Followers

Thursday, March 05, 2009

zambry and the gang tunggu waran tangkap..??

IPOH, 28 Feb (Bernama) -- Jawatankuasa Kira-Kira Wang Perak (PAC) akan memanggil menteri besar dan bekas menteri besar untuk memberi penjelasan berhubung dakwaan penggunaan wang kerajaan sepanjang krisis politik di negeri itu.

Selain Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, PAC turut memanggil barisan exco mereka untuk memberi keterangan pada mesyuarat khas yang akan diadakan pada pukul 4 petang, 5 Mac ini.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh berkata PAC boleh mengeluarkan arahan untuk waran tangkap terhadap individu yang enggan hadir.-bernama


Di atas adalah kenyataan akhbar pada minggu lepas yang yang menyatakan sekiranya mana2 ADUN tidak hadir akan dikeluarkan waran tangkap kepada mereka...

berita terkini yang kita perolehi bahawa Zambry dan barisan exconya tidak menghadirkan diri di mesyuarat itu..makanya apakah waran tangkap akan dikeluarkan terhadap barisan menteri fasola ini..?? jeng..jeng..jeng..suspen ooo.....


5.10pm: Zambry through a press statement said he received notice, issued March 2, to attend the PAC meeting.

He said he would not attend as it was against the rule of natural justice because PAC chairman
Wong Kah Woh is also the complainant to the Privileges and Rights Committee that sat on Feb 18. Therefore the PAC chairman can be seen as prejudiced and unfair.

Zambry also said PAC does not have power to sit when assembly is adjourned but PAC has power to travel.

He also said the letter issued by PAC secretary was confusing, asking him to attend the meeting on March 3 Thursday at 4pm where as Thursday falls on March 5.

5pm: Nizar left the PAC meeting.

4.15pm: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin who still regards himself as the legitimate menteri besar, arrived to appear before the committee.

Both sets of exco have been summoned to appear before the committee failing which the PAC is empowered to issue arrest warrant to secure attendance.

4pm: Members of the Public Accounts Committee (PAC) arrived at Bangunan Perak Darul Ridwan for the PAC meeting.

The meeting will determine whether the appointment of the four advisors was necessary.

It will also determine the eligibility of salary and benefit for Menteri Besar and exco members.- the edge


banyak betol cengkadak mamat ni...dah tak mai dok salahkan orang pulak...cittt porraaahhh...hang tunggu la waran tangkap hang..!!

baca sini untuk berita lagi

komen

2 comments:

indraputra80 said...

Arahan/ waran Tangkap bole kluer,tapi sapa nak pi tangkap.

Kecuali jika arahan/waran tangkap itu di tujukan pada ahli/terutama pemimpin PR .,Janji pukul 2 depa mai pukoi 1 dah tepacak nak tangkap.

Kita dah lama belajar dari sejarahnya.

Jgn Maree!!!

Yanaam said...

Berita selepas ini.

WARAN TANGKAP TIDAK SAH.

Yang keluarkan waran tangkap kena tangkap atas tuduhan salah guna kuasa.

dari mane..


translator..

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
by : BTF

Fakta Perak

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.
  • 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
    5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!
  • Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).
  • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.
  • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
  • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.
  • 26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
  • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.
  • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.
  • 13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.
  • Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.
  • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
  • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.
    Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)
  • Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Perberbelanjaan Pilhanraya Kecil