Followers

Friday, September 05, 2008

beri bunga ....rasuah..??

Pernahkah anda mendengar memberi jambanagan bunga adalah sebagai RASUAH..??

sekarang ini BPR menganggap memberi bunga sebagai salah satu kesalahan rasuah...

adakah anda berasa pelik...tak perlu berasa pelik kerana ianya benar2 berlaku ke atas Puan Zuraidah tapi sekiranya anda dari pihak kerajaan BN ianya adalah sumbangan ikhlas...

Jadi kepada Pakatan Rakyat sekiranya ingin memeberi sumbangan ikhlas pastikan ianya tidak berbentuk bunga2an..makanan..alat2 tulis...kad2 ucapan..tiket2 wayang,ketapi ke dan yg sekutu dgnnya ....dan benda yg paling pantang adalah berbentuk Ringgit Malaysia,kerana anda sedang diperhatikan....BEWARE...!!


komen

3 comments:

Cikgu Makmal said...

SALAM...

Cantik blog kamu...macam-macam ada...

Pasal kes rasuah tu, kami sebagai pegawai kerajaan memang tertakluk pada pelbagai arahan dan peraturan demi menjamin keberkesanan dan keikhlasan dalam bertugas...

Sebagai guru pun, jika menerima hadiah dari anak murid pada hari guru, ianya juga boleh dikira sebagai rasuah...tidak kiralah setinggi mana keihklasan hati budi anak murid tersebut...disebabkan itulah ramai guru tidak membawa pulang hadiah yang diberi, dan kebanyakannya dijadikan hiasan di atas meja...

Anonymous said...

Apa punya turr BPR (Bunga Pun Rasuah). Rasuah=RM=Kowtim, Bunga=Ingatan. Wahai BPR ingat-ingat sikit jangan buat kerja karton..jangan jadi macam SPR (Sewel Punya Rashid)..nanti jadi badan jenaka bukan badan wibawa.

~*♥ UmmiAnni :: HaniNasution♥*~ said...

salam cikgu makmal,

kenapa kerajaan meletakkan peraturan dan arahan yg pelik2 ye...dalam masa yg sama pihak kerajaan juga melakukan gejala rasuah..macam 'ketam mengajar anak berjalan lurus..sedangkan dia jalan senget..'

anonymous

nampak kita kena selalu bagi peringat...jgn sampai rakyat tak percaya dgn BPR pulak...dah terang2an sikap double standartnye dalam menjalankan tugas..

wallahualam

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil