Followers

Monday, April 13, 2009

3M TAK BERKESAN PADA ORANG MELAYU..??

'Nizar boneka cina derhaka pada sultan'..inilah istilah yang berjaya UBN gunakan di Bukit Gantang untuk meraih undi melayu...PR kena faham melayu cukup sensitif kalau isu raja dan bangsa ni dimainkan..isu-isu klasik dan tradisi..walaupun isu klasik dan tradisi itu bukan sesuatu yang bersifat dasar/fundamental yang menjamin masa depan... ia tidak lebih daripada sensitiviti kulit/luaran yang samar bagi mana-mana kaum...

Hari ini, pilihan raya kecil Bukit Gantang memperlihatkan keberkesanan kata-kata "boneka derhaka" yang seolah-olah menjadi wirid harian Umno itu. Ia seolah-olah sama hebat dengan kata-kata "Ganyang Malaysia" yang pernah digunakan Sukarno di zaman konfrontasi dahulu.. bagaimana berkesannya Sukarno bermain-main dengan emosi rakyat Indonesia dan menyatukan mereka dengan kata-kata "Ganyang Malaysia" sehingga mereka terlupa tekanan ekonomi yang menghimpit mereka waktu itu.. keberkesanan Umno mengapi-apikan sentimen perkauman di PRK Bukit Gantang... menyebabkan undi ornag melayu bertambah kepada umno ...Orang-orang Umno bijak memilih istilah yang laris dalam pasaran sentimen Melayu...

pertambahan undi orang melayu kepada umno ada beberapa faktor..

1. faktor beli jiwa rakyat dengan projek 'mee segera'

jalanraya pun masa nak PRK la depa buat

dapat anak ayam..baja..


2. faktor pengundi hantu..apabila penumpang bas ditanya sama ada hendak pergi mengundi, mereka berkata "tidak tahu". dah tu depa datang nak buat apa...nak kata jadi petugas dak...


3.Faktor sogokkan dan gula2...

kami diberitahu mereka yang hidup belum mendapat geran tanah dijanjikan geran bila memberi undi kepada umno/bn..sehingga menggunakan pegawai tanah sebagai jaminan yang mereka akan mendapat geran tanah bulan Mei nanti..ini merupakan halwa telinga yang paling sedap untuk pengundi tempatan...memang tak dinafikan umno/bn boleh berkokok kerana undi melayu depa banyak dapat..memang ketara kelemahan penerangan PAS untuk menawan hati pengundi..matlamat 3M hanya berjaya kepada pengundi bukan melayu...

[Kep-KSepetang.bmp]

[Kep-CJering.bmp]

[Kep-Trong.bmp]
komen

1 comment:

Tok Selampit said...

PAS Perak Bukit Gantang sepatutnya mula memperbaiki kelemahan yang ada seterusnya memperkasakan jentera yang ada untuk menampung segala keperluan pilihan raya kelak.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil