Followers

Tuesday, November 17, 2009

SPR buat lawak...Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.
Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan akan dihalang daripada menghadiri persidangan DUN esok.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

ummi..,

SPR buat kerja tak pakai akai...suka buat kerja sia-sia kerana nak menjaga kepentingan BN..sekarang ini kita lihat SPR cuba mengatasi kuasa Speaker..seperti yang berlaku di Perak..bila SPR dah buat kerja bukan dalam bidang kuasa SPR maka berlakulah kecelaruan dalam sistem pentadbiran..kesilapan yanag sama juga mahu dilakukan di Kedah..tetapi keputusan mahkamah membuktikan SPR TIDAK BOLEH mengatasi kuasa Speaker...tugas SPR adalah melaksanakan tuntutan Speaker dan bukan pertikaikan keputusan Speaker..

tak sudah2 SPR buat lawak...cukup2lah di Perak SPR buat hal..jangan nak tambah lagi..kalau dah terang kerusi itu patut dikosongkan..sediakan sajalah pilihanraya untuk mencari ganti..jangan nak buat kerja yang membuang masa..kenapa bila kes sudah jelas diputuskan oleh mahkamah ada kekosongan..kenapa masih perlu meminta nasihat peguam negara..? kenapa semasa kes di Perak tidak pulak SPR mahu rujuk nasihat peguam negara..pandai2 kata 3 kerusi katak itu tak perlu dikosongkan...lawak apa yang SPR nak tunjuk ni..?

Kalau mengikut keputusan PRU12 yang lepas..kemenangan BN adalah sangat tipis..penyusutan majoriti BN menunjukkan tahap kritikal BN untuk mengekalkan kerusi DUN Kota Seputeh..mungkin juga dengan prestasi BN sekarang yang semakin ditolak rakyat..maka PM1 Malaysia menyatakan tidak akan diadakan pilihanraya kecil kecuali kerusi itu dikosongkan kerana kematian..tetapi bagaimana BN hendak menidakkan sistem demokrasi yang dijunjung selama ini..? takkan bila rasa diri boleh menang ikut perlembagaan..bila rasa kalah..buang semua dalam tong sampah..ni hampeh namanya..

apa2 pun..DUN Kota Seputeh telah disahkan kosong oleh mahkamah...


komen

6 comments:

suprie08 said...

sesuailah kalau namanya suruhanjaya penipu rakyat

Doktor Biasa Kawan TED said...

Ha ha ha he he he…ANWAR TAK RETI APA PUN EKONOMI..SABDA : Mahated orang suruhan BN Umngok yang diheret kesana kemari sekarang…ludahlah ke langit TED ooooiiii…AKU SETUJU…ini MENGESAHKAN UMNO parti TERBODOH dalam dunia dan akhirat…17 tahun ANWAR dalam UMNO dan jadi berbagai MENTERI termasuk MENTERI KEWANGAN di bawah DAGU..Al Nyanyuki MAHATED menjadi Presiden UMNO terbangang…Anwar tak reti apa2 ekonomi…Mahated tak ajor ke ANWAR tu menteri kau sendiri…PATUTLah orang MELAYU ketinggalan dalam EKONOMI..kecuali UMNOPUTERA…gampang…MAHATED hanya doctor biasa RETI ke EKONOMI…

LanaBulu said...

Depa cari makan..
Jaga periok nasi tu..
Untung2 dapat lagi sambong contract..kerja..

Anonymous said...

Betul ker SPR takde besekongkol dgn BN? Nampak dari kes nie macam ader jer….miekekekeke..pelik dan lawak lah politik BN nie yer…..

jibam said...

apakah fungsi SPR?

[sunting] Fungsi

Mengikut peraturan pilihan raya, tugas SPR ialah mengadakan pilihan raya ke atas kawasan parlimen dan DUN, mengelola pilihan raya, dan pelaksanaan pendaftaran pemilih.

Ia juga mengumpul maklumat mengenai kawasan baru yang membolehkan keadilan dapat dilakukan ke atas pengundi untuk mengundi di kawasan pengundian yang ditetapkan, mempromosikan kepentingan mengundi, dan menguruskan semakan daftar pemilih dengan memadam nama-nama orang yang telah mati atau didapati tidak layak mengundi.

Pada hari pengundian, anggota SPR dan pegawai akan berada di pusat pengundian untuk menjalankan proses pengundian pilihan raya.sumberhttp://ms.wikipedia.org/wiki/Suruhanjaya_Pilihan_Raya_Malaysia**tang mana yang kata SPR berfungsi untuk merayu keputusan mahkamah untuk tidak diadakan pilihanraya?tindakan SPR menjerat diri sendiri dan nampak sangat SPR sudah dibaruakan oleh UMNgOk.

Anonymous said...

Terkejut aku baca paper pagi nie SPR pulak terhegeh2 nak merayu di mahkamah!!!
SPR ke yg kena kosongkan kerusi di KOTA SEPUTIH nie?
apa kejadahnya SPR nie... apa fungsi SPR nie?? bangang gak SPR ni rupanya
apabila yg bodo bangang menerajui SPR ni lah jadi nya

Baik SPR tu letak dibawah BN jer... bodo nak mamposssss !!!

Tu le........nak jadi ketua tak faham erti UNDANG2
sebab masa periksa dulu selalu bawa TOYOL
Dah nak MATI pun boleh menyusahkan Org lain

Mintak le Rakyat M'sia fahami org mcm nie

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil