Followers

Friday, February 27, 2009

pak lah baru nak kaji pasal naik harga tol...

dah umumkan..baru nak kaji..??


dah rakyat bising2 baru nak kaji semula..lain kali jangan umum dulu..kaji habis2 baru buat pengumuman...takda la orang marah...tapi dalam tu ada jugak yang sokong...

sapa sokong tol naik angkat tangan..!!

uikk..takdak pulak yang angkat tangan...
cehh nak ngampu punya pasal apa pun sokong...

bm version new toll price hikes 260209

sokong la...awat nak bising...
kerajaan buat semua untuk kesenangan rakyat...
bukan nak kasi susah ...
SOKONG LAA....!!
komen

4 comments:

Anonymous said...

Mungkin ni satu strateji.. tektik.. umum dulu lepas tu nak kaji.. kunun perihatin & ambil berat tentang masalah rakyat..

Anonymous said...

kakakaka Pak Lah buat lawak, Pak Lah takut 2 Bukit tu nanti jatuh kar Pas dan PKR, 1st Boss dlm Malaysia tak tau apa anak buah buat, kakakaka lawak bodoh la....

maun said...

yang peliknya macam mana pak lah ni tak tahu sedangkan kenaikan tol ini perlu diluluskam kabinet yang bermesyuarat setiap minggu. Ini menteri umum dulu, baru Pak Lah mintak kabinet kaji. Apa punya turrrr macam ini.Ini sah kes tidur dalam mesyuarat sampai fana'.Pak Lah...Pak Lah. Kata sebulan dua ni nak buat perubahan, tapi peranghainya tak berubah-ubah.

Creedence Clearwater Revival said...

apa yg berlaku adalah dari tangan2 dibelakang pak lah. dgn sedikit tekanan & gertakan kroni2nya pak lah dah jadi longlai. lalu apa shj yg ingin dilakukan kroni2nya pak lah hanya melihat shj & menyerah dgn penuh kerelaan.

apabila rakyat menyentak marah, baru lah pak lah ni tersentak dari tidur & terkial2 nak buat kajian selepas keputusan.

ni apa kebendanya ni? mcm ni rupa nak pimpin rakyat?

takda kewibawaan langsung!!!.... lembik!!!

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil