Followers

Friday, September 19, 2008

meh operate template blog...

Assalamualaikum ..

kali ni nak buat entry pasal template blog ummi ni...kata topeng_perak ummi asik tukau2 template...Pak Lah sakit mata so nama ummi pun ada dlm list utk ke kamunting :pge48:...template tak penah tukar..yg tukar wallpaper dia jek...@sederhana

ummi nak kongsi sikit pasal oprate HTML template atas permintaan saudara Firuz... sedikit tips untuk men'transparent'kan backgraound entry kita dan buat wallpaper tak bergerak.... rasa2nya nak mintak pengeras jugak la dari Firuz@fikir...kalau abg MSK masuk hutan cari bahan utk berubat dapat pengeras 5 hinggit 2 kupang 5 sen...ummi nak caj berapa ekk:pge14:... acah je la Firuz @sengihnampakgigi ummi kasi free jek..

ok..pertama sekali Firuz kena gi kat layout --> edit html



  • untuk nak jadikan background tak bergerak...
cari code -->

body {
margin: 0 auto 0px;
background: #000000 url(http://i533.photobucket.com/albums/ee339/UmmiAnni/ontherangebg-1.jpg) no-repeat fixed top;
color:$textcolor;
font: x-small "Trebuchet MS", Trebuchet, Verdana, Sans-serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: lcenter;
}

# biasanya pada code ini -->background: url(http://img265.imageshack.us/img265/6145/jigsawpuzzletexture08bp3.jpg) repeat; (ni adalah code asal template ini)

#code yg telah diubah --> background: #000000 url(http://i533.photobucket.com/albums/ee339/UmmiAnni/ontherangebg-1.jpg) no-repeat fixed top;

belakang code url background ..dia akan tulis "repeat" sahaja(yg berwarna biru)...so kita kena tambah "no-repeat fixed top" seperti contoh ummi punya code yg berwarna merah di atas..

perhatian..!
  1. 'no-repeat' untuk gambar bersaiz besar
  2. 'repeat' utk gambar bersaiz kecil...
  3. 'fixed' utk gambar still.. tak bergerak
  4. kedudukan gambar kita boleh tulis 'top'/'top left'/'top right'/'bottom'/'bottom left'/'bottom right'/'center'/'center right'/'center left'...ikut suka kita
  5. '#000000' ..code warna yg ini adalah hitam..utk mendapat code warna ummi selalu ambik kat sini --> feedjit klik kat kotak warna dia..akan kuar code dia..
pastu preview utk tgk hasilnya sebelum save template...

  • men'transparent'kan background entry
cari pada bahagian 'outer-wrapper'

cari code -->
#main-wrapper {
background-color: none;
margin-left: 3.5px;
border-left: 1px solid $bordercolor;
border-right: 1px solid $bordercolor;
width: 410px;
float: left;

* pada 'background-color :' buang code color ganti dengan 'none'
" background-color: #618CC7; " <-- yg asal " background-color: none;" <-- yg diubah begitu juga pada code --> #sidebar-wrapper {
background-color: none;
margin-right: 0px;
margin-top: 0px;
width: 190px;
float: right;

dan code
-->#newsidebar-wrapper {
background-color: none;
margin-left: 0px;
margin-top: 0px;
width: 190px;
float: left;

langkah yg sama preview dulu baru save template...

kadang2 istilah pada code template ni berbeza2 so kena sabar la ye..

selamat mencuba ...!@adil
komen

2 comments:

Falihah07 said...

Terima Kasih Banyak2 UMMI kerana sudi postkan permintaan saya dalam blog ummi terharu rasanya, namun begitu terima kasih banyak dengan perkongsian ilmu dari ummi
semoga Allah memberi rahmat perlindungan kepada ummi sekeluarga..
Salam aidilfitri.

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

sama2..ummi pun tgh belajar gak ni..apa yg ummi tau leh la kongsi yg tak tau..kena cari kat org lak..

apa2 ilmu bukan hak kita sorang...

wallahualam...
salam aidilfitri jugak buat anda sekeluarga...

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
    5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
    Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil