Followers

Tuesday, February 24, 2009

pergi dan akan kembali lagi..!!

suasana pagi di residensi MB semasa ummi sampai...
9.00 pagi Unit Amal sedang membantu mengisi barang2 ke dalam lori...

sebahagian sedang melakukan perbarisan
barisan kereta rasmi MB dan exco2 sedia di tinggalkan...
cenderahati dari bloggersnetwork untuk DS Nizar kerana prihatinnya terhadap para bloggers..

sesi ucapan..dimulakan dengan bacaan doa oleh ustaz Kassuri..


ucapan wakil bloggersnetwork "sayalah al-banjari"...disusuli ucapan Setiausaha Akhbar MB yang penuh dengan pesanan dan nasihat kepada para media...baca kat sini tapi yang susahnya depa tetap dengan kebingaian depa...baca pulak kat sini...

sidang media sebelum meninggalkan residensi MB juga diadakan...

[5.jpg]

"..datin seri sedih. Nampak murung ketika meninggalkan kediaman rasmi kelmarin. Dianggarkan lebih kurang 100 orang telah berada di kediaman rasmi pagi kelmarin.." Harian Metro

rasanya sepanjang ummi di sana tak ada pun nampak sape2 pun yg bersedih...
semua dok tayang gigi jek...
[6.jpg]
ni ke muka2 orang murung..?

sebelum semuanya meninggalkan residensi MB pada tengahari tu...kami dijamukan dengan juadah yang simple..char kue teow...bihun dan kuih muih...

[IMGA0220.JPG]


borak2 bersama isteri YB Idham..isteri SetPol dan Datin Seri..

suasana ketika DS Nizar keluar dari residensi MB

DS Nizar memandu sendiri kereta kepunyaannya diiringi beberapa buah lagi kereta keluar dari kediaman rasmi dengan perbarisan serta tabik hormat daripada petugas Unit Amal.

Suasana yang agak sayu...namun sedikit pun tidak melemahkan semangat Nizar untuk kembali semula ke kediaman rasmi ini apabila keputusan mahkamah nanti berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Keluar untuk sementara ! Kami akan kembali..perjuangan belum selesai !


komen

4 comments:

Anonymous said...

walau apa pun, nizar ni seorang penipu. kata akan terima apa pun keputusan yang sultan buat, tapi akhirnya haprak juga.

puak pr ni semuanya haprak. depa dok agak depa ni maksum. haprak haprak.

Anonymous said...

time tajol rosli kluar dulu ada ke camni? agaknye dia kluar senyap2 je kot...-neo

pejuang said...

kesian dier...kesian dier..

muhammad.74 said...

nizar tipu ke??? apa bangang engko ni... engko tak tau sejarah ke atau engko memang BODOH NAK MAMPUS.. masa ghazali jawi (UMNO)bapa tajul rosli sultan idris suruh letak jawatan apsal dia dan umno lawan sultan habis-habisan.. bangang la ngko sebab dalam perlembagaan negeri perak, sultan tak ada kuasa.. bahlol...bahlol

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil