Followers

Thursday, July 31, 2008

bila Punggok dan Bulan berbalas pantun....


Wahai KERENGGE !!! Ngapa la engko buat orang tua ni gini, tak baik tauuu!!! tapi elok juga dapat la aku komen sikit, saje jee!!! letih-letih pening kepala keadaan negara sekarang dapat la kita relek sikit, kan gituu!!!! meh kite tengok pantun orang tua tu!

DARI IPOH KITA KE BOTA
MAKAN DURIAN DI KUALA
MARILAH KITA SEHATI SEJIWA
SAMA-SAMA MEMBENA BAHAGIA

Ewah! Ewah !!! pandai juga orang tua tu berpantun ye !!! ye la orang lama la katakan !!!

Eh ! Eh ! dengo tu!!! ada jawapan la!!!


BULAN: TERBANG PUNGGOK BERSONGKOK HITAM
SINGGAH DI DAHAN POHON CERMAI
BERTAHUN-TAHUN KAMI KAU GODAM
SEKARANG BARU NAK BERDAMAI?
PUNGGOK: Alahai Bulan jual mahal nampak!!! dengo sini !!!

TERANG BULAN DI MALAM YANG DAMAI
ANGIN BERTIUP SEPOI-SEPOI BAHASA
APA SALAHNYA PULA KITA BERDAMAI
BERDOSA HUKUMNYA BERMUSUH LAMA

BULAN: Ewah! Ewah! sejak bila engko tahu dosa pahala nih!!! dengo sini !

SEJAK BILA TAHU DOSA DAN PAHALA

DULU TAK PERNAH SEBUT BEGITU
APAKAH SESUDAH DI SERANG BALA
BARU SEKARANG NAK MEMINTA BANTU?

PUNGGOK: Alaa!!! mana ada ! jangan la tuduh bukan-bukan ! dengo sini !

MANA ADA DI SERANG BALA
SAJA AKU NAK TOLONG BANTU
APA SALAH AKU NAK MEMBELA
KU LIHAT ENGKAU PERLU SESUATU

BULAN: Ciss!!! udah la tu!!! ikan dalam air aku kenal jantan betine nyeee!!! dengo sini Yop !

AKU TAK KESIO SESUATU DARIMU
SELESA HIDUPKU CARA BEGINI
NYAHLAH ENGKAU DARI BERTEMUKU
SEBELUM ENGKAU MENYESAL DIRI

nak tau cerita selanjutnya...kat sini
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil