Followers

Monday, September 15, 2008

keranamu...ISA

Bukan semua orang setuju dengan ISA...dan bukan semua orang tak setuju dengan ISA..tapi bagi ummi tak kira sesiapa yg ditangkap atas tuduhan apa sekalipun...ISA bukan cara yg terbaik untuk digunakan..

duk jalan2 mencari cerita2 keluarga mangsa ISA...ummi terjumpa tulisan lama mengenai penahanan anak TGNA,Nik Adli dan rakan2nya...tulisan rintihan dari seorang adik yg kehilangan abang..bukan bercerai nyawa tapi bercerai badan dibalik tirai besi...

nak kata ISA masih diperlukan..?untuk apa ISA digunakan dia era ini...?mungkin kita tak rasai apa yg mereka2 telah rasai..pengalaman ngeri sebagai tahanan ISA, berat mata memandang.. berat lagi bahu memikul.


"Nik Adli dan rakan - rakannya ditahan di bawah ISA atas tuduhan menjadi pengganas di bumi Malaysia. Dalam ISA, tuduhan adalah bukti yang kukuh. Mahkamah tidak diperlukan. Cukup dengan siasatan SB. SB adalah malaikat yang tak pernah dibolosi kekurangan fakta. Menteri Dalam Negeri yang bertakhta di arasynya hanya menunggu para SBnya berterbangan ke puncak membentang bukti - bukti yang takkan silap, lalu disahkannya. 2 tahun kau ke neraka Kamunting!

Tuduhan juga menyebut bahawa sekolah - sekolah agama, pondok - pondok pengajian Islam yang dibina dan dibajai ilmu para tok guru di kampung telah menjadi sarang merekrut bakal pengganas dan militan agama. Penglibatan mereka di dalam jihad Afghanistan menentang kuasa Rusia yang kufur juga ibarat menyimbah minyak ke api yang sedang marak. Kerana bahaya ini, Nik Adli dan lebih 20 rakan - rakannya ditahan bersama kumpulan pengganas ugama yang lain di bawah ISA.

Tak lama selepas itu, peperangan dilancar ke atas seluruh sekolah ugama rakyat. Tun Dr Mahathir, lagak Yahudi mengebom Lubnan, akhirnya berjaya memaksa kebanyakan sekolah - sekolah ugama tunduk kepada tuntutan pemerintah. Yang berkeras kehabisan bekalan makanan lalu rebah tersadai tanpa guru dan murid. Kalaulah beliau mampu, pasti dipikul usung sekolah - sekolah ugama ini ke Kamunting sama. Kalaulah kuasa nabi Sulaiman alaihis salam dicalit sedikit kepada mereka, itulah jadinya!

Hebatnya kuasa! Kuasa mencipta bukti dan kuasa jua menolak bukti. Kuasa adalah kebenaran. Kebenaran yang menentang kuasa adalah kezaliman. Bila semua tunduk pada kuasa, itulah keadilan!

Inilah manifestasi ISA. Pemerintah memeliharanya seperti sang bomoh memelihara dan menjamu jin iblisnya. Mimiknya, pemerintah ibarat si ‘syarifah’ itulah, bersandar pada kuasa jin iblis itu untuk memakan mangsanya.

ISA menghukum dan memangsa dalam kesamaran. Pertuduhan tanpa pembuktian. Mana dacing/mahkamah? Persaksian tanpa kelayakan. Mana jejeknya pembohongan dan akhlak yang buruk? Penghukuman tanpa keahlian. Mana hakim? Menterikah?? Undang - undang tanpa peri kemanusiaan. Mana hak membela diri? Mana segala hak pemberian Allah??"

rintihan anak2 mangsa ISA....apa yg dapat kita rasa tidak seperti apa yg anak2 itu rasa...tidak semua anak faham dan tabah bila ayah mereka diambil...bukan sehari...bukan seminggu..bukan sebulan..bukan setahun...malah menjangkau 8 tahun...

Anak - anak mereka, siapakah yang dapat meneka jiwa anak - anak kecil apabila melihat sepupu sepupu mereka bergelak ketawa dengan ayah - ayah masing - masing, sedang mereka hanya mampu melihat ayah mereka di jaringan besi yang memisahkan kasih daripada belaian, hilai tawa daripada pelukan?


cerita Marwah Saari dengan luka masih basahnya mungkin melihat ketabahan hati seorang anak...tapi sebenarnya ketabahan anak2 ini melukakan hati orangtua mereka..yang menjanjikan kesempurnaan sebuah keluarga...tapi direnggut oleh tangan2 yg rakus dengan kuasa..sehingga hilang nilai kemanusiaan...

"Peristiwa 10 April 2001 mengenangkan saya sekali lagi pada peristiwa 12 Oktober 1998 di mana ayah di tahan di bawah akta zalim, ISA.
Petang itu, saya dan sahabat rapat pulang lewat kerana menghadiri kelas tuisyen Bahasa Arab. Kak Anfal dan kak Zilal menjemput kami. Pintu kereta dibuka ibarat seorang anak kecil yang terlalu gembira kerana di sambut oleh mama dan ayahnya pada hari pertama persekolahannya.
"Mawah....erm..., Lal cakaplah.." ayat itu terluah dari mulut kakak sulungku.
"Jalanlah dulu kak..." balas adiknya.
"Ayah kene tahan baru aje tadi..." kata kakak sambil tersenyum, seperti mengkhabarkan berita kemenangan.
"Haa?.... betul ke?" reaksi adik yang kebingungan.
"Yee... jangan nangis, ayah tak bagi nangis"
"Fuh....ok, I'm ok..."

Keluhan nafas yang nyata mengeluh kerana kesakitan....ibarat hati yang ditoreh dan di koyakkan oleh seorang doktor yang kebengangan kerana PISAUNYA TUMPUL dan bergerigi. Hati itu menjerit kesakitan.....'sesiapa, tolonglah hilangkan rasa sakit ini', doktor memekakkan telinganya, misi yang bersimpati, menuangkan CUKA keatas torehan itu. Aduh! Kau dah gilakah misi? Aah...daripada kau kesakitan akibat torehan itu, baik kau rasakan kekebasan cuka ini!

Saya sedar, perkara yang sama berulang tetapi kali ini saya mesti tabah..
Kalau ayah kata jangan nangis, saya tak boleh nangis....saya bertahan. Saya mesti lebih tabah daripada dulu. Pasti ada segala hikmah dan makna tersirat di sebaliknya. Sampai di rumah, mama tenang hanya sibuk sedikit, abang melayan rakan-rakan ayah. Beberapa hari selepas itu, mama terlalu sibuk, batuk lelah mamalah yang sayu kedengaran di rumah. Namun, hati anak yang sudah mengerti erti kasih sayang seorang ibu, perjuangan dan pengorbanan seorang ibu ini terkilan. Saya rasa seperti nak tutup sahaja mata ini, tapi mata hati saya tak mengizinkannya, apa yang dapat saya bantu mama hanyalah menolong karenah adik kecil berusia 2 tahun itu, itupun saya tak berjaya melakukannya. Hanya doa yang mampu saya panjatkan kepada Allah,'Ya Allah, tabahkan hati mama, berikanlah kekuatan yang Kau sahaja miliki kepada mama agar mama dapat terus berjuang menyambung perjuangan ayah.... tabahkan juga hati ayah... berikan beliau semangat dan pendirian yang kukuh serta teguh. Bukakanlah hati ayah untuk mendengar rintihan suara anaknya,'ayah, ayah kene kuat, semua orang menaruh harapan kat ayah'.Ya Allah, ku merayu.....'

Di sekolah, saya memainkan watak harian saya seperti biasa, seorang yang tak alpa mengukirkan senyuman sekurang-kurangnya pada 5 masa persekolahan. Rakan-rakan setakat ini memahami. Akal mula berfikir pengorbanan yang saya sumbangkan detik dan saat ini apabila guru berpesan bahawa ayah berjuang menentang kezaliman habis-habisan bukanlah bermakna yang ayah tidak mengenangkan risikonya yang turut akan di tanggung oleh anak-anaknya dan masa depan anak-anaknya, tetapi ayah lebih memikirkan masa depan anak-anak seluruh negara ini. Insya-Allah, di hari perhimpunan kelak, Allah akan menuntut dan membalas segala pengorbanan kami semua."


Image
komen

1 comment:

Anonymous said...

semoga bahagia dunia dan akhirat bersama keluarga dan keturunan..

sebelum fajar setiap anggota badan akan mengadap lidah dan berkata :
"apa-apa perkataan mu kamilah yang dipertanggungjawabkan".

tak pernah lidah dipertikaikan?

tak pernah sepasang mata yang dari asal terpisah mintak disatukan?

tak pernah sepasang lubang hidung mintak rehat seketika [tutup sekejap]?

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil