Followers

Sunday, April 12, 2009

public hearing hari ke-tujuh

YB Teng : "Setuju atau tidak jika saya mengatakan bahawa sebab mengapa dokumen yang diminta berkaitan dengan pembubaran BALKIS sebenarnya tak wujud sebab itu En Yunus tidak dapat membawanya"

En Yunus : " Tidak setuju"
YB Teng : "Setuju atau tidak jika saya katakan sebab mengapa dokumen itu tidak dapat dibawa ialah kerana ianya tidak lengkap"

En Yunus : "Tidak Setuju"

(untuk yang terlepas isu lepas baca di sini)

Begitulah keterangan yang diberikan oleh En Yunus Jamil Pengarah Pendaftaran Pertubuhan Negeri Selangor apabila diminta untuk mengemukakan segala dokumen penting dan wajib bagi proses pembubaran BALKIS yang didakwa berlaku pada satu mesyuarat Agong Khas Balkis pada 11/3/08, 3 hari selepas kerajaan BN Negeri Selangor tumbang.

Alasan En Yunus untuk tidak membawa dokumen tersebut ialah mendapat nasihat dan arah dari Pusat dan Penasihat Undang-Undang untuk tidak menyerahkan kepada JK SELCAT, sedangkan dokumen tersebut bukanlah dokumen rahsia.

Maka YB Teng menyebut bahawa tindakan dan hukuman di bawah s114 di bawah Akta Keterangan 1950 boleh dikenakan.

Masalahnya di sini ialah mengapa JPPNS tidak bersedia untuk menyerahkan dokumen tersebut sekiranya ada, mengapa pula mereka harus merujuk kepada Pusat dalam isu BALKIS. sedangkan ianya adalah sebuah NGO yang sama tarafnya dengan NGO lain di bawah akta pertubuhan.

Maka dengan mudah sahaja sesiapa yang mendengar dan mengikuti kes ini dapat membuat kesimpulan bahawa sebenarnya tidak berlaku proses pembubaran BALKIS yang sempurna seperti didakwa. Apatah lagi kenyataan yang menipu yang keluar dari mulut Khir Toyo dan isterinya yang mengatakan bahawa laporan kewangan BALKIS telah diaudit oleh juruaudit mereka sedangkan dinafikan oleh juruaudit tersebut.

JPPNS juga telah mendedahkan selepas disoal siasat bahawa akaun BALKIS tidak pernah diaudit selama 8 tahun!!

Sesi SELCAT bersambung dengan kehadiran Datin Khairiah CEO PNSB memberikan keterangan tentang segala perbelanjaan yang melibatkan BALKIS, Khir Toyo, Zaharah Kechik dan keluarganya.

Memang sungguh menakjubkan bagaimana ratusan ribu ringgit mencecah jutaan ringgit dibelanjakan untuk tujuan 'lawatan teknikal'...sedangkan apabila soalan-soalan diajukan dan jawapan diberi ternyata ianya hanyalah lawatan leisure...makan angin sahaja.

Perbelanjaan perjalanan Khir Toyo, isteri, anak dan Lembaga Pengurusan PNSB seperti di bawah:

1. Lawatan teknikal ke Jakarta dan Jogjakarta untuk melihat dan melawat ke kilang Batik.

a. Ahli rombongan 10 orang selama 5 hari termasuk: Khir Toyo, Zaharah Kechik, seorang anak, pembantu rumah dan lain-lain pegawai daerah, MBSA dan PNSB.

b. Kos keseluruhan lawatan ialah RM201,452.00, dengan kos tiket dan perjalanan untuk Khir Toyo dan isteri ialah RM37,965 dengan mengambil tiket 1st Class.

c. Kos lain ialah kos sewa kenderaan dengan rate RM1,500-RM2000 sehari untuk 5 hari.
Kos sewa polis untuk bantu dalam perjalanan yang sesak.
Bayaran untuk 'welcome traditional dancers' sebanyak RM1200.00

d. Bayaran kos penginapan Khir Toyo dan isteri di Grand Suite RM 3,800.00 semalam.

e. Bayaran kos penginapan anak Khir Toyo RM2,800.00 semalam

f. Perbelanjaan untuk pembantu rumah sahaja sebanyak RM8,700.00

Tujuan lawatan teknikal tersebut ialah untuk mempelajari teknik penghasilan Batik untuk dijalankan di Selangor dan menerajui industri Batik Selangor.

Namun bila ditanya samada projek tersebut berjaya dilaksanakan atau tidak selepas pulang...jawapannya standard..ada perbincangan tapi tak jalan akhirnya!!!.

Laporan berhenti setakat ini dahulu dan akan disambung dengan pendedahan yang lebih mengecewakan lagi...lawatan teknikal lagi ke Disneyland, Paris, Disneyland Honolulu, Morocco dan Dubai juga ke China......wah merata tempat dapat pergi...belanja keseluruhan RM1,700,000.00!!!!!...lawatan teknikal semuanya diadakan pada hujung tahun 18-24 diesember...bawa anak-anak...Lembagan Pengurusan PNSB pun sama ikut....wa......seronoknya....habislah duit rakyat!!!!!...sedih, kecewa....tak terkata.


sumber UmmuAsiah
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil