Followers

Tuesday, May 05, 2009

Kes Altantuya...bik mama terlibat...?

Mengapa Raja Petra ditahan dibawah ISA? Apa kaitan Rosmah bini Najib dengan Altantuya? Ikuti sebahagian daripada pendedahan Raja Petra yang dibuat di Malaysia Today. Berikut adalah terjemahan bebas dari artikel asal “The Mystery of the Missing Confession”.

Raja Petra Kamarudin ________________________________________________________

Dari 12 hingga 22 September 2008, saya ditahan di Pusat Tahanan Polis dimana kebanyakan tahanan ISA menghabiskan masa tahanan selama 60 hari. Tiba-tiba, pada pagi 22 September, saya diberitahu bahawa siasatan terhadap saya, yang dilakukan pada 17 hingga 21hb, akan berakhir dan mereka akan menyiapkan laporan mereka pada hari yang sama.

Itu merupakan kejutan pertama.

Saya sepatutnya menandatangani kenyataan saya hari berikutnya…pada 23hb. Sebaliknya, saya di hantar ke Kamunting pada pagi 23hb tanpa dibenarkan menandatangani kenyataan dan pengakuan saya.

Itu kejutan kedua.

Apa yang ditakutkan oleh pihak atasan sehingga kenyataan dan pengakuan saya mahu disorok daripada pihak yang akan meneliti dan memutuskan sama ada saya boleh dibebaskan atau dihantar ke Kamunting untuk tahanan selanjutnya? Saya tidak tahu kerana mereka tidak pernah memberitahu saya.

Apapun…berikut adalah sebahagian daripada soalsiasat yang dilakukan oleh Cawangan Khas terhadap saya – apa yang ditanya…dan apa jawaban saya.

Kali terakhir awak ditahan selama 54 hari, benar?

Ya. Dari 11 April hingga 6 Jun 2001. Saya rasa lebih kurang 54 hari.

Awak tidak dihantar ke Kamunting, benar?

Benar.

Itu kerana awak bekerjasama. Kalau awak bekerjasama kali ini, ada harapan awak tidak akan dihantar ke Kamunting. Awak mungkin akan dibenarkan pulang kerumah seperti dahulu.

(Saya hanya mengangguk)

Kami mendapati, Akuan Bersumpah awak sukar untuk dipercayaai.

Mengapa awak cakap macam tu?

Kami tak fikir…apa yang awak cakap tentang Rosmah berada ditempat pembunuhan itu betul.

Macam mana awak tahu?

Tak mungkin. Rosah sudah kaya. Dia ada banyak duit. Mengapa dia perlu mengambil risiko untuk berada disana? Dia boleh bayar sesiapa saja untuk melakukan kerja tersebut. Tak perlu dia pergi kesana.

Saya diberitahu bahawa dia sendiri pergi kesana.

Kami tak fikir begitu. Tak masuk akal untuk dia pergi kesana.

Okay…kalau awak cakap macam tu, tapi saya tahu apa yang diberitahu.

Sapa yang memberitahu awak?

Lt. Kol. Azmi Zainal Abidin. Dia merupakan orang nombor dua dalam Cawangan Khas dalam Risik Angkatan Tentera.

Ya..kami tahu siapa dia.

Jadi..oleh kerana awak kenal dia…awak boleh tanya dia.

Tapi..macam mana awak tahu dia bercakap benar? Mungkin dia mahu memerangkap awak.

Saya akui saya tidak begitu mengenali Lt. Kol Azmi. Tapi dia selalu berada di pejabat Tengku Razaleigh. Dia rapat dengan Ku Li dan Anwar Ibrahim juga mengenali dia.

Jadi…awak tidak begitu rapat dengan Lt. Kol. Azmi. Ini bermakna, awak tidak tahu sama ada dia boleh dipercaya atau tidak. Kami rasa, dia memerangkap awak kerana dia sudah terpinggir.

Mungkin kalau saya hanya percaya kepadanya, saya tidak akan berani mengambil risiko. Maksud saya; saya tidak boleh mempercayaai sepenuhnya kerana saya tidak begitu mengenalinya. Tapi, orang yang memperkenalkan dia kepada saya adalah rakan lama saya. Saya mengenalinya kira-kira 45 tahun, lebih lama dari saya mengenali isteri saya. Dan saya percaya kepada rakan saya. Dia memberikan jaminan bahawa cerita itu sah.

Siapa kawan awak itu?

Nik Azmi Nik Daud. Kami memanggilnya Bull. Dia bekerja untuk Tengku Razaleigh. Saya juga bertanya kepada Din Merican untuk bertanya Anwar sama ada saya boleh mempercayaai Lt. Kol Azmi sepenuhnya. Itulah perkataan yang saya gunakan.

Apa Anwar kata?

Anwar berkata..jangan percaya sepenuhnya kepada sesiapa. Walaubagaimanapun,maklumat Lt. Kol. Azmi sangat tepat. Saya juga bertanya John Pang, yang juga bekerja dengan Ku Li, supaya bertanya kepada Ku Li sama ada maklumat ini boleh dipercayaai. Saya memberitahu John apa yang diberitahu oleh Lt. Kol Azmi dan memintanya memberitahu Ku Li. John mengesahkan bahawa Lt. Kol Azmi memberitahu Ku Li perkara yang sama dan maklumat tersebut memang boleh dipercayaai.

Habis..mengapa awak menandatangani Akuan Bersumpah itu?

Tidak..sebenarnya..diawalnya, saya hanya mahu menulis satu artikel, seperti biasa. Tetapi Bull meminta saya menemuinya dahulu sebelum saya menulis apa-apa. Jadi, kami berjumpa diawal April di La Bordega, Bangsar. Bull mencadangkan supaya saya menandatangani Akuan Bersumpah..kerana ia lebih berkesan. Mereka boleh mengabaikan artikel saya, tapi mereka tidak boleh mengabaikan Akuan Bersumpah.

Kemudian…awak tandatangan?

Tidak..saya masih tidak menandatanganinya lagi. Saya risau tentang kesannya. Kami mungkin akan memaksa kerajaan bertindak dan mereka mungkin akan bertindak lebih keras terhadap saya. Seperti yang dikatakan oleh Bull, mereka boleh mengabaikan artikel saya, tapi mereka tidak boleh mengabaikan Akuan Bersumpah saya. Bull meminta perjumpaan kali kedua pada hari Ahad sebelum saya menandatangani Akuan Bersumpah. Kami berjumpa di dataran Merdeka, Selangor Club untuk makan tengahari.

Lepas tu?

Saya beritahu Bull, saya sedikit risau tentang menandatangani Akuan Bersumpah sebab kerajaan sudah pasti menangkap dan mendakwa saya kalau saya buat. Saya rasa, lebih selamat kalau menulis artikel. Tetapi Bull tidak bersetuju. Dia merasakan artikel tidak cukup berkesan. Bull mengatakan, kalau apa-apa terjadi kepada saya, mereka tidak akan membiarkan saya mati dipenjara. Jadi, pada 18 Jun, saya menandatangani Akuan Bersumpah tersebut.

Awak pasti mereka akan datang kemahkamah untuk memberi pengakuan?

Itu yang diberitahu oleh Bull kepada saya dan saya mempercayaainya. Seperti yang saya katakan, saya mengenalinya selama 45 tahun.

OK…kita tengok sama ada mereka akan datang atau tidak. Tapi kami rasa mereka tidak akan dating. Mereka tidak akan datang untuk membuat pengakuan masa perbicaraan nanti.

Boleh jadi. Mungkin apa yang awak katakana itu benar. Saya tidak tahu. Kita tengok nanti. Lagipun saya sudah didakwa dan perbicaraan akan bermula tak lama lagi. Kita tengok sama ada mereka akan mengotakan janji mereka dan membuat pengakuan semasa perbicaraan. Tapi saya yakin, mereka akan datang kerana mereka telaha berjanji dengan saya.

Kami percaya..awak telah diperangkap. Mungkin mereka mahu menyingkir awak.

Saya tak fikir begitu. Apa pun, kita akan tahu apabila perbicaraan saya bermula. Ia akan menjadi perbicaraan yang menarik kerana apabila kebenaran terserlah. Awak tak fikir begitu?

Pernahkah orang-orang Najib datang membuat tawaran?

Maksud awak…untuk mendiamkan saya? Ya..ada.

Siapa?

Datuk Jamaludin Jarjis.

JJ?

Ya.

Bila?

Tak lama selepas saya didakwa kerana menghasut, sebelum saya menandatangani Akuan Bersumpah. JJ menelefon saya dan memberitahu dia mahu berjumpa saya. Saya tahu dia bekerja untuk Najib…jadi saya bersetuju. Kami berjumpa ditempat letak kereta di Kelab Taman Perdana. Isteri saya menghantar saya kesana dan menunggu tidak jauh dari situ. Dia risau ianya mungkin satu perangkap dan dia mahu berwaspada…sekiranya mereka mahu memerangkap saya.

JJ sampai sekitar 6 petang dan meminta saya masuk kekeretanya. Dia bersaorangan. Saya melambai kepada isteri saya dan memberi isyarat untuk pulang kerumah dan dia mencatit nombor plet kereta JJ..seandainya saya hilang atau diapa-apakan.

Dia memandu kesebuah gerai di Jalan Ipoh dan kami duduk disana dan bersembang. JJ memberitahu saya bahawa Najib memintanya menemui saya dan membuat satu tawaran. Saya bertanya sama ada Najib tahu tentang pertemuan kami dan sama ada dia merestui perjumpaan itu…dan JJ menjawab bahawa pertemuan itu adalah arahan Najib.

Kami berbual selama satu jam. Pada asasnya..dia mahu saya berhenti menulis tentang Najib dan Altantuya. Dia juga bertanya sama ada saya boleh menangguhkan perbicaraan saya sehingga Najib menjadi Perdana Menteri. Apabila Najib ditabalkan sebagai Perdana Menteri, mereka akan menarik balik dakwaan yang dikenakan terhadap saya. Saya juga akan menerima elaun bulanan sebanyak RM30,000.00 kerana bekerjasama.Walaubagaimanapun, Dia tidak memberitahu untuk berapa lama.

Saya bertanya..bagaimana untuk melengahkan perbicaraan tersebut dan dia menjawab bahawa saya boleh mendapatkan surat doctor untuk mengesahkan saya tidak sihat untuk dating kemahkamah. Saya memberitahunya, sekiranya perbicaraan itu dilewatkan, kos guaman akan meningkat dan dia menawarkan untuk membayar semua kos guaman. Dia meminta peguam-peguam saya menghantar invois dan dia akan membayar semua kos..tidak kira berapa banyak.

Saya memberitahu peguam-peguam saya…sekurang-kurangnya ada orang lain mengetahui perkara ini.

Jadi, apa yang berlaku kepada tawaran tersebut?

Tak lama selepas itu, saya menandatangani Akuan Bersumpah saya. Itu tandanya saya menolak tawaran tersebut. Selepas itu, mereka menahan saya dan mendakwa saya kerana memfitnah. Saya rasa, itu adalah cara mereka menjawab jawapan saya.

Bukankah lebih baik kalau awak menerima tawaran tersebut. Lagi pun, Najib akan menjadi Perdana Menteri tak lama lagi.

Mungkin. Tapi bukankah sekarang sudah terlambat? Saya sudah pun membuat keputusan.

Semua yang diatas adalah sebahagian daripada sessi soaljawab saya dengan Cawangan Khas selama lima hari saya disoalsiasat. Semuanya telah disusun menjadi satu laporan dimana saya sepatutnya menandatanganinya pada 23 September 2008..tetapi tidak berlaku diatas sebab-sebab yang menghairankan. Saya mungkin tahanan ISA yang pertama didalam 50 tahun yang membuat pengakuan tetapi tidak diminta menandatanganinya.
komen

1 comment:

bikirperak@senawang.com said...

Menurut sumber-sumber yang boleh dipercayai, Najib Razak dan Rosmah Mansor telah dinasihatkan agar mengupah peguam di Hong Kong untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi menghentikan niat Hong Kong TV untuk menyiarkan rancangan bersiri tentang bagaimana Altantuya dibunuh.

Posting Asal

Sekali lagi nama Malaysia harum diperingkat antarabangsa. Kali ini di Hong Kong.

Menurut seorang blogger Susan Loone, Hong Kong TV akan menyiarkan rancangan bersiri tentang bagaimana Altantuya Shaariibuu dibunuh.

Hebat hebat…..

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil