Pinggan pakai buang yang boleh dimakan, dihasilkan daripada ubi kayu.
UBI kayu memang sinonim di negara ini sebagai pengalas perut ketika Perang Dunia Kedua. Kini ia lebih popular sebagai makanan ringan seperti kerepek selain dijadikan kanji memekat kuah masakan.
Di Brazil, tepung ubi kayu digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Ia digoreng, dipanggang dan dipercik dengan santan manakala di Amerika Syarikat pula, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua hingga tiga milimeter (mm) untuk dijadikan perhiasan seperti mutiara.
‘Resume’ ubi kayu di seluruh dunia memang hebat. Justeru, tidak hairan apabila sebuah syarikat tempatan, Natures Harmony Industries Sdn Bhd (NHI) yang menjalankan penyelidikan selama tiga tahun berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu. Lebih unik, pinggan yang dihasilkan itu boleh dimakan.
INFO: Pinggan ubi kayu
Pinggan ubi dihasilkan daripada 99 peratus tepung ubi kayu
Prosesnya bermula dengan diformulasikan selama 20 minit sebelum diuli dengan mesin uli berbentuk kawah kecil selama 30 minit.
Selepas menjadi doh, ia akan dipotong-potong kecil menggunakan mesin pemotong.
Setiap satu doh dimasukkan ke dalam acuan membentuk pinggan.
Setiap satu doh akan dibakar selama 45 saat pada tahap 220 hingga 240 darjah Celsius.
Pinggan yang dihasilkan akan dihantar ke mesin pengukur dan pemotong berbentuk saiz pinggan bagi memastikan setiap produk memiliki ukuran standard.
Pinggan ubi kayu boleh menahan kepanasan hingga 180 darjah Celsius atau selama empat jam sebelum mula mengembang.
Bagi makanan sejuk ia boleh bertahan selama sehari.
Jika tidak digunakan langsung, ia boleh bertahan selama dua tahun.
Bagi memastikan mutu dan kualiti pinggan yang dihasilkan, hanya ubi kayu jenis KU 55 saja digunakan. Ini kerana ubi kayu jenis ini memiliki kandungan serat yang tinggi.
NHI kini beroperasi di Nilai dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 1.5 juta unit sebulan. Oleh kerana sambutan sungguh menggalakkan daripada pasaran tempatan dan luar negara, NHI akan memperbesarkan saiz kilang, menambah lima buah mesin yang dibeli dari Jerman.
Peningkatan taraf kilang dijangka mampu menghasilkan sekurang-kurangnya 48 juta unit pinggan. Untuk memenuhi permintaan dari negara luar antaranya Amerika Syarikat dan China, NHI juga mengalu-alukan mereka yang berminat untuk membuat pelaburan dan menjadi wakil pengedar.
sumber Berita Harian
Di Brazil, tepung ubi kayu digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Ia digoreng, dipanggang dan dipercik dengan santan manakala di Amerika Syarikat pula, ubi kayu diuli kecil bersaiz dua hingga tiga milimeter (mm) untuk dijadikan perhiasan seperti mutiara.
‘Resume’ ubi kayu di seluruh dunia memang hebat. Justeru, tidak hairan apabila sebuah syarikat tempatan, Natures Harmony Industries Sdn Bhd (NHI) yang menjalankan penyelidikan selama tiga tahun berjaya menghasilkan pinggan daripada ubi kayu. Lebih unik, pinggan yang dihasilkan itu boleh dimakan.
INFO: Pinggan ubi kayu
NHI kini beroperasi di Nilai dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 1.5 juta unit sebulan. Oleh kerana sambutan sungguh menggalakkan daripada pasaran tempatan dan luar negara, NHI akan memperbesarkan saiz kilang, menambah lima buah mesin yang dibeli dari Jerman.
Peningkatan taraf kilang dijangka mampu menghasilkan sekurang-kurangnya 48 juta unit pinggan. Untuk memenuhi permintaan dari negara luar antaranya Amerika Syarikat dan China, NHI juga mengalu-alukan mereka yang berminat untuk membuat pelaburan dan menjadi wakil pengedar.
sumber Berita Harian
4 comments:
Salam Ummi
Saya pernah dgr pasal ubi kayu ni.. dan berminat nak tanam ubi kayu.. tapi ada tak depa buat contract farming?.. kalau tanam ubi..depa mau bei ka?
salam si tanpa nama..
itu kena tanya depa la di sini -->
Address:
Natures Harmony Industries Sdn Bhd
No. 27-3, Plaza Danau 2,
Taman Danau Desa,
58100 Kuala Lumpur.
Telephone: (603) 7981 8363
Fax: (603) 7981 8979
Email: info@nhi.com.my
anda boleh tanya sendiri pada yang berkenaan..harap ini dapat membantu anda..
wallahualam
salam ummi...
dah ada juai di pasaran ka pinggan ubi kayu ni..cam menarik jer...????
salam Ijat..
kalau kat tempat ummi belom nampaknya lagi ada..
memang menarik...lagi2 bahan utamanya ubu kayu..agak2 la..pinggan ni goreng pon sodap ni..hehehe
Post a Comment