Followers

Wednesday, May 13, 2009

kenapa ummi kasi amaran kat blog ummi..??

Salam semua..

bila ummi buh amaran kat atas tu ramai la puak2 tut..tut..bising bertanya kenapa..mengapa..?

untuk pengetahuan korang..ummi cuma buat pembersihan untuk blog ummi dari penulisan yang kureng menarik..hujah yang tanpa fakta..dan ummi akan buang list blog yang tak munasabah untuk dipamerkan dan dilinkkan...tapi kalau cara penulisan mereka2 ini berubah suatu hari nanti..mungkin ummi akan buh semula di blog ummi..InsyaAllah..

amaran ummi bukan kerana benci atau marah pada individu..tetapi lebih kepada keseluruhan UBN diatas apa yang berlaku di Perak oleh pimpinan BN terhadap kerajaan PR..kelakuan ini melambangkan kesluruhan BN di Malaysia..bak kata pepatah..kalau bapak kencing berdiri..anak kencing berlari..kalau BN Perak perangai seperti yg ditunjukkan..maka BN Malaysia juga tak kurang hebatnya...maka amaran diatas adalah merupakan protes ummi terhadap BN...

pasal ummi tapis komen ummi..memang pun...tapi komen2 korang ummi masih simpan..ummi baca luahan korang..tapi ummi tak lepaskan untuk bacaan awam..bukan apa kesian nanti korang kena belasah pulak oleh orang ramai...kesian oo...ummi hanya akan lepaskan komen korang kalau ummi rasa korang akan selamat dari dibelasah..hehehe..bukan pasal ummi takut macam tuduhan si Malaysian-2day tu...sesuka hati sesedap rasa aje buat tuduhan citt..

mulai esok..ummi akan berehat dari menulis mengenai Perak..ummi cuba bawa cerita mengenai negeri orang lain pulak..cerita yang santai2 sikit...asik2 Perak jek..politik aje...sesekali nak jugak tulis cerita negeri orang..betol tak..ni kerana esok ummi akan terbang ke negeri dibawah bayu...doakan perjalanan ummi selamat dan bermenafaat untuk dijadikan kenangan..

https://www.travelroads.com/images/articles/163705b.jpg
dapat lepak kat sini best gak..fuhh..
http://farm4.static.flickr.com/3201/2521456370_27978afe45.jpg?v=0

wallahualam...

*hari ini kita belasah cerita Perak lagi...hehehe
komen

1 comment:

GOMO said...

SALAM UMMI...
AWAT TAKNAK CERITA PASAL PERAK???
EMMM DAH SEDAR KE???

GOMO MASIH TAK PUAS HATI DENGAN PENJELASAN UMMI KENAPA BUANG LIST GOMO TU???

SEBAB APA???

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil