Followers

Friday, November 28, 2008

me'racau'..ter'acau' dan di'racau'...!!
Semalm 1 hari tenet tak berfungsi kat rumah ni..terpaksa menumpang rumah sebelah(rumah mak)...sehari 2 ni ummi nampak la angin kus-kus matcomot dan alhusseyn bertiup sepoi2 bahasa peghak kat dalam ni....kalau mula2 aritu ummi baca dalam racau si matcomot..ummi pon ada sikit hangin jugak...ada betolnya juga racau si comot...cara team PerakKini.com lebih macam nak bersaing..itu dari pandangan pertama dan pandangan kasar ummi lah...tapi tak mau ulas apa2 dulu..nak tgk perkembangan seterusnya...

bila ummi jalan2 ke rumah kengkawan yg lain...cenangau..manjung mari...masing2 dgn pandangan 'bersangka baik'... sedikit sebanyak meng'cool'kan sikit geram di hati...lebih2 lagi dari teguran dan peringatan Tuan Pengasas kita.....

"Alhamdulillah, para pemaya dah berebut-rebut nak buat kebaikan bersama kerajaan yang kita dokong PR. Allah tegaskan dalam Qur^an yang berarti: “Maka berlumba-lumbalah kamu berbuat kabaikan,”
Adat memulakan perlumbaan, biasalah tersinggung rakan di kiri dan tersentuh kawan di kanan.
Saya bercadang akan menemui beberapa bloggers wanita Islam untuk bertukar fikiran mengenai fungsi bloggers dari aspek yang saya kira sesuai untuk mereka. Kebanyakan mereka adalah students IPT dan bloggers belia.
Malah, saya bercadang untuk menemui Al-Husayn bersama PrimaMaya (saya belum bincang dengannya) kita. Nak bertukar fikiran mengenai program bloggers PAS. Kemudian, dengan bloggers PKR; dan seterusnya bloggers DAP.
Saya kira itu adalah antara fungsi pemaya PR atau BloggersNetwork@Perak.
Kita perlukan produksi maya yang menyeluruh, bukan produksi pertanian semata-mata. We have to PRODUCE suppoters @ voters.
Insya Allah."

untuk pengetahuan korang si matcomot ni dalam kategori cepat naik angin dan cepat cool...dalam program brainstorming oleh saudara Hj Baharom masa Cambah Fikiran minggu lepas ada disebut katogeri2 orang ni....kalau silap jgn marah ye matcomot..nanti kena jual...hehehe

BloggerNetwork@Perak mahupun PerakKini.com bertujuan untuk membantu kerajaan PR di Perak menjaga kebajikkan rakyat Perak... mungkin juga dengan andaian manjungmari ni ada betulnya...bagi ummi jangan disebabkan hal yg sedikit boleh merosakkan yang besar..kita dikelilingi serigala2 yg lapar.. hanya menunggu kealpaan mangsanya untuk dia menerkam...

so ini pendapat ummi...kalau ummi tak dapat nak bersuara masa perjumpaan di Shah Alam..dan ini hanya pendapat seorang wanita...

mintak semua AJK KAMAR dan Perakini.com bertemu dan menjelaskan halatuju BloggerNetwork@Perak dan Perakini.com ...rasanya masing2 tak jelas dengan misi dan visi kedua2 pihak..team Perakkini tak tau misi BloggerNetwork@Perak..begitu juga sebaliknya..yg kita semua tahu niatnya adalah SATU....membantu kerajaan PR di Perak melaksanakan Kerajaan Berkebajikkan...


Kalau ada kesilapan bahasa dan ayat harap maaf..!


"MEMAAFKAN ADALAH LEBIH MULIA DARI MENGHARAP KEMAAFAN "
YANG JAUH KITA RAPATKAN ..YANG RAPAT KITA SERASI2KAN...

WALLAHUALAM


komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil