Followers

Saturday, September 27, 2008

UMNO BAKAL TIADA PRESIDEN?

Perhimpunan UMNO Ditunda Mac 2009, Khuatir Tidak Cukup Pencalonan

Oleh GB
aPerdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata perhimpunan agung Umno pada Disember ditangguhkan kepada Mac tahun depan. Sementara itu beliau berkata, pemilihan bahagian Umno tetap diteruskan seperti dijadual pada 9 Oktober ini.

Ramai berpendapat bahwa keputusan itu diambil adalah kerana kekhuatiran "pihak tertentu" yang melihat bahawa Presiden kini bermasalah untuk memperolehi pencalonan yang mencukupi untk mempertahankan jawatannya.

Meskipun Abdullah menyatakan penangguhan itu dibuat untuk melicinkan proses peralihan kuasa, namun ramai pemerhati politik merasakan ia adalah satu persediaan terancang oleh Abdullah untuk "cabut lari" jika benar pencalonan untuknya sebagai Presiden mengalami kemerosotan sehingga memungkinkan beliau tidak layak untuk bertanding.-tranungkite
Pemilihan Umno ditangguh hingga Mac-malaysiakini

kemaskini 2:04pm Majlis Tertinggi Umno memutuskan hari ini untuk menangguhkan perhimpunan agung serta pemilihan parti dari Disember ke Mac tahun depan.

Penundaan ini bertujuan memastikan proses peralihan kuasa berjalan lebih awal.

Ia dilihat sebagai usaha mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan kuasa kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh enam bulan.

Sebelum ini, Abdullah - dalam pelan peralihan kuasanya - bersetuju untuk menyerah kuasa kepada Najib pada pertengahan 2010.

Bagaimanapun, pemimpin akar umbi Umno tidak sekata mengenai tarikh tersebut dan ramai yang mendesak supaya tarikh itu dipercepatkan lagi.

Abdullah yang juga presiden Umno bagaimanapun enggan mengulas lanjut tentang peralihan kuasa.

"Apa juga yang diperlukan, peraturan-peraturan, apa yang hendak saya laksanakan nanti, apa juga, akan diputuskan (bersama) antara saya dan (timbalan presiden) Datuk Seri Najib (Razak),” katanya.

Pemilihan pucuk pimpinan Umno sebelum ini dijadualkan pada 16 hingga 21 Disember depan.

Abdullah turut menafikan mendapat tekanan suapaya peralihan kuasa itu disegerakan, sebaliknya perkara itu, menurutnya, “berkaitan dengan kerjanya” sebagai presiden Umno.

baca selanjutnya disini -->malaysiakiniUMNO BAKAL TIADA PRESIDEN?

sumber mmutaligat

Saya berseloroh memberitahu kawan saya bahawa Umno bakal tidak ada Presiden kerana kebodohan pemimpin Umno mempertahankan Sistem Kouta yang diamalkan sejak zaman Dr Mahathir lagi.

Sistem Kouta ini benar-benar memperbodohkan ahli Umno disamping menjamin penyandang jawatan selamat dari ditentang.

Namun kali ini bukan sahaja ahli diperbodohkan tetapi Presiden sehinggalah ahli biasa di kampung terpaksa mengaku yang mereka semua bodoh dan diperbodohkan, kata saya kepada kawan saya yang tertanya-tanya akan ke'logik'kan kata-kata saya.

Asas macam ini kata saya kepadanya.

Kemungkinan ada ramai calon akan bertanding dan mendapat pencalonan untuk jawatan Presiden yang tidak mahu dilepaskan oleh Pak Lah. Antara calon-calonnya ialah :-

Dollah sendiri
Najib Tun Razak
Muhyiddin Yassin
Ku Li

Umno ada 191 bahagian. Katalah jumlah pencalonan UNTUK JAWATAN PRESIDEN jadi begini :-

Dollah 52 pencalonan
Najib 53 pencalonan
Muhyiddin 48 pencalonan
Ku Li 38 pencalonan


JADI TIDAK SIAPA YANG LAYAK KERANA JUMLAH PENCALONAN MINIMA UNTUK SESEORANG CALON LAYAK BERTANDING IALAH 58 PENCALONAN ....TIDAKKAH 'NAYA' SEBAB SEMUA TIDAK LAYAK BERTANDING.

INILAH MASALAHNYA KALAU PARTI DIBUAT MACAM HARTA MEREKA SENDIRI, SENANG-SENANG BUAT PERATURAN SENDIRI, AKHIRNYA DIRI SENDIRI DIPERBODOHKAN.
ummi..,

mungkin andaian diatas ada kebenarannya..apa kata anda..?

udah2 le Pak Lah..mengaLah je Lah..


komen

4 comments:

GoMalaysian said...

27 September 2008
Hari ini adalah Hari Jadi Blogger Terkenal dan juga Mangsa Kekejaman ISA, Raja Petra Kamarudin.
Saya berharap agar RPK dibebaskan secepat mungkin!

RPK Malaysian will stand behind you!

http://gomalaysian.blogspot.com/2008/09/27-september-2008-today-is-raja-petra.html

Anonymous said...

sama2 berdoa bukan saja rpk tapi mangsa isa dibebaskan dari akta dzolim ini

semangatmelaka said...

sekarang pun seperti tiada presiden..
tapi org2 umno ni bukan kesah pun yg penting mashuuuuuk..

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

salam semua..,

ucapan selamat harijadi buat RPK..dan semoga semua mangsa tahanan ISA dibebaskan dgn segera..

semangatmelaka..,

dah pak dia tido..anak2 pon tido..

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil