Cina. Namun pembangkang yang pada ketika itu adalah BN mempertikaikan pemberian tanah seluas 1Ribu Hektar kepada 26 SAR dan 9 buah Sek.

Mereka mempertikai mengapa jumlah yang sama diberi sedangkan SAR mempunyai lebih banyak Sekolah. Pada ketika itu Kerajaan Pakatan Rakyat telah memberikan jawapan yang sangat munasabah bahawa jumlah murid dikedua-dua Sek. Persendirian itu adalah sama iaitu setiap mereka mempunyai 6 ribu murid masing-masing. Jadi apa yang dilakukan Kerajaan Pakatan Rakyat itu adalah adil dan saksama.

Tapi adakah adil apa yang dilakukan Kerajaan Negeri Perak sekarang yang diterajui UMNO/BN memberikan sejumlah besar peruntukan sebanyak RM3.6 Juta kepada 9 buah Sek.Persendirian Cina tetapi tiada satu sen pun peruntukan diberikan kepada SAR. Tidakkah tindakan ini dilihat seperti UMNO/BN hendak meraih sokongan kaum Cina di Perak yang telah menolak BN pada PRU-12 yang lalu. Anda buatlah pernilaian sendiri....Bukti-bukti kejayaan Kerajaan Pakatan rakyat berbanding UBN.
1)Kutipan Hasil Negeri perak bertambah kepada RM636 juta. Rakyat Perak yakin kerajaan PR akan menggunakan duit hasil cukai untuk kepentingan rakyat

2) Bajet kebajikan untuk rakyat.Perbelanjaan menurun pendapatan meningkat.

3) Pendapatan hasil sumber hutan selama 9 bulan sebanyak RM40 juta.

4) Meningkatkan martabat Sekolah Agama Rakyat peruntukan RM1.3 juta untuk SAR. RM4.09 juta untuk elaun penyelia dan guru KAFA dan Bantuan Perkapita pelajar-pelajar SAR. RM250,000 untuk elaun guru-guru tadika Islam.

5) Pelabur asing berminat melabur di Perak. Sebanyak RM3,130,017 Bilion pelaburan asing mampu dijana oleh PR dari Januari hingga Disember 2008. Petikan ucapan Dato, Chiang Jung Hsun, Pengusaha I-Con Food Ent Sdn.Bhd “Sekiranya Kerajaan PR Perak memerintah negeri ini setahun yang lalu maka telah banyak pelabur dating melabur disini lebih-lebih lagi dari Taiwan”

6) Beri Skim Takaful Kilafah.RM1,000 untuk menampung pengebumian warga emas berumur 65 tahun ke atas dari golongan miskin tanpa mengira agama,bangsa mahupun ideologi politik.

7) Beri dermasiswa sebanyak RM1,000 untuk seorng pelajar yang Berjaya ke IPTA. 20 meter padu air percuma kepada penduduk miskin yang berpendapatan RM750 sebulan.

8) 20 meter padu air percuma kepada penduduk miskin yang berpendapatan RM750 sebulan.

9) Amalkan perbelanjaan berhemah dan telus.Berjaya mengurangkan hutang kerajaan yang dibuat BN.

10) Kutipan zakat meningkat.Hanya 9bulan memerintah mampu mengumpul RM57 juta untuk manfaat rakyat.

11) Meluluskan tanah untuk Tanah Kampung Tersusun,Tanah kampong Baru,1000 hektar untuk Sekolah SAR dan SUWA, 45 hektar untuk Pondok Pak Teh.

Adakah UBN mampu bersaing dengan Pakatan Rakyat dalam mentadbir Negeri Perak,50 tahun lebih berlalu namun tidak mampu Kerajaan UBN menempa kejayaan sebesar Kerajaan Pakatan Rakyat walaupun hanya berkuasa seketika dan dirampas secara haram dan sehingga tertubuhnya 'Rejim Haram Kerajaan Negeri Perak UBN'.

sumber Na'im Nik'mat

ummi..

dimanakah suara2 yang lantang dulu bila memfitnah Kerjaan PR Perak ketika memberi tanah kepada sekolah cina dan melindungi fakta berkenaan pemberian tanah kepada SAR...awat tak bising woii..
komen

2 comments:

Ayid said...

Salam Ummi, Penderitaan yang di tanggung oleh SAR amat perit sekali. Ana ada anak sekolah kat SAR dpd tkt 1 hingga 5 skrng ambil SPM. Bukan bantuan aje malahan PMR kena bayar, percubaan PMR kena bayar dan SPM pun kena bayar. Bukan Perak sahaja kerajaan Pusat pun sama ummi. Ayoh kita bangkit demi Islam jangan kita di tindas sebegini. Tadbir

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil