Followers

Monday, December 29, 2008

azan sebagai panduan.....
sumber PakKaramu

Apabila Rohani telah di tempatkan di dalam jasad manusia semasa di dalam kandungan manusia maka apabila cukup tempuh, maka ia di lahirkan oleh seorang ibu kedunia yang fana ini iaitu tempat mempersembahkan lakunannya mengikut panduan yang di tentukan oleh Allah iaitu Al Quran sebagai HUDAN (Al Quran surah Al Baqarah ayat 2) dan di tambah lagi dengan petunjuk dari Rasul-rasul, ertinya setelah Allah jadikan kita maka Dia juga telah sediakan tempat kita di Planet bumi ini, kemudian Dia turunkan panduan iaitu Al Quran, tak cukup dengan Al Quran maka Dia utuskan pula Nabi dan Rasul, kemudia apabila nabi dan Rasul sudah tiada maka di iktiraf pula pewaris nabi dan Rasul, akan tetapi manusia terus juga sesat

MENGAPA ?

"Sebab ramai pendakwah yang menyeru manusia ke Neraka Jahannam, barangsiapa yang mengikuti mereka maka akan di lontarkan ke dalam Jahannam" (Al Hadis)

MARI KITA TINJAU SERUAN AZAN

Apabila kita di lahirkan kedunia maka kita di azankan atau di qamatkan, apa tujuan ? Supaya kita ingat akan janji kita kepada Allah semasa di alam Roh dulu yang mana kita mahu ber Tuhankan kepada Allah

Azan adalah amaran kepada kita supaya jangan lupa dengan janji, akan tetapi jarang para pendakwah yang mahu membuat liputan maksud azan itu sebagai asas dakwah, kita tidak tahu sebab apa, kepada pendakwah atau para ulamak tolong jawab

Apa maksud azan ?

Allah yang Maha besar, Allah yang Maha besar
Naik saksi aku bahawa tiada Tuhan yang di sembah melainkan Allah
Naik saksi aku bahawa Muhammad itu pesuruh Allah
Marilah kita bersembahyang, atau yang hidup wajib bersembahyang
Marilah kita menuju kejayaan atau hidup menuju kejayaan
Allah yang Maha besar,Allah yang Maha besar
Tiada Tuhan yang di sembah melainkan Allah

Demikian maksud azan yang di kumandangkan setiap waktu masuknya masa untuk mengabdikan diri kepada Allah swt, dan keseluruhan maksud azan tersebut berkumpulnya ayat azan tersebut pada kalimah LA ILLAHA ILLALLAH (Tiada Tuhan yang di sembah melainkan Allah) Apa ertinya ? Ertinya LILLAHI TA'ALA (Semata-mata kerana Allah)

Apa maksud Lillahi Ta'ala ? Maksudnya segala kerja buat kita hendaklah ikhlas, percakapan kita hendaklah ikhlas, perancangan kita hendaklah ikhlas, segala-galanya hendaklah ikhlas, jika tidak maka tidak perlu melakukan ibadat, lagi lebih baik buat kerja syaitan kerana buat tak serupa dengan apa yang kita ikrarkan, sebab itu kita lihat ada orang yang sembahyang tapi tipu Tuhan, ada orang yang puasa tapi tipu Tuhan, ada orang yang mengucap tapi tipu Tuhan, ada orang yang pergi haji tapi tipu Tuhan, ada orang yang zakat tapi tipu Tuhan dan ada orang yang mentadbir negara tapi tipu Tuhan dan sebagainya

PERKARA KEDUA TENTANG LAUNGAN AZAN

Mengapa apabila azan melaungkan hayya 'alas sholah dan hayya 'alal falah maka kita kena jawab La haula wala quwwata illah billah ? (Tiada daya dan tiada upaya melainkan keupayaan Allah!) apa rahsianya ? jutaan manusia jenis islam ini yang tidak faham, apa yang mereka faham ikut saja apa yang orang lain sebut, pada hal maksud jawapan itu adalah berkait dengan akidah, mempelajari akidah supaya jangan menyekutukan Allah, akan tetapi jika dalam sembahyang masih menyekutukan Allah apa halnya ?

Sebenarnya banyak hal yang kita buat di planet dunia ini menyimpang dengan dasar matlamat azan LA ILLAHAA ILLALLAH sebagaimana ikrar kita semasa di alam ROH (buat tak serupa kikin) hari-hari tipu dan dusta, sebab itu wujud pengundi hantu, ujud amalan rasuah dan merasuah, ujud pijak tengkok bangsa sendiri, ujud tipu agama sendiri, ujud sistem mengikut akal sendiri, ujud perancangan jahat kerana mahukan untung yang haram dan sebagainya

Apakah ini yang kita ikrarkan di hadapan Allah semasa di alam Roh ? Apakah kita fikir apabila kita mengerjakan haji di Makkah Al Mukarramah maka dosa kita telah terampun walaupun di katakan sudah mendapat haji AKBAR ? Apakah kita sudah merasa selesa mengatakan labbaikallahumma labbaik maka kita sudah mendapat nikmat iman yang sebenar daripada Allah ? Semua ini kita jawablah sendiri
komen

3 comments:

indukyati said...

sy br sajer masuk blog anda.Syabas!!,namun ada beberapa yg boleh diperbaiki..yg sy nampak adalah gaya bahasa..bg sy anda boleh 'lembutkan'sikit ayat ayat yg ada..tetapi maksud ttp sampai..kemudian anda boleh sampaikan ayat ayat yg punyai 2-3 lapis makna..bukan nak jd sasterawan pon..tp kita nie kan makin dewasa..

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

salam indukyati..

terima kasih sudi singgah ke blog ini..dan terima kasih atas teguran yang membina..

:)

lily said...

salam. bagos blog nie. i like!
mohon share ye ;) syukran

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil