Followers

Thursday, July 24, 2008

matinya "muzakarah" kerana "muqabalah"....


Tengok gambar di sebelah ni sejuk mata memandang...bukan setakat mata..tapi turun ke hati...

tektik menukarkan perkataan "muzakarah" kepada "muqabalah" sepertinya bumi yg baru lepas disimbah hujan...sejuk,dingin...sampah-sarap juga telah dihanyutkan dek hujan ke laut yg luas..kuang..kuang..kuang....

terhentilah segala gurindam seloka yang sering berkumandang di merata-rata pelusuk alam maya...bukan setakat itu dipeti2 'talibesen' pun sudah sunyi dari mengatakan perkataan "muzakarah" ini....terasa rindu pula nak mendengar analisa2 yg merapu2 dari penyampai2 RTM...TV3 dan yg sewaktu dgnnya...

sunyi..sepi itu yg sedang berlaku hanya disebabkan oleh satu perkataan "muqabalah" ini. ciss...sungguh tidak patut diterbitkan perkataan baru ini...kerana ramai yg terpinga2 apa yg nak dikatakan dgn perkataan ini...apa yg nak dibuat dgn perkataan ini..apa yg boleh kita pergunakan dgn perkataan ini...blurr...blurr...

rasanya tentu ramai yg marah dan tak senang hati bila si"muqabalah" ni mengambil tempat si "muzakarah"..apa tak nya,dah tentu susah nak menghunuskan senjata apa lagi nak melepaskan tembakan..dah kehabisan peluru...terpaksalah mencari peluru baru,kalau boleh kena cari peluru yg lebih canggih, gemilang dan terbilang....ahak2

ummi suka pentafsiran muqabalah oleh sang penarik beca,bahasanya mudah dan sempoi hehehe...seperti yg dibawah ni

Kawan saya di Kota Bharu, seorang Ustaz yang pernah mengaji di Madinah dan ada MA memberitahu: Muqabalah tu ada banyak makna. Ikut konteks ayat. Antaranya interview. Kalau dalam konteks Tok Guru Presiden dan PM, maknanya jumpa, serupa saya jumpa abang kat Restoran Thaqwa. Sembang saja. Lepaih tu, gabuih pungkoq, bangkit pi, tak dak apa boleh ambik manfaat.

Seorang lagi Ustaz (pensyarah) berijazah MA dari universiti tempatan memberitahu: Muqabalah itu bersemuka (interview). Muzakarah pula bincang-bincang. Atau, muqabalah itu jumpa Pak Lah. He he..

tak kiralah apa2 saje istilah yg terbit...yg utama kita perlu pertahankan keutuhan hubungan sesama insan lebih2 lagi yg seagama ditambah lagi satu jemaah, satu matlamat, satu impian iaitu menjaga kedaulatan Islam dan kerharmonian sesama bangsa....kita kena tau bangsa tidak akan hilang akan tetapi Islam akan mudah hilang dan bertukar corak kepada islam yang mungkar serta batil...

~wallahualam~

# pesana penaja....
BILA MINYAK NAK TURUN HARGA NI....??
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil