Followers

Saturday, September 05, 2009

Kenyataan Media DMP Perak dalam Isu Sebat Kartika

Sempena lawatan ziarah Kartika. DMP Perak mengambil kesempatan mengadakan sidang media untuk menyatakan pendirian DMP Perak mengenai isu sebat Kartika ini.Kenyataan media ini telah disampaikan oleh Ketua DMP Perak Ustazah Hjh Bariah Alang Sapri di Resort Perak River Safari kepunyaan ayah Kartika Sari Dewi.Kenyataan Media DMP Perak dalam Isu Sebat Kartika

DMP Perak merasakan terpanggil dan bertanggungjawab untuk memberi pandangan di atas isu ini.Isu ini hendaklah di lihat menyeluruh iaitu yang melibatkan hak individu,hak masyarakat serta perlaksanaan hukum syariah

1. DMP Perak menyokong pendirian Tengku Mahkota Pahang yang menyerahkan kedudukan kes ini kepada Mahkamah Tinggi Syariah

2. DMP Perak kesal kerajaan Malaysia tidak serius dalam perlaksanaan undang-undang Islam selaras dengan status sebuah negara Islam yang diishtiharkan

3. DMP Perak menggesa semua pihak seharusnya memahami isu ini dari sudut pandangan Islam dan menghormati pendirian murni Kartika yang bertanggungjawab diatas kesalahannya serta mengkagumi azamnya yang kukuh untuk bertaubat seterusnya memberi perhatian kepada keluarga

4. Objektif syariah menjaga 5 perkara AGAMA, NYAWA, AKAL, MARUAH DAN HARTA.Ternyata pengaruh arak akan mengendalakan kelima-lima objektif syariah , harta benda terancam, nyawa terancam, maruah tiada harga.DMP Perak menyokong penuh kenyataan Presiden PAS , bahawa penjualan arak haruslah diharamkan terlebih dahulu kepada semua orang Islam.

5. Perlaksanaan undang-undang Islam mestilah didalam kerangka Islam.Namun sebelum ia kembali kepada kesempurnaan, DMP Perak memandang secara positif agar kes Kartika sebagai permulaan kepada perjalanan proses yang tertunda sejak 1957.

6. DMP Perak berpegang kepada ketetapan Islam bahawa semua pihak adalah sama di sisi undang-undnag, tanpa mengira jantina. Dosa dan salah sama darjahnya tanpa mengenal jantina. Dengan hukuman ini peminum arak di kalangan orang Islam akan berkurangan dan terhapus.

sekian, Terima Kasih
yang benar

Ketua DMP Perak Hajjah Bariah Alang Sapri.
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil