Followers

Friday, February 04, 2011

Berita bergambar dari pelajar di Mesir

Sumber dari blog AminMenulisMotosikal pelajar Malaysia diletakkan didalam lobi asrama rumah negeri.
 
 

Ruang lobi penuh dengan motosikal.


Pelajar Malaysia Pahang sedang berkawal sambil menjamah sedikit makanan. Suhu yang sejuk membuatkan kami cepat berasa lapar dan terpaksa menyalakan unggun api untuk memanaskan badan.

Jalan di belakang asrama pelajar Malaysia. Kelihatan sekatan-sekatan jalan yang dibuat oleh penduduk setempat.


Lagi gambar warga arab tempatan yang sedang berkawal di waktu malam. Sambil memegang kayu dan besi.


Warga arab tempatan duduk bersembang sambil berkawal.


Setiap kenderaan yang melalui sekatan jalan akan diperiksa terlebih dahulu sebelum dibenarkan jalan.


Warga tempatan memeriksa kenderaan yang lalu di checkpoint mereka.Helikopter tentera Mesir terbang rendah berhampiran asrama rumah negeri pelajar Malaysia.


Kelihatan trak polis yang rosak teruk diangkut untuk dibawa ke depot simpanan.


Lori sampah tidak ketinggalan untuk diperiksa bagi memastikan tidak ada kecurian atau penyeludupan apa-apa yang boleh mendatangkan mudarat kepada penduduk setempat.2 buah bas yang membawa pelajar Malaysia daripada Hayyu Asyir telah bergerak ke lapangan terbang kaherah sebentar tadi.

Bas ke-2 yang bertolak daripada Hayyu Asyir ke Lapangan Terbang sebentar tadi.
Petang tadi sekitar jam 2.30 petang saya berkesempatan untuk meninjau keadaan pelajar Malaysia di Terminal 1, Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah. Keadaan mereka dilaporkan stabil walaupun keletihan menunggu sejak jam 10 pagi tadi. Hampir 6 jam menunggu di luar terminal. Namun sedikit mendukacitakan, ialah tiada tindakan pantas daripada pihak berwajib untuk menyediakan keperluan asas atas nama misi menyelamat pelajar-pelajar Malaysia.

Kerana sepanjang 6 jam, pelajar-pelajar ini tidak dibekalkan dengan air minuman dan makanan bagi mengalas perut. Saya bukan ingin menimbulkan isu politik disini, tetapi dimana sikap profesionalisma pihak berwajib dalam memberi serta menjaga kebajikan pelajar-pelajar kita? Dimana bantuan makanan atau wang ringgit yang disalurkan? Agak kecewa selama 6 jam tersebut tiada tindakan pantas diambil untuk mengatasi masalah ini oleh pihak berwajib. Dimana petugas daripada Nadi UMNO seramai 700 orang yang menerima sumbangan RM35 000 daripada Wisma Putra? Sepanjang keberadaan di sana, saya tidak melihat seorang pun petugas daripada Kelab UMNO Luar Negara yang bertugas menjaga dan menyelaras bantuan kepada pelajar-pelajar kita disana.

Untuk makluman semua, penerbangan sepatutnya berlepas pada jam 12.30 tengahari, tetapi atas faktor kesesakan lalulintas di udara, peberbangan terpaksa ditangguhkan sehingga pesawat dibenarkan berlepas. Alhamdulillah, sekitar jam 9 malam tadi waktu Mesir, dilaporkan sebuah pesawat berjaya mendarat dengan selamat di Jeddah.
Kelihatan pelajar Malaysia sedang beratur menuggu giliran untuk masuk kedalam terminal sebelum menunuju ke pesawat

 
Kelihatan penuh dengan pelajar-pelajar Malaysia. Anggaran 500 orang semuanya.

 
Antara sebahagian pelajar perempuan Malaysia. Keletihan menunggu sejak jam 10 pagi lagi.

 
Pelajar perempuan daripada negeri Terengganu seramai hampir 50 orang berteduh dibawah khemah yang disediakan dihadapan terminal.

 
BP PMRAM Ust Solehuddin sedang berbincang dan mendapatkan penjelasan daripada Menteri di JPM Dato Seri Jamil Khir berkenaan keadaan terkini penerbangan pelajar Malaysia ke Jeddah. Turut kelihatan Pengarah Urusan Tabung Haji, Datuk Ismi (2 dari kanan) dan Duta Malaysia ke Mesir (terlindung)

 
Dato' Seri Jamil Khir sedang memberikan penerangan kepada pelajar yang telah menunggu hampir 6 jam.

 
Pelajar perempuan Malaysia duduk bersila menunggu giliran untuk diterbangkan ke Jeddah.

 
Perbincangan lagi..

Datuk Seri Jamil Khir sedang berbincang dengan pegawai Air Asia. Jika tidak silap Timbalan Ketua Eksekutif Kumpulan AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun.

 
BP PMRAM Ust Solehuddin mendengar penjelasan dan jaminan daripada Timb Menteri. Luar A Kohillan Pillay

 
Suasana di luar Terminal

 
Khemah khas yang disediakan khusus untuk penumpang.

 
BP PMRAM memaklumkan maklumat terkini yang diperolehi bahawa Kerajaan Mesir telah menetapkan perintah berkurung hari ini 2 Februari 2011 bermula jam 5 petang hingga 7 pagi esok.

Berita terkini yang diterima. Penerbangan Air Asia P 1299 telah berlepas ke Jeddah sebentar tadi, ini merupakan penerbangan kedua dan terakhir untuk malam ini. Seramai 67 pelajar Terengganu dan 17 pelajar Pulau Pinang yang masih lagi terkandas di Lapangan Terbang Kaherah hari ini, mereka semua akan berlepas ke Jeddah pada keesokan hari. Mudah-mudahan mereka semua dilindungi Allah SWT.

Boleh lihat senarai nama Pelajar yang telah berlepas ke Jeddah disini. Boleh juga mendapatkan berita terkini di Facebook dan juga di ILMAM
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil