Followers

Monday, April 09, 2012

Ku Li berjumpa DS Nizar..? Kenapa..?? Tungguuu..

Oleh: MSK
Pada 5 April, Zambry Abdul Kadir mendedahkan satu surat yang menyatakan bahawa Nizar terlibat dalam kelulusan syarikat Vale di Teluk Rubiah. Blogger-blogger Umno telahpun mendapat salinan surat tersebut beberapa hari sebelum itu.
Menagapa baru sekarang Zambry mendedahkan surat tersebut? apakah kerana sudah merasa kehangatan tentangan penduduk Manjung? Ataupun sudah merasa kedudukan politiknya sudah terancam?
Apabila Zambry mendedahkan surat tersebut, maka setiap penyokong Umno mula menjerit “Nizar pembohong!!”. Akhbar-akhbar pencacai juga serentak memainkan isu tersebut dengan harapan imej Nizar akan terjunam. Tapi bila diminta supaya turut sama mendedahkan semua dokumen yang melibatkan Vale, Zambry enggan melakukannya.
Sebenarnya, ada satu peristiwa lain yang menyebabkan Zambry naik marah dan kelam kabut.
Kalau disorot kembali apa yang berlaku dalam bulan March, kita akan mendapati bahawa Najib turun ke Perak sebanyak empat kali. Mengapa Najib turun begitu kerap? Kerana Umno Perak kucar kacir. apa yang dilihat dalam kehadiran yang ramai dalam program Najib hanyalah propaganda kerana sejumlah wang banyak telah ditaburkan untuk mencipta persepsi bahawa Umno Perak sudah kuat.
Najib tidak mahu Zambry menjadi Menteri Besar lagi sekiranya BN menang di Perak. Tetapi dengan menyingkirkan Zambry, ia boleh melenyapkan peluang BN untuk kekal dengan kuasa yang dirampasnya.
Najib mahukan Zambry bertanding di Parlimen Parit Buntar manakala Zahid Hamidi akan bertanding di DUN Rungkup, dengan harapan, Zahid akan menjadi Menteri Besar Perak akan datang. Zahid adalah Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Perak manakala Najib adalah Pengerusinya.
Oleh itu, Najib perlu memperkuatkan Umno semaksima mungkin bagi menghadapi impak daripada penyingkiran Zambry sebagai Menteri Besar.
Usaha-usaha Najib itu masih belum menampakkan kejayaan kerana berdasarkan kajian dalaman Umno mendapati bahawa hampir 90% pengundi Cina sudah membuat keputusan untuk tidak mengundi Umno dan BN.Walaupun peratus pengundi India yang kembali kepada BN sudah meningkat, tetapi Umno pula menghadapi masalah dengan pengundi Melayu.
Apa yang dilakukan oleh Umno bukan saja menyebabkan pengundi menjadi meluat, malah strategi yang digunakan sudah “overkill”. Dengan memberikan pelbagai label kepada Nizar, Umno sudah dilihat menjadi macam Pas tahun 80an.
Najib sudah tidak memperdulikan Perak..Zambry kena buktikan kemampuannya. Kalau tidak, Zambry mungkin tidak tersenarai langsung dalam PRU ini.
Keadaan menjadi lebih tertekan apabila Tengku Razaleigh melawat Perak pada 1 April 2012. Yang lebih mengecewakan Zambry ialah Tengku Razaleigh bukan berjuma dengannya, tapi berjuma Nizar!!
Apa perbincangan Nizar dengan Ku Li? Pertemuan Nizar dengan Ku Li sudah pasti tidak dapat disorok. Dan apa yang dibincangkan oleh Nizar dan Ku Li sudah pasti dapat dihidu oleh Zambry.
Dalam keadaan terdesak, Zambry perlu melakukan sesuatu untuk menjatuhkan Nizar.Dan dengan sebab itulah, maka Zambry mendedahkan dokumen yang mengaitkan Nizar dengan Vale.
Tapi tindakan Zambry itu memakan dirinya sendiri. Pendedahan itu turut mendedahkan peranan Raja Azlan Shah dalam kes ini. Dan setiap hari, Zambry terpaksa melakukan damage control.
Surat yang dikatakan surat kelulusan oleh Nizar itu tidak benar. Nizar mencabar Zambry supaya mendedahkan semua dokumen berkaitan Vale tetapi Zambry enggan. Sebaliknya, Zambry melakukan kesilapan apabila berkata bahawa dia memilih Teluk Rubiah kerana kedudukan yang bersesuaian. Boleh baca disini.
Siapa yang memilih Teluk Rubiah? Nizar atau Zambry?
Dan mengapa Zambry enggan mendedahkan apa-apa dokumen lagi?
Siapa yang cakap benar dan siapa yang berbohong?
Siapa pun tak akan tahu siapa yang bercakap benar dan siapa yang berbohong selagi semua maklumat dirahsiakan. Dan Zambry sudah mengatakan tidak akan ada lgi dokumen yang akan didedahkan.
Apa pilihan kita?
Satu-satunya cara untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku ialah mendedahkan semua dokumen. Dan hanya boleh dilakukan dengan menumbangkan BN dalam PRU akan datang. Kemudian kita suruh Pakatan Rakyat mendeklasifikasikan maklumat tersebut seperti mana Khalid Ibrahim mendedahkan siapa dalang projek babi di Selangor.
Semasa berjumpa Nizar ketika pelancaran media perak minggu lepas, aku sempat bertanya kepada Nizar sama ada dia sanggup berdebat dengan Zambry tentang isu Vale. Dan Nizar menyatakan kesanggupannya tidak kira dimana.
So..isu Vale nampaknya tidak akan terhenti disini saja malah akan terus menghantui Zambry.
Bagi Zambry.. V is for Vale. Tapi bagi Nizar..V is for Vendetta.

sumber Media Perak
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil