Followers

Friday, February 04, 2011

Berita dari TV France24 Jam 3:50 pagi waktu Malaysia.

Translate berita TV France ummi sedut dari Yong MOHKEMBARA yang kini berada di Turki..

hari inidikhabarkan selepas solat Jumaat akan diadakan demo besar-besaran
akan berlaku..

kami di sini akan mendoakan semua warga Malaysia yg berada di sana selamat kembali..


Klip menunjukkan protestor tidor (haa bukan pengsan atau cedera) atau berehat selepas bertempur atau berdemo di Tahrir Square.

Roti dibahagi-bahagi sesama para protestor. Takder kejadian berebut makanan di kalangan yang berdemo.Penyampai berita di TV France24.

3 wartawan TV France24 telah dibebaskan oleh pihak tentera Mesir.

Menurut ABC, Mubaraq hendak turun dari jawatan tapi beliau bimbang akan berlaku rusuhan. (Duh? Hello, the country is already in deep chaos dude!)

Seorang lelaki mengaku beliau diupah 500 duit Mesir (teman lupa nama duit deme) untuk join kumpulan pro-Mubaraq dan melaung "Mubaraq! Mubaraq!". Beliau kata ada 30 orang yang diupah bersama beliau. (Sound familiar?)

Muslim Brotherhood menolak dialog dengan gomen Mesir.


Gomen Mesir menghalang perjalanan ke luar negara ke atas bekas-bekas menteri. (No escape for crooks!)

Bekas Setiausaha PBB Boutros-Boutros Gali menggesa Uncle SAM tidak ca
mpor tangan. (As if US has not done already, what talking u BB!)


Terkini dari TV France24 Jam 2:40 pagi waktu Malaysia.10 orang terbunuh dalam pertempuran di Kahirah.
VP kata seruan menyuruh Presiden turun kusi presiden merupakan satu 'konspirasi'. (Duh?)

"Rejim mesti ditukar!" kata ElBaradei.

Washington meminta rakyat US yg masih di Kahirah supaya keluar dengan segera!
PM Mesir kata, "Saya tak cukup anggota polis". (Mua ha hah!)
VP Suleiman meminta Muslim Brotherhodd berunding.

Suleiman juga memberi amaran Mesir tidak akan benarkan campur tangan asing. (U are alone dude!)

Hypermarket dibakar di Kahirah.

Ramai lagi wartawan asing mendakwa mereka dikasari.

Esok (Jumaat) lebih ramai dijangka dan perhimpunan lebih besar selepas solat Jumaat.(hari ni la tuu..)


Berita dan laporan 'Live' dari TV France24

sumber MOHKEMBARA
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil