Followers

Tuesday, October 06, 2009

esok PMR bermula...!!

http://1.bp.blogspot.com/_gYPPHxivZw4/SSPxuSf2G_I/AAAAAAAAAVo/NCr_6bZz0Kg/s400/SUASANA+PEPERIKSAAN+PERCUBAAN+SPM+2008+(1).JPG
Esok semua pelajar yang berumur 15 tahun akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah(PMR)..tidak terkecuali anak ummi yang no 3 ... esok dia akan berjuang untuk masa depan dia..

kepada pembaca yang punya anak yang akan menduduki PMR esok..ummi doakan semoga mereka dapat menjawab soalan dengan tenang dan betul..semoga segala usaha mereka selama ini akan mendapat hasil yang baik....ini adalah perjuangan buat pelajar2..semua ibubapa sentiasa mendoakan kejayaan untuk anak2nya..tetapi anak2 kita sendiri yang perlu berusaha untuk berjaya....dah tentu mereka dalam keadaan yang gemuruh..tapi tak kurang juga ibubapa yang terlebih gemuruh..hehe

kepada semua guru2 dan tenaga pengajar khususnya MRSM Pasir Salak..halalkan ilmu yang telah kalian turunkan kepada anak2 ini..supaya apa yang telah dicurahkan kepada anak2 ini akan menghasilkan generasi yang beriman dan berilmu..berkati anak2 ini semoga menjadi pewaris yang berguna kepada agama..negara dan bangsa..

wahh..celoteh banyak pulak ummi malam ni..bukan apa risau jugak tu..walaupun ummi yakin dia boleh buat yang terbaik..tapi bila dah tuan badan sendiri kata risau..otomatik kita pun ikut sama risau..hishhhh..

kepada semua pelajar yang akan berdepan dengan kertas periksa esok..buat yang terbaik..jangan lupa rajin2 berdoa kepada Allah..mohon restu dari kedua ibubapa dan guru..minta halalkan ilmu yg telah dicurah dan pengorbanan kedua orangtua kita...

SELAMAT BERJAYA...!!
komen

2 comments:

ummu asiah said...

ummi,

sama2lah kita ye...at least ummi dah anak yg ke 3..akak ni yg pertama..

kita relax je..dia yg risau lebih sebab dia letak target yg tinggi pd diri..puasla pulak kami kena pujuk dia yg kami tak kesah pun apa resultnya..

tapi kita semua do'akan yg terbaik. Amin

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

insyaAllah dia boleh buat tu..dia nak bagi yang terbaik untuk Kak N sekuarga tu..

tapi dorang tak tau kita sebagai ibubapa tak ada lah nak meletakkan target tinggi supaya mereka tak tertekan sgt..buat ikut mampu dorang.. kita bersyukur sgt kalau dapat keputusan bagus..

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil