Followers

Saturday, July 18, 2009

selarikah slogan dengan tindakan mereka..??

"Lebih kurang enam anggota Polis pegang kaki dan tangan saya dan cuba menarik saya ke dalam kereta polis, saya jatuh dan mereka heret saya di atas jalan raya.
Akibatnya saya mengalami luka, sakit di bahagain kaki dan baju dan seluar saya koyak,"
“Mereka kata, jika saya tidak cakap benar, mereka akan ambil isteri dan tiada siapa yang akan menjaga anak-anak saya. Tetapi saya tidak beralah,”
Turut ditangkap: Lu Chuan Boon , pembantu exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong yang diheret polis sejauh kira-kira 30 meter apabila enggan beredar dan bertindak duduk di situ.
Bagaimanapun, dia pengsan ketika diseret dan polis kemudian mengangkatnya masuk ke dalam bangunan SPRM.
ADUN Rawang, Gan Pei Nee dipukul di kepalanya ketika cuba mambantu Lu.
Orang ramai menjerit “polis ganas” ketika dia dibawa dari situ.
Tujuh orang termasuk Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam dan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr. Xavier Jayakumar – kedua-duanya dari Pakatan Rakyat – ditahan polis di luar ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor hari ini

“Seterusnya mata saya ditutup dengan tali leher dan diarahkan duduk ke atas kerusi sebelum tiga lelaki yang mula menyoal dengan nada serius.
Menurut Zul, dia menerima pukulan sulung di kepala dipercayai menggunakan satu objek keras oleh seorang pegawai yang membuat soal siasat itu apabila dia memberikan jawapan tidak tahu menahu dan tidak menerima wang yang dimaksudkan itu.


Di atas adalah pengakuan mangsa2 SPRM dan pihak polis...apakah masih dapat kita meletakkan kepercayaan terhadap pihak yang ditugaskan menjaga keselamatan rakyat dan pemimpin..? tapi yang kita dapat lihat keistimewaan itu hanya kepada sebahagian pihak saja...hanya mereka yang punya kekebalan dilayan sebaik2nya..walaupun dia sudah terang2 orang yang merbahaya...perosak negara..penindas ..tetapi mereka ini dilayan seperti seorang yang raja....nyamuk pun tak boleh dekat..

rakyat memerlukan pelindung bukan pendera..bdan pencegah rasuh sepatutnya satu badan yang bebas..begitu juga dgn pihak keselamatan..tidak sepatutnya memihak kepada satu pihak...kerana keselamatan diperlukan oleh semua orang..tak kira pemimpin..pemerinah ataupun rakyat..kenapa perlu bersikap pilih kasih..kalau kita tengok slogan polis punya la cantik..tapi perkhidmatan tak secantik slogan..

mari kita nilai antara slogan dengan tindakan mereka...

Slogan PDRM


Tegas, Adil dan Berhemah
TEGAS : Sebagai pasukan penguat kuasa kedaulatan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan, setiap pegawai dan anggota yang terdedah kepada kepelbagaian masyarakat, wajib memiliki sikap tegas, diperlihat dan diamalkan serta pada masa sama ketegasan tersebut diasaskan kepada pengetahuan mendalam kepada undang-undang itu sendiri.

ADIL : Menyedari peranannya menjunjung nilai-nilai murni sebagai tonggak etika kepolisan dan integriti, sifat adil akan diamalkan secara tekad dan telus dalam setiap penyiasatan, pencegahan dan gerakan bagi mencapai sabitan kes yang dihakimi secara saksama.

BERHEMAH : Kedua-dua sifat dan sikap terdahulu iaitu tegas dan adil akhirnya akan menghasilkan pasukan polis yang beradab, saling menghormati dan mempercayai. Persepsi masyarakat terhadap kecekapan dan keberkesanan setiap tindakan dan keputusan akan diperakui dengan menjadikannya sebagai kayu pengukur tahap berhemah pasukan polis.


tapi hakikatnya...bukan nak pukul semua anggota PDRM...tapi sapa makan cili dia terasa pedas...cumanya sekarang ini..rakyat memandang di belakang PDRM adalah parti BN khususnya amno..jadi nak salahkan sapa bila rakyat menilai begitu..??

meh kita nilai SPRM lak...

Amanah...Tegas...Adil...

Amanah
Melaksanakan tugas dengan penuh tanggungjawab.
Tegas
Menjalankan penyiasatan terhadap semua perlakuan rasuah secara objektif dan tanpa pilih kasih.
Adil
Bertindak secara saksama tanpa prasangka dan berat sebelah dalam semua keadaan berteraskan keluhuran undang-undang.


Hakikatnya....
kita takkan mengata kalau mereka betul2 bertindak seperti yang termaktub dalam moto/slogan mereka...sekarang rakyat pandang mereka seperti alat kepada satu2 pihak..jangan sampai rakyat hilang kepercayaan terhadap pihak berkuasa..masa itu ummi takut pihak 'berkuasa' jadi tak 'berkuasa'..ummi bukan tuduh semua..tapi sapa makan cili dia terasa pedas...

fifkir2lah..renung2kan...

http://3.bp.blogspot.com/_2F9nTcAJr7c/SmEuR1YEmKI/AAAAAAAAHYU/-lAaRybRapY/s1600/sprm.umno.jpgkomen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil