Followers

Tuesday, July 14, 2009

isu gas dan petroleum...kelantan dianaktirikan...

Sumber Petroleum dan Gas Kelantan

Sumber Petroleum dan Gas Kelantan

Oleh Syed Azidi AlBukhary

Energy Receive Energy Return, begitulah seriusnya PETRONAS hendak menjenamakan dirinya di khalayak dunia. Iaitu sebagai sebuah 500 konglomerat terhebat dunia.

Bagaimanapun dunia harus sedar bahawa disebalik penjenamaan diri yang begitu mulia bunyinya, PETRONAS telah menyapu kebawah permaidaninya pelbagai skandal yang hina.

Kera Di Hutan Disusukan, itulah seharusnya jenama baru yang patut diberi kepada PETRONAS.

Rakyat Kelantan dan warga Malaysia seharusnya sedar hakikat sebenar-benarnya.

Rakyat Kelantan telah dinafikan haknya dan berkali-kali dikatakan bahawa Kelantan tiada hasil petroliam dan gas asli. Sebenarnya, itu adalah tidak benar sekali-kali.

Perlembagaan Persekutuan Malaysia
Artikel 1Artikel 2(2)
Artikel 4
Artikel 12 (13)
Artikel 13
Aseambanker-1
Aseambanker - 5
Aseambanker - 3Aseambanker - 4
PM 301 dan PM 302
PM301302

PM 301 dan PM 302 adalah dua blok yang kaya dengan hasil gas asli. Sumber rasmi dari operator yang diberi kontrak membuat eksplorasi dan operasi di kedua-dua blok itu membuat pengesahan menerusi rentetan kenyataan media bahawa mereka telah menemui sumber gas asli. Bagaimanapun sumber dari PETRONAS memberitahu operasi hanya akan dilakukan pada 2011 dan 2012.

Apa yang tidak diberitahu ialah terdapat dua kawasan gas di dalam blok PM 301 atau sesetengah data menyebut Blok PM 2 yang bersempadan dengan daratan Kelantan. Dua kawasan itu ialah Kawasan Ular dan Gajah.

Peta daripada Malaysia – Thailand Joint Authority (MTJA), pihak berkuasa bagi kawasan bertindih di JDA jelas menunjukkan bahawa Kawasan Ular dan Gajah terletak diluar JDA.Ianya sudah beroperasi.

.
PM2 Sudah Operasi

2 lagi kawasan gas asli iaitu Jerneh dan Lawit yang kini terletak di Blok 303 juga menimbulkan kemusykilan. Ia kini termasuk ke Perairan Terengganu sedangkan sebelum ini ia berada di dalam perairan Kelantan.

Tentu ada pihak yang terbabit di dalam skandal sebegini. Segala hasil yang diperolehi dalam blok ini hendaklah termaktub ke dalam perjanjian yang ditandatangani antara PETRONAS dan Kerajaan Negeri Kelantan.

Perlembagaan Persekutuan menjamin kedaulatan wilayah dan perairan negeri yang membentuk persekutuan. Perlembagaan Persekutuan juga menjamin bahawa Kerajaan Pusat perlu memberi pampasan kepada hasil bumi yang diambil dalam wilayah negeri yang membentuk persekutuan.

Di dalam hal ini, PETRONAS bertanggungjawab melunaskan dengan tunggakan 5% royalti yang dijamin dalam perjanjiannya dengan Kerajaan Negeri Kelantan.

CS Mutiara - PM301


PM301 - 5
PM301 - 1
PM3-1 - 4 discoveryPetronas Repost 2006 -1
Dipetik dari Laporan Kewangan Petronas 2006
Petronas report 2006 -1
Dipetik dari Laporan Kewangan Petronas 2006

JDA
JDA

Kawasan Joint Development Authority yang telah di sentuh secara panjang lebar sebelum ini merupakan kawasan pertindihan diantara Malaysia dan Thailand. Pertindihan tuntutan ini kerana kawasan itu adalah dikatakan oleh Malaysia sebagai di dalam perairan salah satu negeri yang membentuk persekutuan. Di dalam hal ini, perairan itu diiktiraf Persekutuan Malaysia sebagai didalam wilayah Kelantan.

Akta 440 Malaysia-Thailand Joint Authority 1990 menjamin bahawa kedaulatan Malaysia tidak terhakis di kawasan JDA. Undang-undang, peraturan, hak dan keistimewaan terus kekal di JDA. Oleh yang demikian, hak Kelantan juga tidak dinafikan oleh akta tersebut.

Dengan yang demikian, PETRONAS adalah salah menafikan hak Kelantan.

Hess JDA


PM3
PM3

Blok PM3 atau dikenali dengan nama Commercial Arrangement Area adalah kawasan bertindih diantara Malaysia dan Thailand. Pertindihan ini kerana Kerajaan Malaysia mengakui kawasan itu terletak dan milik salah satu negeri yang membentuk persekutuan. Di dalam hal ini, ia adalah wilayah Kelantan.

Kawasan CAA mempunyai telaga minyak mentah yang telah mengeluarkan hasil. Ia juga adalah sebuah kawasan yang makmur dengan hasil bumi.

* Kawasan ini melibatkan usahasama cari gali di mana Petronas memiliki 46.06% di Block PM-3 dan 36.85% di Block 46-Cai Nuoc.
* Kerja pengeluaran minyak bermula pada tahun 1997 bagi phase 1 dan phase 2 dan 3 mencapai kemuncaknya pada tahun 2004.
* Ia melibatkan kerja-kerja di telaga West Bunga Kekwa, East Bunga Kekwa-Cai Nuoc, East Bunga Raya, West Bunga Raya, NW Bunga Raya and Bunga Seroja .
* Mengikut kenyataan akhbar Talisman, kapasiti pengeluaran ialah 60,000 tong minyak sehari dan 270 mm cfpd of gas.
* Gas yang dibeli oleh Petronas dari kawasan ini dihantar melalui paip 24in, sejauh 170km gas Platform Resak.
Talisman - CAA - 1


Tindakan Seterusnya Rakyat KelantanPada 8 Julai 2009, Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin telah mengarahkan PETRONAS memberi penjelasan kepada rakyat Kelantan di dalam tempoh 48 jam.

Pada 9 Julai 2009, Ketua Perhubungan UMNO Kelantan yang juga bapak Menteri bernama Mustapha Mohamed telah memberitahu akhbar bahawa PETRONAS akan membuat penjelasan pada 10 Julai 2009.

Seluruh penduduk Kelantan yang peka dengan isu ini menanti dengan tekun pada 10 Julai 2009. Tetapi sehingga ke hari ini, PETRONAS terus membisu.

Mungkinkah sudah tiba masanya untuk rakyat Kelantan memberi tekanan kepada PETRONAS.

PETRONAS perlu membuat kenyataan dan terserah kepada rakyat Kelantan untuk menilai kualiti penjelasan PETRONAS. Jika rakyat Kelantan tidak berpuas hati, maka rakyat Kelantan dan warga Malaysia berhak untuk mengatur langkah seterusnya.

Bagaimanapun, pada detik dan ketika ini, adalah masih terlalu awal untuk kita memikirkan langkah kita. Lebih elok kita berprasangka baik terhadap PETRONAS dan beri mereka peluang untuk memperbaiki segala penipuan yang telah berdekad ini.

Ingat PETRONAS, Energy Receive Energy Return.


Energy receive

sumber kickdefella
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil