Followers

Wednesday, January 28, 2009

sessi buka minda buat UMNO..!!

Oleh: Syed Nan

“Malangnya, hari ini orang Melayu semakin menjauhi UMNO. Mengapa ini berlaku?

Ianya berlaku kerana UMNO sudah tidak perlukan saya dan juga orangan Melayu.

Dasar-dasar yang dibuat tidak menguntungkan orang Melayu. Contoh yang paling jelasl saya tentang ialah Pengajaran Math & Science dalam Bahasa Inggeris. Jelas sekali anak-anak Melayu terutama di luar bandar belum bersedia termasuk guru yang hendak mengajar.

Tanyalah persatuan guru-guru. Sampai hari ini ramai yang masih mempertikaikannya. Namun UMNO, buat-buat tidak dengar rungutan dan Utusan Malaysia menipu orang Melayu dengan berita yang PMSI berjaya. Hakikatnya sebagai bapa yang berpelajaran dan berwawasan saya mengambil tindakan untuk menolak UMNO dan Utusan Malaysia.

Kenapa hari ini saya baca Utusan Malaysia?

Suratkhabar lain tak ada dipasaran!

Saya mempunyai 4 orang anak. Yang pertama di USM, yang kedua di sekolah asrama kerana dasar pelajaran yang terdahulu.

Yang ketiga, struggle walau pun dapat 4A 1B, kena keluarkan duit untuk hantar tuisyen, memerlukan tumpuan dan bimbingan dari saya. Ini sedikit sebanyak menjejaskan tumpuan saya pada tugas sebagai kakitangan kerajaan.

Yang keempat di Tahun Dua. Periksa akhir Tahun Satu, dia dapat Maths & Sains di bawah 50. Saya tanya kenapa dapat banyak ni?

Dia jawab “Dah adik tak faham, macam mana adik nak jawab!”

Habis tu macam mana kawan adik ada yang dapat 100?

Dia orang anak Cikgu dan ada yang tiru anak cikgu masa periksa?

Lu fikirlah sendiri……….

Siapa yang untung dalam PMSI?

Ayah saya mempunyai 10 orang anak dan bekerja sebagai pemandu LLN. Sepanjang persekolahan adik beradik saya, Ayah tidak pernah berhutang. Saya yang mempunyai 4 orang anak dan gaji bergred diploma berhutang setiap tahun untuk menyekolahkan anak saya dengan menggunakan kad kredit.

Sebelum anak sulung saya melangkah kaki ke USM(2008), saya menghantar surat kepada Ketua Bahagian UMNO Ipoh Timur (saya ahli)memohon bantuan dermasiswa.

Sampai hari ini, jawapan surat pun saya tak terima. Pada hal dalam Utusan, Berita macam-macam majlis dianjurkan oleh UMNO memberi bantuan kepada anak-anak ahli yang masuk ke U. Seingat saya UMNO Sungai Petani memberi bantuan RM1500.00 seorang. Pakatan Rakyat yang baru pun keluarkan bantuan kepada pelajar yang miskin.

Apa yang UMNO Perak buat?

Jangan salahkan orang lain kenapa mereka tidak suka kepada UMNO !
Harga Minyak, harga barang. BN = Barang Naik.
Orang suka ke?
Harga minyak naik jelas sekali menunjukkan kebodohan UMNO.

Harga minyak jatuh menandakan kebanggangan UMNO.

Sekarang ADUN Bota masuk PKR, on the spot bermacam-macam teori dikeluarkan oleh UMNO yang tak konsisten. Kalau nak ulas, ulas statement yang dibuat oleh Datuk’ Nasa. Bukan buat cerita PKR nak ambil alih jawatan MB Perak. Nampak sangat UMNO cuba lagakan penyokong PAS dan PKR macam mami jarum. Fitnah le tu. Makin bencilah rakyat yang berada diatas pagar terhadap UMNO yang suka buat fitnah. Kalau ulasan Datuk’ Nasa kecewa kalah dalam pemilihan Bahagian, tak dipedulikan oleh UMNO Negeri, Ok le tu.

Ini cerita tentang perancangan Anwar Ibrahim nak rampas jawatan MB Perak. Tak masuk akal langsung. Bakal MB mesti dipekenankan oleh Istana. Tu pasal mamak Pangkor tak diterima walaupun berkebolehan. Biarlah logik sikit. Mamak ni selalunya bermahzhab Maliki. Perak nak yang Sunnah. Baru le orang nampak kita bijak. Bab liwat pun orang tak percaya, ini pulu teori baru dicipta.

Orang boleh berfikir antara CAMRY PAKATAN dan VOLVO PDRM.

Tak usah cakap pasal harga. Cakap pasal maintenance, spare part, sale after service.

Tak usah cakap pasal tanah yang PR berikan. Cakap pasal tanah yang diambil oleh BN sejak 50 tahun.

Orang semua dah boleh berfikir.

komen

3 comments:

muraisenja said...

minda depa dah lama terbuka tapi hati masih kelam ummi....

blues untuk rakyat said...

DARI PERAK BANGKIT.....

Lihat, pandang dan dengarlah. Apa benar ikhlaskah jiwa Nasaruddin buat PC lompat PKR? Anwar ada banyak duit. RM20 juta untuk Nasaruddin. Senang jer kan nak pau duit Anwar. Mudah saja.... Lompat parti laaa.....

Jadi apa yang Blues Untuk Rakyat dapat daripada Anwar? Kosong. Yang pi sokong dia buat apa? Kome kena tipu jer! Apa yang Mat Saman Kati dapat? Kosong jugak! Apa yang Manjung Mari dapat? Kosong jugak! Apa yang Sya Reformis dapat? Buang masa jer menulis blog..... dapat taik jer la.... Apa yang Ummi Anni dapat... Kosong jugak....

Kome bukan orang politik.... Kome ni hanya bahan permainan orang politik jer... Apa yang Bloggers Network duk buat sekarang... Buat bodoh ajer lah... Dan buat kerja-kerja yang bodoh ajer. Yang dapat duit siapa? Nasarauddin orang UMNO. Kahakahakahakahkakakakakakakakakkaka! Buat gelak dek unter ajerla...


apa macam BRO MAT & THE GENG....?

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

takpe..biar si luncai terjun dengan labu2nya..hahaha

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil