Followers

Tuesday, August 19, 2008

penyebab yg bersebab..

assalamualaikum.gif salam picture by elorange_360

Di dalam dunia ini manusia berada dalam maqam sebab, kerana sebab maka dunia dan seluruh isinya menerima berbagai-bagai takdir daripada Allah s.w.t, kerana itu manusia wajib melihat dirinya dengan punca-punca sebab yang membawa untung dan rugi pada diri masing-masing, yang menjadi persoalannya manusia tidak mengambil berat atau memang mereka tidak tahu bahawa sebab itu adalah menyebabkan mereka terdorong untuk bergerak dan melakukan sesuatu dalam hidup mereka, akhirnya kerana sebablah manusia dan alam yang lain menerima takdir daripada Allah s.w.t ketika mana setiap nafas turun dan naik, keluar dan masuk disana ada sebab dan ada takdir

ADAPUN SEBAB KHUSUS ITU ADALAH SEPERTI BERIKUT

1. Sebab Allah jadikan bumi ialah untuk di tadbir oleh manusia
2. Sebab Allah jadikan planet ialah supaya manusia tahu itu semua untuknya
3. Sebab Tuhan turunkan Al Quran ialah supaya manusia jangan buta
4. Sebab Tuhan jadikan Malaikat ialah untuk manusia mencontohi taatnya
5. Sebab Tuhan jadikan Jin ialah supaya manusia mengenal musuhnya
6. Sebab Tuhan jadikan Syurga dan Neraka ialah untuk manusia dan Jin
7. Sebab Tuhan jadikan hidup dan mati ialah untuk mengenal fitrah alam

Dan banyak lagi soal sebab dan musababNya untuk di nilai oleh manusia

ADAPUN SEBAB SEMASA ITU IALAH

1. Adapun sebab pilihanraya ialah adanya letak jawatan,mati dan cukup tempuh
2. Adapun sebab bertanding ialah kerana nak menang dan kuasa
3. Adapun sebab berlaku gadoh kerana provok bodoh
4. Adapun sebab kempen kerana nak tunjuk kebenaran dan ketangkasan
5. Adapun sebab berbohong ialah kerana nak menang
6. Adapun sebab berkata benar ialah kerana nak melingkup dan kalah
7. Adapun sebab garang dan bengis ialah kerana tiada adap mulia
8. Adapun sebab bersopan santun ialah kerana nak mengambil hati
9. Adapun sebab rajin ialah kerana nak upah dan pujian

DAN BANYAK LAGI SEBAB-SEBAB BODOH DAN MENGAIBKAN DIRI DAN ORANG LAIN DALAM MASYARAKAT

komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil