Followers

Wednesday, March 04, 2009

3309 dari kaca mata seorang blogger-bhgn 5

source : Perisik Rakyat

Lepas semua ADUN dan EXCO Pakatan Rakyat sampai dekat kawasan berkumpul (lebih kurang 100 meter dari Bangunan SUK) satu perbincangan kecil diadakan diantara depa. aku tak tau apa yang depa dok bincang sebab aku amik masa tu pi bli air... kering anak tekak beb...

Yang aku tau, bila aku pergi semula dekat tempat depa berkumpul, depa buat announcment mengatakan bahawa Speaker telah bersetuju untuk mengadakan Sidang Tergempar DUN di lokasi yang telah dipersetujui oleh semua ADUN dan EXCO Pakatan Rakyat iaitu dibawah Pokok Sena (dekat situ jugak) dengan izin YB Pokok Sena, Saudara Mahfuz Omar (yang ni aku reka...).

Orang ramai yang datang bertepuk tangan dan menyatakan persetujuan terhadap persidangan DUN yang bakal diadakan sat lagi dekat bawah Pokok Sena tu.

Tak sampai seminit, orang ramai (lebih kurang 500 orang) berpadu tenaga membentuk satu lingkaran bulatan mengelilingi kawasan tempat Dewan akan bersidang menjadikan kawasan dewan berada dalam satu bulatan benteng manusia sebagai simbolik bahawa rakyat mempertahankan Dewan Undangan Negeri dan juga para Ahli Dewan Yang Berhormat.

Satu lagi sejarah tercipta di Malaysia di mana buat julung-julung kalinya Dewan Undangan Negeri mengadakan Sidang Tergempar di satu kawasan yang terbuka disaksikan oleh orang ramai yang hadir.

Itu sejarah yang pertama di Negeri Perak dan juga di Negara Malaysia dan mungkin juga di dunia..! sebuah negara yang telah menyambut kemerdekaannya yang ke 51 terpaksa mengadakan Sidang DUN di bawah Pokok Sena padahal Negara ini tidak dilanda gempa bumi atau tsunami atau apa-apa bencana alam yang merosakkan Dewan yang biasa digunakan untuk tujuan itu..!

Inilah Negara DEMOCRAZY Malaysia... Malaysia Boleh...!!!

Para ADUN dan EXCO Perak pun pada hari ni telah tercatit nama depa dalam sejarah Malaysia sebagai para Ahli DUN yang pertama menyertai Sidang Dewan Undangan Negeri di bawah Pokok Sena.

Yang paling menarik ialah bila Setiausaha DUN yang baru dilantik semalam telah memulakan tugas pertamanya di tempat yang paling istimewa hari ini.

Semua yang datang ke tempat kejadian adalah sebahagian dari sejarah... Ur the part of history..!

Balik pada Sidang Dewan... lepas bersiap sedia dengan pakaian rasmi seorang Speaker, Sidang Dewan dimulakan dengan ucapan dari Tuan Speaker disusuli oleh bacaan doa oleh Ustaz Misbahul Munir selaku Setiausaha DUN. seterusnya perbahasan berjalan. apa yang depa bahaskan aku tak tau sebab aku lebih minat nak snap gambar-gambar keliling.

Aku tengok wartwan Utusan, RTM, TV3suku dan Berita Hairan pun ada jugak. bukan main bersungguh depa dok shot gambar dengan camera dan video masing-masing. tengok gaya buat kerja memang cukup-cukup profesional, tapi result dari depa memang ProveSial..! korang tengok je la laporan dalam berita depa...

Ada tak depa laporkan perbuatan samseng-samseng macam dalam entri sebelum ni? korang tau tak masa samseng-samseng tu masuk setan, wartawan TV3suku dok berdiri dengan bapak VCam betul-betul dekat sebelah samseng tu tapi sikit pun beruk TV3suku tu tak rakam perbuatan samseng-samseng tu.

Lepas selesai Sidang Tergempar DUN, semua Ahli Dewan bersurai menuju ke Wisma DAP Perak untuk satu sidang akhbar bagi menjelaskan semua perkara-perkara berkaitan hari ni.

bersambung bahagian 6...
komen

1 comment:

Anonymous said...

Memang media BN, TV3, Berita Hairan, Utusan Meloya dan UMNO berok2 belaka. Kalu depa sejati kata kerajaan depa sah kenapa takut nak hadiri idang? Kenapa lak kunci dewan? Rakyat bawahan tak tahu apa-apa, baik penyokong pakatan atau penyokong BN. Masing2 kata pemimpin mereka betul. Apa kesudahan? Patutnya kalu anak jantan selesaikanlah masalah ni. Panggil lah Sultan supaya dapat bagi Titah Diraja untuk keluar kemelut ni...Itu la gunanya Raja. Kalu Raja dok diam saja dok tengok rakyat berbalah apa maknanya tU???? dUNIA DOK PERHATI Raja kita biarkan rakyat berbalah sama sendiri...he..he..pandangan kau je tu..bukan niat nak derhaka plak..aku pun bukan arif undang2..tapi nampak gayanya Malaysia ni semuanya Jakun..tak dak undang2 rupanya

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
 • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
 • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
 • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
 • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
 • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
 • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
 • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
 • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
 • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
 • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
 • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
 • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
 • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
  Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
 • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil