Followers

Monday, November 24, 2008

lagi buat rakyat benci pihak berkuasa...

Ingin tahu..apa itu ISA?


Kerajaan mengarahkan pihak berkuasa menghentikan Ceramah Perdana Anti-ISA dengan apa sahaja cara, menyaksikan ratusan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) turun dan menyuraikan perhimpunan di Padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dengan kekerasan.

Ceramah Perdana yang dihadiri pimpinan kanan Pakatan Rakyat dianjurkan oleh Gerakan Mansuhkan ISA dalam usaha menggesa kerajaan menghapuskan kezaliman dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Kekerasan ini membuka tirai baru dalam sejarah politik negara selepas Timbalan Perdana Menteri Najib Abdul Razak memenangi kerusi Presiden Umno baru-baru ini.

Setakat berita ini ditulis, tujuh petugas ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pandan Indah. Mereka adalah Kamaruzaman, Mohd Sani Hamzan, Saripuddin Mohd Yatim, Abdullah Rahman, Mohd Amir Ali Mohd Shah, Hafiz Zulkifli dan Azman Abdul Hamid.-Suara Keadilan

lagi berita di sini --> Malaysiakini


Kenapa perlu gunakan FRU untuk menyuraikan ceramah..? kalau kita bayangkan lah..bagaimana suasana majlis ceramah...orang ramai akan duduk dihadapan pentas tempat penceramah berceramah...ada yg berdiri ada yang bawa anak2..dalam suasana tenang mendengar ceramah dengan penuh khusyuk..rasanya belum ada majlis ceramah yg boleh mencetuskan suasana yg merbahayakan atau mengancam keselamatan ..melainkan pihak berkuasa yg memulakn dulu...

ishh..ishh..ishh udah2 ler tu mengganeh kat rakyat ... lebih baik mengganeh pada makhluk2 yg betul2 mengancam negara...

komen

3 comments:

Pendidikan said...

Salam Ummi,
Terima kasih banyak-banyak kerana cendera-hati pada 22/11 tu.
Tahniah kerana menyertai kabinet KAMAR. Selamat berjuang.
Salam.

~♥ UmmiAnni ♥~ said...

salam DR..

terima kasih jugak pada DR kerana menghadiahkan idea yg cukup berharga buat para pemaya2...

salam perjuangan..

azreen said...

apabila rakyat menghormati kerajaan dan kerajaan menghormati rakyat semua perkara dapat dibincangkan dengan adil dan berkesan..gunakan saluran yang betul dan hormati ketenteraman awam

ceramah itu baik, tapi jgan jadikan ceramah sebagai tempat menabur fitnah , menghina dan mengaibkan orang lain..

ini cuma pandangan peribadi..

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil