Followers

Tuesday, May 12, 2009

berita awal pagi dari SUKTugas DS Nizar hari telah pun bermula seawal 7.30 pagi lagi...kalau tengaok dari laporan de' anje(dugong darat) yang dipostingnya seawal 7.41 pagi...

Alhamdulillah, di sebalik kesesakan yang ditimbulkan oleh pihak polis dan FRU, Dato Seri Nizar dan exco-exco pakatan rakyat telah berjaya masuk ke SUK.

Namun seperti biasa para wartawan dan media telah dihalang masuk bersama dengan exco. Kami di arahkan untuk tunggu diluar sahaja.

Selamat bertugas kembali kepada DS Nizar selaku Menteri Besar Perakdan barisan exco2nya..

Sebentar tadi, AGS10 kenderaan rasmi Menteri Besar Perak kelihatan telah keluar dari bangunan SUK, timbul kekecohan sedikit apabila trafik tidak dikawal-selia langsung oleh pihak polis, menyebabkan kenderaan awam yang tidak tahu arah keluar masuk daripada kawasan SUK.

Dato Seri Nizar dalam perjalanan ke istana kinta untuk memenuhi jemputan dari istana.

Terlihat juga ada 3 van yang membawa CID telah sampai ke lokasi.

-laporan pada jam 8 pagi-

kami rakyat Perak berharap kemelut ini dapat diselesai dengan segera...kita memohon untuk membubarkan DUN bukan kerana tamak nak kuasa..kalau nak kuasa PR tak perlu mohon bubar DUN..kita nakkan pemerintahan yang dipilih oleh rakyat..rakyat adalah tuan kepada pemimpin..kerana menetukan siapa pemimpin adalah rakyat..yang tamakkan kuasa adalah mereka2 yang memperolehi kuasa dari cara yang salah..dari pencabulan perlembagaan dan undang..

marilah kita berdoa supaya doa kita diperkenankan Allah untuk Tuanku Nazrin setuju dengan pembubaran DUN ini..teringat pepatah melayu lama..."raja yang adil raja disembah..raja yang zalim raja yang disanggah.."

wallahualam

sidang media

DS Nizar diiringi exco bergerak masuk ke Bangunan SUK

Rombongan DS Nizar di hadapan pintu pagar

Kesesakan lalulintas

Jalan masih ditutup oleh FRU dan menyebabkan lalulintas terganggu
komen

3 comments:

Pak Oncu said...

"Terlihat juga ada 3 van yang membawa CID telah sampai ke lokasi" Cik Akak,, ni bukan CID tapi SB SB yang buek kojo untuk UBN.....!!! (agak nya lahh)

Anonymous said...

satu pengajaran teramat berguana kpd PR. Jika ditakdirkan DUN dibubarkan dan PR mendapat mandat dari rakyat, diharapkan PR jgn memberi muka kpd talibarut2 dan barua umno yg terdapat di SUK. Mereka adlah manusia yg bertopengkan syaitan.

nurul said...

ummi!!!!x de ker gambar sekitar kuala kangsar kini???

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil