Followers

Saturday, April 21, 2012

skandal tanah di Tualang Sekah

As Salam Bang Mat,
Saya ada sedikit perkara yang hendak disampaikan kepada Mediaperak. Saya tak pasti kesahihan cerita ini sebab saya hanya mendapat maklumat lisan dari seorang penduduk kampung Kg Redang Sawa dalam DUN Tualang Sekah. Saya harap, Mediaperak dapat membantu penduduk Kg. Redang Sawa ini kerana mereka merasakan mereka telah tertipu.
Pada tahun 2001, seramai 34 orang penduduk Kg. Redang Sawa telah memohon tanah seluas 44 ekar dalam Mukim Teja, Daerah Kinta untuk dijadikan kawasan pertanian. Kalau dapat pun, satu keluarga akan mendapat tak sampai 2 ekar seorang.
Pada tahun 2002, oleh kerana terdapat permintaan daripada beberapa orang lagi yang tertinggal dalam permohonan pertama, maka Ketua Kampung telah mengemukan satu permohonan baru yang mengandungi seramai 54 pemohon dan memohon seluar 56 ekar.
Pada tahun 2005, setelah berbincang dengan Pentadbir Tanah Daerah Kinta, Pentadbir Tanah mencadangakan supaya penduduk membuat  permohonan baru dengan memohon seluas 2 ekar bagi setiap peserta. Jumlah keluasan yang dipohon ialah 135 ekar.
Banyak wang telah dikeluarkan oleh penduduk kampung semasa proses permohonan ini tetapi apa yang berlaku amat mendukacitakan mereka.
Secara tiba-tiba, pada bulan Februari 2010, penduduk kampung mendapat tahu bahawa tanah yang mereka pohon telah diberikan kepada sebuah syarikat untuk dijadikan ladang kelapa sawit.
Permohonan dari syarikat tersebut telah diluluskan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak pada bulan Januari 2010.
Bagaimana tanah yang dipohon oleh penduduk kampung sejak tahun 2001, tiba-tiba diberi kepada sebuah syarikat? Dan lebih mendukacitakan lagi, syarikat tersebut dimilki oleh seorang Ahli Jawatankuasa Umno Tambun, seorang lagi ialah anak kepada Setiausaha Sulit Sultan Perak dan seorang lagi dikenali sebagai Tengku Poh. (Dato’ Poh Tak Kiau).
Saya juga mendapat tahu, syarikat tersebut dikuasai oleh Dato’ Poh yang memegang 50% saham.
Saya tertanya-tanya, bagaimanakah Umno boleh mengatakan mereka membela bangsa Melayu?
Dalam kes ini, semua 54 orang pemohon adalah berbangsa Melayu. Jumlah yang dipohon juga bukanlah luas sangat, hanya 2 ekar seorang untuk diusahakan sebagai sumber pencarian. Tiba-tiba, tanah yang telah dipohon dan diusahakan oleh penduduk kampung yang miskin, tiba-tiba diberikan kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh bukan-Melayu yang sudah pun kaya raya.
Saya harap, Bang Mat dan Mediaperak dapat membantu mereka di Tualang Sekah.
Terima kasih.
komen

1 comment:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Banyak kes cam ni Yong. Kat kampong akak di Parit pun gitu, bukak tanah luas konon nak bela kambin, tp bila dah bukak, kambinnya tak berapa ekor, yg lebihnya kayu balak deme yg ngambik!

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil