Followers

Tuesday, December 23, 2008

pasal blog kena gantung..!!

http://www.innovationfactory.nl/blog/wp-content/uploads/2008/07/blogging.JPG


Bekas ketua bahagian Datuk Ahmad Kuris Mohd Nor diberikan amaran oleh lembaga disiplin Umno kerana berkempen menggunakan blog bagi mengekalkan jawatan tersebut.

Selain pemimpin bahagian Hulu Langat itu, Abdul Kadir Abdul Karim dan Remlah Abd Rahman, kedua-duanya dari Batu, turut diberi amaran.

"Ahmad Kuris didapati bersalah kerana membina blog untuk berkempen bagi pemilihan parti," kata pengerusi lembaga disiplin parti Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Ismail dalam sidang media di ibu negara hari ini.- Malaysiakini

Apa akan jadi kalau semua blogger UMNO digantung..?? seronok juga isu ni...hanya kerana kita tak tau berblog..maka arahan dikeluarkan oleh lembaga displin UMNO menggantung ahli2nya yg berblogging..apakah ianya wajar..?? macam pelik aje..dalam zaman semua orang bermaya...tiba2 kita diarah tidak boleh menggunakan alam maya...apa ke jadahnya..

Kalau kita baca pendapat blogger Nobisha tentang isu ini dalam artikel "AYUH, TUTUP SEMUA BLOG UMNO!"memang banyak betulnya..terungkaplah 'ketenginan' lembaga displin UMNO...apakah lembaga displin ni hanya memandang pada isu yg remeh... kenapa masalah yg kronik seperti politik rasuah di parti tidak dititik beratkan...aduan rasanya banyak tapi tak ada tindakan yg dikenakan pada tertuduh..ini takat berblogging dah kena gantung bertahun2...apa barang...!! mana yang dikatakan demokrasi...bebas bersuara..??

bagi ummi berblog adalah satu cara pemimpin atau ahli2 nak luahkan hala tuju kerja politiknya atau senang cerita misi dan visi dorang dalam berpotlitik...kalau la setiap pemimpin boleh keluar tv atau radio untuk berkempen... mungkin larangan berkempen dalam blog boleh dilaksanakan... tapi tak rasa ke macam kita ni ketinggalan zaman..?

kalau nak ditutup semua blog UMNO..tak syiok jugak...cuba kita bayangkan dalam dunia blog ni cuma ada blog pembangkang dan pro pembangkang...rasanya macam makan nasi tak ada lauk...kerana begitu juga sebaliknya...kerana bila ada kedua2nya ianya seperti lengkap melengkapi antara satu sama lain...

ummi tak boleh nak bayangkan kalau blog PerakBangkit takde..walaupun kadang2 ayat2 dia ganeh dan hampeh tapi sedikit sebanyak tulisannya membantu juga untuk membuat kita berfikir walaupun kadang2 tak berfakta dan perkataan2 yg digunakan menyakitkan hati...sebab dalam banyak2 blogger UMNO..PB dapat tarik minat ummi ke blog dia...walaupon nobisha membuat penilaian bahawa 'blog UMNO takde ummpphhh'..... sebenarnya banyak juga la kebaikkan yg dah dibuatnya..macam yg ummi penah komen kat blog dia..bila dia cipta satu keburukkan pembangkang..secara tak langung dia membuka banyak keburukkan UMNO itu sendiri...so kalau blog UMNO takde mau tak menarik dunia blog ni..ni pendapat ummi lah..

ishh..ishh..ishh....baik2 le blajor berblogging weh oii..
komen

3 comments:

kulatlapok said...

SALAM CIK UMMIANNI

ITU MENUNUJUKAN BUKTI KEPARAHAN YG BTELAH UMNO HADAPI. SAYA SETUJU SEMUA BLOGNYA DITUTUP.

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

salam mr.kulatlapok..

umno memang dah parah pon..tapi sunyi la kalau depa2 ni takde..hehehe

Baginda Reformasi said...

hehhe kalau semua blog kempen umno tutup kite buat satu rusuhan supaya saman mereka skali.. hehhe

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
    5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
    Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil