Followers

Monday, March 30, 2009

penamaan calon Bukit Gantang signal kemarahan Perakians....

http://perakexpress.com/www/wp-content/uploads/2009/03/mailgooglecom.jpg

kalau diulas tentang gambar di atas memang banyak yang boleh diceritakan...ada orang kata ia merupakan gelombang baru untuk orang Perak...gelombang Pakatan Rakyat..ada yang kata kebangkitan Pakatan Rakyat..gelombang Nizar dan macam2 lagi...tak kurang juga ada yang menyatakan ianya ketaksuban pada pemimpin yang amat sangat...dan keadaan semalam boleh mencetuskan pergaduhan dan huru-hara...ada yang kata yang datang sebagai untuk seronok2...

tapi tengok gambar2 di bawah ini menggambarkan isi hati mereka yang hadir di penamaan calon semalam...yang ummi nampak KEMARAHAN rakyat terhadap amno/BN..marah kerana pencabulan perlembagaan..pencabulan undang2...pencabulan hak rakyat..segala pencabulan yang BN buat..so rakyat terjemahkan kemarahan mereka dengan menyertai PR...memberi sokongan yang tak berbelah bagi..kerana rakyat sekarang bukan lagi buta dan tuli...rakyat tidak lagi dapat dibohongi...kerana rakyat sudah letih dengan segala keganasan yang dibuat BN..rakyat sudah penat memberi peluang kepada BN untuk membela mereka...sekarang rakyat tidak mahu memberi peluang kepada BN lagi..dan lagi..dan lagi...

sekarang masanya rakyat mengambil semula hak rakyat itu dan genggaminya erat2 dengan cara demokrasi kerana selama ini telah dipersia-siakan peluang yang telah diberi kepada BN...ekonomi tak terjaga..keselamatan tak dilindungi...kesejahteraan tak dipupuk...keselesaan tak diberi...maka tidak hairan kemarahan rakyat dapat dilihat dari kehadiran mereka semalam di penamaan calon bagi parlimen Bukit Gantang...

lihat gambar dibawah luahan hati rakyat diterjemahkan di baju2 dan kain2 rentang untuk tatapan semua pimpinan dan rakyat...satu signal telah diberi...rakyat sudah bersedia untuk menunjukkan KUASA RAKYAT...BEWARE...!!!


pbanner2


komen

3 comments:

Baginda Reformasi said...

-kreatif inovatif dan menarik
minta pendapat...
Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang meminta agar rakyat tidak menjadikan tiga pilihan raya kecil pada 7 April ini sebagai satu “pungutan suara”
mohyidin bodoh! mohyidin kate PRK 3tpt bukan pungutan suara rakyat..
abis pungutan duit poket die?

fakta telah beritahu..
link:
http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/03/pilihan-raya-malaysia-bijaknya-yab-ds.html

momotaro said...

lawa la ummi sepanduk tu.. yg paling lawa sepanduk bertulis buaya makan bangkai, umno cekik rasuah,,,

jomlinuz said...

cuba bukak malayadaily.com,,,

Ada isu pasal blogger.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil