Followers

Saturday, May 16, 2009

Wakil Perak Tokoh Guru Kebangsaan 2009ucapan Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat.

Alhamdulillah..Majlis Sambutan Guru PASTI Peringkat Kebangsaan telah pun selesai..sepanjamg majlis ini ummi berminat dengan ucapan Dato' Haji Abu Bakar Chik dalam ucapan, beliau menyatakan PAS selaku gerakan dan Harakah Islamiyah sangat menitik beratkan soal pendidikkan di semua peringkat dalam parti dan akan melancarkan Pasukan Sukarelawan Pendidikan Rakyat bagi menghasilkan produk2 pendidikan seperti K4T danKaffah bagi memastikan dakwah samapai ke segenap lapisan masyarakat secara sistematik disampaing mengemaskinikan sistem yang sedia adauntuk murid2 pra-sekolah..

Ucapan Pengarah PASTI Pusat

Ustaz Azrin Ab.Majid mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Sabah kerana berjaya mengadakan majlis Sambutan Hari Guru kali ini dengan jayanya..dengan pemilihan Sabah sebagai tuan rumah merupakan satu simbolik anjakan kehadpan sempena 25 tahun penubuhan PASTI di Malaysia.Beliau mengharapkan guru2 PASTI dapat meningkatkan profesinalisme kerana jatidiri grur2 PASTI terkenal dengan semangat pengorbanan,ikhlas dan tawadhuk mestilah dikekalkan dan pertahankan identiti.

Segulung Harapan Pengerusi Majlis Guru PASTI MalaysiaUstazah Saadiah Abu Bakar menyatakan guru2 PASTI merupakan tenaga penggerak utama bagi PASTI di peringkat akar umbi..dengan adanya sambutan Hari Guru amat bermakna sebagai pengiktirafan dan penghormatan yang tinggi atas peranan tanggungjawab sebagai pendidik.Beliau berharap program ini dapat menyediakan ruang bagi guru2 PASTI seluruh negara mengeratkan lagi silaturrahim sesama guru..penghargaan2 dan anugerah2 adalah sebagai suntikan semangat kepada guru2 supaya berkhidmat dengan lebih cemerlang lagi di masa hadapan..

Seungkap kata dari Ketua Pengarah PASTI Negeri Sabah

Ustaz Yakari Sulong mengucapkan setinggi-tinggi kerana memberi peluang kepada Sabah menjadi tuan rumah untuk mengendalikan progaram peringkat Kebangsaan.Beliau mengharapkan semua tetamu berasa selesa dengan layanan yang diberi.

Ucapan Perasmian Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

YB Hj Sallahuddin Ayub mengucapkan terima kasih dan tahniah kerana PASTI sudah berada dikalangan rakyat Malysia selama 25 tahun telah membuktikan keunggulan PASTI dan telah diterima oleh semua peringkat masyarakat Malaysia.

Tokoh Guru PASTI Kebangsaan 2009


Puan Faridah Dawam
Dilahirkan Pada 2 Mei 1968 di kg Gajah Perak
Terlibat dengan PASTI dari 1988 selepas tamat peperiksaan STPM
mengajar pada mualanya suka2 lama2 membuatkan beliau tertarik dengan PASTI walaupun imbuhan untuk mendidik anak2 PASTI tidak seperti tawaran yang pernah beliau dapat namun hatinya sudah terpaut denagn PASTI

beliau juga terlibat dengan PAS seiring dengan penglibatan beliau di dalam PASTI...pada 1987 beliau menjadi AJK penaja penubuhan DMP Kg Gajah..dan pada umur 22 tahun beliau telah diberi amanah sebagai ketua DMP kawasan Kampung Gajah.

Beliau telah bertemu jodoh dengan Mohd Hasyim bin Yahya dan telah dikurniakan 7 orang cahaya mata namun pada tanggal 26 Julai 2006 ..telah berlaku satu kemalangan maut semasa dalam perjalanan menziarahi anaknya di Ma'ahad Al-Islah Sungai Lampam(Jalan kampung Gajah - Teluk Intan) yang melibatkan beliau sekeluarga..suaminya telah meninggala didalam kejadian itu..beliau dan 2 orang anaknya cederah parah dan dimasukkan ke wad ICU Ipoh.berita kematian suami tercinta hanya diketahui setelah 5 hari kejadian berlaku.

Dengan tabah beliau meneruskan kehidupan sebagai ketua keluarga dengan pendapat dari imbuhan guru PASTI sebanyak RM3oo sahaja serta sumbangan dari orang ramai..hasil tarbiyyah yang diterima beliau cekal meneruskan kehidupan membesar dan mendidik anak2nya walaupun keseorangan sebagai ketua keluarga,beliau tidak pernah memberi alasan untuk tidak terlibat dengan apa saja program anjuran PASTI atau parti

Puan Faridah Dawam seorang yang sentiasa berfikir untuk memajukan PASTI dan parti..bersama iltizam dan sokongan2 dari teman2 seperjuanagan..beliau bertekad meneruskan perjuangan memastikan anak2nya..murid2 PASTI dan masyarakat keseluruhannya memahami Islam dan seterusnya syariat Islam tertegak di bumi Malaysia yang tercinta ini.Kini beliau diamanahkan sebagai Ketua Majlis Guru PASTI Kawasan Pasir Salak dan Timbalan Ketua Majlis Guru PASTI Negeri Perak.

tokoh guru

vip
hadirin

ALP Kelantan bersama guru PASTI
kaunter pendaftaran
komen

No comments:

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil