Followers

Sunday, April 12, 2009

public hearing hari ke-enam

salam..

cerita public hearing terhenti sekerat jalan sebab ummi sesaje menyibukkan diri di Bukit Gantang..hari ini ummi cuba sambung cerita kesudahan public hearing tu dengan bantuan ummuasiah..sebabnya sumber memang dari awal ummi ambik dari blog ummuasiah...

siasatan awam diteruskan lagi dengan Pengarah Pendaftar Pertubuhan En Mohd Yunus Jamil menyambung memberi kenyataan kepada SELCAT.

Isunya masih bertumpu kepada kesahihan pembubaran BALKIS mengenai segala dokumen yang berkaitan dengan pembubaran BALKIS. Pengarah mendedahkan laporan BALKIS tidak diaudit semenjak tahun 2001 lagi. Persoalan apakah tindakan Pengarah apabila mengetahui laporan BALKIS tidak pernah diaudit, dan adakah dimaklumkan kepada Pejabat Pendaftaran Pertubuhan Pusat di Putrajaya mengenai hal itu.

Jawapan standard dari Pengarah sejak dari hari yang lepas ialah, selagi ahli BALKIS terima dan okay, dan bersetuju dengan laporan mereka, JPPN pun ok juga, dan lagi JPPN tak 'cukup tangan' untuk menangani semua urusan kerana ada lebih dari 13,000 buah pertubuhan dan tugas utama mereka ialah urusan pendaftaran sahaja.

Hari ini pengarah JPPN sepatutnya hadir dengan membawa segala dokumen yang berkaitan dengan isu pembubaran iaitu, minit mesyuarat, laporan kewangan, senarai ahli dan lain-lain lagi.

Tetapi sidang hari ini dimaklumkan oleh Pengarah JPPN ialah beliau telah mendapat nasihat dari Pusat bahawa segala dokumen tersebut tidak dibenarkan dibawa dan diserahkan kepada JK SELCAT. Ini juga atas nasihat Penasihat Undang-Undang (PUU) dari Pusat. Ini sebenarnya melanggar situasi biasa di mana segala dokumen berkenaan sesebuah pertubuhan adalah terbuka kepada orang awam.

YB Azmin menyoal balas "apakah kemungkinan sebenarnya lansung tidak ada notis yang sempurna untuk diadakan mesyuarat agong khas BALKIS 3 hari selepas tarikh peralihan kuasa antara BN kepada Pakatan Rakyat."

Untuk ini En Yunus menjawab "kena tanya BALKIS, dia orang yang buat mesyuarat tersebut."....tetapi dimaklumkan notis sudah dihantar kepada JPPNS.

Persoalan yang penting juga ialah kenapa JPPNS mesti dirujuk kepada PUU dan mesti ikut arahan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Pusat sedangkan menikut akta segala dokumen boleh diakses.

YB Edward membuat rumusan bahawa JPP Pusat juga telah membuat kesilapan dengan meluluskan permohonan pembubaran BALKIS walaupun permohonan mereka tidak lengkap dan tidak sah.

Memandangkan dokumen untuk BALKIS tidak boleh didapati berbanding pertubuhan lain maka persoalan yang timbul apakah situasi ini luarbiasa dan layanan kepada BALKIS adalah istimewa...jawapannya ialah tidak luarbiasa dan tidak istimewa.

Soalan lain yang ditanya ialah kenapa dalam kes BALKIS nak minta dokumen kena rujuk pada Pusat dan PUU...jawapan En Yunus ialah.."kenapa tak minta terus (dokumen) pada BALKIS saja"

En Yunus masih dengan sikap menidakkan semua persoalan dan berlepas tangan apabila dia menyebut mendapat arahan dari Pusat dan PUU, maka YB Teng telah mengarahkan En Yunus tetap harus membawa dokumen pada hari Rabu bila sidang diteruskan...En Yunus mengatakan bahawa dia masih tidak dapat membawa dokumen tersebut atas nasihat Pusat dan PUU. Maka untuk ini YB Teng menyebut "tidak mengapa, JK SELCAT akan memanggil Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Pusat dan Penasihat Undang-Undang mereka."

Sesi bersama JPPNS akan disambung lagi pada hari Rabu ini.

Sidang pada pagi tadi diteruskan dengan kehadiran Puan Sri Asbi Rohani Asnan isteri Tan Sri Muhammad Muhammad Taib bekas Menteri Besar Selangor....

Lebih banyak pendedahan dan lebih banyak putar belit.....namun....pekung di dada sudah terserlah.....

Jawapan terlepas pandang masih tetap menjadi jawapan mudah untuk menyelamatkan diri...

Puan Sri Asbi Rohani Asnan, isteri Tan Sri Muhammad Muhammad Taib, bekas Menteri Besar Selangor hadir menjadi saksi pada hari ke 6. Puan Sri Asbi memaklumkan yang beliau memegang jawatan sebagai YDP BALKIS dari tahun 1987-1997 selama 10 tahun. Apabila suaminya tidak menjadi MB maka secara automatik jawatan yang disandang jatuh kepada isteri MB Baru yang dilantik.
Puan Sri memaklumkan bahawa sebaik sahaja beliau tidak lagi menjadi YDP, beliau terus tidak lagi aktif dalam pertubuhan tersebut.

Puan Sri dipanggil menjadi saksi berkaitan isu pembubaran BALKIS yang dianggap tidak sah, dan tindakan Puan Sri yang menandatangani satu surat kepada pegawai MAIS iaitu Puan Hafizatul. Penanda tangan surat tersebut ditulis berjawatan YDP BALKIS dengan surat yang rasmi dari BALKIS. Surat yang dikeluarkan pada tarikh 16/4/08 sedangkan tarikh mesyuarat pembubaran BALKIS ialah pada 11/3/08.

Puan Sri ditanya samada beliau pernah disuruh untuk mengambil alih BALKIS, jawapan beliau adalah tidak.Puan Sri mengaku bertemu dengan Puan Hafizatul yang datang merayu untuk terus tinggal di Kompleks milik BALKIS. (baca di entry ini untuk isu Puan Hafizatul)
Puan Sri ditanya kenapakan dia merasakan yang Puan Hafizatul datang berjumpanya sedangkan beliau bukan YDP BALKIS, jawapnya ialah dia merasakan mungkin kerana suaminya ialah Ketua Perhubungan UMNO Selangor.
Puan Sri memaklumkan yang beliau lansung tidak merujuk kepada Zaharah Kechik mengenai isu di atas, dan Zaharah Kechik juga tidak pernah berbincang dengannya mengenai isu permohonan Puan Hafizatul. Beliau merasakan ianya hanya perlu dirujuk kepada Puan Jamaliah sebagai Pengurus Kompleks BALKIS.
Namun Puan Sri mempunyai keyakinan penuh bahawa sebab utama mengapa dia dirujuk dan dianggap sebagai YDP BALKIS adalah kerana beliau adalah isteri kepada Pengerusi UMNO Selangor dan beliau yakin Zaharah Kechik tidak akan berkecil hati kerana perkara tersebut tidak dirujuk kepadanya.
Puan Sri memaklumkan bahawa beliau bersetuju membantu dan menandatangani surat tersebut atas dasar kasihan dan perikemanusiaan.
Puan Sri ditanya mengapa Puan Sri tetap menandatangan surat dari BALKIS bertarikh 16/4/08 dengan jawatan YDP BALKIS tercatat di surat sedangkan pada hakikatnya BALKIS telah dibubarkan pada 11/3/08 dan menyebabkan Puan Sri Asbi juga menjadi seorang ahli yang tidak sah.
Jawapan mudah dan selamat yang diberikan oleh Puan Sri Asbi ialah " saya terlepas pandanglah"......
YB Azmin bertanyakan "bilakah Puan Sri sedar yang Puan Sri telah terlepas pandang".
Puan Sri: "Bila dihubungi untuk datang ke siasatan awam SELCAT baru sedar yang telah terlepas pandang"
Soalan dari YB Azmin: "Selepas 1997, apakah kedudukan Puan Sri di dalam BALKIS?"
Puan Sri: "keahlian biasa hinggalah dibubarkan"
YB Azmin: "Tahukah tentang pembubaran BALKIS"
Puan Sri : "Tarikh tak sure, dapat tahu, dengar-dengar saja tapi tak terlibat dalam proses pembubaran".
Soalan: "Sebagai ahli sepatutnya ada hak dalam pertubuhan, jadi apakah tidak terlibat dalam pembubaran kerana ada mesyuarat agong khas pembubaran BALKIS"
Puan Sri tetap berkata tidak tahu pasal pembubaran cuma dengar dan dapat tahu.
Puan Sri menyatakan beliau terlibat dalam mesyuarat tetapi tidak pasti bila tarikh mesyuarat tersebut.
Soalan: "Ingat tak apa jadi tarikh 8/3/08?"
Puan Sri: "Tak ingat"
Ketika ini peguam yang datang bersama dengan Puan Sri telah ditegur oleh YB Teng untuk jangan memberi apa-apa point untuk saksi memberikan jawapan. Berlaku sedikit soal jawab yang panas diantara peguam dan YB Teng.
Peguam Puan Sri cuba membantah soalan YB Teng tentang tarikh 8/3/08 yang dianggap beliau sebagai satu soalan yang sangat general dan Puan Sri juga sudah memberi jawapan tidak ingat.
Namun YB Teng menegur peguam dan Puan Sri juga dengan mengingatkan bahawa BALKIS ialah satu pertubuhan yang penting dan istimewa yang melibatkan sejumlah harta semasa dalm bentuk wang RM9.9 juta!!!.....seluruh dunia tahu..

Ianya melibatkan sebuah kerajaan negeri....jadi orang tak akan lupa...ianya juga melibatkan isteri ADUN, isteri senator, Tan Seri Tan seri, Dato' Dato' dan semua orang besar.
Azmin menambah lagi, sekiranya tarikh yang ditanya ialah 5/3/08 mungkin ianya umum tapi 8/3/08 adalah satu tarikh yang specific di mana telah berlaku perubahan kerajaan negeri....dan lagi mesyuarat agong pembubaran BALKIS telah diadakan 3 hari selepas tarikh 8/3/08, maka apakah Puan Sri tahu kenapa ianya hendak dibubarkan.
Jawapan Puan Sri: " Saya tak ada dalam komiti, so jangan tanya soalan itu pada saya, tanya saja pada komiti"
Puan Sri tetap mengatakan beliau tidak tahu dan tidak dimaklumkan mengapa BALKIS hendak dibubarkan dan beliau tidak tanya kenapa ianya dibubarkan. Beliau cuma hadir ke mesyuarat agong dan mengundi untuk dibubarkan kerana majority bersetuju dan tidak tanya dan tidak diberitahu kenapa....walaupun beliau tahu tentang wujudnya wang sejumlah RM9.9 juta dan beliau juga memaklumkan bahawa wang RM9.9 juta itu sudahpun disumbangkan ke pertubuhan 'yang serupa' dengan BALKIS.
Oleh kerana mesyuarat agong khas tersebut diadakan pada 11/3/08, 3 hari selepas tarikh PRU12 dan kemudiannya kerajaan UMNO BN tumbang, membawa makna surat notis yang dikeluarkan ialah pada satu tarikh sebelum PRU12 diadakan, Ini kerana mengikut undang2 pertubuhan notis mesyuarat mesti dikeluarkan 14 sebelum tarikh mesyuarat agong khas, maka ianya menjurus kepada tanggapan bahawa BALKIS sudah pun dapat tahu atau merasakan yang BN akan kalah di Selangor.
Puan Sri ditanya apakah BALKIS sudah tahu yang BN akan kalah. Puan Sri menjawab "Mungkin".
Puan Sri ditegur diatas sikapnya dan jawapannya yang banyak menjurus kepada tidak ingat, lupa dan terlepas pandang. Untuk ini Puan Sri menjawap..."ya lah DAH TUA"...disambut dengan deraian gelak ketawa dari semua yang hadir.
Puan Sri juga ditegur diatas jawapannya yang mengatakan bahawa beliau sudah tidak aktif, tidak ambil tahu tentang BALKIS hatta tidak kesah tentang pembubaran BALKIS dan tidak menjadi masalah untuknya untuk mengikut majority mengundi membubarkan BALKIS sedangkan beliau adalah bekas YDP BALKIS selama 10 tahun.
Puan Sri memaklumkan bahawa YDP iaitu Zaharah Kechik yang membangkitkan isu pembubaran tanpa memberikan alasan dan majoriti ahli 2/3 bersetuju.
YB Haniza bertanyakan apakah keputusan BALKIS dibubarkan adalah keputusan politik, jawab Puan Sri, "mungkin" dengan mendapat bantahan dari peguam atas soalan tersebut.
YB Saari bertanyakan soalan tentang prestasi BALKIS selama ini dan sepanjang Puan Sri menjadi YDP. Puan Sri memaklumkan bahawa prestasi BALKIS adalah baik dan terus meningkat setiap masa.
Puan Sri memaklumkan bahawa BALKIS adalah sebuah pertubuhan khas untuk isteri ADUN BN termasuk MIC dan MCA, Namun walaupun jika ADUN BN telah kalah isteri mereka tetap terus boleh menjadi ahli BALKIS. Ini bermakna BALKIS masih boleh wujud walaupun BN sudah kalah dan tidak perlu dibubarkan dengan tergesa-gesa, namun majority ahli BALKIS mahu ianya dibubarkan jika mengikut situasi yang ada di hadapan kita.
Ketika Puan Sri menjadi YDP, Puan Sri memaklumkan wang yang ada dalam akaun BALKIS ialah RM3-4 juta.
Akhir sekali sebelum sidang ditangguhkan dan Puan Sri dilepaskan dari menjadi saksi, Puan Sri diberi peluang untuk menjawap dengan benar dengan ingatan dari YB Teng bahawa "seluruh dunia mendengar dan melihat, jadi apakah Puan Sri hendak memberitahu pada dunia bahawa Puan Sri tidak tahu kenapa BALKIS dibubarkan?"
Jawapan ringkas Puan Sri: "Saya tidak tahu"
YB Teng mengucapkan terimakasih kepada Puan Sri Asbi yang sudi meluangkan masa untuk hadir menjadi saksi untuk mencari kebenaran tentang jutaan wang syarikat milik Kerajaan Negeri Selangor yang telah disalahgunakan. Juga kerana kerjasama dari Puan Sri pada Dewan berbanding dengan orang yang tidak mahu datang.
Saksi-saksi juga sentiasa diingatkam tentang akuan bersumpah mereka dan mereka boleh dijatuhkan hukuman di bawah Akta Dewan sekiranya memberi kenyataan yang tidak benar.
Sesi Pendengaran Awam ditangguh akan disambung pada jam 10pagi Rabu 1 April dengan sambungan keterangan dari JPPNS dan CEO PNSB Datin Khairiah.

Apakah akan terbongkar lagi...jumlah jutaan wang ringgit yang dibelanjakan oleh PNSB untuk tujuan yang tidak wajar dan membazir dan hanya untuk individu tertentu...semuanya mungkin akan terjawab keesokan harinya....

sumber UmmuAsiah
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil