Followers

Monday, July 23, 2012

Konspirasi membangkrapkan MAS (2)


Oleh: MSK
Hujung tahun 2006, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah dipilih oleh Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) sebagai salah satu daripada tentera pengaman di Lebanon. Najib Razak sebagai Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri pada masa itu telah membuat pengumuman tersebut.
Beberapa orang pegawai daripada Perkhidmatan Sewa Khas dan Haji, Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) telah berusaha berusngguh-sungguh supaya MAS didaftarkan sebagai salah satu penyedia pengangkutan kepada UN. Mereka telah berusaha selama beberapa bulan dan sejumlah besar wang dibelanjakan untuk mendapatkan pengiktirafan daripada panel pemilh UN. Akhirnya, MAS telah berjaya didaftarkan sebagai penyedia pengangkutan untuk tentera pengaman, bekalan dan peralatan ke Lebanon dan balik ke Malaysia.
Kontrak untuk mengangkut tentera pengaman ini cukup lumayan. Bayaran sebanyak RM5 juta ringgit dibayar untuk setiap penerbangan dan sudah pasti membawa keuntungan yang cukup tinggi. MAS merupakan pengendali tunggal untuk penerbangan MALCON (Malaysian Contigent) sejak penerbangan pertama pada 22 Januari 2007. Kontrak ini juga merupakan batu loncatan bagi MAs untuk mendapatkan beberapa kontrak lagi yang melibatkan negara dunia ketiga. Malah, MAS turut membawa tentera pengaman Indonesia berulangalik ke Beirut pada Disember 2008. Menurut sumber, MAS juga mengangkut tentera pengaman Filipina ke Beirut.
Selama 5 tahun, MINDEF berpuashati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh MAS dan para auditor UN juga berpuashati apabila mengadakan pemeriksaan semasa penerbangan MALCON.
Atas sebab itu, pada 14 Disember 2011, MINDEF telah membuat satu pengumuman. Kementerian Pertahanan telah mengumumkan bahawa kontrak untuk mengangkut tentera pengaman MALCON-UNIFIL ini dilanjutkan dari 2012 ke 2014. Surat persetujuan telah diserahkan oleh Setiausaha MINDEF, Dato Sri Hj. Ismail Hj Ahmad kepada Ketua Perkhidmatan Sewa Khas dan Haji MAS, Encik Hisham Haron dan disaksikan oleh Menteri Pertahanan, Dato seri Ahmad Zahid Hamidi.. (disini)
Adalah difahamkan, penerbangan terakhir yang dibuat oleh MAS ialah sembilan bulan lalu.
Menurut sumber, mulai awal bulan Julai yang baru lalu, tentera pengaman MALCON-UNIFIL telah berangkat ke Beirut dengan menggunakan penerbangan Air Asia buat pertama kalinya. Bagaimana ini boleh berlaku sedangkan kontrak untuk mengangkut tentera pengaman MALCON berakhir pada tahun 2014?
Kalau benar, jelas terdapat satu konspirasi ataupun sabotaj yang dilakukan oleh pegawai-pegawai tinggi MAS.
Lembaga Pengarah MAS perlu menjelaskan bagaimana kontrak yang diperolehi oleh MAS boleh terlepas kepada Air Asia! Perlu diingat, Air Asia memerlukan beberapa bulan untuk memohon untuk didaftarkan sebagai penyedia pengangkutan untuk UN sebelum ia boleh mengendalikan penerbangan MALCON.
Lembaga Pengarah MAS juga perlu menjelaskan mengapa MAS mengurangkan beberapa penerbangan yang menguntungkan seperti Bandung, Surabaya, Dubai dan Sydney? MAS juga telah membuat pindaan kepada jadual penerbangan ke Hong Kong dan Beijing untuk memberi laluan kepada Air Asia dan sekarang memberikan kontrak yang cukup lumayan untuk mengangkut tentera pengaman MALCON-UNIFIL kepada Air Asia.
Jangan risau. Rakyat akan terus menanggung kerugian yang dialami oleh MAS, manakala semua keuntungan diberikan kepada kroni.
(Kredit kepada YB Wee Choo Keong)
*Sumber Berita Dari: http://mediaperak.com/2012/07/23/konspirasi-membangkrapkan-mas-2/
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil