Followers

Sunday, July 13, 2008

Islam For All


8 Rejab, 1429 Hijrah. Tuan Guru Haji Abdul Hadi hari ini telah membuat perakuan gentelman dan jelas menunjukkan bahawa PAS memegang slogan bahawa ISLAM FOR ALL. Tak kiralah UMNO ke, PKR ke, DAP ke, Melayu, Cina, India atau apa bangsa dan aliran pemikiran jika mereka ini sanggup menerima ISLAM maka kita boleh sahaja bertemu dan merungkai kekusutan yang mereka ini hadapi.

Ketegasan TGHH dalam menyatakan hak PAS untuk membuat perundingan dengan mana-mana parti politik dan aliran pemikiran tidak perlu dilihat sebagai satu kebimbangan kepada Pakatan Rakyat. ISLAM FOR ALL perlu diterjemahkan dengan melaksanakan slogan tersebut.


Jika UMNO parti melayu dan majoriti beragama ISLAM boleh menerima prinsip ISLAM Hakiki yang dipegang oleh Jemaah PAS maka tidak menjadi suatu yang mencarik adat jika suatu persefahaman boleh dibentuk. PAS selain merupakan parti siasah ia juga mempunyai beban sebuah organisasi DAKWAH.


Andaikata, UMNO yang pincang dan sedia menerima ISLAM Hakiki dan bertolak ansur dalam melaksanakan ISLAM Aku berpendapat bahawa kenyataan TGHH wajib disokong dalam konteks dakwah dan siasah. Ahli PAS jangan cepat melatah, rakan Pakatan Rakyat juga jangan cepat marah. TGHH hanya meletakkan hak Parti PAS ditempatnya.


Aku masih ingat kata-kata Mursyidul Am PAS, TG Nik Aziz Nik Mat dalam ceramahnya lebih 7 tahun yang lalu. Jika UMNO atau mana-mana kerajaan menerima ISLAM sebagai teras dan pelembagaan negara maka PAS bersedia membubarkan parti tersebut dan bersatu atas nama satu parti sahaja. Begitulah pentingnya kedudukan ISLAM, menjangkaui hati dan kehendak ahli dan rakan-rakan dalam siasah hingga Parti sanggup dibubarkan jika ISLAM telah diterima sepenuhnya oleh kerajaan yang memerintah.


Aku menyeru diri ku dan semua ahli PAS dan rakan dalam Pakatan Rakyat. Sedarlah, yang kita anuti adalah ISLAM, PAS itu hanyalah sekadar kenderaan tunggangan. Jangan terlalu menghina UMNO hingga lupa tanggungjawab kita dalam dakwah kepada mereka.


AKU, golongan akar umbi yang berstatus hanyalah seorang petani berdiri teguh dan bersedia mempertahankan TGHH kepada kenyataan yang beliau ungkapkan berkenaan rundingan PAS & UMNO baru-baru ini. - **kelempong**

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Terkadang kita terlalu menganggapkan Islam itu PAS dan PAS itu Islam...PAS hanya parti ataupun alat untuk memenuhi tuntutan demokrasi di Malaysia ini...dan Islam adalah cara hidup yg mana umatnya wajib memenuhi segala tuntutan yg sudah dimaktubkan dalam Al-quran dan Sunnah...

PAS cuma meletakkan Islam sebagai tunjang pada perlembagaan parti untuk tujuan menegakkan syi'ar Islam di bumi Malaysia ini...seperti yg disebut di atas PAS hanya sekadar 'kenderaan tunggangan' maka tak hairanlah kalau ada yg rosak disana sini..yg penting tuan punya kenderaan kena segera memperbaikinya untuk boleh berfungsi dgn baik semula..

maka slogan "Islam For All" bukan hanya kepada PAS sahaja tetapi kepada semua makhluk tak kira bangsa,warna kulit,budaya,parti..tetapi untuk semua .."Islam for All and All for Islam.."

wallahualam..

komen

3 comments:

Harimau-Menaip said...

assalamualaikum.

Minta kebenaran pautkan blog anda ke blog saya.
Terima kasih

hani nasution a.k.a UmmiAnni said...

waalaikumsalam..

permintaan diluluskan..terima kasih jugak kepada tok ghimau..

Anonymous said...

itu kalau UMNO mahu pada Islam...

tapi mahuker UMNO pada Islam? Kita hendaklah relistik. UMNO tetap UMNO. Dulu, kini dan selama2nya....

Kalau ahli UMNO x berani utk menegur kepimpinan yg telah terpesong jauh, apa lagi yg kita hendak harapkan?

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil